ANI a pornit un control pe numele lui Igor Șarov, referitor la un posibil conflict de interese

Cu ochii pe ANI 5 februarie 2021 1567
Sursa foto: mecc.gov.mdAutoritatea Națională de Integritate (ANI) a pornit, la 3 februarie 2021, un control în privința fostului ministru al Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, în prezent rector ales al Universității de Stat din Moldova. Informația ne-a fost comunicată de Serviciul de Presă al ANI.

Inspectorii de integritate urmează să stabilească dacă Igor Șarov a încălcat sau nu regimul juridic al conflictelor de interese în procesul de achiziție a manualelor școlare, în special atunci când Ministerul a autorizat, în luna august 2020, reeditarea și achiziția a două manuale de istorie, pentru clasa a IX-a și a XI-a, și a unuia de literatură universală, la editura la care fiul său este co-fondator, „Cartdidact”. În total, în anul 2020, Ministerul a plătit pe manualele achiziționate de la „Cartdidact” în jur de 3 milioane de lei.

ANI s-a sesizat din investigația publicată la 6 ianuarie 2021 de Moldova Curată, în care se arăta că Igor Șarov, fiind ministru, nu a anunțat ANI, așa cum prevede legea, despre faptul că este pus în situația de a semna acte ce vizează achiziționarea a două titluri de manuale de istorie (la care el însuși este unul dintre autori) și a unuia de literatură universală, care se editează la Editura „Cartdidact”.

Într-un răspuns către Moldova Curată, Igor Șarov a declarat atunci că nu a fost implicat în procesul de achiziție a niciunui manual, întrucât a delegat aceste atribuții secretarilor de stat: „În perioada aflării mele la MECC, activitățile legate de evaluarea și editarea manualelor școlare au fost în grija celor 2 secretari de stat, Andrei Chistol, secretar de stat în domeniul culturii și Natalia Grîu, secretar de stat în domeniul educației”.

ANI a notat, însă, într-o informație remisă portalului Moldova Curată, că o astfel de situație se încadrează în prevederile legale referitoare la conflictul de interese real în care se află o persoană cu funcție publică (art. 12 alin. (7) din Legea пr. 133 din 17 iunie 2016 privind dесlаrаrеа averii și а intеrеsеlоr personale) și ar fi trebuit comunicată Autorității Naționale de Integritate, lucru care nu a fost făcut.

Igor Șarov a deținut funcția de ministru al Educației, Culturii și Cercetării, în perioada noiembrie 202 - martie 2020. Potrivit CV-ului său, a activat însă în cadrul Ministerului din 2017, când a fost viceministrul al Culturii, apoi, după comasarea ministerelor, a devenit secretar de stat al Ministrului Educației, Culturii și Cercetării. Anterior a fost prodecan și decan al Facultăţii de Istorie şi Filosofie a Universității de Stat din Moldova. 

La 16 decembrie 2020 Igor Șarov a fost ales rector al Universității de Stat din Moldova.

Viorica Zaharia

Acest articol apare cu suportul Fundației Soros Moldova. Fundația nu intervine în politica editorială a redacției.

 Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2021

Suspiciuni legate de repartizarea aleatorie a dosarelor...

02 august 2021
1414
2021

După socialiști, și democrații propun un proiect de leg...

05 martie 2021
930
2021

ANI, obligată să angajeze un inspector de integritate c...

22 aprilie 2021
1667
2021

Doi judecători și un procuror acuză că ar fi fost contr...

22 februarie 2021
2994
2021

Acte de constatare emise de ANI – anulate în instanțe p...

25 martie 2021
2185
2021

INTERVIU. Judecătorul Ion Chirtoacă: „Atât timp cât vom...

07 octombrie 2021
11133