Instanța de judecată poate examina o cerere de chemare în judecată privind îngrădirea accesului la informație abia peste 6 luni?
Întrebare: Sunt jurnalist și managerul unei publicații periodice din raionul Rezina. Am solicitat informații de interes public, prin cerere oficială, de la președintele raionului Rezina. Deși termenul prevăzut de lege, de 15 zile lucrătoare, a expirat, răspuns așa și nu am primit. Am decis să acționez președintele raionului în judecată pentru refuzul de a-mi oferi informația solicitată. Responsabili de la judecătoria Rezina ne-au informat, însă, că în prezent instanța de judecată duce lipsă de judecători, corespunzător cererea noastră ar putea fi examinată abia în luna iunie 2018. Cum trebuie să procedăm în această situație? Există prevederi legale care ar oferi drepturi exclusive jurnaliștilor, având în vedere că din această cauză nu putem finaliza una din investigațiile jurnalistice inițiate? Există posibilitatea să ne adresăm la instanțe de judecată din alte localități etc.?
Juristul API răspunde: Sunteți în drept să cereți Judecătoriei Rezina, printr-un demers scris, să examineze cauza în regim de urgență, având în vedere subiectul de interes public major pentru comunitate și necesitatea de a finaliza cât mai curând investigația jurnalistică. În cazul în care veți primi un răspuns negativ din partea Judecătoriei Rezina, veți urma parcursul stabilit de această instanță. În același timp, după finalizarea procesului de judecată, inclusiv dacă se va examina și la Curtea Supremă de Justiție, sunteți în drept să cereți repararea prejudiciului cauzat. Se va acționa în baza Legii nr. 87 din 21 aprilie 2011 privind repararea de către stat a prejudiciului cauzat prin încălcarea dreptului la judecarea în termen rezonabil a cauzei sau a dreptului la executarea în termen rezonabil a hotărârii judecătorești. În acest sens, indiferent dacă ați câștigat sau ați pierdut definitiv procesul de judecată, puteți depune o cerere de chemare în judecată împotriva Ministerului Justiției pentru a solicita prejudiciul menționat anterior.
În același timp, conform legislației în vigoare, examinarea cazului Dvs. ține strict de competenta instanței unde vă desfășurați activitatea, în cazul de față raionul Rezina, corespunzător, nu puteți să vă adresați în instanțele judecătorești din alte localități.
Juristul API acordă consultații gratuite în problemele care țin de accesul la informație și transparența în procesul decizional, în cadrul proiectului „Consolidarea principiului integrității și acordarea asistenței juridice pentru obținerea informațiilor de interes public prin intermediul platformei online www.MoldovaCurata.md”, implementat de Asociația Presei Independente (API), cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Programul Buna Guvernare.
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Acțiunile anticorupție – realizate cu ”deficiențe”
Din cele nouă acțiuni anticorupție menționate în Foaia de parcurs privind agenda de reforme prioritare pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – UE, autoritățile au reușit să realizeze cu succes doar două dintre ele. Este vorba de prelungirea de către Centrul Național Anticorupție (CNA) a termenului de implementare al Strategiei Naționale Anticorupție (SNA) pentru 2016, dar și elaborarea de către Ministerul Justiției a legislației privind incriminarea utilizării contrar destinației și delapidării fondurilor europene și internaționale. Aceste concluzii sunt incluse în ”Raportul de monitorizare a implementării Foii de parcurs privind agenda de reforme prioritare (martie-iunie 2016)” și au fost prezentate la 6 iulie curent de câteva organizații neguvernamentale.
Două cauze pierdute în instanță. Soția primarului de la...
Primarul orașului Vadul lui Vodă din componența municipiului Chișinău, Iurie Onofriiciuc, ar putea fi determinat de executorii judecătorești să anuleze un contract de arendă a unui teren, pe care l-a încheiat cu soția sa. Primarul a pierdut procesul și la Curtea de Apel referitor la anularea actului administrativ, dar, în prima instanță, și procesul cu CNI, care a constatat că alesul local s-a aflat în conflict de interese.
OTC Orhei a închis ochii la un conflict de interese
Oficiul Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat (OTC) a sesizat Comisia Naţională de Integritate (CNI) să verifice existența unui conflict de interese la primăria Horodişte, Rezina, abia la un an şi jumătate după ce Moldova Curată a scris despre asta. Atunci şeful OTC spunea că nu vede un conflict de interese în faptul că la Horodişte soţia primarului este secretar al consiliului local.
Interese.md, un instrument pentru jurnalişti şi membrii...
Juriştii Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC) au lansat un portal în care au adunat la un loc mii de documente ce vizează oficialii şi funcţionarii din Republica Moldova, de la proclamarea independenţei până în prezent. La un click distanţă, oricine poate afla parcursul politic sau profesional al unui demnitar, iar prin încrucişarea informaţiilor, poate face conexiuni pentru a-i afla interesele de-a lungul carierei. Baza de date, susţin autorii proiectului, va fi un instrument util atât pentru jurnalişti, cât şi pentru membrii Comisiei Naţionale de Integritate.
Pirkka Tapiola: „Vrem paşi concreţi care ar asigura dep...
Şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova a declarat în cadrul interviului acordat portalului Moldova Curată că UE îşi doreşte să vadă acţiuni concrete care ar asigura independenţa Procuraturii Generale. Pirkka Tapiola a venit cu această precizare în contextul în care, potrivit lui, începând cu cea de-a doua jumătate a anului 2014, implementarea Strategiei privind reformarea sectorului Justiţiei s-a încetinit considerabil.
Aici așteptăm comentariul tău!