Judecătorul Melniciuc, prima persoană condamnată cu executare pentru îmbogățire ilicită. „Sunt curios să aflu motivele care au stat la baza sentinței. O voi contesta”

Averi nedeclarate și conflicte de interese 3 septembrie 2021 406
Sursa foto: Centrul de Investigatii JurnalisticeFostul președinte al Judecătoriei sectorului Râșcani al municipiului Chișinău, Oleg Melniciuc, a fost condamnat astăzi de către Judecătoria Anenii Noi la 7 ani de închisoare cu executare, fiind găsit vinovat pentru îmbogățire ilicită, anunță jurnaliștii TV8, care au filmat pronunțarea sentinței. Aceasta este prima condamnare la închisoare cu executarea unei persoane din Republica Moldova pentru îmbogățire ilicită. 

Cauza penală în privința lui Oleg Melniciuc a fost pornită în anul 2017 de către Procuratura Anticorupție în baza faptelor expuse în investigații jurnalistice care vizau bunurile deținute de Oleg Melniciuc și rudele sale, iar în anul 2018 a fost expediată în judecată. Procurorii au analizat declarațiile de avere ale judecătorului, veniturile și cheltuielile familiei sale și au constatat existența unor diferențe, acuzându-l astfel că a introdus date eronate în declarații. De asemenea, au fost analizate și câteva donații de sute de mii de lei care i-ar fi fost făcute magistratului de către mama sa. 

Potrivit TV8, unele bunuri ale familiei Melniciuc se află în prezent sub sechestru: un autoturism Mercedes  și mai multe sume de bani, ridicate în cadrul perchezițiilor pe care procurorii le-au făcut în biroul și la domiciliul judecătorului în luna iulie 2017.

”Este o sentință neîntemeiată. O voi contesta cu apel. Sunt curios să aflu motivele care au stat la baza acestei sentințe, deoarece eu consider că nu există motive plauzibile”, a comentat sentința Oleg Melniciuc pentru Moldova Curată.

Articolul 330.2 - îmbogățirea ilicită - a fost introdus în Codul Penal al Republicii Moldova în anul 2014, urmărindu-se eficientizarea lupte anti-corupție, însă până acum, deși mai multe persoane au fost puse sub acuzare, nimeni nu a ajuns să fie condamnat în baza acestuia. 

O investigație jurnalistică referitoare la averile judecătorului Melniciuc poate fi citită aici, iar aici - o investigație despre modul cum o parte din apartamentele vândute la prețuri preferențiale judecătorilor au ajuns la rudele magistratului Oleg Melniciuc, el fiind desemnat de Consiliul Superior al Magistraturii să se ocupe de proiectul de asigurare cu locuințe a judecătorilor.

Viorica ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2021

Mașinile primăriei Hâncești continuă să folosească benz...

Primăria municipiului Hâncești cumpără de câțiva ani produse petroliere de la firma la care actualul primar a fost co-fondator.

04 mai 2021
5235
2021

În Consiliul local Vadul lui Vodă fiul a luat decizii î...

14 iulie 2021
2168
2021

ANI, obligată de instanță să pornească un control pe co...

24 octombrie 2021
1051
2021

STUDIU: „Autoritățile, din păcate, reacționează la inve...

06 mai 2021
257