IP Căpitănia Portului Giurgiulești ne îngrădește accesul la informație, cum să procedăm?

Arhiva 26 ianuarie 2018 1528

Întrebare: Sunt reprezentant al unei organizații neguvernamentale în domeniul anticorupție. În baza Legii privind accesul la informație, am solicitat  Căpităniei Portului Giurgiulești să includă organizația pe care o reprezint în lista părților interesate în procesul de consultare publică în cadrul Căpităniei și să ne prezinte următoarele informații: numele, prenumele, funcția și numărul de contact ale persoanei responsabile de procesul decizional în cadrul IP Căpitănia Portului Giurgiulești; să ne informeze despre organizarea consultărilor publice și a ședințelor publice,  despre modalități de depunere a recomandărilor, dar și despre locul unde cetățenii se pot informa referitor la proiectele de decizie etc.



În răspunsul semnat de Căpitanul Portului Giurgiulești, Victor Andrușca, ni se cere să prezentăm Regulamentul de organizare și funcționare a organizației noastre, în vederea identificării acesteia ca parte interesată în domeniul transportului naval. Vă rugăm să ne spuneți dacă este legală solicitarea respectivă și cum să procedăm în continuare, deoarece ne-a fost îngrădit, în opinia noastră, accesul la informație.

Juristul API răspunde: Legea privind transparența în procesul decizional nu prevede proceduri de "includere în lista părților interesate", interesul față de procesul decizional se prezumă. Corespunzător, solicitarea IP Căpitănia Portului Giurgiulești de a cere suplimentar Regulamentul organizației este o cerință excesivă şi, într-un final, îngrădește accesul la informația de interes public.

Legea privind transparența în procesul decizional prevede următoarele:  Nerespectarea prevederilor prezentei legi constituie abatere disciplinară şi se sancționează conform prevederilor Codului muncii sau ale legislației speciale. Persoanele fizice și persoanele cu funcții de răspundere poartă răspundere contravențională în conformitate cu Codul contravențional al Republicii Moldova. [Art.161 modificat prin LP161 din 07.07.16, MO369-378/28.10.16 art.745; în vigoare 28.10.18]

Voi preciza, însă, că prevederea respectivă va intra în vigoare abia în luna octombrie 2018. Totuși, vă recomand să acționați autoritatea respectivă în instanța de judecată, deși nu cunosc cazuri similare în practica națională și este greu de anticipat care va fi rezultatul final.

Juristul API acordă consultații gratuite în problemele care țin de accesul la informație și transparența în procesul decizional, în cadrul proiectului „Consolidarea principiului integrității și acordarea asistenței juridice pentru obținerea informațiilor de interes public prin intermediul platformei online www.MoldovaCurata.md”, implementat de Asociația Presei Independente (API), cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Programul Buna Guvernare.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Cele mai deschise instituții publice

Ministerul Sănătăţii (cu 112 seturi de date), Ministerul Afacerilor Interne (cu 90 seturi de date), Biroul Naţional de Statistică (cu 86 seturi de date) sunt lideri pe portalul www.date.gov.md după numărul de date făcute publice, se arată într-un studiu lansat de CJI, în cadrul proiectului „Guvernare deschisă pentru o societate informată şi activă”.

03 iulie 2013
1215
Arhiva

Profil candidat: Petru Jardan

Integritatea în activitatea politică

20 ianuarie 2019
1191
Arhiva

ANI nu se va mai autosesiza din materialele de presă re...

Autoritatea Naţională de Integritate  (ANI), structură care se va forma în locul actualei Comisii Naţionale de Integritate, nu se va mai putea autosesiza din materialele de presă în privinţa persoanelor cu funcţii publice. Cel puţin asta reiese din pachetul de legi intrat în vigoare la 1 august. Până acum, CNI era obligată să iniţieze controale în baza petiţiilor primite, dar şi în baza materialelor publicate în presă. Din noua lege însă este exclus termenul „mass-media”, fiind introdusă expresia „informaţii publice”. Unii experţi sunt de părere că această formulare va permite interpretarea legii şi, respectiv, eschivarea de la iniţierea unor controale. Astfel, va rămâne la discreţia inspectorilor de integritate să stabilească caracterul public al informaţiei.

03 august 2016
1079
Arhiva

Comisia Naţională de Integritate: 6 luni de activitate

Comisia Naţională de Integritate a întocmit Raportul de activitate în perioada semestrului I al anului 2013. Reieşind din întârzierile esenţiale în instituţionalizarea de-facto a CNI, care nu pot fi reproşate decât Parlamentului, perioada de referinţă a fost marcată prin eforturi ce ţin preponderent de organizarea activităţii popriu-zise a instituţiei, cum ar fi:

21 august 2013
1134
Arhiva

Noul șef al ADR Centru: fost director al echipei de fot...

Noul director al ADR Centru, Viorel Jardan, este un tânăr în vârstă de 27 de ani, care deține, pe lângă funcția în care a fost recent ales, și două funcții de consilier. El este consilier local din partea PDM în satul Lozova, raionul Strășeni și consilier raional la Strășeni. Viorel Jardan a fost ales șef al ADR Centru în urma unui concurs organizat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, instituție condusă tot de un reprezentat al Partidului Democrat. Astfel, toate cele trei agenții de dezvoltare regională: Nord, Centru și Sud, sunt conduse de reprezentanți ai acestei formațiuni.

27 august 2016
1467
Arhiva

Cercetătoare în domeniul anticorupție: Actuala guvernar...

10 iulie 2019
1210