Iurie Ciocan: „Partidele care nu acumulează la alegeri atâtea voturi câți membri de partid susțin că au, să fie lichidate”

Arhiva 26 septembrie 2013 1039

Președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Iurie Ciocan, este de părere că „partidele care de două ori consecutiv în alegeri parlamentare nu se bucură nici de susținerea membrilor săi, deci acumulează un număr de voturi mai mic decât cel de membri declarați, trebuie lichidate”.



Declarația a fost făcută în cadrul live-chatului de astăzi al portalului Moldova Curată în cadrul căruia Iurie Ciocan a răspuns la întrebările vizitatorilor.

În opinia lui Ciocan, „partidele politice nu sunt cluburi de agrement, ci instrument de luptă pentru putere”. Referindu-se la un eventual sistem mixt de vot aplicat în R. Moldova, președintele CEC a declarat că „decizia despre ce fel de sistem electoral să avem depinde de voința politică, pentru că fiecare sistem electoral are avantajele și dezavantajele sale. Capacități de implementare avem pentru orice sistem. Sistem mixt avem deja la nivel local, unde primarii se aleg prin vot majoritar, iar consilierii - prin vot proporțional”.

Iurie Ciocan a mai afirmat că „nu trebuie să ne isterizăm” în legătură cu implementarea votului electronic. „În lume, doar câteva țări au votul electronic. Trebuie să fim pregătiți pentru asta. În societate avem încă oameni care nu cred în carduri bancare, despre ce vot electronic poate fi vorba?”, a întrebat președintele CEC.

Sursa citată s-a arătat sigură că alegerile în R. Moldova nu pot fi fraudate, iar „opiniile alegătorilor sunt influențate mult mai devreme decât ziua alegerilor prin varii tehnologii electorale”.
Întrebat de ce în R. Moldova nu există opțiunea „votul împotriva tuturor”, Ciocan consideră că acesta este „o opțiune nocivă pentru democrație și această opțiune nu mai există nicăieri în lume”.

Cât despre averile sale nedeclarate, Ciocan a reiterat faptul că unele lucruri i-au scăpat. „Tot ce s-a întâmplat cu acest control de la Comisia Națională de Integritate a fost pentru mine ca o spălare de păcate. Acum nu mă mai tem de nimic”, a zis el.

Alte declarații de-ale lui Iurie Ciocan, inclusiv detalii din viața personală a președintelui CEC, puteți citit aici.

Crina Vlaicu



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Profil candidat: Grigore Novac

Integritatea în activitatea politică

21 ianuarie 2019
2012
Arhiva

Familia președintelui Curții Constituționale, proprieta...

Președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase, a intrat anul trecut în posesia unui imobil - spațiu comercial - în municipiul Chișinău, care valorează peste 2 milioane de lei, potrivit datelor cadastrale. Chiar dacă a indicat în declarația de avere faptul că imobilul a fost dobândit în baza unui contract de vânzare-cumpărare, magistratul spune că nu a dat niciun leu pe el și că de fapt, bunul i-a revenit prin succesiune după moartea tatălui său.

11 octombrie 2016
923
Arhiva

Judecători cu apartamente de pomană

Pe parcursul ultimilor cinci ani (2012-2017), din bugetul municipiului Chișinău au fost alocați peste 127 de milioane de lei pentru asigurarea cu apartamente a unor persoane care au dat Primăria în judecată cerând locuințe sau pentru încheierea cu aceasta a unor tranzacții de împăcare. Printre beneficiari de astfel de apartamente, dar și de bani, sunt și magistrați. Unii, deși au primit apartamente gratuite din fondul locativ al municipiului Chișinău, s-au îmbogățit între timp și cu alte locuințe: unele achiziționate la prețuri preferențiale, alte - cumpărate la preț de piață. Sunt și judecători care au părăsit sistemul judecătoresc la scurt timp după ce s-au pricopsit cu apartamente gratuite în Capitală.

20 decembrie 2017
1149
Arhiva

Profil candidat: Vasile Luca

Integritatea în activitatea politică

04 februarie 2019
1529
Arhiva

Președintele raionului Cantemir: două apartamente în Ch...

Raionul Cantemir, care are o populație de 63 de mii de locuitori, este condus din acest an de un democrat. Andrei Ciobanu nu a fost însă departe de o funcție de conducere nici pânâ atunci, întrucât din anul 2011 a fost vicepreședinte al raionului. La 23 iulie 2015 el a fost ales cu scandal. 

30 decembrie 2015
1858
Arhiva

Profil candidat: Angel Agache

Integritatea în activitatea politică

20 ianuarie 2019
1682