Judecătorul Oleg Melniciuc nu revine, deocamdată, în sistem, din cauza unei noi suspendări

Averi nedeclarate și conflicte de interese 10 septembrie 2019 82

Judecătorul Oleg Melniciuc de la Judecătoria Chișinău, care a plecat temporar din sistem în anul 2017, după ce i-a fost intentat un dosar penal cu acuzația de îmbogățire ilicită, nu poate reveni la serviciu, deși trebuia să o facă încă din luna martie 2019. Magistratul a fost suspendat din nou de către Consiliul Superior al Magistraturii, la solicitarea Procuraturii Anticorupție, care îl cercetează într-un alt dosar – de trafic de influență. Judecătorul se declară nevinovat și spune că dosarele i-ar fi fost ”organizate”.Din luna martie 2019, când i-a expirat concediul paternal pe care îl ceruse după ce a fost pus sub învinuire în dosarul de îmbogățire ilicită, judecătorul Oleg Melniciuc urma să revină la muncă. Reîncadrarea însă nu a avut loc. Acum, la solicitarea portalului Moldova Curată, s-a aflat că judecătorul a revenit, de fapt, la serviciu, dar a cerut imediat un concediu neplătit pentru o perioadă de 4 luni.

Revenit la muncă, dar suspendat pe durata unei noi anchete

Potrivit unei note informative a Judecătoriei Chișinău, remise portalului Moldova Curată, la expirarea acestei perioade, magistratul urma să-și reînceapă munca, însă a fost suspendat din nou, pe durata umăririi penale într-un nou dosar. De această dată judecătorul este învinuit de procurorii anticorupție de trafic de influență. În consecință, Oleg Melniciuc rămâne în continuare în afara sistemului de justiție și cu două dosare penale – unul (pentru îmbogățire ilicită) aflat în examinare pe masa judecătorilor, iar al doilea (pentru trafic de influență) – aflat abia la etapa de urmărire penală.

”În cel de-al doilea dosar, procurorii nu pot găsi deja de un an și jumătate victima care chipurile pretinde că a dat 100 de mii de euro, persoana nu vine la confruntare. Pe acest dosar ”prietenii” mei au hotărât să mă împiedice să mă întorc în sistem și să mă suspende. Și atunci când eu am depus cerere să fiu transferat din Centru la sediul Râșcani al Judecătoriei Chișinău, înapoi unde am activat, ei au hotărât să blocheze încercarea mea de a reveni la serviciu. Și fără să mă cheme la Consiliul Superior al Magistraturii, fără nimic, au examinat demersul procurorului și m-au suspendat. Asta e. Vedem mai departe”, a spus Oleg Melniciuc pentru Moldova Curată. Judecătorul afirmă că atunci când spune”prietenii” săi are în vedere anumiți judecători din sistem care ar da indicații procurorilor. ”Procurorii aici nu au nici o atribuție, ei îndeplinesc indicații”, a adăugat magistratul. El susține, de asemenea, că a contestat în instanță unele decizii legate de ancheta și suspendarea sa, dar că acestea se află acum în curs de examinare.

Procuratura Anticorupție a anunțat anterior că la 6 februarie 2018 i-a înaintat învinuirea lui Oleg Melniciuc într-un nou dosar, cu învinuirea de trafic de influență. Procuratura nu a făcut alte precizări. Urmărirea penală nu s-a încheiat.

În primul dosar, deschis la începutul anului 2017 și aflat acum în instanță, judecătorul este învinuit de îmbogățire ilicită. Cauza penală a fost deschisă după ce în presă au apărut mai multe investigații, realizate de Ziarul de Gardă și Centrul de Investigații Jurnalistice, privind averile magistratului.

Oleg Melniciuc a devenit președinte al Judecătoriei sectorului Râșcani al municipiului Chișinău în anul 2013. La sfârșitul anului 2016, după reorganizarea sistemului de judecătorii, a candidat la funcția de vicepreședinte al Judecătoriei Chișinău, însă a fost respins de președintele Igor Dodon.

Viorica Zaharia


Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2019

Un nou conflict de interese la primăria căușeni. Primar...

Primarul orașului Căușeni, Grigore Repeșciuc, investigat în prezent de ANI pentru că a încheiat o serie de contracte cu firmele familiei sale, ar putea fi supus unui control și pentru un alt conflict de interese. Acum s-a aflat că în vara anului trecut el și-a angajat ginerele la Primărie.

31 ianuarie 2019
58
2019

Președinta organizației de femei Buiucani a PDM a deven...

Tatiana Golban, președinta organizației femeilor democrate a sectorului Buiucani, a fost numită zilele trecute șefă interimară a Direcției Educație, Tineret și Sport a sectorului Buiucani din municipiul Chișinău. Șeful adjunct al Direcției municipale Educație, care a numit-o în funcție, afirmă că decizia nu are nici o legătură cu activitatea politică a Tatianei Golban.

22 mai 2019
51
2019

Familia democratului Vladimir Cebotari a redevenit fond...

Fostul ministrul al Justiției Vladimir Cebotari și actualul vicepreședinte al Partidului Democrat este din nou beneficiar al Companiei de transport aerian Fly One și raportează obținerea de dividende din activitatea acesteia. În declarația de avere pentru ultimii doi ani, depusă la CEC, Vladimir Cebotari anunță că a obținut un venit de 1 195 200 de lei de la Fly One SRL și alte 440 777 de lei din activitatea companiei Sanair Service SRL.

13 ianuarie 2019
66
2019

Judecătorul Oleg Melniciuc nu revine, deocamdată, în si...

Judecătorul Oleg Melniciuc de la Judecătoria Chișinău, care a plecat temporar din sistem în anul 2017, după ce i-a fost intentat un dosar penal cu acuzația de îmbogățire ilicită, nu poate reveni la serviciu, deși trebuia să o facă încă din luna martie 2019. Magistratul a fost suspendat din nou de către Consiliul Superior al Magistraturii, la solicitarea Procuraturii Anticorupție, care îl cercetează într-un alt dosar – de trafic de influență. Judecătorul se declară nevinovat și spune că dosarele i-ar fi fost ”organizate”.

10 septembrie 2019
83
2019

Dosar înghețat la procuratură într-un caz de presupusă...

De aproape trei ani, Procuratura Anticorupție are în gestiune o cauză penală pornită conform unui articol la care, cel puțin până acum, procurorii ”au apelat” mai rar: îmbogățire ilicită. Persoana vizată – directoarea Institutului de Științe ale Educației și fosta viceministră a Educației pe vremea guvernării democrate, Lilia Pogolșa.

05 septembrie 2019
72
2019

Firma cuscrului premierului Filip, favorită la obținere...

Firma cuscrului primului ministru Pavel Filip, specializată în prelucrarea și exportul fructelor uscate, beneficiază de subvenții de milioane de lei de la stat în ultimii ani, după ce cele două familii au devenit rude. Asta arată o investigație a portalului Anticorupție.md.

06 iunie 2019
53