Pirkka Tapiola: „Vrem paşi concreţi care ar asigura depolitizarea şi independenţa Procuraturii Generale”

Arhiva 25 februarie 2015 740

Şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova a declarat în cadrul interviului acordat portalului Moldova Curată că UE îşi doreşte să vadă acţiuni concrete care ar asigura independenţa Procuraturii Generale. Pirkka Tapiola a venit cu această precizare în contextul în care, potrivit lui, începând cu cea de-a doua jumătate a anului 2014, implementarea Strategiei privind reformarea sectorului Justiţiei s-a încetinit considerabil.



„Am urmărit eşecul mai multor reforme care au avut impact direct asupra implementării Strategiei. Acest lucru ne-a determinat să reducem din finanţarea prevăzută în una dintre tranşe. Trebuie să analizăm acum precondiţiile pentru alocarea celei de-a doua tranşe", a declarat Ambasadorul.

Şeful Delegaţiei UE la Chişinău a menţionat care sunt aspectele care provoacă cele mai multe îngrijorări. „Să vă dau o idee ca să înţelegeţi ce ne determină să ne facem concluzii privind aspectele care funcţionează şi cele care nu funcţionează în procesul de reformare a Justiţiei. De exemplu, componenta care ţine de distribuirea aleatorie a dosarelor în instanţele de judecată – am fost profund decepţionat de faptul că în Judecătoria sectorului Râşcani al Capitalei acest sistem pur şi simplu nu funcţionează. Chiar nu înţelegem din ce motive, odată ce poate fi pus în aplicare acest sistem, avem un volum atât de mare de dosare care a fost redistribuit. Nu ne-a oferit nimeni nicio explicaţie”, a spus Pirkka Tapiola.

Diplomatul a atras atenţia şi la reformarea Procuraturii Generale care întârzie. „Conceptul reformei acestei structuri a fost adoptat de către Parlament, însă legea a rămas în aşteptare. Aceasta este examinată de către Comisia de la Veneţia. Aşteptăm acum ca această structură să se expună. Vrem să vedem paşi concreţi care ar asigura depolitizarea şi independenţa Procuraturii Generale, protejând-o de orice intervenţie politică sau de oricare alte interese”, a mai spus Pirkka Tapiola.

Şeful Delegaţiei UE la Chişinău a vorbit şi despre nevoie de solidificare a Comisiei Naţionale de Integritate. „Dacă vă uitaţi la faptul că noi deja am redus din tranşa care ţine de suportul pentru această componentă - de fapt acesta a fost unul din aspectele cu care am dorit să atenţionăm despre lipsa de capacitate operaţională. Ministerul Justiţiei a venit cu câteva proiecte de legi care au drept scop consolidarea şi optimizarea activităţii acestei comisii. Avem deja în acţiune Parlamentul, dar şi Guvernul, ceea ce înseamnă că se vor putea concentra pe agenda ce ţine de reforme. Sperăm că acest pachet de legi va fi o prioritate şi va fi adoptat către sfârşitul sesiunii de primăvară a Legislativului”, a precizat Ambasadorul.

Vedeţi AICI interviul integral.  



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Viceministrul Sănătății, luat la ochi de CNI

Comisia Națională de Integritate s-a autosesizat dintr-un articol publicat de portalul „Moldova Curată” și a inițiat un control din oficiu privind încălcarea regimului juridic al conflictului de interese de către viceministrul Sănătății, Octavian Grama.

20 august 2013
853
Arhiva

Opt instituții publice ignoră petițiile cetățenilor

Managementul defectuos al sistemului de petiţionare denotă existenţa unor lacune organizatorice, instituţionale şi normative în acest domeniu de activitate a APC.

04 octombrie 2013
829
Arhiva

Profil electoral: Diacov Serghei, candidatul Partidului...

Integritatea în activitatea politică

14 octombrie 2019
1195
Arhiva

Judecătoarea Maria Muruianu a oprit de două ori anchete...

Judecătoarea Maria Muruianu a suspendat de două ori ordinele Ministerului Educației prin care fosta directoare a Centrului pentru Copii și Tineret ”Artico”, Aurelia Hâncu, era suspendată din funcție. Unul din aceste ordine a ajuns în atenția Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) după o plângere depusă de ministrul Educației, Maia Sandu. CSM a dispus începerea unei verificări de către Inspecția Judiciară, astfel că judecătoarea de la Judecătoria sectorului Buiucani riscă să fie sancționată disciplinar.

31 martie 2015
841
Arhiva

Profil candidat: Reghina Apostolova

Integritatea în activitatea politică

20 februarie 2019
1526
Arhiva

Fostul edil al oraşului Ialoveni se vrea voluntar la CN...

Gheorghe Caracuian, ex-primarul oraşului Ialoveni, s-a aflat din nou în atenţia Comisiei Naţionale de Integritate. După ce acum doi, membrii Comisiei au constatat că fostul edil a încălcat regimul juridic al conflictului de interese, în acest an Caracuian a  fost verificat pentru că nu şi-ar fi declarat toată averea.

22 aprilie 2016
1023