Juristul de la conducerea raionului Călăraşi este în atenţia CNI

2014-2018 26 ianuarie 2016 660
Sergiu Artene, preşedintele raionului Călăraşi.

Consiliul Raional Călăraşi a cumpărat bunuri de la firma administrată de soţia preşedintelui raionului. Sergiu Artene spune însă că nu a ştiut despre asta şi imediat ce a aflat a şi declarat eventualul conflict de interese, încadrându-se în termenul legal. Cu toate acestea, CNI a iniţiat un control.În luna noiembrie anul trecut, CR Călăraşi a cumpărat de la firma „PRO CLAS SERVICE" SRL utilaj pentru automobile în valoare de circa şapte mii de lei. Această firmă este fondată de fratele preşedintelui de raion, însă este administrată de Liliana Artene, soţia lui Sergiu Artene. Preşedintele raionului spune că nu a ştiut despre aceste achiziţii, iar când a aflat, a informat imediat CNI.

„Eu am declarat acest conflict în trei zile, aşa cum prevede legea. Să vă explic cum s-a întâmplat. Fratele meu a fondat o firmă, iar soţia mea este administratorul ei. Un angajat al Consiliului Raional a cumpărat de la acel magazin ulei pentru maşini, câteva roţi şi un acumulator. Sunt bunuri de mică valoare şi ei cumpără din oricare magazin, acolo unde preţul e mai mic. Angajatul a procurat roţile, le-a montat, dar eu nu ştiam de unde au fost cumpărate. Când a trebuit să semnez transferul de bani, în sumă de circa şapte mii de lei, atunci am văzut că este vorba despre firma administrată de soţie. Imediat am anunţat Comisia Naţională de Integritate, aşa spune legea. Dacă au iniţiat controlul, Comisia trebuia să mă informeze”, a precizat Sergiu Artene.

Preşedintele CNI: „Apreciem faptul că subiecţii declarării devin conştienţi şi declară aceste cazuri”

La rândul său, Anatolie Donciu, preşedintele CNI, a declarat pentru Moldova Curată că acest control a fost iniţiat pentru a verifica în ce condiţii au fost efectuate aceste achiziţii. Totuşi, preşedintele CNI spune că în cazul în care se va dovedi că spusele lui Sergiu Artene corespund adevărului, cazul ar putea fi clasat. „Preşedintele acestui raion ne-a expediat o scrisoare la CNI prin care ne-a informat despre bunurile care au fost cumpărate, fără ca el să ştie. Apreciem faptul că subiecţii declarării devin conştienţi şi declară aceste cazuri. Eu salut faptul că oamenii cer sfaturile noastre, pentru a rezolva situaţiile de conflict de interese, de incompatibilităţi. Este o chestie şi de educaţie. Până la urmă, noi suntem o instituţie de prevenire a cazurilor de corupţie, iar dacă aceste situaţii sunt declarate la timp, atunci cazul ar putea fi clasat. Personal, eu cred că nu este o încălcare, însă colegii mei au decis totuşi iniţierea procedurii pentru a verifica acele achiziţii”, conchide Anatolie Donciu.

Menţionăm că Sergiu Artene a fost ales preşedinte de raion la 3 iulie 2015, fiind propus de Partidul Liberal-Democrat din Moldova. El este jurist, fiind licenţiat în drept public. Timp de zece ani a lucrat în cadrul Procuraturii raionului Călăraşi, în calitate de anchetator, apoi de procuror. Din anul 2009 şi până în vara anului 2015 a practicat avocatura în cadrul propriului birou de avocați „Sergiu Artene”.

Acesta este  singurul preşedinte de raion care şi-a publicat declaraţia de avere şi de interese personale imediat după scrutinul local din vara anului trecut. Astfel, pe site-ul oficial al instituţiei găsim rubrica Declaraţii pe venit, unde sunt publicate atât declaraţiile de avere ale preşedintelui, cât şi cele ale vicepreşedinţilor Valeriu Savva şi Zinaida Bădărău. Preşedintele Artene a declarat anterior pentru Moldova Curată că nu are ce ascunde şi preferă ca aceste declaraţii să fie publice.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2014-2018

Electoratul din Republica Moldova a tot ales şi… a cule...

Socialiştii au adus în Parlament şi oameni cu antecedente penale; liberal-democraţii au adus milionari; comuniştii – doctori în istorie care au cerut rechemarea unui ambasador doar pentru faptul că acela ar fi afirmat că părinţii lui au fost cetăţeni români şi el vorbeşte limba română; iar democraţii – preşedintele unui raion care se bucură de o susţinere deosebită din partea liderilor PDM.

21 ianuarie 2015
430
2014-2018

Cel puţin o casă, un salariu şi un cont în bancă

De pe poziţia a cincea a fiecărui partid în Parlament vor intra persoane care au ocupat anterior funcţii în Legislativ şi Guvern. Maia Sandu (PLDM), fosta ministră a Educaţiei, deţine un apartament, un automobil şi conturi bancare de peste 100.000 de dolari. Dumitru Diacov (PDM) are trei automobile, o casă şi un apartament la Moscova, conturi de sute de mii de lei şi mai multe oficii pe care le dă în chirie Partidului Democrat. Mai modest este deputatul PL, Valeriu Munteanu, care deţine o casă în satul de baştină şi are venit doar din salariu. Deputaţii Violeta Ivanov (PCRM) şi Andrei Neguţă (PSRM) au fost colegi de partid şi au avut funcţii înalte în timpul guvernării lui Vladimir Voronin. Fostă ministră a Ecologiei, Violeta Ivanov, are o casă, un aparatament, un lot pentru construcţii şi două motociclete BMW, în timp ce Andrei Neguţă, fostul ambasador în Federaţia Rusă, a declarat doar venitul din salariu.

18 decembrie 2014
509
2014-2018

Nr.1 pe listele partidelor intrate în Parlament: milion...

Ne vor conduce milionarii. Trei din cei 5 lideri ai partidelor care au intrat în noul Parlament declară oficial că deţin proprietăţi de milioane de lei şi au avut în ultimii ani venituri la fel de mari. Câștigurile vin din activitatea firmelor pe care le deţin. Numai Marian Lupu şi Zinaida Greceani nu declară că ar avea vreo firmă, respectiv, veniturile lor sunt mult mai mici decât ale celorlalți capi de lista (Vlad Filat, Vladimir Voronin, Mihai Ghimpu). Profilurile persoanelor care au ocupat prima poziție pe listele electorale sunt foarte diferite, la fel ca și mărimea averilor.

14 decembrie 2014
380
2014-2018

Numărul 18 pe listele partidelor parlamentare: deputaţi...

Anghel Agache (PLDM) şi Anatolie Zagorodnîi (PCRM) sunt deputaţii credincioşi faţă de partidele care i-au lansat în viaţa politică. Însă nu toţi cei care ocupă poziţia a 18-a pe listele electorale au făcut ca ei. Astfel, actualul deputat democrat Demian Caraseni a figurat anterior pe lista PCRM, iar socialistul Ghenadi Mitriuc – pe lista PLDM. Un alt deputat, Alexandr Nesterovschi, care ocupă poziţia a 24-a pe lista PSRM, a “migrat” de la PCRM, ocupând anterior poziţia de consilier local în Consiliul municipal Bălţi.

19 ianuarie 2015
470