Judecători cu imobile în municipiul Chişinău doresc apartamente ieftine

Arhiva 23 iulie 2015 1211
Anatolie Minciună

Doi judecători de la Curtea de Apel Chişinău (CA), Anatolie Minciună şi Nina Traciuc, solicită apartamente ieftine în Chişinău, chiar dacă au imobile în capitală. Numele lor figurează în lista magistraţilor care au solicitat îmbunătăţirea condiţiilor de trai şi pentru care în prezent se construiesc două blocuri de locuit în oraşul Chişinău, pe străzile Vasile Alecsandri şi Ceucari.



Judecătorul latifundiar de la CA Chişinău

Nina Traciuc

Anatolie Minciună, judecător la CA Chişinău, va intra în posesia unui apartament de peste 71 de metri pătraţi la un preţ redus, contractul de investiţii în construcţia spaţiului locativ fiind încheiat anul trecut, chiar dacă magistratul are o casă în municipiul Chişinău de apoximativ 50 de  metri pătraţi. Judecătorul a declarat pentru Moldova Curată că acest imobil, în care locuieşte acum, este de fapt o vilă, situată într-o suburbie a Chişinăului.

Potrivit declaraţiei sale de avere pentru anul 2014, magistratul mai are în municipiul Chişinău un teren pomicol de 18 ari şi mai mult de jumătate de hectar de teren cu plantaţie de viţă de vie, în raionul Briceni. Judecătorul mai deţine 15 hectare de teren arabil, însă în declaraţia de avere nu este menţionată localitatea unde se află acest teren, fiind specificat doar faptul că este procurat în perioada 2000-2011.

Şi la capitolul bunuri mobile, magistratul are ce indica. El deţine trei autoturisme: GAZ 24, fabricat în 1981 şi procurat în anul 2013 cu cinci mii de lei; Skoda Octavia, fabricat în 2008 şi cumpărat în 2015 cu 90 de mii de lei şi o maşină de teren Land Rover, fabricată în 2002 şi achiziţionată în anul 2009. Pentru ultimul autoturism nu este indicată valoarea, magistratul menţionând doar faptul că nu a păstrat actele care certifică provienienţa proprietăţii bunului mobil. Anatolie Minciună a declarat pentru Moldova Curată că a vândut deja această maşină.

Judecătorul a mai indicat în declaraţia de avere că a obţinut anul trecut un venit de 315 515 lei, peste 177 de mii consituind salariul anual, restul fiind banii din pensie.

Judecătoarea nu dă explicaţii când se află în concediu

Şi colega acestuia, judecătoarea Nina Traciuc, a solicitat apartament în capitală la un preţ redus, chiar dacă magistrata arată în declaraţia de avere pentru anul 2014 că deţine un apartament în municipiul Chişinău de 135 m. p.  Întrebată de Moldova Curată de ce îşi mai doreşte un apartament dacă are unul, Nina Traciuc a refuzat să răspundă, spunând că se află în concediu.  Ea a răspuns la telefonul de serviciu de la CA Chişinău (022 764666). „D-voastră nu cunoaşteţi că sunt în concediu? Am venit să semnez ceva şi atât. La revedere”, şi a pus receptorul.

Nina Traciuc a mai indicat în declaraţia de avere faptul că deţine un autoturism Volvo 850 T-5, achiziţionat cu nouă ani în urmă la preţul de 40 de mii de lei. La rubrica „Venituri”, judecătoarea menţionează o sumă de circa 310 mii de lei, peste 170 de mii de lei fiind obţinuţi din salariul de la locul de muncă de bază, iar restul - din pensie.

Printre solicitanţii de apartamente la preţ preferenţial sunt şi alţi judecători de la CA Chişinău, care nu au imobile în Chişinău, în schimb deţin case în alte localităţi. Este vorba despre Mihail Buruian, magistrat cu casă în oraşul Anenii Noi; Ana Gavriliţă, care are un imobil în raionul Cimişlia, Svetlana Caitaz, care deţine o casă în oraşul Cantemir şi Nichifor Corochii, fostul preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care are casă la Edineţ.

Regulamentul privind selectarea solicitanţilor înscrişi în lista angajaţilor în sistemul judiciar care necesită îmbunătăţirea condiţiilor de trai  elaborat de CSM stabileşte că doritorii care cer îmbunătăţirea condiţiilor de trai (apartamente în capitală la preţ preferenţial – peste 360 de euro pentru un metru pătrat) sunt judecătorii instanţelor din municipiul Chişinău, care nu deţin spaţiu locativ sau dispun de un spaţiu locativ insuficient, în raza capitalei; judecătorii care domiciliază în municipiul Chişinău, însă activează în alte instanţe din ţară şi nu sunt asiguraţi cu spaţiu locativ la locul de muncă sau dispun de un spaţiu locativ insuficient în raza municipiului Chişinău; angajaţii instanţelor judecătoreşti şi angajaţii CSM, care nu dispun de spaţiu locativ sau dispun de un spaţiu locativ insuficient în raza municipiului Chişinău şi la data depunerii cererii au un stagiu de muncă în sistemul judiciar de cel puţin şase luni.

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Prezentarea Studiului “Reacția instituțiilor publice la...

Asociația Presei Independente (API) și portalul MoldovaCurata.md vă invită la prezentarea Studiului “Reacția instituțiilor publice la investigațiile jurnalistice: autosesizări multe, rezultate puține”. Evenimentul va avea loc luni, 22 ianuarie 2018, ora 14.00, în sala de conferințe a Hotelului „Jolly Alon” (mun. Chișinău, str. Maria Cebotari 37).

15 ianuarie 2018
965
Arhiva

Primarul satului Oxentea, condamnat la închisoare cu ex...

Judecătoria raionului Dubăsari l-a condamnat pe primarul satului Oxentea, Valeriu Rusu, la 1,6 ani de închisoare cu executare pentru exces de putere și aplicarea violenței asupra unei persoane aflate în exercițiul funcțiunii, iar pe secretara consiliului local - la 5,5 ani de închisoare. Unul dintre capetele de acuzare a fost înstrăinarea ilegală a trei terenuri aflate pe malul Nistrului, în zona de protecție a râului. Terenurile ar fi proprietate a statului, dar sunt gestionate de Agenția „Apele Moldovei”. Inițial, în calitate de inculpat apărea și inginerul cadastral din sat, dar în privința lui fapta a fost recalificată drept contravenție și nu i-a fost aplicată o pedeapsă, deoarece a expirat termenul de prescripție. Primarul a fost acuzat și de faptul că a aplicat violența asupra a două angajate ale Inspectoratului Fiscal Dubăsari, care, la sfârșitul anului 2012, au venit în satul Oxentea pentru a efectua un control operativ la agenții economici de la piața locală. Valeriu Rusu spune că ambele dosare, de aplicare a violenței și de abuz de putere, au fost fabricate, la baza lor stând plângerile unui consilier local, care a condus anterior colhozul din localitate.

26 august 2016
5336
Arhiva

Familia de magistrați Cupcea-Sănduța a investit toate v...

28 decembrie 2016
2008
Arhiva

Noii miniștri Mircea Buga și Vladimir Grosu au avut an...

Declarațiile de avere ale noilor miniștri de la Sănătate și Justiție, Vladimir Grosu și Mircea Buga, arată că anul trecut ei au avut lunar, din salariu și premii, venituri pentru care alți angajați în domeniul public i-ar invidia - în jur de 20 de mii de lei. Astfel, Mircea Buga vine la minister la un salariu de aproape două ori mai mic decât cel pe care îl ridica anul trecut, la Compania Națională de Asigurări în Medicină. El are și o firmă prosperă, administrată de soția sa. Vladimir Grosu a ridicat, în medie, 17 mii de lei lunar de la Ministerul Justiției și a avut și alte venituri din activitatea didactică.

07 martie 2015
1330
Arhiva

Președintele, îndemnat să țină cont de integritatea can...

Un grup de asociații obștești îl îndeamnă pe președintele Nicolae Timofti să nu se grăbească să numească în funcție 5 judecători, propuși de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) în ședința de pe 17 septembrie. Într-un apel expediat Președinției, Centrul de Resurse Juridice, Asociația ”Promo-Lex” și alte asociații îi cer președintelui să verifice suplimentar integritatea candidaților Petru Harmaniuc, Lucia Bagrin, Corneliu Crețu, Maria Cozma, Natalia Berbec.

30 septembrie 2014
1064
Arhiva

ОТ КАРБАЛИИ – ОДИН КАНДИДАТ: УСПЕШНЫЙ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЬ С...

На депутатское кресло в Народном собрании Гагаузии от округа № 23 с. Карбалия Вулкэнештского района претендует всего один кандидат. Это инженер Валентин Гайдарджи, учредитель и директор предприятия «Zegor Grup» SRL.  Гайдарджи борется за свой второй по счету мандат – на выборах 2012 г. он одолел во втором туре своего конкурента, социалиста Ивана Дергача. По данным последней переписи, население Карбалии составляет 534 жителя. На прошлых парламентских выборах в списках избирателей этого села фигурировало 410 человек. 

08 noiembrie 2016
1709