Iurie Ciocan: „Partidele care nu acumulează la alegeri atâtea voturi câți membri de partid susțin că au, să fie lichidate”

Arhiva 26 septembrie 2013 329

Președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Iurie Ciocan, este de părere că „partidele care de două ori consecutiv în alegeri parlamentare nu se bucură nici de susținerea membrilor săi, deci acumulează un număr de voturi mai mic decât cel de membri declarați, trebuie lichidate”.Declarația a fost făcută în cadrul live-chatului de astăzi al portalului Moldova Curată în cadrul căruia Iurie Ciocan a răspuns la întrebările vizitatorilor.

În opinia lui Ciocan, „partidele politice nu sunt cluburi de agrement, ci instrument de luptă pentru putere”. Referindu-se la un eventual sistem mixt de vot aplicat în R. Moldova, președintele CEC a declarat că „decizia despre ce fel de sistem electoral să avem depinde de voința politică, pentru că fiecare sistem electoral are avantajele și dezavantajele sale. Capacități de implementare avem pentru orice sistem. Sistem mixt avem deja la nivel local, unde primarii se aleg prin vot majoritar, iar consilierii - prin vot proporțional”.

Iurie Ciocan a mai afirmat că „nu trebuie să ne isterizăm” în legătură cu implementarea votului electronic. „În lume, doar câteva țări au votul electronic. Trebuie să fim pregătiți pentru asta. În societate avem încă oameni care nu cred în carduri bancare, despre ce vot electronic poate fi vorba?”, a întrebat președintele CEC.

Sursa citată s-a arătat sigură că alegerile în R. Moldova nu pot fi fraudate, iar „opiniile alegătorilor sunt influențate mult mai devreme decât ziua alegerilor prin varii tehnologii electorale”.
Întrebat de ce în R. Moldova nu există opțiunea „votul împotriva tuturor”, Ciocan consideră că acesta este „o opțiune nocivă pentru democrație și această opțiune nu mai există nicăieri în lume”.

Cât despre averile sale nedeclarate, Ciocan a reiterat faptul că unele lucruri i-au scăpat. „Tot ce s-a întâmplat cu acest control de la Comisia Națională de Integritate a fost pentru mine ca o spălare de păcate. Acum nu mă mai tem de nimic”, a zis el.

Alte declarații de-ale lui Iurie Ciocan, inclusiv detalii din viața personală a președintelui CEC, puteți citit aici.

Crina VlaicuPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Profil candidat: Vasile Luca

Integritatea în activitatea politică

04 februarie 2019
579
Arhiva

Profil candidat:Ludmila Guzun

Integritatea în activitatea politică

03 februarie 2019
760
Arhiva

Judecătoarea Maria Muruianu a oprit de două ori anchete...

Judecătoarea Maria Muruianu a suspendat de două ori ordinele Ministerului Educației prin care fosta directoare a Centrului pentru Copii și Tineret ”Artico”, Aurelia Hâncu, era suspendată din funcție. Unul din aceste ordine a ajuns în atenția Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) după o plângere depusă de ministrul Educației, Maia Sandu. CSM a dispus începerea unei verificări de către Inspecția Judiciară, astfel că judecătoarea de la Judecătoria sectorului Buiucani riscă să fie sancționată disciplinar.

31 martie 2015
345
Arhiva

Profil: Ion Ceban, consilier municipal, PSRM

Familia lui Ion Ceban a avut, în 2017, venituri cumulative de 273 de mii de lei, dar şi-a cumpărat anul trecut o maşină nouă, care valorează peste 450 de mii de lei. Cu un an mai devreme, în 2016, familia Ceban a primit, cu titlu de donaţie, un apartament de 230 m.p. de la părinţii politicianului, care au trecut cu traiul într-o casă nouă, dintr-o suburbie a Chişinăului. Deşi reprezintă un partid de orientare pro-rusă şi anti-europeană, membrii familiei Ceban, care gestionează mai multe companii în Republica Moldova și străinătate, sunt implicaţi în proiecte finanţate din bani europeni sau americani.

11 ianuarie 2019
403