Judecătoarea Maria Muruianu a oprit de două ori anchetele de serviciu ale Ministerului Educației

Arhiva 31 martie 2015 922
Magistrata Maria Muruianu

Judecătoarea Maria Muruianu a suspendat de două ori ordinele Ministerului Educației prin care fosta directoare a Centrului pentru Copii și Tineret ”Artico”, Aurelia Hâncu, era suspendată din funcție. Unul din aceste ordine a ajuns în atenția Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) după o plângere depusă de ministrul Educației, Maia Sandu. CSM a dispus începerea unei verificări de către Inspecția Judiciară, astfel că judecătoarea de la Judecătoria sectorului Buiucani riscă să fie sancționată disciplinar.Aurelia Hâncu a fost demisă de mai multe ori de la Ministerul Educației pentru diferite abateri și de fiecare dată instanțele de judecată au repus-o în funcție. Ultima restabilire a avut loc la 25 octombrie 2014, printr-o hotărâre a Judecătoriei Buiucani, luată de judecătoarea Olga Cojocaru (și această decizie a fost amintită de ministrul Maia Sandu în scrisoarea deschisă a Maiei Sandu către Consiliul Superior al Magistraturii).

După pronunțarea hotărârii, Aurelia Hâncu nu a mai așteptat ordinul Ministerului Educație şi și-a scris singură un ordin de angajare. Acest fapt a fost catalogat de Ministerul Educației drept depășirea atribuțiilor de serviciu și a fost inițiată o anchetă de serviciu, pe perioada căreia directoarea a fost suspendată din funcție. Tocmai această decizie a Ministerului a fost anulată de către judecătoarea Maria Muruianu.

Este dreptul oricărei instituții să desfășoare o anchetă de serviciu. Cu ce se finalizează această anchetă și care sunt consecințele pentru persoana anchetată, e altceva, în acest caz nouă ni s-a îngrădit dreptul să desfășurăm o anchetă de serviciu. Credem că este ridicol. Noi rămânem fără nicio pârghie și orice ar face un angajat al instituției, nu poți nici să investighezi situația”, a declarat ministrul Maia Sandu.

Ambele plângeri ale Aureliei Hâncu au nimerit aleatoriu la Maria Muruianu

După ce a fost suspendată ancheta de serviciu inițiată pentru faptul că Aurelia Hâncu și-a scris singură ordin de repunere în funcție, a fost inițiată o a doua anchetă, în baza mai multor plângeri ale angajaților referitoare la comportamentul directoarei, pe perioada căreia a fost suspendată a doua oară din funcție. Și această decizie a fost contestată în instanță de către Aurelia Hâncu. În motivarea sa către instanță, aceasta acuza Ministerul Educației că a ar fi supus-o persecutărilor, fiind eliberată din funcție de două ori. Astfel, al doilea ordin al Ministerului Educației a fost suspendat prin decizia aceleiași judecătoare, Maria Muruianu.

Același judecător, aleatoriu, a primit dosarul și a decis să ne suspende și suspendarea dispusă în cadrul celei de-a 2-a anchete de serviciu. Ministerul nu poate să se pronunțe referitor la repartizarea aleatorie a celei de-a 2-a cereri de chemare în judecată a dnei Hâncu. Totodată, Ministerul Educației a contestat cu recurs Încheierea referitoare la suspendarea suspendării, recurs care a fost admis”, a explicat pentru Moldova Curată jurista Ministerului Educației, Rodica Josanu.

Între timp, a intrat în vigoare Codul Educației, care prevede demiterea din funcție a directorilor instituțiilor care nu a fost aleși în funcție în bază de concurs, așa că Aurelia Hâncu nu mai poate ocupa această funcție și în virtutea noii legislații. Am căutat-o pe Aurelia Hâncu pentru a-i solicita opinia, însă ea nu a fost de găsit la locul de muncă pe care l-a avut după ”Artico”. Moldova Curată îi va asigura dreptul la replică în cazul în care ea va dori să își exprime punctul de vedere.

Membru CSM: Judecătoarea Muruianu a emis o hotărâre contrară legii

Membra CSM, Tatiana Răducanu, a declarat pentru Moldova Curată că judecătoarea Muruianu a emis o hotărâre contrară legii, pentru că legea nu permite suspendarea anchetei de serviciu printr-o hotărâre judecătorească. În asemenea caz, legislația prevede mai multe tipuri de sancțiuni, precum avertismentul, mustrarea, mustrarea aspră, a adăugat Tatiana Răducanu.

Hotărârea CSM prin care s-a dispus un control pe care îl va efectua Inspecția Judiciară a fost salutată de către ministrul Educației, Maia Sandu. Ea a subliniat că organul de autoadministrare al magistraților ar trebui să se autosesizeze la toate încălcările de disciplină în sistem, astfel încât să nu fie nevoie de sesizarea din partea unor persoane publice pentru a face ordine în sistem.

Solicitată de Moldova Curată, Maria Muruianu a declarat că nu face niciun comentariu pe marginea acestui caz.

Judecătoarea Maria Muruianu are 30 de ani și a fost numită în funcție la 28 februarie 2011. Ea este nora fostului președinte al Curții Supreme de Justiție Ion Muruianu, care i-a numit pe jurnaliști ”câini turbați”, la o adunare a judecătorilor. Judecătoarea a ajuns în atenția presei încă anul trecut, când în declarația sa de avere au apărut proprietăți a căror valoare depășesc cu mult un milion de lei. Împreună cu soțul, care este consultant la un oficiu notarial, Maria Muruianu deține un apartament cu o suprafață de 142 m. p., care valorează 927 375 lei, obținut prin donaţie în 2012, și un autoturism Subaru Tribeca (fabricat în 2009), de 502 000 lei. În anul 2013 judecătoarea a avut un salariu de 55 606 lei (4600 de lei pe lună), iar soțul său - 28 400 de lei.

Natalia EnachePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Acțiunile anticorupție – realizate cu ”deficiențe”

Din cele nouă acțiuni anticorupție menționate în Foaia de parcurs privind agenda de reforme prioritare pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – UE, autoritățile au reușit să realizeze cu succes doar două dintre ele. Este vorba de prelungirea de către Centrul Național Anticorupție (CNA) a termenului de implementare al Strategiei Naționale Anticorupție (SNA) pentru 2016, dar și elaborarea de către Ministerul Justiției a legislației privind incriminarea utilizării contrar destinației și delapidării fondurilor europene și internaționale. Aceste concluzii sunt incluse în ”Raportul de monitorizare a implementării Foii de parcurs privind agenda de reforme prioritare (martie-iunie 2016)” și au fost prezentate la 6 iulie curent de câteva organizații neguvernamentale.

06 iulie 2016
876
Arhiva

Tranzacții în familie la o primărie din raionul Râșcani

Primarul satului Corlăteni din raionul Râșcani, Anatolie Baciu, a cumpărat produse alimentare pentru grădinița din sat de la întreprinderea individuală a fratelui său, Mihail Baciu, la un an de când a obținut primul mandat de ales local. El spune că nu știa că nu poate încheia contracte cu fratele. «Știam că nu e voie cu cineva din familia mea, cu soția, de exemplu, dar cu fratele nu știam», spune primarul. Oricum, acest eventual conflict de interese va rămâne, cel mai probabil, neinvestigat, întrucât faptele s-au produs înainte de constituirea Comisiei Naționale de Integritate (CNI).

21 decembrie 2015
840
Arhiva

Decizie CSJ: Episcopul Marchel, obligat să-i plătească...

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a pronunțat miercuri, 3 iulie 2019, o hotărâre definitivă în procesul de judecată intentat de Maia Sandu Episcopului de Bălți, Marchel. Actuala prim-ministră l-a acționat în judecată pe episcop pentru declarațiile făcute de acesta în timpul campaniei prezidențiale din 2016, atunci când Maia Sandu a concurat în turul doi al alegerilor cu Igor Dodon. Episcopul Marchel îl sprijinea atunci pe candidatul socialist.

04 iulie 2019
1104
Arhiva

Fostul șef al Direcției Educație Buiucani nu va fi pede...

Fostul șef al Direcției Educație, Tineret și Sport a sectorului Buiucani, mun. Chișinău, Ion Vrânceanu, a rămas nepedepsit pentru faptul că a nu a indicat mai multe imobile în declarația de venituri și proprietăți pentru anul 2013. În schimb, Curtea de Apel Chișinău l-a găsit vinovat de abuz în serviciu și l-a condamnat la privațiune de libertate cu suspendarea executării pedepsei. 

21 iunie 2017
790
Arhiva

Prezentarea Studiului API: “Reacția instituțiilor publi...

01 februarie 2018
818
Arhiva

Interese cu „tensiune înaltă”

O firmă fondată de Mihail Stratan, directorul Agenției pentru Eficiență Energetică (AEE) a câştigat o licitaţie publică de achiziţionare a echipamentului energetic, în valoare de peste 44 mii de euro, destinat AEE. Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat că funcţionarul a încălcat regimul juridic al conflictului de interese. Directorul Agenţiei a contestat actul CNI în judecată, calificându-l drept „aberaţie”.

11 martie 2014
1281