Firma cuscrului premierului Filip, favorită la obținerea de subvenții în agricutlură, arată o investigație a echipei Anticoruptie.md

Averi nedeclarate și conflicte de interese 6 iunie 2019 398

Firma cuscrului primului ministru Pavel Filip, specializată în prelucrarea și exportul fructelor uscate, beneficiază de subvenții de milioane de lei de la stat în ultimii ani, după ce cele două familii au devenit rude. Asta arată o investigație a portalului Anticorupție.md.Fiica lui Dumitru Vicol, proprietarul firmei Monicol SRL, și unul dintre fiii lui Pavel Filip s-au căsătorit, potrivit investigației, în 2016. Anume de atunci au început să crească subvențiile de la stat acordate firmei Monicol SRL.

Jurnaliștii au decoperit că această companie a beneficiat, în perioada 2014 – 2019, de subvenții de la Agenția pentru Intervenții și Plăți în Agricultură (AIPA) în valoare de 4.185.914 lei cu titlu nerambursabil. Însăși instituția a livrat reporterilor această informație. Cea mai mare parte din bani – peste 3 milioane de lei, a fost acodată începând cu anul 2016.

Cu toate acestea, jurnaliștii de la Anticorupție.md susțin că un alt document al Agenției ar arăta că subvențiile ar fi fost mult mai mari.Banii au fost repartizați pentru dosarele de subvenționare depuse în cadrul diferitelor măsuri/submăsuri de sprijin.

Proprietarul firmei, Dumitru Vicol, a refuzat să comenteze situația pentru jurnaliștii de la Anticorupție.md. Actualul Ministru al Agricutlurii, Nicolae Ciubuc, care până în anul 2018 a condus AIPA, a respins orice bănuială că subvențiile ar fi alocate după alte criterii decât cele stabilite clar în legislație și acele normative: „Acestea se achită în funcție de mai multe criterii. Cel de bază este valoarea investiției. Cu cât investiția este mai mare, cu atât aportul statului este unul pe măsură. (...) Eu vă spun acest lucru din calitatea de fondator al actualului sistem de subvenții. Mai echitabil  mecanism pe transparență și eficiență nu o să găsiți”, a explicat Nicolae Ciubuc pentru Anticorupție.md.

De cealaltă parte, Vasile Mârzenco, director executiv al Federației Naționale a Fermierilor, a declarat că, din observațiile sale, subvențiile în agricultură nu sunt acordate în mod echitabil. „În cazul accesului la subvenții, am constatat că, cel mult, 20–25% din fondul de subvenționare este accesat de către fermierii mici și mijlocii. Restul este asimilat de către companiile mari. De altfel, acestor companii mari nici nu le poți spune fermieri, deoarece nu sunt. Ei sunt businessmeni”, a declarat Vasile Mârzenco. Întreaga investigație o puteți găsi pe Anticorupție.md.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2019

Familia democratului Vladimir Cebotari a redevenit fond...

Fostul ministrul al Justiției Vladimir Cebotari și actualul vicepreședinte al Partidului Democrat este din nou beneficiar al Companiei de transport aerian Fly One și raportează obținerea de dividende din activitatea acesteia. În declarația de avere pentru ultimii doi ani, depusă la CEC, Vladimir Cebotari anunță că a obținut un venit de 1 195 200 de lei de la Fly One SRL și alte 440 777 de lei din activitatea companiei Sanair Service SRL.

13 ianuarie 2019
478
2019

Ruslan Codreanu: ”Vadim Brânzaniuc a demonstrat în jumă...

Primarul general interimar al municipiului Chișinău, Ruslan Codreanu, care a emis joi, 16 mai 2019, un ordin prin care l-a numit pe Vadim Brânzaniuc în funcția de pretor al sectorului Buiucani, a explicat pentru Moldova Curată motivele numirii. Brânzaniuc a fost vizat acum trei ani într-o anchetă jurnalistică privind locuința luxoasă pe care și-a construit-o în doi ani și ajutorul de la stat pe care l-a primit pentru a-și plăti un credit. Codreanu spune că pentru el au contat acțiunile lui Brânzaniuc din ultimele 6 luni și că nu el este persoana care să verifice averea subalternului său.

17 mai 2019
464
2019

Învestigație ZdG: Șefi pe viață la FMF: Afacerea „Fotba...

Fotbalul din R. Moldova, condus în ultimii 22 de ani de fostul fotbalist Pavel Cebanu, nu a cunoscut, în perioada independenței statului, vreo performanță notabilă. Cu mici excepții, R. Moldova, atât la nivelul echipelor naționale, cât și la nivelul echipelor de club, a fost ciuca bătăilor în toate competițiile la care a luat startul.

05 aprilie 2019
434
2019

ANI: Cumetri, nașii și finii nu sunt persoane apropiate

Numirea fostului judecător Gheorghe Balan în funcția de șef interimar al Inspectoratului General de Poliție, în condițiile în care cumătrul său, Andrei Năstase, este ministru de Interne, dar și angajarea lui Andrei Popov ca șef de cabinet al ministrului de Externe Nicolae Popescu, cei doi fiind naș și fin, au generat acuzații din partea fostei puteri că noua guvernare ar pune în funcții persoane apropiate. Autoritatea Națională de Integritate (ANI), solicitată de Moldova Curată, afirmă însă că, potrivit legii, nașii, finii sau cumetrii nu sunt considerate persoane apropiate și angajarea lor nu ar fi o încălcare a regimului juridic al conflictului de interese. Totuși, unii experți în drept consideră că astfel de angajări ar trebui evitate, întrucât pun probleme de etică și moralitate pentru cei vizați.

29 iunie 2019
653