Nr.12 pe listele partidelor din Parlament: traseişti şi afacerişti

2014-2018 5 ianuarie 2015 1347
Lidia Lupu a lucrat cot la cot cu comuniştii cât aceştia s-au aflat la guvernare

Lidia Lupu (PSRM), Grigore Cobzac (PLDM), Victor Mândru (PCRM), Sergiu Sârbu (PD) şi Iurie Dârda (PL) ocupă poziţia a 12-a în listele formaţiunilor care au acces în Legislativ. Unii dintre ei au reuşit să dezvolte afaceri prospere. Grigore Cobzac şi Iurie Dârda, de exemplu, au business în domeniul construcţiilor, câştigând mai multe licitaţii publice. Şi Victor Mândru a pornit o afacere în perioada mandatului de deputat. Firma din industria lemnului a lui Sergiu Sârbu, fost comunist care a trecut la democraţi în 2012, a dat însă faliment. Doar Lidia Lupu nu a declarat niciodată că ar deţine acţiuni la vreo întreprindere. În schimb, a ocupat mai multe funcţii importante în perioada guvernării PCRM, iar după ce comuniştii au trecut în opoziţie, ea a migrat în tabăra socialiştilor.  



Lidia LUPU

Comunista devenită socialistă

Lidia Lupu (61 de ani) este o fostă comunistă care a migrat în tabăra socialiştilor după ce PCRM a trecut în opoziţie. La alegerile parlamentare din aprilie 2009 a fost pe locul 33 în lista de candidaţi la funcţia de deputat din partea comuniştilor, iar la scrutinul din iulie 2009 a ocupat poziţia 65. La anticipatele din noiembrie 2010, Lidia Lupu nu mai apare în lista PCRM. În perioada în care comuniştii s-au aflat la guvernare, a fost timp de mai mulţi ani preşedinta raionului Hânceşti.

În 2003, pe când era prefect al Judeţului Lăpuşna, Vladimir Voronin, şef al statului pe atunci, a decorat-o pe Lidia Lupu cu medalia Meritul Civic „pentru muncă rodnică în organele administraţiei publice, contribuţie la promovarea transformărilor social-economice şi activitate organizatorică şi obştească intensă”.

Erori constatate de Curtea de Conturi

Deşi Vladimir Voronin a lăudat-o, angajaţii Curţii de Conturi au criticat-o, fiind vizată în câteva rapoarte. Reprezentanţii instituţiei au constatat că Lidia Lupu, mai întâi în calitate de prefect al Judeţului Lăpuşna, iar apoi de preşedinte al raionului Hânceşti, a admis încălcări la formarea şi administrarea bugetului public, la acordarea creditelor preferenţiale şi atribuirea terenurilor agricole. Potrivit documentelor, în perioada alegerilor locale din 2007, ea a distribuit ajutoare din fondul de rezervă unor persoane care, în realitate, nu erau defavorizate. Tot în 2007, timp de jumătate de an, s-a aflat în incompatibilitate de funcţii. În timp ce era consilier raional a exercitat şi funcţia de şef al Direcţiei teritoriale control administrativ Hânceşti. Din această cauză, la alegerile din 2009, fosta comunistă a ajuns pe lista candidaţilor care nu corespundeau criteriilor de integritate, întocmită în cadrul Iniţiativei Civice pentru un Parlament Curat.

Grigore Cobzac a vizitat soldaţii de la Hânceşti la câteva luni după ce a fost ales preşedinte de raion

Generoasă cu comunistul Anatolie Zagorodnîi

Lidia Lupu a ajuns şi în vizorul reporterilor de la Centrul de Investigaţii Jurnalistice după ce în 2006 i-a repartizat deputatului comunist Anatolie Zagorodnîi un loc în căminul Consiliului raional Hânceşti. Potrivit autorilor, acesta şi-a făcut o locuinţă în stil european cu patru camere şi toate comodităţile, ocupând o suprafaţă de circa 100 de metri pătraţi. „În acest spaţiu ar fi putut locui cel puţin două-trei familii din cele 70 ale tinerilor specialişti din sectorul bugetar, care aşteaptă de la Consiliul raional măcar o cameră undeva, pentru că dau pe chirie tot salariul lor de bugetari”, au scris jurnaliştii.    

Acum Lidia Lupu este preşedinta organizaţiei teritoriale a PSRM în raionul Hânceşti. În declaraţia de venit depusă la Comisia Electorală Centrală, ea a precizat că pe parcursul anilor 2012 şi 2013 a avut un salariu de 147.000 de lei. În această perioadă a avut şi o pensie de 48.000 de lei. În rest, nu oferă prea multe detalii despre bunurile pe care le are. Lidia Lupu a indicat că deţine un apartament, un automobil şi un teren agricol de 14 hectare. Totuşi, în campania electorală socialista a fost suficient de darnică, donând partidului 83.700 de lei. 

Grigore COBZAC

Deputat sau preşedinte de raion? Decizia aparţine Consiliului

Liberal-democratul Grigore Cobzac (55 de ani) a fost ales preşedinte al raionului Hânceşti în iulie 2011, renunţând atunci la fotoliul de deputat. A intrat în Parlament în 2010, la alegerile din acel an fiind pe locul 21 în lista de candidaţi ai PLDM. De această dată, politicianul nu a luat încă o decizie. „Marţi (6 ianuarie 2015 – n.r.), la şedinţa Consiliului raional urmează să se hotărască dacă voi fi deputat sau rămân preşedinte de raion. Până la următoarele alegeri locale aş opta pentru funcţia de parlamentar”, ne-a spus Grigore Cobzac.

Atunci când a venit în fruntea raionului Hânceşti, politicianul a fost acuzat de consilierii democraţi că a blocat acordul local dintre PLDM, PD şi PL. Potrivit unui comunicat de presă al PD, cei 27 de consilieri liberali, democraţi şi liberal-democraţi au semnat un acord de formare a coaliției locale care prevedea ca preşedinte de raion să fie desemnat candidatul PLDM, iar în calitatea de vicepreședinți - membrii PL şi PD.

Grigore Cobzac a fost ales preşedinte al raionului Hânceşti, fiind susţinut pe neaşteptate şi de consilierii PCRM. Imediat după aceasta, el a renunţat la prevederile acordului de alianţă, refuzând să pună la vot alegerea vicepreşedinţilor de la PD şi PL”, se arată în acelaşi comunicat de presă din iulie 2011.

Afaceri cu statul

Liberal-democratul a declarat la Comisia Electorală Centrală că pe  parcursul anilor 2012 şi 2013 a avut un salariu de 200.907 lei. 40.384 de lei au constituit pensia soţiei, 2.500 de lei i-a câştigat din arendă, iar 1.407 lei i-a adunat din dobândă. Politicianul a mai indicat că deţine o casă de 227,3 metri pătraţi şi un garaj în oraşul Hânceşti, dar şi trei loturi agricole cu o suprafaţă totală de 1,94 hectare în satul Mereşeni, raionul Hânceşti.

Grigore Cobzac este şi un prosper om de afaceri. El a indicat că are 12,2% din acţiuni la Digricom SRL (în valoare de 501.603 lei, potrivit declaraţiei de venit - n.r.), firmă specializată în reparaţii şi construcţii pe care a fondat-o. La alegerile din 2010, liberal-democratul a declarat că deţine 100% din acţiunile întreprinderii.

Printr-o simplă căutare pe pagina web a Agenţiei Achiziţii Publice, aflăm că firma a câştigat mai multe licitaţii. Bunăoară, documente ale Ministerului Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale ne arată că Digricom SRL a construit mai multe locuinţe pentru sinistraţii din satul Nemţeni, raionul Hânceşti, care au rămas fără case după inundaţiile din 2010. „De când sunt în funcţii publice, volumul afacerilor cu statul a scăzut mult”, ne-a asigurat preşedintele raionului Hânceşti.

Împreună cu fratele său, Victor, acesta mai deține firma Renerg SRL, specializată în producerea și distribuirea energiei electrice. Lui Grigore Cobzac îi revin 50% din acţiuni (în valoare de 2.700 de lei, potrivit declaraţiei de venit – n.r.)   

Notă: Marţi, 6 ianuarie, în cadrul şedinţei Consiliului raional Hânceşti s-a decis că Grigore Cobzac va ocupa funcţia de deputat, iar în fruntea raionului va veni Anatolie Loghin, un alt liberal-democrat. 

Victor MÂNDRU

La sfârşit de mandat, Vladimir Voronin l-a decorat cu „Gloria Muncii”

Victor Mândru (55 de ani) a ocupat mai multe funcţii importante în perioada guvernării PCRM. La începutul anilor 2000 a fost prim-vicepreşedinte al Casei Naţionale de Asigurări Sociale, iar mai târziu şef al Oficiului teritorial Chişinău al Cancelariei de Stat. În 2005 devine deputat pentru câteva luni, după care, până în 2007, ocupă funcţia de viceministru al Sănătăţii. După alegerile parlamentare din aprilie şi iulie 2009 revine în Parlament, fiind pe locul patru în lista PCRM. La anticipatele din 2010 coboară pe poziţia 35, fiindu-i asigurat din nou un fotoliu de parlamentar.

În august 2009, Vladimir Voronin, preşedintele ţării de atunci, l-a decorat cu ordinul „Gloria Muncii” pentru „muncă îndelungată şi prodigioasă în organele administraţiei publice, contribuţie la perfecţionarea legislaţiei şi activitate organizatorică şi obştească intensă”.

În 2010, Victor Mândru a declarat la Comisia Electorală Centrală că pe parcursul anilor 2008 şi 2009 a avut un salariu de 144.705 lei. Deputatul a mai indicat că deţine două apartamente a câte trei camere (unul de 76 de metri pătraţi şi celălalt de 63 de metri pătraţi – n.r.), un garaj, o vilă în satul Varniţa, raionul Anenii Noi, cu un lot de 600 de metri pătraţi. Comunistul a trecut în declaraţie şi două automobile, un Citroen din 1981 şi un GAZ-52 din 1982. La fel, Victor Mândru a informat despre două depozite bancare: unul de 110.000 de lei şi altul de 10.000 de dolari. Atunci politicianul nu a indicat că ar deţine acţiuni la vreo firmă.

A pornit afaceri fiind deputat

La patru ani distanţă, după ce a muncit doar în Parlament, deputatul PCRM scrie în declaraţia de venit că posedă 100% din acţiunile Proiect 09 SRL, firmă specializată în comerţ şi servicii.

Comunistul s-a ales şi cu o maşină nouă: o Toyota din 2011, în valoare de 10.000 de euro (potrivit unei declaraţii de venit anterioare – n.r.). În document mai apare şi un automobil Citroen, de această dată unul din 1995 de 1.000 de euro. Ca şi acum patru ani, Victor Mândru a notat că are două apartamente, doar că acum locuinţele au o altă suprafaţă: 72,1 metri pătraţi şi 71,1 metri pătraţi. Legiuitorul a mai indicat două depozite bancare: unul de 300.000 de lei şi altul de 10.000 de dolari. Politicianul a declarat că pe parcursul anilor 2012 şi 2013 a câştigat sub formă de dobândă 61.600 de lei şi 1.075 de dolari. În aceeaşi perioadă a avut un salariu de 256.452 de lei, iar alţi 68.036 de lei au constituit indemnizaţia. 

Deşi are două apartamente, Victor Mândru este unul din cei 49 de parlamentari care au solicitat în 2013 examinarea „posibilităţii identificării unui lot de pământ pentru construirea unui bloc locativ pentru asigurarea deputaților cu spațiu locativ din cont propriu”.

În această campanie electorală, comunistul a pus la dispoziţia partidului 30.000 de lei.

Sergiu SÂRBU

S-a făcut democrat după ce a fost fidel comuniştilor timp de zece ani 

Juristul Sergiu Sârbu (34 de ani) a ajuns în Parlament după alegerile anticipate din noiembrie 2010, candidând pe lista PCRM (locul 15 – n.r.). Până atunci, din 2002 până 2009, perioadă în care şef al statului a fost comunistul Vladimir Voronin, şi-a făcut carieră în Aparatul preşedintelui. Din 2009 până în 2010 a fost jurist la PCRM. În 2009, la sfârşitul mandatului de preşedinte, Vladimir Voronin l-a decorat cu medalia "Meritul Civic".

După doi ani în care a fost fidel comuniştilor în Legislativ, parlamentarul a anunţat că părăseşte fracţiunea PCRM. „Am muncit 10 ani pentru acest partid, sincer, cu dăruire de sine. Sper că alegerea mea va fi respectată. Indiferent de supărările provocate, mă despart cu respect de PCRM”, a declarat Sergiu Sârbu în decembrie 2012.

Tot atunci, fostul său coleg Iurie Muntean l-a acuzat că ar fi fost plătit ca să ia această decizie. Ceban (Ion Ceban, fost deputat comunist care a trecut în tabăra socialiştilor –n.r.) s-a lăsat cumpărat ieftin! Cel din prezidiul Parlamentului - proprietarul PeDe (Iurie Muntean s-a referit la democratul Vladimir Plahotniuc – n.r.) și-a achiziționat o nouă animăluță, pentru care a dat cu 150 de mii mai mult decât în cazul cu Vanecika...Vanea de aveai răbdare încă o lună precum Serioja, ți-ai fi cumpărat încă un apartament în centrul Chișinăului... Interesant, cîți vor mai lua calea proxenentului înfuriat”, a scris politicianul pe reţeaua de socializare Facebook.

Întâmplător sau nu, peste câteva luni fostul comunist a anunţat că aderă la PD. „Este un partid puternic, într-o dezvoltare şi modernizare permanentă şi cred că pot să aduc o valoare adăugată acestui proces”, a spus parlamentarul.  

A avut o afacere care a dat faliment

În 2010, Sergiu Sârbu a declarat la Comisia Electorală Centrală că pe parcursul anilor 2008 şi 2009 a avut un salariu de 184.072 de lei, alţi 95.900 de lei i-a câştigat prestând servicii juridice. În aceeaşi declaraţie de venit, parlamentarul a trecut un lot pomicol de 996 de metri pătraţi şi o vilă de 42 de metri pătraţi în comuna Stăuceni de lângă Chişinău. Politicianul a mai indicat că are un BMW fabricat în 2003. Tot atunci, fostul comunist a precizat că deţine 70% din acţiunile Spectru-Construct SRL, o firmă specializată în comercializarea cherestelei. În martie 2013 el le-a declarat jurnaliştilor de la Adevărul Moldova că afacerea a dat faliment. De aceea, în declaraţia depusă la Comisia Electorală Centrală la alegerile din 2014, Sergiu Sârbu nu mai prezintă informaţii despre această întreprindere. În schimb, pe lângă vila, lotul şi BMW-ul declarate în 2010, politicianul a scris că are un apartament de 68,2 metri pătraţi. Democratul a notat că pe parcursul anilor 2012 şi 2013 a avut un salariu de 336.884 de lei. În iunie 2013, Sergiu Sârbu şi Ina Verejan au jucat nunta într-un restaurant luxos din Capitală, având invitaţi generoşi. La această ceremonie cuplul a câştigat 963.000 de lei.

Iurie DÂRDA

Cel mai bogat liberal

Iurie Dârda (43 de ani), fost consilier municipal în Chişinău din partea PL, este considerat unul dintre cei mai prosperi oameni de afaceri din cadrul formaţiunii. Înainte de alegeri, jurnaliştii de la portalul Mold-Street au scris că el este liberalul cu cele mai mari câştiguri şi, probabil, cel mai bogat membru al partidului, „ţinând cont de activele şi afacerile din sectorul imobiliar din Chişinău pe care le administrează”.

Jurnaliştii de la Ziarul de Gardă au scris că Iurie Dârda este fondator la două firme, Darsimid SRL și Dansicons SRL, una dintre cele mai cunoscute companii de construcții din țară. Autorii au precizat că Svetlana Dârda, soția politicianului, este fondatoarea firmei Egostil SRL, care deține o spălătorie auto în incinta complexului locativ de pe strada Nicolae Testemițeanu din Chişinău, construit de Dansicons. „Firma e administrată de Ion Țintar, cel care a donat PL-ului în campania electorală recent încheiată suma de 60.000 de lei”, au scris reporterii. 

Afaceri de milioane la Stăuceni

Reporterii Centrului de Investigaţii Jurnalistice au relatat că liberalul este și naşul de cununie al fiului lui Ion Dragomir, fostul primar  al comunei Stăuceni de lângă Chişinău. Potrivit autorilor, prin intermediul acestuia, timp de mai mulţi ani, firma a beneficiat de contracte avantajoase de la Primăria Stăuceni. „Dansicons SRL obţinea contractele pentru construcţia şi repararea obiectivelor Primăriei. Această firmă a construit din banii Primăriei un perete de beton pe strada Frunze, ca să nu alunece terenul. S-ar părea că e pentru localitate, numai că interesul primarului a fost mai mult personal, deoarece la scurt timp, în zona respectivă, firma fiului său a ridicat patru blocuri de locuit cu câte şase etaje. Tot Dansicons a obţinut contractul de peste 20 de milioane de lei pentru construcţia unui imobil pentru o şcoală-grădiniţă. Localnicii ne-au spus că imobilul a fost ridicat în 2004, însă, după cum am văzut, nici până acum nu este finalizat, deşi s-au mai alocat bani în ultimii ani. Între timp însă, alături, acelaşi antreprenor a ridicat foarte repede blocurile locative ale fiului primarului”, au scris jurnaliştii de investigaţie în decembrie 2010. 

În campania electorală Sergiu Sârbu a fost unul dintre cei mai activi democraţi

Declaraţia de venit fără Dansicons SRL

În declaraţia de venit depusă la Comisia Electorală Centrală, Iurie Dârda nu a amintit de Dansicons, în schimb a scris că este administrator la Darsimid SRL. Astfel, pe parcursul anilor 2012 şi 2013, politicianul a câştigat din afaceri două milioane de lei. În aceşti doi ani, liberalul a avut un salariu de 136.278 de lei, iar alţi 96.069 de lei i-a câştigat din munca prin cumul. Liberalul a indicat că deţine un depozit bancar de 120.000 de euro. Iurie Dârda a scris că are două apartamente în Chişinău: unul de 50,6 metri pătraţi, iar celălalt de 61,9 metri pătraţi. Omul de afaceri mai are o casă la Stăuceni de 263 de metri pătraţi. Tot la Stăuceni deţine un lot destinat construcţiilor cu o suprafaţă de 1.000 de metri pătraţi. Un alt lot pentru construcţii de 400 de metri pătraţi, care la fel aparţine politicianului, se află în Chişinău. Liberalul are un Mercedes fabricat în 2009.

În 2013 Iurie Dârda (mijloc) a fost ales preşedinte al organizaţiei teritoriale a PL din sectorul Râşcani al Capitalei

Anastasia Nani

Cât comuniştii s-au aflat la guvernare, Victor Mândru a ocupat mai multe funcţii importante



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2014-2018

Ai șanse să devii bogat... dacă ajungi deputat

Celor 101 de deputați aleşi în noul Parlament legea le garantează mai multe facilităţi. Ei au dreptul să primească un apartament de serviciu în Chişinău pe durata mandatului sau o indemnizaţie lunară neimpozabilă pentru chirie, să-și îmbunătățească condițiile de trai dacă fiecărui membru al familiei îi revine mai puțin de 12 metri pătrați spațiu locativ etc. Unii beneficiază din plin de aceste facilități, sporindu-și veniturile. Alții au grijă să-și dezvolte firmele pe care le aveau înainte de a intra în Parlament sau pe care le-au fondat pe durata mandatului. Cert este că cei mai mulți dintre ei au din ce trăi și chiar fac, cel puțin în acte, donații generoase partidelor în campania electorală, sperând să dobândească un mandat de ales al poporului. 

08 ianuarie 2015
1910
2014-2018

Unii deputaţii intră în noul Parlament cu „păcate” vec...

Cu nr. 13 pe listele partidelor parlamentare sunt deputaţi cu diferită experienţă, diferite venituri, iar unii au şi „păcate": Vladimir Hotineanu (PLDM) a fost acuzat public de malpraxis; Petru Porcescu (PCRM) – că a avut un salariu nejustificat fiind într-o funcţie publică; Constantin Ţuţu (PDM) a fost bănuit, iar acum e martor într-un dosar de omor; Gheorghe Brega (PL) a fost acuzat în public de aplicarea violenţei. Aceştia susţin însă că toate acuzaţiile care le-au fost aduse de-a lungul anilor sunt nefondate sau sunt situaţii în care au nimerit accidental. Un fotoliu de deputat va fi ocupat şi de socialistul Corneliu Furculiţă, român în acte, dar cu idealuri ruseşti.

06 ianuarie 2015
1360
2014-2018

Nr. 17 în listele partidelor parlamentare: novici şi ve...

Vladimimr Golovatiuc (PSRM), Ştefan Creangă (PLDM), Anatolie Gorilă (PCRM) şi Valentina Stratan (PD) sunt deputaţii care ocupă poziţia 17 în listele partidelor care au acces în Parlament. Spre deosebire de Anatolie Gorilă şi Valentina Stratan, Vladimir Golovatiuc şi Ştefan Creangă sunt la primul mandat. Novice este şi Grigore Novac (locul 23 în lista PSRM). Spre deosebire de cei cu experienţă, în campania electorală, noii parlamentari au fost generoşi cu partidele lor. Bunăoară, liberal-democratul Creangă a dat formaţiunii 100 000 de lei, iar socialistul Novac – 85 000 de lei. 

14 ianuarie 2015
1323
2014-2018

Cel puţin o casă, un salariu şi un cont în bancă

De pe poziţia a cincea a fiecărui partid în Parlament vor intra persoane care au ocupat anterior funcţii în Legislativ şi Guvern. Maia Sandu (PLDM), fosta ministră a Educaţiei, deţine un apartament, un automobil şi conturi bancare de peste 100.000 de dolari. Dumitru Diacov (PDM) are trei automobile, o casă şi un apartament la Moscova, conturi de sute de mii de lei şi mai multe oficii pe care le dă în chirie Partidului Democrat. Mai modest este deputatul PL, Valeriu Munteanu, care deţine o casă în satul de baştină şi are venit doar din salariu. Deputaţii Violeta Ivanov (PCRM) şi Andrei Neguţă (PSRM) au fost colegi de partid şi au avut funcţii înalte în timpul guvernării lui Vladimir Voronin. Fostă ministră a Ecologiei, Violeta Ivanov, are o casă, un aparatament, un lot pentru construcţii şi două motociclete BMW, în timp ce Andrei Neguţă, fostul ambasador în Federaţia Rusă, a declarat doar venitul din salariu.

18 decembrie 2014
1354
2014-2018

Noii miniștri: unii cu locuință spațioasă, alții cu jum...

Alte două persoane din noul Guvern care au obținut funcția de ministru pentru prima dată sunt Serghei Afanasenco și Vasile Bâtcă. Ultimul are o experiență bogată de muncă în serviciile publice, ocupând de-a lungul anilor o funcție de conducere în poliția din Nisporeni, iar din 2011 a condus întreg raionul. Bâtcă are și o avere frumoasă: o casă spațioasă, un apartament în Chișinău și câteva loturi de teren. Afanasenco, la rândul său, a ocupat și el o funcție de conducere, doar că într-o  asociație pentru susținere a persoanelor cu dizabilități. Și averea sa e mai mică. Ministrul deține doar jumătate dintr-un apartament în Chișinău. Averea sa poate fi comparată cu cea a ministrei Culturii, care la capitolul imobile indică în declarația de avere doar un apartament de 37 m.p. 

02 martie 2015
1318
2014-2018

Nr.4. Atât de diferiţi, parlamentarii noştri...

Dintre persoanele care ocupă poziţia a 4-a pe listele partidelor care vor forma noul Parlament, numai Natalia Gherman este nouă în această postură. Restul, Ion Ceban, Galina Balmoş, Andrian Candu şi Corina Fusu, au mai fost parlamentari cel puţin un mandat. Găsim printre noii/vechii deputaţi şi unul care şi-a schimbat partidul pe listele căruia a intrat în Parlament la aproape un an de când a devenit deputat.

17 decembrie 2014
1382