Președintele raionului Strășeni ar putea fi controlat de ANI pentru semnarea unei dispoziții în situație de conflict de interese

Averi nedeclarate și conflicte de interese 14 februarie 2021 1633
Sursa foto: Captură video, youtube.Autoritatea Națională de Integritate s-a autosesizat și ar putea porni un control în privința președintelui raionului Strășeni Pavel Tamaciuc, care a semnat în toamna anului 2020 o dispoziție pentru acordarea sieși a unui premiu cu ocazia Hramului localității. El a semnat dispoziții de premiere și în privința altor angajați ai Aparatului președintelui raionului. Pus în situația de a semna un act care îl privește pe el personal, președintele raionului ar fi trebuit să informeze ANI și să solicite o soluție. „În Registrul declarațiilor privind conflictele de interese, gestionat de ANI, nu a fost înregistrată nici o declarație privind conflicte de interese din partea subiectului vizat”, ne informează ANI.

Dispoziția privind acordarea premiului a fost semnată, ca și celelalte referitoare la premierea vicepeședinților raionului și a angajaților aparatului, la 23 octombrie 2020. În ea nu este inclusă suma premiului, însă CR Strășeni ne-a informat că Pavel Tamaciuc a primit 12 700 de lei, adică, „în mărime de un salariu de funcție, din contul economiei mijloacelor pentru retribuirea muncii alocate pe anul 2020, dar nu mai mult de 5% din fondul anual de salarizare la nivel de unitate bugetara”. Vicepreședinții au primit câte 8 000 de lei, iar membrii Aparatului președintelui raionului – sume între 1 000 și 7 000 de lei.

Într-o notă expediată, la solicitare, portalului Moldova Curată, Pavel Tamaciuc arată că aceste premii sunt singurele acordate în anul 2020 Aparatului președintelui raionului și sunt conforme cu Legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar și cu Legea privind statutul persoanelor cu funcție de demnitate publică. El mai susține că nu era nevoie și de permisiunea Consiliului Raional Strășeni pentru emiterea unor astfel de dispoziții. De asemenea, Pavel Tamaciuc ne-a informat că dispozițiile au trecut controlul legalității, efectuat de Oficiul Teritorial Chișinău al Cancelariei de Stat. Oficiul a confirmat, pentru MoldovaCurata.md, că a efectuat controlul și nu a cerut anularea dispozițiilor ca fiind contrare legii.

La întrebarea dacă a anunțat ANI despre situația de conflict de interese în care se află la semnarea dispoziției de premiere a sa, Pavel Tamaciuc nu a răspuns, însă a precizat: „Suma respectivă este reflectată în Informația privind veniturile calculate și achitate în folosul persoanei fizice și impozitul pe venit reținut din aceste venituri pentru anul 2020, care va fi inclusă în Declarația de avere și interese personale și va fi depusă în conformitate cu legislația în vigoare la Autoritatea Națională de Integritate până la 31 martie 2021”.

Inspectorii de integritate ai ANI au la dispoziție 15 zile, după ce Autoritatea s-a sesizat în acest caz pe baza unui articol de presă apărut pe 4 februarie, să decidă dacă va porni control privind încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese pe numele lui Pavel Tamaciuc.

Viorica Zaharia

Acest articol apare cu suportul Fundației Soros Moldova. Fundația nu intervine în politica editorială a redacției.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2021

Primarul de Ungheni riscă să-și piardă mandatul după ce...

ACTUALIZARE LA 14.01.2021: În rezultatul rămânerii definitive a actului de constatare, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a expediat Oficiului Teritorial Ungheni al Cancelariei de Stat o adresare în care a cerut declanșarea procedurii de ridicare a mandatului de primar al orașului Ungheni.

13 ianuarie 2021
1467
2021

Utilizarea mașinilor de serviciu în interes personal: a...

12 februarie 2021
1585
PDM

Fostului ministru de Interne, Alexandru Jizdan, i-ar pu...

13 mai 2021
649
2021

Președintele raionului Cantemir are pe conturi 1,245 mi...

Președintele raionului Cantemir, Anatoli Ichim, muncește de ani buni în funcții publice de conducere, cu un salariu de bugetar. La fel și soția sa.

31 ianuarie 2021
977