Judecători cu imobile în municipiul Chişinău doresc apartamente ieftine

Arhiva 23 iulie 2015 985
Anatolie Minciună

Doi judecători de la Curtea de Apel Chişinău (CA), Anatolie Minciună şi Nina Traciuc, solicită apartamente ieftine în Chişinău, chiar dacă au imobile în capitală. Numele lor figurează în lista magistraţilor care au solicitat îmbunătăţirea condiţiilor de trai şi pentru care în prezent se construiesc două blocuri de locuit în oraşul Chişinău, pe străzile Vasile Alecsandri şi Ceucari.



Judecătorul latifundiar de la CA Chişinău

Nina Traciuc

Anatolie Minciună, judecător la CA Chişinău, va intra în posesia unui apartament de peste 71 de metri pătraţi la un preţ redus, contractul de investiţii în construcţia spaţiului locativ fiind încheiat anul trecut, chiar dacă magistratul are o casă în municipiul Chişinău de apoximativ 50 de  metri pătraţi. Judecătorul a declarat pentru Moldova Curată că acest imobil, în care locuieşte acum, este de fapt o vilă, situată într-o suburbie a Chişinăului.

Potrivit declaraţiei sale de avere pentru anul 2014, magistratul mai are în municipiul Chişinău un teren pomicol de 18 ari şi mai mult de jumătate de hectar de teren cu plantaţie de viţă de vie, în raionul Briceni. Judecătorul mai deţine 15 hectare de teren arabil, însă în declaraţia de avere nu este menţionată localitatea unde se află acest teren, fiind specificat doar faptul că este procurat în perioada 2000-2011.

Şi la capitolul bunuri mobile, magistratul are ce indica. El deţine trei autoturisme: GAZ 24, fabricat în 1981 şi procurat în anul 2013 cu cinci mii de lei; Skoda Octavia, fabricat în 2008 şi cumpărat în 2015 cu 90 de mii de lei şi o maşină de teren Land Rover, fabricată în 2002 şi achiziţionată în anul 2009. Pentru ultimul autoturism nu este indicată valoarea, magistratul menţionând doar faptul că nu a păstrat actele care certifică provienienţa proprietăţii bunului mobil. Anatolie Minciună a declarat pentru Moldova Curată că a vândut deja această maşină.

Judecătorul a mai indicat în declaraţia de avere că a obţinut anul trecut un venit de 315 515 lei, peste 177 de mii consituind salariul anual, restul fiind banii din pensie.

Judecătoarea nu dă explicaţii când se află în concediu

Şi colega acestuia, judecătoarea Nina Traciuc, a solicitat apartament în capitală la un preţ redus, chiar dacă magistrata arată în declaraţia de avere pentru anul 2014 că deţine un apartament în municipiul Chişinău de 135 m. p.  Întrebată de Moldova Curată de ce îşi mai doreşte un apartament dacă are unul, Nina Traciuc a refuzat să răspundă, spunând că se află în concediu.  Ea a răspuns la telefonul de serviciu de la CA Chişinău (022 764666). „D-voastră nu cunoaşteţi că sunt în concediu? Am venit să semnez ceva şi atât. La revedere”, şi a pus receptorul.

Nina Traciuc a mai indicat în declaraţia de avere faptul că deţine un autoturism Volvo 850 T-5, achiziţionat cu nouă ani în urmă la preţul de 40 de mii de lei. La rubrica „Venituri”, judecătoarea menţionează o sumă de circa 310 mii de lei, peste 170 de mii de lei fiind obţinuţi din salariul de la locul de muncă de bază, iar restul - din pensie.

Printre solicitanţii de apartamente la preţ preferenţial sunt şi alţi judecători de la CA Chişinău, care nu au imobile în Chişinău, în schimb deţin case în alte localităţi. Este vorba despre Mihail Buruian, magistrat cu casă în oraşul Anenii Noi; Ana Gavriliţă, care are un imobil în raionul Cimişlia, Svetlana Caitaz, care deţine o casă în oraşul Cantemir şi Nichifor Corochii, fostul preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care are casă la Edineţ.

Regulamentul privind selectarea solicitanţilor înscrişi în lista angajaţilor în sistemul judiciar care necesită îmbunătăţirea condiţiilor de trai  elaborat de CSM stabileşte că doritorii care cer îmbunătăţirea condiţiilor de trai (apartamente în capitală la preţ preferenţial – peste 360 de euro pentru un metru pătrat) sunt judecătorii instanţelor din municipiul Chişinău, care nu deţin spaţiu locativ sau dispun de un spaţiu locativ insuficient, în raza capitalei; judecătorii care domiciliază în municipiul Chişinău, însă activează în alte instanţe din ţară şi nu sunt asiguraţi cu spaţiu locativ la locul de muncă sau dispun de un spaţiu locativ insuficient în raza municipiului Chişinău; angajaţii instanţelor judecătoreşti şi angajaţii CSM, care nu dispun de spaţiu locativ sau dispun de un spaţiu locativ insuficient în raza municipiului Chişinău şi la data depunerii cererii au un stagiu de muncă în sistemul judiciar de cel puţin şase luni.

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Preşedintele judecătoriei Nisporeni: casă de la cumnată...

Petru Triboi, preşedintele judecătoriei Nisporeni are parte de rude generoase, atât timp cât acesta indică în declaraţia de avere pentru anul 2015 că apartamenul în care trăieşte el cu familia sa îi este dat în folosinţă de către cumnata sa, iar maşinile pe care le foloseşte îi sunt date în comodat de către socrul cumnatului său.

28 iulie 2016
798
Arhiva

Profil candidat: Grigore Filipov

Integritate în activitatea politică

11 februarie 2019
1190
Arhiva

Expert Forum, Freedom House-România și alte organizații...

Patru organizații ale societății civile din România, Expert Forum (EFOR), Freedom House-România, Grupul de Dialog Social (GDS) și Centrul Român de Politici Europene au pregătit o petiție către președintele Klaus Johannis, primul ministru Dacian Cioloș și către liderii celor mai mari formațiuni politice Liviu Dragnea și Nicușor Dan. Organizațiile le solicită să ia „măsuri adecvate”, inclusiv să suspende finanțarea prin împrumutul de sprijin bugetar (și alte formule de asistență financiară) a Republicii Moldova, dacă Parlamentul de la Chișinău va adopta legea numită "pentru liberalizarea capitalului și stimularea fiscală".

19 decembrie 2016
845
Arhiva

Primăria Chişinău i-a plătit preşedintelui Judecătoriei...

Anul 2015 a fost unul norocos pentru Sergiu Osoianu, preşedintele Judecătoriei Străşeni. Astfel, în urma unui litigiu, Primăria municipiului Chişinău i-a achitat magistratului peste un milion de lei (echivalentul a 50 de mii de euro). Această sumă ar fi contravaloarea unui apartament cu două camere.

08 august 2016
2142
Arhiva

Victor Strătilă despre punctajul mic obținut la proba s...

Candidatul Teodor Cîrnaț care a obținut cele mai multe puncte la proba scrisă pentru funcția de președinte al Autorității Naționale de Integritate (ANI), a apreciat, după test, că „proba a fost bine gândită”, în schimb, al doilea participant la concurs, Victor Strătilă, fost  vicepreședinte al CNI, a refuzat să vorbească la acest subiect.

22 septembrie 2017
861
Arhiva

Vicepretor al sectorului Ciocana şi consilier local în...

Igor Moraru, unul dintre vicepretorii sectorului Ciocana din municipiul Chişinău, este, în acelaşi timp, consilier local în comuna Bubuieci din municipiu. El este suspectat de către primarul comunei că s-ar afla în incompatibilitate de funcţii. Vicepretorul spune însă că situaţia a fost examinată de către Comisia Electorală Centrală (CEC), care a stabilit că nu există nicio abatere de la lege. Experţii anticorupţie afirmă însă că CEC şi-a depăşit atribuţiile, deoarece incompatibilitatea de funcţii poate fi examinată doar de către Comisia Naţională de Integritate (CNI).

19 ianuarie 2016
2113