Judecătoarea Maria Muruianu a oprit de două ori anchetele de serviciu ale Ministerului Educației

Arhiva 31 martie 2015 48
Magistrata Maria Muruianu

Judecătoarea Maria Muruianu a suspendat de două ori ordinele Ministerului Educației prin care fosta directoare a Centrului pentru Copii și Tineret ”Artico”, Aurelia Hâncu, era suspendată din funcție. Unul din aceste ordine a ajuns în atenția Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) după o plângere depusă de ministrul Educației, Maia Sandu. CSM a dispus începerea unei verificări de către Inspecția Judiciară, astfel că judecătoarea de la Judecătoria sectorului Buiucani riscă să fie sancționată disciplinar.Aurelia Hâncu a fost demisă de mai multe ori de la Ministerul Educației pentru diferite abateri și de fiecare dată instanțele de judecată au repus-o în funcție. Ultima restabilire a avut loc la 25 octombrie 2014, printr-o hotărâre a Judecătoriei Buiucani, luată de judecătoarea Olga Cojocaru (și această decizie a fost amintită de ministrul Maia Sandu în scrisoarea deschisă a Maiei Sandu către Consiliul Superior al Magistraturii).

După pronunțarea hotărârii, Aurelia Hâncu nu a mai așteptat ordinul Ministerului Educație şi și-a scris singură un ordin de angajare. Acest fapt a fost catalogat de Ministerul Educației drept depășirea atribuțiilor de serviciu și a fost inițiată o anchetă de serviciu, pe perioada căreia directoarea a fost suspendată din funcție. Tocmai această decizie a Ministerului a fost anulată de către judecătoarea Maria Muruianu.

Este dreptul oricărei instituții să desfășoare o anchetă de serviciu. Cu ce se finalizează această anchetă și care sunt consecințele pentru persoana anchetată, e altceva, în acest caz nouă ni s-a îngrădit dreptul să desfășurăm o anchetă de serviciu. Credem că este ridicol. Noi rămânem fără nicio pârghie și orice ar face un angajat al instituției, nu poți nici să investighezi situația”, a declarat ministrul Maia Sandu.

Ambele plângeri ale Aureliei Hâncu au nimerit aleatoriu la Maria Muruianu

După ce a fost suspendată ancheta de serviciu inițiată pentru faptul că Aurelia Hâncu și-a scris singură ordin de repunere în funcție, a fost inițiată o a doua anchetă, în baza mai multor plângeri ale angajaților referitoare la comportamentul directoarei, pe perioada căreia a fost suspendată a doua oară din funcție. Și această decizie a fost contestată în instanță de către Aurelia Hâncu. În motivarea sa către instanță, aceasta acuza Ministerul Educației că a ar fi supus-o persecutărilor, fiind eliberată din funcție de două ori. Astfel, al doilea ordin al Ministerului Educației a fost suspendat prin decizia aceleiași judecătoare, Maria Muruianu.

Același judecător, aleatoriu, a primit dosarul și a decis să ne suspende și suspendarea dispusă în cadrul celei de-a 2-a anchete de serviciu. Ministerul nu poate să se pronunțe referitor la repartizarea aleatorie a celei de-a 2-a cereri de chemare în judecată a dnei Hâncu. Totodată, Ministerul Educației a contestat cu recurs Încheierea referitoare la suspendarea suspendării, recurs care a fost admis”, a explicat pentru Moldova Curată jurista Ministerului Educației, Rodica Josanu.

Între timp, a intrat în vigoare Codul Educației, care prevede demiterea din funcție a directorilor instituțiilor care nu a fost aleși în funcție în bază de concurs, așa că Aurelia Hâncu nu mai poate ocupa această funcție și în virtutea noii legislații. Am căutat-o pe Aurelia Hâncu pentru a-i solicita opinia, însă ea nu a fost de găsit la locul de muncă pe care l-a avut după ”Artico”. Moldova Curată îi va asigura dreptul la replică în cazul în care ea va dori să își exprime punctul de vedere.

Membru CSM: Judecătoarea Muruianu a emis o hotărâre contrară legii

Membra CSM, Tatiana Răducanu, a declarat pentru Moldova Curată că judecătoarea Muruianu a emis o hotărâre contrară legii, pentru că legea nu permite suspendarea anchetei de serviciu printr-o hotărâre judecătorească. În asemenea caz, legislația prevede mai multe tipuri de sancțiuni, precum avertismentul, mustrarea, mustrarea aspră, a adăugat Tatiana Răducanu.

Hotărârea CSM prin care s-a dispus un control pe care îl va efectua Inspecția Judiciară a fost salutată de către ministrul Educației, Maia Sandu. Ea a subliniat că organul de autoadministrare al magistraților ar trebui să se autosesizeze la toate încălcările de disciplină în sistem, astfel încât să nu fie nevoie de sesizarea din partea unor persoane publice pentru a face ordine în sistem.

Solicitată de Moldova Curată, Maria Muruianu a declarat că nu face niciun comentariu pe marginea acestui caz.

Judecătoarea Maria Muruianu are 30 de ani și a fost numită în funcție la 28 februarie 2011. Ea este nora fostului președinte al Curții Supreme de Justiție Ion Muruianu, care i-a numit pe jurnaliști ”câini turbați”, la o adunare a judecătorilor. Judecătoarea a ajuns în atenția presei încă anul trecut, când în declarația sa de avere au apărut proprietăți a căror valoare depășesc cu mult un milion de lei. Împreună cu soțul, care este consultant la un oficiu notarial, Maria Muruianu deține un apartament cu o suprafață de 142 m. p., care valorează 927 375 lei, obținut prin donaţie în 2012, și un autoturism Subaru Tribeca (fabricat în 2009), de 502 000 lei. În anul 2013 judecătoarea a avut un salariu de 55 606 lei (4600 de lei pe lună), iar soțul său - 28 400 de lei.

Natalia Enache


Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Aparent conflict de interese: de facto - noră, de jure...

Situația de la Primăria Scorțeni, raionul Telenești, unde primara Tamara Verejan o are subordonată pe nora sa, a pus în dificultate Comisia Națională de Integritate. Contabila Primăriei, Veronica Lașcu, este soția fiului primarei, deci, în condițiile legii, nu ar fi trebuit să se afle în subordinea soacrei, întrucât intervine situație de conflict de interese. S-a aflat însă că deși locuiesc în aceeași casă, au făcut nuntă și cununie, nora și fiul primarei nu și-au înregistrat căsnicia la Oficiul Stării Civile. Respectiv, din punct de vedere juridic, primara și nora sa nu sunt persoane apropiate, adică nu fac parte din categoria de persoane care cad sub incidența Legii cu privire la conflictul de interese. 

15 aprilie 2016
60
Arhiva

Profil: Ion Ceban, consilier municipal, PSRM

Familia lui Ion Ceban a avut, în 2017, venituri cumulative de 273 de mii de lei, dar şi-a cumpărat anul trecut o maşină nouă, care valorează peste 450 de mii de lei. Cu un an mai devreme, în 2016, familia Ceban a primit, cu titlu de donaţie, un apartament de 230 m.p. de la părinţii politicianului, care au trecut cu traiul într-o casă nouă, dintr-o suburbie a Chişinăului. Deşi reprezintă un partid de orientare pro-rusă şi anti-europeană, membrii familiei Ceban, care gestionează mai multe companii în Republica Moldova și străinătate, sunt implicaţi în proiecte finanţate din bani europeni sau americani.

11 ianuarie 2019
66
Arhiva

Două premii într-o lună, de la primar pentru primar

Primarul orașului Sângera din municipiul Chișinău și-a fixat sieși, viceprimarului și altor angajați din primărie două premii într-o lună, chiar dacă legislația prevede că premiile conducătorilor pot fi acordate doar de către un organ deliberativ. Mihail Lari, devenit primar pentru prima dată, spune că și-a acordat premiile fără decizia Consiliului Local ”din neștiință”, iar Oficiul Teritorial al Cancelariei de Stat i-a cerut să anuleze cele două dispoziții. 

27 decembrie 2015
56
Arhiva

Profil candidat: Maria Culeșov

Integritatea în activitatea politică

09 februarie 2019
72
Arhiva

Profil candidat: Andrei Năstase

Integritatea în activitatea politică

20 ianuarie 2019
61
Arhiva

Profil candidat: Grigore Repeșciuc

Integritatea în activitatea politică

03 februarie 2019
73