Judecători cu imobile în municipiul Chişinău doresc apartamente ieftine

Arhiva 23 iulie 2015 63
Anatolie Minciună

Doi judecători de la Curtea de Apel Chişinău (CA), Anatolie Minciună şi Nina Traciuc, solicită apartamente ieftine în Chişinău, chiar dacă au imobile în capitală. Numele lor figurează în lista magistraţilor care au solicitat îmbunătăţirea condiţiilor de trai şi pentru care în prezent se construiesc două blocuri de locuit în oraşul Chişinău, pe străzile Vasile Alecsandri şi Ceucari.Judecătorul latifundiar de la CA Chişinău

Nina Traciuc

Anatolie Minciună, judecător la CA Chişinău, va intra în posesia unui apartament de peste 71 de metri pătraţi la un preţ redus, contractul de investiţii în construcţia spaţiului locativ fiind încheiat anul trecut, chiar dacă magistratul are o casă în municipiul Chişinău de apoximativ 50 de  metri pătraţi. Judecătorul a declarat pentru Moldova Curată că acest imobil, în care locuieşte acum, este de fapt o vilă, situată într-o suburbie a Chişinăului.

Potrivit declaraţiei sale de avere pentru anul 2014, magistratul mai are în municipiul Chişinău un teren pomicol de 18 ari şi mai mult de jumătate de hectar de teren cu plantaţie de viţă de vie, în raionul Briceni. Judecătorul mai deţine 15 hectare de teren arabil, însă în declaraţia de avere nu este menţionată localitatea unde se află acest teren, fiind specificat doar faptul că este procurat în perioada 2000-2011.

Şi la capitolul bunuri mobile, magistratul are ce indica. El deţine trei autoturisme: GAZ 24, fabricat în 1981 şi procurat în anul 2013 cu cinci mii de lei; Skoda Octavia, fabricat în 2008 şi cumpărat în 2015 cu 90 de mii de lei şi o maşină de teren Land Rover, fabricată în 2002 şi achiziţionată în anul 2009. Pentru ultimul autoturism nu este indicată valoarea, magistratul menţionând doar faptul că nu a păstrat actele care certifică provienienţa proprietăţii bunului mobil. Anatolie Minciună a declarat pentru Moldova Curată că a vândut deja această maşină.

Judecătorul a mai indicat în declaraţia de avere că a obţinut anul trecut un venit de 315 515 lei, peste 177 de mii consituind salariul anual, restul fiind banii din pensie.

Judecătoarea nu dă explicaţii când se află în concediu

Şi colega acestuia, judecătoarea Nina Traciuc, a solicitat apartament în capitală la un preţ redus, chiar dacă magistrata arată în declaraţia de avere pentru anul 2014 că deţine un apartament în municipiul Chişinău de 135 m. p.  Întrebată de Moldova Curată de ce îşi mai doreşte un apartament dacă are unul, Nina Traciuc a refuzat să răspundă, spunând că se află în concediu.  Ea a răspuns la telefonul de serviciu de la CA Chişinău (022 764666). „D-voastră nu cunoaşteţi că sunt în concediu? Am venit să semnez ceva şi atât. La revedere”, şi a pus receptorul.

Nina Traciuc a mai indicat în declaraţia de avere faptul că deţine un autoturism Volvo 850 T-5, achiziţionat cu nouă ani în urmă la preţul de 40 de mii de lei. La rubrica „Venituri”, judecătoarea menţionează o sumă de circa 310 mii de lei, peste 170 de mii de lei fiind obţinuţi din salariul de la locul de muncă de bază, iar restul - din pensie.

Printre solicitanţii de apartamente la preţ preferenţial sunt şi alţi judecători de la CA Chişinău, care nu au imobile în Chişinău, în schimb deţin case în alte localităţi. Este vorba despre Mihail Buruian, magistrat cu casă în oraşul Anenii Noi; Ana Gavriliţă, care are un imobil în raionul Cimişlia, Svetlana Caitaz, care deţine o casă în oraşul Cantemir şi Nichifor Corochii, fostul preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care are casă la Edineţ.

Regulamentul privind selectarea solicitanţilor înscrişi în lista angajaţilor în sistemul judiciar care necesită îmbunătăţirea condiţiilor de trai  elaborat de CSM stabileşte că doritorii care cer îmbunătăţirea condiţiilor de trai (apartamente în capitală la preţ preferenţial – peste 360 de euro pentru un metru pătrat) sunt judecătorii instanţelor din municipiul Chişinău, care nu deţin spaţiu locativ sau dispun de un spaţiu locativ insuficient, în raza capitalei; judecătorii care domiciliază în municipiul Chişinău, însă activează în alte instanţe din ţară şi nu sunt asiguraţi cu spaţiu locativ la locul de muncă sau dispun de un spaţiu locativ insuficient în raza municipiului Chişinău; angajaţii instanţelor judecătoreşti şi angajaţii CSM, care nu dispun de spaţiu locativ sau dispun de un spaţiu locativ insuficient în raza municipiului Chişinău şi la data depunerii cererii au un stagiu de muncă în sistemul judiciar de cel puţin şase luni.

Lilia Zaharia


Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Victoria Iftodi va prezida următoarea ședință a Consili...

Consiliul de Integritate (CI) al Autorității Naționale de Integritate, întrunit astăzi în prima ședință de după constituire, a decis că la următoarea ședință, care va avea loc peste două săptămâni, va examina proiectul de regulament care prevede organizarea concursului pentru alegerea președintelui și vicepreședintelui ANI. Proiectul urmează să fie elaborat de către câțiva membri ai CI. De asemenea, la următoarea ședință va fi discutat și proiectul regulamentului de organizare a activității CI, care urmează să fie elaborat de către secretariatul ANI. 

30 decembrie 2016
51
Arhiva

Profil candidat: Alexandr Nesterovschi

Integritate în activitatea politică

16 februarie 2019
70
Arhiva

Profil candidat:Ludmila Guzun

Integritatea în activitatea politică

03 februarie 2019
68
Arhiva

Bani publici plătiţi pentru lustruirea imaginii preşedi...

Consiliul Raional Leova a plătit în luna iunie 6 mii de lei publicaţiei „Literatura şi Arta” pentru un articol în care i-au fost aduse laude preşedintei raionului, Efrosinia Greţu, membră a Partidului Democrat (PD). Unii consilieri susţin că banii nu erau planificaţi în bugetul local, de aceea o învinuiesc pe preşedintă că ar face abuz de banii publici pentru a se promova, dar şi pentru a face imagine partidului pe care îl reprezintă.

06 octombrie 2014
55
Arhiva

Profil candidat: Elena Bodnarenco

Integritatea în activitatea politică

19 ianuarie 2019
66
Arhiva

Guma renunță la mandatul de deputat

Deputatul democrat Valeriu Guma a anunțat astăzi că renunță la mandatul de deputat pentru a pune capăt speculațiilor și acuzațiilor care i se aduc că ar încerca să se acopere cu imunitate parlamentară pentru a scăpa de pedeapsa la care a fost condamnat de Curtea Supremă de Justiție din România.

13 februarie 2014
56