Nr. 3 pe listele partidelor parlamentare: funcţia de deputat le-a "garantat" case de milioane

Eduard Smirnov, Liliana Palihovici, Artur Reşetnicov, Igor Corman şi Anatolie Şalaru sunt persoanele care au intrat în viitorul Parlament fiind pe locul trei în listele electorale ale partidelor lor. Dintre ei, doar Eduard Smirnov este nou în Legislativ, ceilalţi au mai mâncat pâine de deputat. Unii au reuşit, în timpul mandatului, să-şi cumpere sau să-şi construiască imobile impunătoare.
Deputat socialist acuzat de trădare
Eduard Smirnov (75 de ani) de la Partidului Socialiştilor (PSRM) va prezida prima şedinţă a noului Legislativ, întrucât este cel mai în vârstă deputat. El s-a născut în anul 1939, în oraşul rus Kostroma. Timp de 14 ani, Smirnov a activat în cadrul organelor sovietice de partid. Apoi, în perioada 1995-1999 a deţinut funcţia de viceprimar al municipiului Chişinău. Numele actualului deputat din PSRM a devenit mai cunoscut anul trecut, când i-a acuzat pe fondatorii partidului din care face parte acum, Veronica Abramciuc şi pe Valentin Crâlov, că ar fi dezbinat formaţiunea. Smirnov îl susţine cu înverŞunare pe Igor Dodon, noul lider al PSRM, în timp ce fondatorii au rămas de cealaltă parte a baricadei. La rândul ei, Veronica Abramciuc a declarat pentru Moldova Curată că Eduard Smirnov „a trădat pentru Dodon” Şi că a devenit deputat pe listele unui partid care ”doreşte ţării noastre doar răul”.
Eduard Smirnov este de profesie inginer, iar pe lista electorală a PSRM figurează cu funcţia de ”consilier”. Din declaraţia de avere depusă la CEC reiese că Smirnov a avut în ultimii doi ani un venit din salariu de 20 de mii de lei (mai puţin de 1000 de lei lunar), din pensie – 35 de mii de lei, Şi alte 48 de mii de lei a câştigat din dobanda unui depozit bancar de 200 de mii de lei. Smirnov se plimbă, potrivit aceluiaşi document, cu un Mercedes fabricat în 2005 şi are un apartament în Chişinău.
Deputata PLDM cu o casă de 300 de metri pătraţi şi credite de 800 de mii de lei
Liliana Palihovici (43 de ani) este, din 2007, vicepreşedinte al PLDM, iar la 28 noiembrie 2010 a devenit deputată, apoi, cu o lună mai târziu fiind aleasă în calitate de vicepreşedintă a Parlamentului din partea PLDM. S-a născut în satul Horodişte, Călăraşi, de meserie este istoric şi a lucrat iniţial ca profesoară de istorie, apoi manager coordonator de granturi la filiala din Moldova a Academiei de Dezvoltare Educaţională.
Potrivit portalului www.interese.md, timp de trei ani (decembrie 2010-decembrie 2013) Liliana Palihovici a fost prezentă la 90 la sută din şedinţele Legislativului, doar 2% din absenţe fiind nemotivate.
Când a venit în fotoliul de deputat, Liliana Palihovici a declarat un apartament în Chişinău de circa 86 metri pătraţi, procurat în anul 2002, un lot pentru construcţii în orăşelul Durleşti, o construcţie nefinistă şi un autoturism de marca Mercedes. Tot în declaraţia de avere din 2009 aceasta mai indica faptul că a împrumutat peste 97 de mii de lei de la o bancă.
De când este deputată, venitul familiei Palihovici s-a mărit. Astfel, Liliana Palihovici indică în declaraţia de avere pentru anul 2013 un venit al familiei de peste 373 de mii de lei, un teren intravilan, o casă de locuit cu suprafaţa de 300 de metri pătraţi şi un autoturism de marca Peugeot, fabricat în anul 2012 şi dobândit prin mandat. La capitolul datorii, Liliana Palihovici declară că are trei credite cu suma totală de 800 de mii de lei.
Liliana Palihovici este unul dintre autorii iniţiativei legislative referitoare la prevenirea situaţiilor de conflict de interese pentru membrii comisiilor de anchetă. Ea propunea în anul 2013 ca fiecare candidat propus la funcţia de membru al unei comisii de anchete să depună, până la aprobarea componenţei nominale a comisiei, o declaraţie care să ateste lipsa conflictelor de interese dintre exercitarea atribuţiilor în cadru comisiei şi interesele personale.
Soţul deputatei, Sergiu Palihovici, este Şeful Oficiului teritorial Chişinău al Cancelariei de Stat.
În patru ani a agonisit pentru o casă într-un cartier de lux din capitală
Igor Corman (45 de ani) este deputatul cu numărul trei de pe listele Partidului Democrat din Moldova (PDM). S-a născut la 17 decembrie 1969, în satul Ciulucani, raionul Teleneşti şi acum este doctor în istorie. Timp de cinci ani (2004-2009) a fost ambasador al Republicii Moldova în Germania, prin cumul în Regatul Danemarcei, iar din 2009 a venit în Parlament pe lista PDM. A condus Comisia pentru politică externă şi integrare europeană. Mai târziu este ales preşedinte al Legislativului.
Dacă în anul 2009 Corman indica în declaraţia de avere doar venitul obţinut din salariu, fără a menţiona vreun bun imobil sau mobil, în anul 2013 venitul său a crescut considerabil. Astfel, potrivit declaraţiei de avere, în anul trecut a avut un venit salarial de peste 168 de mii de lei, a dobândit un teren intravilan de 5 ari şi o casă de locuit de 185 de metri patraţi. Potrivit Ziarului de Gardă, imobilul se află în sectorul Râşcani al capitalei, într-o zonă cu mai multe case de lux care aparţin diferiţilor funcţionari, deputaţi, judecători şi procurori. Fostul preşedinte al Parlamentului este proprietarul unui autoturism de marca BMW.
Artur Reşetnicov are soţie milionară
Artur Reşetnicov (39 de ani) s-a născut în oraşul Ocniţa şi a absolvit Facultatea de Drept a Universităţii de Stat din Moldova, apoi a fost profesor la această instituţie (1997-2001), dar şi avocat. La 1 noiembrie 2007, prin Hotărârea Parlamentului Republicii Moldova (cu votul deputaţilor comunişti şi PPCD), Artur Reşetnicov a fost numit în funcţia de director al Serviciului de Informaţii şi Securitate pe o perioadă de cinci ani. [2]
În anul 2010 Reşetnicov a devenit deputat pe listele Partidului Comuniştilor (PCRM). El este un deputat avut. Potrivit declaraţiei de avere pentru anul 2013, Artur Reşetnicov a obţinut din activitatea de parlamentar circa 200 de mii de lei, însă cei mai mulţi bani în casă i-a adus soţia sa, Ala Reşetnicov, care este notar. Anul trecut ea a obţinut un venit de peste 759 de mii de lei (peste 63 de mii de lei lunar). Ala Reşetnicov a câştigat alte circa 258 de mii de lei din închirierea unor spaţii. Astfel, că în anul 2013, soţia lui Reşetnicov a devenit milionară, obţinând un venit de peste un million de lei.
Familia Reşetnicov deţine un teren pentru construcţii, o casă de locuit de 189 de metri pătraţi, dar şi un un apartament, de peste 100 de metri pătraţi. Totodată, familia Reşetnicov mai are două încăperi nelocative, cu o suprafaţă de peste 100 de metri pătraţi.
Potrivit declaraţiei de venit pentru anul 2013 depusă de Artur Reşetnicov, soţia sa este proprietara unui autoturism Land Rover, evaluat la peste jumătate de milion de lei. Ala Reşetnicov deţine o cotă de participare de 50% la firma „Cansur-Com” SRL. Deşi această firmă a obţinut în anul 2012 un venit din vânzări de peste opt milioane de lei, deputatul comunist nu a indicat venitul obţinut de către soţia sa din activitatea acestei firme. Solicitat de Moldova Curată, Reşetnicov a spus că această sumă este una greşită, apoi a revenit cu un apel telefonic şi ne-a explicat că cele opt milioane de lei sunt banii trecuţi prin contabilitatea firmei. Potrivit lui, cei câteva zeci de mii de lei obţinuţi de soţia sa din dividende au fost investiţi în dezvoltarea firmei şi nu au ajuns în familie.
Anatolie Şalaru, deputatul demis din funcţia de ministru
Anatolie Şalaru (52 de ani) este deputatul cu numărul trei de pe lista Partidului Liberal. Născut în satul Văratic, raionul Râşcani, este medic de meserie. În anul 2009 a devenit deputat pe listele liberalilor, apoi, în acelaşi an, a fost numit ministru al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor. Acesta a venit în funcţia publică din lumea afacerilor, fiind anterior vicepreşedintele Companiei „Ascom Grup".
Averea lui Şalaru a căpătat interes pentru public când fosta sa colegă de partid, Ana Guţu, declara că acesta ar deţine o vilă în Bucureşti, România. Acest imobil nu este însă indicat în declaraţia de avere pentru anul 2012 a proaspătului deputat. Aici găsim date despre două apartamente şi o casă de locuit, ultimul imobil având 186 de metri pătraţi. Anatolie Şalaru mai declară că familia sa are trei terenuri agricole şi o firmă, „Food stock” SRL, cu domeniile de activitate în marketing, transport şi distribuţie. Familia Şalaru a declarat că a obţinut un venit salarial de circa 100 de mii de lei.
Anatolie Şalaru a fost demis în luna mai 2013 de către premierul Iurie Leancă. Fostul ministru menţiona într-un interviu pentru Radio Europa Liberă că nu a fost demis pe criterii de profesionalism, ci pe criterii politice.
Anterior însă, în anul 2012, fostul preşedinte al Companiei "Moldavian Airlines", Nicolae Petrov, a spus despre Şalaru că un ministru care obstrucţioneaza concurenţa nu poate ramâne în funcţie. Petrov s-a referit la faptul că fostul ministru nu permitea companiei sale să efectueze curse charter spre Antalia.
La rândul său, Anatolie Şalaru a declarat pentru Moldova Curată că Petrov ar fi încercat să-l discrediteze fără motiv: „Ministerul pe care îl conduceam elibera autorizaţii doar pentru curse aeriene regulate. Autorizaţiile pentru cursele charter erau eliberate de Autoritatea Aeronautică Civilă. El a acţionat în judecată această instituţie şi a pierdut în toate instanţele. A încercat să găsească un vinovat în acest caz, însă ministerul pe care îl conduceam chiar nu a vut nici o implicare”.
Numele lui Şalaru a fost legat şi de scandalul ”trenurilor europene renovate” de la ÎS “Calea Ferată din Moldova”. Când deţinea funcţia de ministru, în anul 2012, a fost încheiat un contract de peste 12 milioane de euro cu societetatea RMAR Paşcani din România pentru renovarea completă a cinci trenuri. Deşi banii au fost plătiţi integral, garniturile modernizate au avut probleme la scurt timp după punerea în funcţiune, iar la unul dintre ele s-a produs un incendiu. „Ministerul Transporturilor nu a încheiat acel contract, ci compania ÎS “Calea Ferată din Moldova”. Pe acest caz a fost deschis un dosar penal, fiind implicate două persoane din cadrul companiei. Din lipsă de probe, cazul a fost închis. Este o situaţie de denigrare, cu caracter politic”, a comentat fostul ministru pentru Moldova Curată.
Lilia Zaharia
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Unii deputaţii intră în noul Parlament cu „păcate” vec...
Cu nr. 13 pe listele partidelor parlamentare sunt deputaţi cu diferită experienţă, diferite venituri, iar unii au şi „păcate": Vladimir Hotineanu (PLDM) a fost acuzat public de malpraxis; Petru Porcescu (PCRM) – că a avut un salariu nejustificat fiind într-o funcţie publică; Constantin Ţuţu (PDM) a fost bănuit, iar acum e martor într-un dosar de omor; Gheorghe Brega (PL) a fost acuzat în public de aplicarea violenţei. Aceştia susţin însă că toate acuzaţiile care le-au fost aduse de-a lungul anilor sunt nefondate sau sunt situaţii în care au nimerit accidental. Un fotoliu de deputat va fi ocupat şi de socialistul Corneliu Furculiţă, român în acte, dar cu idealuri ruseşti.
Noii miniștri: unii cu locuință spațioasă, alții cu jum...
Alte două persoane din noul Guvern care au obținut funcția de ministru pentru prima dată sunt Serghei Afanasenco și Vasile Bâtcă. Ultimul are o experiență bogată de muncă în serviciile publice, ocupând de-a lungul anilor o funcție de conducere în poliția din Nisporeni, iar din 2011 a condus întreg raionul. Bâtcă are și o avere frumoasă: o casă spațioasă, un apartament în Chișinău și câteva loturi de teren. Afanasenco, la rândul său, a ocupat și el o funcție de conducere, doar că într-o asociație pentru susținere a persoanelor cu dizabilități. Și averea sa e mai mică. Ministrul deține doar jumătate dintr-un apartament în Chișinău. Averea sa poate fi comparată cu cea a ministrei Culturii, care la capitolul imobile indică în declarația de avere doar un apartament de 37 m.p.
Nr.7 în listele partidelor parlamentare: unul fără casă...
Vlad Bătrîncea (PSRM), Grigore Belostecinic (PLDM), Alexandr Bannicov (PCRM), Constantin Botnari (PD) şi Veaceslav Untilă (PL) ocupă poziţia a şaptea în listele formaţiunilor care au acces în Parlament. Doar comunistul Alexandr Bannicov şi liberalul Veaceslav Untilă au fost anterior deputaţi. La alegerile din 2009 şi 2010, socialistul Vlad Bătrîncea a candidat din partea PCRM fără vreo şansă de a ajunge în Legislativ, fiind în coada listei. PSRM l-a adus, în schimb, printre cei 101 legiuitori care vor face legea în ţară. Liberal-democratul Grigore Belostecinic stă încă pe gânduri: să accepte sau nu mandatul de deputat. În 2010 rectorul ASEM a renunţat la această funcţie. Şi democratul Constantin Botnari, care îl însoţea neîntrerupt pe omul de afaceri Vladimir Plahotniuc, în sfârşit, va putea să-şi tragă sufletul în fotoliul de deputat. Cu excepţia lui Vlad Bătrîncea, toţi au declarat venituri frumoase, afaceri prospere sau case de vis.
Ai șanse să devii bogat... dacă ajungi deputat
Celor 101 de deputați aleşi în noul Parlament legea le garantează mai multe facilităţi. Ei au dreptul să primească un apartament de serviciu în Chişinău pe durata mandatului sau o indemnizaţie lunară neimpozabilă pentru chirie, să-și îmbunătățească condițiile de trai dacă fiecărui membru al familiei îi revine mai puțin de 12 metri pătrați spațiu locativ etc. Unii beneficiază din plin de aceste facilități, sporindu-și veniturile. Alții au grijă să-și dezvolte firmele pe care le aveau înainte de a intra în Parlament sau pe care le-au fondat pe durata mandatului. Cert este că cei mai mulți dintre ei au din ce trăi și chiar fac, cel puțin în acte, donații generoase partidelor în campania electorală, sperând să dobândească un mandat de ales al poporului.
Juristul de la conducerea raionului Călăraşi este în at...
Consiliul Raional Călăraşi a cumpărat bunuri de la firma administrată de soţia preşedintelui raionului. Sergiu Artene spune însă că nu a ştiut despre asta şi imediat ce a aflat a şi declarat eventualul conflict de interese, încadrându-se în termenul legal. Cu toate acestea, CNI a iniţiat un control.
Modești în averi, dar bogați în activități
Elena Hrenova (PSRM), Mihaela Spătari (PLDM), Vasile Panciuc (PCRM) sunt trei deputați care vor păși în Legislativ pentru prima dată. Sunt fără averi considerabile, dar nu și fără experiență politică. Hrenova a fost consilier municipal comunist și a migrat la socialiști, ceea ce i-a asigurat un loc în Parlament; Spătari este vice-președinta organizației de tineret a PLDM și reprezintă aripa tânără a noilor deputați, iar Panciuc s-a despărțit de data aceasta de Primăria de la Bălți pentru a fi deputat, cu toate că a mai avut această ocazie și în 2010. Anatolie Dimitriu și Valeriu Ghilețchi sunt foștii deputați ai PLDM care au și case, și automobile, dar și afaceri. Astfel, Ghilețchi dă în chirie un spațiu comercial, iar soția lui Dimitriu este fondatoare la o firmă de broker vamal.
Aici așteptăm comentariul tău!