Iurie Ciocan: „Partidele care nu acumulează la alegeri atâtea voturi câți membri de partid susțin că au, să fie lichidate”

Arhiva 26 septembrie 2013 822

Președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Iurie Ciocan, este de părere că „partidele care de două ori consecutiv în alegeri parlamentare nu se bucură nici de susținerea membrilor săi, deci acumulează un număr de voturi mai mic decât cel de membri declarați, trebuie lichidate”.



Declarația a fost făcută în cadrul live-chatului de astăzi al portalului Moldova Curată în cadrul căruia Iurie Ciocan a răspuns la întrebările vizitatorilor.

În opinia lui Ciocan, „partidele politice nu sunt cluburi de agrement, ci instrument de luptă pentru putere”. Referindu-se la un eventual sistem mixt de vot aplicat în R. Moldova, președintele CEC a declarat că „decizia despre ce fel de sistem electoral să avem depinde de voința politică, pentru că fiecare sistem electoral are avantajele și dezavantajele sale. Capacități de implementare avem pentru orice sistem. Sistem mixt avem deja la nivel local, unde primarii se aleg prin vot majoritar, iar consilierii - prin vot proporțional”.

Iurie Ciocan a mai afirmat că „nu trebuie să ne isterizăm” în legătură cu implementarea votului electronic. „În lume, doar câteva țări au votul electronic. Trebuie să fim pregătiți pentru asta. În societate avem încă oameni care nu cred în carduri bancare, despre ce vot electronic poate fi vorba?”, a întrebat președintele CEC.

Sursa citată s-a arătat sigură că alegerile în R. Moldova nu pot fi fraudate, iar „opiniile alegătorilor sunt influențate mult mai devreme decât ziua alegerilor prin varii tehnologii electorale”.
Întrebat de ce în R. Moldova nu există opțiunea „votul împotriva tuturor”, Ciocan consideră că acesta este „o opțiune nocivă pentru democrație și această opțiune nu mai există nicăieri în lume”.

Cât despre averile sale nedeclarate, Ciocan a reiterat faptul că unele lucruri i-au scăpat. „Tot ce s-a întâmplat cu acest control de la Comisia Națională de Integritate a fost pentru mine ca o spălare de păcate. Acum nu mă mai tem de nimic”, a zis el.

Alte declarații de-ale lui Iurie Ciocan, inclusiv detalii din viața personală a președintelui CEC, puteți citit aici.

Crina Vlaicu



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Şefi la Fisc şi consilieri locali – incompatibilitate d...

Mai mulţi angajaţi ai inspectoratelor fiscale teritoriale deţin şi calitatea de consilieri locali și, respectiv, sunt remuneraţi pentru participarea la şedinţe. Comisia Naţională de Integritate (CNI)a constatat în câteva astfel de cazuri situații de incompatibilitate, deoarece persoanele cu funcții publice nu au voie să mai presteze alte munci remunerate. Funcționarii respectivi se judecă acum cu CNI. În privința altor 4 angajați la Fisc, CNI a inițiat controale.

28 martie 2016
973
Arhiva

Profil candidat: Mihail Catraniuc

Integritate în activitatea politică

05 februarie 2019
1309
Arhiva

INTERVIU/ Olesea Stamate: ”Sarcina procurorului general...

Guvernul de la Chișinău a reușit să convingă Comisia de la Veneția că situația judiciarului din Republica Moldova este atât de critică, încât niciun alt mecanism nu poate funcționa, și este necesară o evaluare externă a judecătorilor și procurorilor, a declarat ministra Justiției, Olesea Stamate, în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată.

28 octombrie 2019
1286
Arhiva

O firmă la care primara este fondatoare câștigă licitaț...

Primara satului Răcăria, raionul Râșcani, Valentina Nadulișneac, deține o cotă de 28% din capitalul social al unei întreprinderi agricole, care în ultimii trei ani livrează produse alimentare pentru instituțiile publice din sat. Primara spune că nu s-a aflat în conflict de interese atunci când firma era selectată drept câștigătoare a licitațiilor publice. Reprezentanții CNI afirmă însă că Valentina Nadulișneac nu a depus declarații privind interesul personal, așa cum cere legea. 

05 aprilie 2016
788
Arhiva

Prezentarea Studiului API: “Reacția instituțiilor publi...

01 februarie 2018
799
Arhiva

Profil candidat: Grigore Filipov

Integritate în activitatea politică

11 februarie 2019
1190