În Consiliul local Vadul lui Vodă fiul a luat decizii în privința tatălui

Averi nedeclarate și conflicte de interese 14 iulie 2021 3334
Surse foto pentru colaj: Diez.md; Casata.mdConsilierul local la Vadul lui Vodă Veaceslav Onofriiciuc a prezidat cel puțin o ședință a  Consiliului local în care au fost luate decizii referitoare la tatăl său, care este primar. La una din ședințele din luna februarie 2021 au fost adoptate 3 decizii care-l vizau pe primar, însă fiul nu s-a abținut de la vot și nici de la prezidarea ședinței. Unii juriști specializați pe probleme de integritate spun că această situație reprezintă un conflict de interese, pe care consilierul ar fi trebuit să-l declare la Autoritatea Națională de Integritate. La rândul său, Veaceslav Onofriiciuc spune că nu vede deocamdată în această situație un eventual conflict de interese și consideră că dacă ar fi încălcat legea, Cancelaria de Stat, care verifică actele locale, ar fi anunțat Consiliul.

Primarul a primit atribuții de a repartiza rezerva Primăriei în situații urgente

La 19 februarie 2021 Veaceslav Onofriiciuc a fost ales de colegii săi consilieri președinte al ședinței Consiliului local, care se ținea în acea zi. Pe agendă au fost incluse cel puțin 3 decizii care-l vizau nemijlocit pe primar. Astfel, prin decizia nr. 1/24, primarului i-au fost delegate atribuții „în vederea repartizării fondului de rezervă al Primăriei în cazuri excepționale (incendiu, deplasări, boală, deces, accident, ajutor rudelor ș.a)”. Un alt punct al deciziei prevede „delegarea atribuțiilor către primarul or. Vadul lui Vodă în vederea deplasărilor primarului dl Iuri Onofriiciuc, a consilierilor și a angajaților primăriei or. Vadul lui Vodă peste hotarele Republicii Moldova pe parcursul anului 2021”. Această decizie este semnată de fiul primarului, ca președinte de ședință, și de Ludmila Chetrari, care este secretara Consiliului local.

Printr-o altă decizie, aprobată în aceeași zi, a fost decisă componența comisiei de licitații a primăriei Vadul lui Vodă, al cărei președinte a fost desemnat primarul, iar fiul a votat decizia și a semnat-o, în calitate de președinte de ședință.

A treia decizie se referă la aprobarea listei persoanelor care au dreptul să reprezinte Consiliul local Vadul lui Vodă în „organele de resort și în instanțele de judecată”. Pe listă se regăsește primarul, iar persoana împuternicită să semneze procurile de reprezentare pentru aceste persoane este fiul său. Astfel, Veaceslav Onofriiciuc a votat și semnat o decizie în privința sa și a tatălui său.

Juristă CAPC: ”Consilierul s-a aflat într-un conflict de interese real”

„«Conflictul de interese real apare în cazul în care subiectul declarării este chemat să rezolve o cerere/un demers, să emită un act administrativ, să încheie direct sau prin intermediul unei persoane terțe un act juridic, să ia o decizie sau să participe la luarea unei decizii în care are interese personale sau care vizează persoane ce îi sînt apropiate, persoanele fizice şi juridice cu care are relații cu caracter patrimonial și care influențează sau pot influența exercitarea imparțială și obiectivă a mandatului, a funcției publice sau de demnitate publică»” – am citat din lege. Președintele ședinței Consiliului local se alege per fiecare sedintă. Dacă știau că la ședință vor delega atribuții primarului, care este tatăl președintelui ședinței, consilierii trebuiau sa aleagă pe altcineva ca președinte al ședinței, iar fiul primarului să se abțină de la vot. Dar speța de mai sus arată că fiul a luat o decizie/a participat la luarea deciziei în privința tatălui său, care îi este o persoană apropiata în sensul legii 133/2016”, a comentat situația jurista Lilia Ioniță, coordonatoare de programe la Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC).

În astfel de situații, legea obligă subiecții declarării să declare conflictele de interese la Autoritatea Națională de Integritate. Serviciul de presă al ANI ne-a informat că Veaceslav Onofriiciuc nu a făcut o astfel de declarație.

Veaceslav Onofriiciuc: „Deciziile au fost verificate de Cancelaria de Stat, care nu a găsit nimic contrar legii”

Veaceslav Onofriiciuc spune că nu vede o situație de conflict de interese, întrucât deciziile aprobate în ședința din 19 februarie 2021 au fost vizate și alte persoane, nu doar tatăl său, primarul. În plus, el spune că aceste acte au trecut deja un control al legalității la Oficiul Teritorial al cancelariei de Stat, care nu a descoperit nimic contrar legii.

„Eu am fost ales cu votul cetățenilor.  Respectiv, președinții ședințelior se aleg de fiecare dată de către consilieri. S-a nimerit așa că am prezidat eu acea ședință. Eu chiar nu știu ce conflict de interese ar putea fi. Orice decizie care se adoptă de către consiliile locale pleacă la control la Cancelaria de Stat. Deci dacă exista un conflict de interese ori era ceva contrar legislației în vigoare, Cancelaria de Stat trebuia să se expună și să trimită actul înapoi către Consiliu și astfel să nu existe avizul pentru publicare. De fapt, asta ei fac de fiecare dată. Atâta timp cât nu a fost o astfel de notificare, eu cred că nu a fost nici un conflict de interese. Așa înțeleg eu din ce îmi spuneți acum. Puteți veni cu o notificare către Cancelaria de Stat, ei vor verifica și pot reveni către consiliu. Dar atâta timp cât noi nu avem un rezultat în acest sens, eu nu pot să mă expun că asta a fost o încălcare, un conflict de interese. Eu pur și simplu nu înțeleg unde el ar putea fi. Acolo într-un document au fost vizate mai multe persoane. Am dat acordul primarului, contabilului, juristului primăriei, unui jurist din oficiu și arhitectorului-șef să reprezinte Primăria. Nu am dat procurile astea doar primarului, care îmi este și tată. Eu nu văd o problemă aici. Nu am avut nici o notificare de la Cancelaria de Stat. Dacă ar fi fost, atunci la sigur ne întruneam, dezbateam subiectul, îl amânam și urmam apoi indicațiile Cancelariei. Dacă ar fi venit așa notificări de la Cancelaria de Stat, secretara Consiliului avea să ne anunțe”, a comentat Veaceslav Onofriiciuc.

Veaceslav Onofriiciuc este consilier local la Vadul lui Vodă din octombrie 2020, iar tatăl său, Iurie Onofriiciuc, conduce primăria din anul 2007, fiind reales de câteva ori în această funcție. În anul 2014 fosta Comisie Națională de Integritate (actuala ANI) a constatat în privința lui Iurie Onofriiciuc un conflict de interese, întrucât a semnat actele de arendă a unui teren public cu firma soției sale. Atunci CNI a fost sesizată de CNA.

Viorica Zaharia

Acest material apare cu suportul Fundației Soros Moldova. Fundația nu intervine în politica editorială a redacției.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2021

Judecătorul Melniciuc, prima persoană condamnată cu exe...

03 septembrie 2021
1221
2021

Imobile nedeclarate în care ar locui fostul șef al SIS,...

11 martie 2021
1465
2021

Președintele raionului Cantemir are pe conturi 1,245 mi...

Președintele raionului Cantemir, Anatoli Ichim, muncește de ani buni în funcții publice de conducere, cu un salariu de bugetar. La fel și soția sa.

31 ianuarie 2021
1731
2021

Utilizarea mașinilor de serviciu în interes personal: a...

12 februarie 2021
2715
2021

Maria Culeșov, descoperită de ANI la a doua încălcare a...

24 ianuarie 2022
1547
2021

ANI, obligată de instanță să pornească un control pe co...

24 octombrie 2021
2960