Firma cuscrului premierului Filip, favorită la obținerea de subvenții în agricutlură, arată o investigație a echipei Anticoruptie.md

Firma cuscrului primului ministru Pavel Filip, specializată în prelucrarea și exportul fructelor uscate, beneficiază de subvenții de milioane de lei de la stat în ultimii ani, după ce cele două familii au devenit rude. Asta arată o investigație a portalului Anticorupție.md.
Fiica lui Dumitru Vicol, proprietarul firmei Monicol SRL, și unul dintre fiii lui Pavel Filip s-au căsătorit, potrivit investigației, în 2016. Anume de atunci au început să crească subvențiile de la stat acordate firmei Monicol SRL.
Jurnaliștii au decoperit că această companie a beneficiat, în perioada 2014 – 2019, de subvenții de la Agenția pentru Intervenții și Plăți în Agricultură (AIPA) în valoare de 4.185.914 lei cu titlu nerambursabil. Însăși instituția a livrat reporterilor această informație. Cea mai mare parte din bani – peste 3 milioane de lei, a fost acodată începând cu anul 2016.
Cu toate acestea, jurnaliștii de la Anticorupție.md susțin că un alt document al Agenției ar arăta că subvențiile ar fi fost mult mai mari.Banii au fost repartizați pentru dosarele de subvenționare depuse în cadrul diferitelor măsuri/submăsuri de sprijin.
Proprietarul firmei, Dumitru Vicol, a refuzat să comenteze situația pentru jurnaliștii de la Anticorupție.md. Actualul Ministru al Agricutlurii, Nicolae Ciubuc, care până în anul 2018 a condus AIPA, a respins orice bănuială că subvențiile ar fi alocate după alte criterii decât cele stabilite clar în legislație și acele normative: „Acestea se achită în funcție de mai multe criterii. Cel de bază este valoarea investiției. Cu cât investiția este mai mare, cu atât aportul statului este unul pe măsură. (...) Eu vă spun acest lucru din calitatea de fondator al actualului sistem de subvenții. Mai echitabil mecanism pe transparență și eficiență nu o să găsiți”, a explicat Nicolae Ciubuc pentru Anticorupție.md.
De cealaltă parte, Vasile Mârzenco, director executiv al Federației Naționale a Fermierilor, a declarat că, din observațiile sale, subvențiile în agricultură nu sunt acordate în mod echitabil. „În cazul accesului la subvenții, am constatat că, cel mult, 20–25% din fondul de subvenționare este accesat de către fermierii mici și mijlocii. Restul este asimilat de către companiile mari. De altfel, acestor companii mari nici nu le poți spune fermieri, deoarece nu sunt. Ei sunt businessmeni”, a declarat Vasile Mârzenco. Întreaga investigație o puteți găsi pe Anticorupție.md.
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Demnitari publici în haine preoțești
Doi primari aleși în toamna anului 2019, care administrează localitățile Băxani din raionul Soroca și, respectiv, Gura Galbenei din raionul Cimișlia, sunt și preoți. În paralel cu funcția de primar, ei oficiază slujbe religioase, cununii, înmormântări etc. Deși legislația interzice persoanelor cu demnitate publică să aibă și alte ocupații remunerate decât cele didactice, științifice și de creație, cei doi primari continuă să activeze, fără să-și pună problema că situația ar putea fi o incompatibilitate de funcții. API și MoldovaCurata.md vor solicita Autorității Naționale de Integritate (ANI) să inițieze o procedură de control.
Familia democratului Vladimir Cebotari a redevenit fond...
Fostul ministrul al Justiției Vladimir Cebotari și actualul vicepreședinte al Partidului Democrat este din nou beneficiar al Companiei de transport aerian Fly One și raportează obținerea de dividende din activitatea acesteia. În declarația de avere pentru ultimii doi ani, depusă la CEC, Vladimir Cebotari anunță că a obținut un venit de 1 195 200 de lei de la Fly One SRL și alte 440 777 de lei din activitatea companiei Sanair Service SRL.
Președinta organizației de femei Buiucani a PDM a deven...
Tatiana Golban, președinta organizației femeilor democrate a sectorului Buiucani, a fost numită zilele trecute șefă interimară a Direcției Educație, Tineret și Sport a sectorului Buiucani din municipiul Chișinău. Șeful adjunct al Direcției municipale Educație, care a numit-o în funcție, afirmă că decizia nu are nici o legătură cu activitatea politică a Tatianei Golban.
(FOTO/VIDEO) Familia lui Igor Dodon utilizează trei aut...
Familia prezidențială circulă de mai mulți ani cu câteva automobile care nu se regăsesc, însă, în declarația de avere a șefului statului, Igor Dodon. Acestea au fost văzute de mai multe ori, în diferite perioade ale anului, oprind în fața casei sau intrând în curtea casei președintelui, care se găsește în sectorul Buiucani al capitalei și pentru a cărei achiziționare Igor Dodon a declarat anterior că a accesat un credit imobiliar. Președinția însă, solicitată de MoldovaCurata.md, nu recunoaște că șeful statului ar folosi alte mașini decât cele declarate oficial. MoldovaCurata.md a constatat că două dintre mașini au fost donate Partidului Socialiștilor în 2016, în campania electorală prezidențială.
Mihail Ciubaciuc a demisionat și și-a depus declarația...
Colonelul Mihail Ciubaciuc, prim-adjunct al Comandantului, şef al Statului Major al Trupelor de Carabinieri, a plecat din funcție. În declarația de avere el indică 4 autoturisme, unele dintre care au o valoare mult sub prețul de piață. Ciubaciuc a explicat pentru Moldova Curată că a indicat prețul cu care le-a cumpărat, adică cel din acte.
Judecătorul Oleg Melniciuc nu revine, deocamdată, în si...
Judecătorul Oleg Melniciuc de la Judecătoria Chișinău, care a plecat temporar din sistem în anul 2017, după ce i-a fost intentat un dosar penal cu acuzația de îmbogățire ilicită, nu poate reveni la serviciu, deși trebuia să o facă încă din luna martie 2019. Magistratul a fost suspendat din nou de către Consiliul Superior al Magistraturii, la solicitarea Procuraturii Anticorupție, care îl cercetează într-un alt dosar – de trafic de influență. Judecătorul se declară nevinovat și spune că dosarele i-ar fi fost ”organizate”.
Aici așteptăm comentariul tău!