IP Căpitănia Portului Giurgiulești ne îngrădește accesul la informație, cum să procedăm?

Arhiva 26 ianuarie 2018 1283

Întrebare: Sunt reprezentant al unei organizații neguvernamentale în domeniul anticorupție. În baza Legii privind accesul la informație, am solicitat  Căpităniei Portului Giurgiulești să includă organizația pe care o reprezint în lista părților interesate în procesul de consultare publică în cadrul Căpităniei și să ne prezinte următoarele informații: numele, prenumele, funcția și numărul de contact ale persoanei responsabile de procesul decizional în cadrul IP Căpitănia Portului Giurgiulești; să ne informeze despre organizarea consultărilor publice și a ședințelor publice,  despre modalități de depunere a recomandărilor, dar și despre locul unde cetățenii se pot informa referitor la proiectele de decizie etc.



În răspunsul semnat de Căpitanul Portului Giurgiulești, Victor Andrușca, ni se cere să prezentăm Regulamentul de organizare și funcționare a organizației noastre, în vederea identificării acesteia ca parte interesată în domeniul transportului naval. Vă rugăm să ne spuneți dacă este legală solicitarea respectivă și cum să procedăm în continuare, deoarece ne-a fost îngrădit, în opinia noastră, accesul la informație.

Juristul API răspunde: Legea privind transparența în procesul decizional nu prevede proceduri de "includere în lista părților interesate", interesul față de procesul decizional se prezumă. Corespunzător, solicitarea IP Căpitănia Portului Giurgiulești de a cere suplimentar Regulamentul organizației este o cerință excesivă şi, într-un final, îngrădește accesul la informația de interes public.

Legea privind transparența în procesul decizional prevede următoarele:  Nerespectarea prevederilor prezentei legi constituie abatere disciplinară şi se sancționează conform prevederilor Codului muncii sau ale legislației speciale. Persoanele fizice și persoanele cu funcții de răspundere poartă răspundere contravențională în conformitate cu Codul contravențional al Republicii Moldova. [Art.161 modificat prin LP161 din 07.07.16, MO369-378/28.10.16 art.745; în vigoare 28.10.18]

Voi preciza, însă, că prevederea respectivă va intra în vigoare abia în luna octombrie 2018. Totuși, vă recomand să acționați autoritatea respectivă în instanța de judecată, deși nu cunosc cazuri similare în practica națională și este greu de anticipat care va fi rezultatul final.

Juristul API acordă consultații gratuite în problemele care țin de accesul la informație și transparența în procesul decizional, în cadrul proiectului „Consolidarea principiului integrității și acordarea asistenței juridice pentru obținerea informațiilor de interes public prin intermediul platformei online www.MoldovaCurata.md”, implementat de Asociația Presei Independente (API), cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Programul Buna Guvernare.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Testele la poligraf – efectuate la aparate necertificat...

Cadrul legal general privind testarea la poligraf, dar și legislația specifică referitoare la unele instituții care trebuie să testeze personalul la ”detectorul de minciuni”, trebuie să fie modificate, consideră experții reuniți în cadrul unei dezbateri organizate de Asociația Presei Independente și portalul Moldova Curată, la tema “Testarea la poligraf: un deceniu de eșecuri sau de reușite?”.

21 februarie 2018
1441
Arhiva

Cumnații de la primăria din Bocani

În satul Bocani din raionul Fălești cumnata primarului este contabilă-șefă la primărie. Alesul local spune că atunci când a venit în funcție s-a consultat cu un jurist și acesta i-ar fi spus că nu este o problemă ca o rudă să i se subordoneze. Experții anticorupție îl contrazic și afirmă că atât alesul local,  cât și cumnata sa încalcă regimul juridic al conflictului de interese.

15 decembrie 2015
1281
Arhiva

Bilanţ: CNI a iniţiat 112 controale în 2013

În anul curent, Comisia Naţională de Integritate a pornit controlul pe numele a 112 persoane cu funcţii de răspundere din cadrul autorităţilor publice centrale şi locale. Datele respective au fost expuse de către Anatolie Donciu, preşedintele CNI, în cadrul evenimentului Ziua uşilor deschise, organizat la 19 decembrie în incinta instituţiei.

20 decembrie 2013
1049
Arhiva

Sergiu Ostaf şi Mircea Tanasov sunt candidaţii Legislat...

Sergiu Ostaf şi Mircea Tanasov sunt singurii candidaţi din partea Parlamentului la funcţia de membru al Consiliului de Integritate. Tanasov este un simpatizant al Partidului Democrat, iar Sergiu Ostaf - directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO).

12 decembrie 2016
879
Arhiva

Candidații la funcțiile de președinte și vicepreședinte...

Persoanele care vor candida la funcțiile de președinte și vicepreședinte al Autorității Naționale de Integritate vor avea de trecut 3 probe: un test în scris, un interviu în fața membrilor CI, a cărui durată nu va trebui să depășească 45 de minute, și un test cu detectorul de minciuni. Sunt condiții prevăzute de proiectul Regulamentului privind desfășurarea concursului pentru ocuparea funcțiilor de președinte și vicepreședinte al ANI, făcut public joi, 19 ianuarie. Potrivit documentului, rezultatul testului cu detectorul de minciuni „prezintă temei pentru inadmisibilitatea candidatului”. 

19 ianuarie 2017
932
Accesul la informații pe înțelesul tuturor

Instanța de judecată a decis comasarea dosarelor fotoju...

După mai multe amânări, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a decis comasarea dosarelor fotojurnalistului Constantin Grigoriță privind îngrădirea accesului la informație contra lui Igor Dodon și contra Aparatului Președintelui Republicii Moldova. Decizia vine după ce examinarea în fond a cauzei a fost amânată de patru ori. Conform deciziei semnată de președinta ședinței, judecătoarea Speranța Clima, posibilitatea de conexare și examinare în aceeași procedură a dosarelor este ”oportună datorită faptului că necesită aplicarea aceleiași proceduri de soluționare, implică participarea acelorași părți, au la bază aceleași probe, iar conexarea lor va contribui la examinarea rapidă și justă a litigiilor.”

12 februarie 2018
1144