Iurie Ciocan: „Partidele care nu acumulează la alegeri atâtea voturi câți membri de partid susțin că au, să fie lichidate”

Arhiva 26 septembrie 2013 823

Președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Iurie Ciocan, este de părere că „partidele care de două ori consecutiv în alegeri parlamentare nu se bucură nici de susținerea membrilor săi, deci acumulează un număr de voturi mai mic decât cel de membri declarați, trebuie lichidate”.Declarația a fost făcută în cadrul live-chatului de astăzi al portalului Moldova Curată în cadrul căruia Iurie Ciocan a răspuns la întrebările vizitatorilor.

În opinia lui Ciocan, „partidele politice nu sunt cluburi de agrement, ci instrument de luptă pentru putere”. Referindu-se la un eventual sistem mixt de vot aplicat în R. Moldova, președintele CEC a declarat că „decizia despre ce fel de sistem electoral să avem depinde de voința politică, pentru că fiecare sistem electoral are avantajele și dezavantajele sale. Capacități de implementare avem pentru orice sistem. Sistem mixt avem deja la nivel local, unde primarii se aleg prin vot majoritar, iar consilierii - prin vot proporțional”.

Iurie Ciocan a mai afirmat că „nu trebuie să ne isterizăm” în legătură cu implementarea votului electronic. „În lume, doar câteva țări au votul electronic. Trebuie să fim pregătiți pentru asta. În societate avem încă oameni care nu cred în carduri bancare, despre ce vot electronic poate fi vorba?”, a întrebat președintele CEC.

Sursa citată s-a arătat sigură că alegerile în R. Moldova nu pot fi fraudate, iar „opiniile alegătorilor sunt influențate mult mai devreme decât ziua alegerilor prin varii tehnologii electorale”.
Întrebat de ce în R. Moldova nu există opțiunea „votul împotriva tuturor”, Ciocan consideră că acesta este „o opțiune nocivă pentru democrație și această opțiune nu mai există nicăieri în lume”.

Cât despre averile sale nedeclarate, Ciocan a reiterat faptul că unele lucruri i-au scăpat. „Tot ce s-a întâmplat cu acest control de la Comisia Națională de Integritate a fost pentru mine ca o spălare de păcate. Acum nu mă mai tem de nimic”, a zis el.

Alte declarații de-ale lui Iurie Ciocan, inclusiv detalii din viața personală a președintelui CEC, puteți citit aici.

Crina VlaicuPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Cazul automobilelor de lux cu numere diplomatice, neelu...

Cazul automobilelor de lux cu numere de înmatriculare diplomatice atribuite Ambasadei Republicii Moldova  în Federaţia Rusă rămâne neelucidat. După un an şi jumătate, procurorii Anticorupţie în gestiunea cărora se află cauza penală susţin că autorităţile de la Moscova nu le-au oferit răspunsurile necesare care le-ar permite să stabilească cercul de suspecţi.

02 ianuarie 2015
844
Arhiva

Ziarul “Adevărul”: Dosarul nunţii şefului Vămii. Eduard...

Secretarul general adjunct al Guvernului, Eduard Bănăruc, a pierdut şi în a doua instanţă procesul de anulare a actului de constatare a conflictului de interese, emis de Comisia Naţională de Integritate (CNI) la 6 februarie 2014.

28 mai 2014
1508
Arhiva

Profil candidat: Igor Grosu

Integritatea în activitatea politică

20 ianuarie 2019
1620
Arhiva

Doi lideri sindicali din agricultură au fost condamnați...

Președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Agricultură și Alimentație (FNSAA) „Agroindsind”, Sergiu Bernevec, și adjunctul său Sergiu Boța au fost condamnați la 8 ani de închisoare într-un penitenciar de tip închis, fiind declarați vinovați de delapidarea averii străine (art. 191 CP). Sentința motivată a fost pronunțată de Curtea Supremă de Justiție la 15 martie 2019. Cu toate acestea, condamnații nu sunt în penitenciar, iar unul dintre ei este dat în urmărire. Cea care ar fi trebuit să execute decizia de a-i trimite pe condamnați în închisoare este Judecătoria Chișinău. Instanța însă nu a răspuns la solicitarea de informații, expediată de Moldova Curată.

16 martie 2019
903
Arhiva

Preşedintele Judecătoriei Leova vinde miere la Fabrica...

Pe lângă venitul obţinut din salariu în anul 2015, Petru Vacula, preşedintele instanţei din Leova, a obţinut peste 36 de mii de lei din vânzarea mierii. Judecătorul a vândut producţia apicolă fabricii de dulciuri “Bucuria”.

10 mai 2016
1071
Arhiva

Viorel Chetraru: în prezent la CNA se află sechestrate...

În Republica Moldova nu există o politică integrată de gestionare și recuperare a activelor, ceea ce face dificilă colectarea probelor, sechestrarea, confiscarea și recuperarea veniturilor. De asemenea, instituțiile de la Chișinău nu au experiență în identificarea, sechestrarea și confiscarea bunurilor peste hotare. Acestea sunt concluzii formulate de un expert  al Institutului Basel de la Geneva, care a realizat un studiu referitor la situația pe domeniu în Republica Moldova. 

31 mai 2016
764