Pirkka Tapiola: „Vrem paşi concreţi care ar asigura depolitizarea şi independenţa Procuraturii Generale”

Arhiva 25 februarie 2015 837

Şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova a declarat în cadrul interviului acordat portalului Moldova Curată că UE îşi doreşte să vadă acţiuni concrete care ar asigura independenţa Procuraturii Generale. Pirkka Tapiola a venit cu această precizare în contextul în care, potrivit lui, începând cu cea de-a doua jumătate a anului 2014, implementarea Strategiei privind reformarea sectorului Justiţiei s-a încetinit considerabil.



„Am urmărit eşecul mai multor reforme care au avut impact direct asupra implementării Strategiei. Acest lucru ne-a determinat să reducem din finanţarea prevăzută în una dintre tranşe. Trebuie să analizăm acum precondiţiile pentru alocarea celei de-a doua tranşe", a declarat Ambasadorul.

Şeful Delegaţiei UE la Chişinău a menţionat care sunt aspectele care provoacă cele mai multe îngrijorări. „Să vă dau o idee ca să înţelegeţi ce ne determină să ne facem concluzii privind aspectele care funcţionează şi cele care nu funcţionează în procesul de reformare a Justiţiei. De exemplu, componenta care ţine de distribuirea aleatorie a dosarelor în instanţele de judecată – am fost profund decepţionat de faptul că în Judecătoria sectorului Râşcani al Capitalei acest sistem pur şi simplu nu funcţionează. Chiar nu înţelegem din ce motive, odată ce poate fi pus în aplicare acest sistem, avem un volum atât de mare de dosare care a fost redistribuit. Nu ne-a oferit nimeni nicio explicaţie”, a spus Pirkka Tapiola.

Diplomatul a atras atenţia şi la reformarea Procuraturii Generale care întârzie. „Conceptul reformei acestei structuri a fost adoptat de către Parlament, însă legea a rămas în aşteptare. Aceasta este examinată de către Comisia de la Veneţia. Aşteptăm acum ca această structură să se expună. Vrem să vedem paşi concreţi care ar asigura depolitizarea şi independenţa Procuraturii Generale, protejând-o de orice intervenţie politică sau de oricare alte interese”, a mai spus Pirkka Tapiola.

Şeful Delegaţiei UE la Chişinău a vorbit şi despre nevoie de solidificare a Comisiei Naţionale de Integritate. „Dacă vă uitaţi la faptul că noi deja am redus din tranşa care ţine de suportul pentru această componentă - de fapt acesta a fost unul din aspectele cu care am dorit să atenţionăm despre lipsa de capacitate operaţională. Ministerul Justiţiei a venit cu câteva proiecte de legi care au drept scop consolidarea şi optimizarea activităţii acestei comisii. Avem deja în acţiune Parlamentul, dar şi Guvernul, ceea ce înseamnă că se vor putea concentra pe agenda ce ţine de reforme. Sperăm că acest pachet de legi va fi o prioritate şi va fi adoptat către sfârşitul sesiunii de primăvară a Legislativului”, a precizat Ambasadorul.

Vedeţi AICI interviul integral.  



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

CNI nu va verifica averea de peste hotare a lui Vladimi...

Membrii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) au respins solicitarea deputatului comunist Grigore Petrenco de a verifica averea lui Vladimir Plahotniuc, pe care acesta ar deţine-o în Franţa, dar nu a inclus-o în declarația de avere acum doi ani, când era deputat și vicepreședinte al Parlamentului din partea Partidului Democrat. Potrivit vicepreședintelui CNI, Victor Strătilă,  parlamentarul nu a confirmat acuzațiile cu documente. Reprezentantul Comisiei susține că Grigore Petrenco ar urmări interese electorale.

25 septembrie 2014
1227
Arhiva

Massimo Frigo, expert al Comisiei Internaționale a Juri...

Noua guvernare de la Chișinău ar trebui să se abțină de la un amplu proces de ”lustrație” în sistemul judecătoresc și ar trebui să facă reforme durabile în acest domeniu, a declarat consilierul juridic principal din cadrul Comisiei Internaționale a Juriștilor, Massimo Frigo, într-un interviu pentru Moldova Curată.

28 iunie 2019
1024
Accesul la informații pe înțelesul tuturor

Cum procedăm atunci când autoritatea publică nu ne ofer...

Întrebare: Sunt reprezentantă a unui ONG care acorda suport persoanelor cu dizabilități din orașul Criuleni. Am solicitat informații de la Spitalul raional Criuleni referitoare la serviciile care au fost acordate unei persoane cu dizabilități severe de vedere. Persoana respectivă a fost transportată din satul Mășcăuți la Spital din Criuleni, cu ambulanța, pe timp de noapte, pentru examinare psihiatrică și narcologică,  deoarece a devenit agresivă, violentă cu familia și cu cei din jur. Deși până acum nu a fost la evidența spitalului de psihiatrie, există bănuieli că aceasta suferă  și de anumite dereglări psihice. În aceeași noapte, la scurt timp după ce a fost adusă la spital, ea a fost trimisă acasă fără a fi însoțită de cineva, fără transport etc. Persoana respectivă este în continuare agresivă.

02 noiembrie 2017
1272
Arhiva

Firma președintelui raionului Criuleni atrage banii pub...

Președinte al raionului Criuleni este democratul Iurie Andriuță, un om de afaceri care a condus până în acest an o firmă ce prestează servicii de lăcătușerie și apeduct. În acest an, firma acestuia a câștigat două licitații publice, ultima fiind organizată cu doar două săptămâni înainte de alegerea sa în funcția de președinte de raion. Democratul spune că la momentul desfășurării concursului nu știa că în viitorul apropiat va fi ales într-o funcție publică.

19 octombrie 2015
1216
Arhiva

Regulamentul de alegere a conducerii ANI – contestat de...

Mai multe organizații neguvernamentale atenționează că regulamentul elaborat de Consiliul de Integritate pentru selectarea președintelui și vice-președintelui Autorității Naționale de Integritate conține imprecizii și necesită a fi îmbunătățit. De asemenea, în unele cazuri, regulamentul depășește cadrul legal existent, consideră experții.

31 ianuarie 2017
1000
Arhiva

CNI a decis: Boris Golovin se află în incompatibilitate...

Comisia Națională de Integritate (CNI) a decis astăzi, cu unanimitate de voturi, că deputatul neafiliat Boris Golovin se află în incompatibiltate de funcții, iar o asemenea situație atrage după sine, potrivit legislației, încetarea de drept a mandatului de deputat. El deține, din 31 decembrie 2015, și funcția de director al Centrului Național de Medicină Urgentă Prespitalicească (CNMUP). 

28 aprilie 2016
888