Una dintre firmele din dosarul licitațiilor trucate va hrăni pacienții spitalului de psihiatrie din Bălți

Arhiva 22 februarie 2017 202

Una dintre firmele care figurează în dosarul licitațiilor trucate pentru procurarea produselor alimentare în grădinițe, deschis la sfârșitul anului 2016, continuă să participe la licitații, iar acum o săptămână a obținut un contract de peste 100 de mii de lei la Spitalul de psihiatrie din Bălți. Responsabilii de la Agenția Achiziții Publice spun că firma este admisă la licitații deoarece nu figurează în lista neagră, iar urmărirea penală a administratorului nu este temei pentru descalificare. La 15 februarie 2017 SRL „Lovis Angro” a câștigat o licitație pentru procurarea „diverselor produse alimentare” la Spitalul de Psihiatrie din Bălți. Firma se angajează să livreze produse în valoare de 154 de mii de lei. Pe site-ul Agenției Achiziții Publice figurează și alte contracte, mai mici, câștigate de această firmă în ultimele zile. Ea participă la licitații chiar dacă administratorul și fondatorul Lilian Sofrone este cercetat în prezent în dosarul licitațiilor trucate, deschis de procurori în luna noiembrie 2016 și în cadrul căruia au fost reținuți mai mulți funcționari publici și șefi de companii. Șeful procuraturii anticorupție, Viorel Morari, a declarat pentru Moldova Curată că în prezent Lilian Sofrone se află sub control judiciar, după ce a fost cercetat în arest. El este învinuit în baza articolului 328 Cod Penal, pentru participarea la depășirea atribuțiilor de serviciu de către persoanele  implicate la organizarea licitațiilor. Potrivit procurorului, urmărirea penală este pe final, dosarul urmând să fie transmis în instanță în câteva zile. 

Administrația spitalului: Nu am știut despre problemele acestei firme

Solicitată de Moldova Curată, directoarea Spitalului de Psihiatrie, Valentina Șchiopu, s-a arătat mirată că firma a fost implicată în scandalul licitațiilor. Ea spune că nu știa despre faptul că firma „Lovis Angro” ar figura în dosarul licitațiilor trucate, soldate cu livrarea produselor necalitative în grădinițe. „S-a vorbit la știri, dar concret nimeni nimic nu ne-a spus, numele firmelor nu au fost anunțate, noi nu am știut”, a spus directoarea. Jurista Spitalului, Eugenia Albu, ne-a declarat că instituția a mai făcut procurări de la această companie și că acum ar fi câștigat datorită prețurilor mici pe care le propune. „Noi nu am știut concret că această firmă este implicată în acel scandal. Chiar nu a fost posibil să ne informeze? Ne interesează sănătatea pacienților noștri și chiar vă rugăm să ne trimiteți informație ca să știm concret”, ne-a spus Eugenia Albu.

Urmărirea penală nu este temei pentru includerea firmei în „lista neagră”

Valeriu Secaș, director adjunct al Agenției Achiziții Publice, ne-a declarat că nu pot participa la licitații doar firmele care figurează în lista de interdicții, afișată pe pagina web a Agenției. „Ridicați Hotărârea Guvernului nr. 1418 din 28 decembrie 2016 și veți vedea temeiurile pentru care agenții economici pot fi incluși în lista neagră”, a precizat Valeriu Secaș.

Din acea listă „Lovis Angro” lipsește. Potrivit hotărârii citate, agenții economici sunt incluși în lista de interdicții, ceea ce înseamnă că nu pot participa la licitații la stat timp de trei ani, dacă: 

Am încercat să luăm legătura cu administratorul „Lovis Angro”, însă în toate bazele de date firma apare cu sediul pe strada Columna, mun. Chișinău, fără să fie indicat un număr de telefon. Și responsabilii de la Moldtelecom ne-au pus că în baza de date nu este înregistrat nici un număr de telefon al acestei firme. În cazul în care administratorul Lilian Sofrone va dori să beneficieze de dreptul la replică, Moldova Curată îi va publica opinia.

Doar una dintre firmele din dosarul licitațiilor trucate figurează în lista neagră

În prezent pe lista de interdicții a Agenției Achiziții Publice apar 23 de agenți economici, ultimul inclus fiind firma „Sanex Comerț”, și ea figurantă dosarul licitațiilor trucate. Firma a ajuns pe „lista neagră” la 2 ianuarie 2017, pentru neexecutarea obligațiilor contractuale. După ce Centrul de Investigații Jurnalistice a scris că această firmă a livrat produse necalitative mai multor grădinițe din Chișinău și că ea aparține fiicei unei consiliere de la Ministerul Educației, instituția a emis un comunicat în care a anunțat că activitatea profesională a consilierei nu are nicio legătură cu firma fiicei. 

Președinta Asociației pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă, AGER, Olesea Stamate, spune că, deși din punct de vedere juridic, urmărirea penală nu este temei de a îngrădi participarea la licitație, „scandalurile legate de „Lovis Angro” probabil au la bază cel puțin un temei pentru care această companie trebuia introdusă deja în lista neagră și, în acest caz nu ar fi putut participa la alte lictații”. „Una dintre situațiile care servesc drept temei pentru introducerea în lista de interdicții este, potrivit Hotărârii de Guvern, atunci când „operatorul economic nu îşi îndeplineşte obligaţiile contractuale, livrează bunuri, prestează servicii sau execută lucrări din proprie iniţiativă, altele decît cele prevăzute în contract, ori calitatea bunurilor, serviciilor şi lucrărilor este mai joasă decît cea stipulată în contract şi în documentele privind desfăşurarea procedurii de achiziţie”. Deci, pentru aplicarea acestei prevederi nu este nevoie de o hotarâre a instanței, ci doar de o decizie a grupului de lucru”, a explicat Olesea Stamate.

La 24 noiembrie 2016 CNA și Procuratura Anticorupție au reținute 18 persoane, funcționari publici și reprezentanți ai companiilor care câștigau licitații la stat, într-un dosar care viza aranjarea unor licitații pentru procurarea alimentelor în școli și grădinițe. Procurorii au făcut publice interceptări telefonice din care reieșea că unele firme livrau în grădinițe carne de pui alterată și pește care nu corespundea normelor sanitare. O parte din cei reținuți au fost cercetați în arest. Unele dosare au ajuns deja în instanță. Dosarul și operațiunile ample ale procurorilor au fost pornite în urma unui studiu efectuat de CNA privind achizițiile publice efectuate în anul 2015 de către Direcția generală educație, tineret și sport a municipiului Chișinău. 

Viorica Manole

Sursă foto: Protv.md. Părinți care au protestat la Chișinău la 28 noiembrie 2016 revoltați de schemele de corupție din domeniul achizițiilor, dezvăluite de CNA.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

ATENŢIE! Webinar la tema accesului la informaţia de int...

Alianţa pentru o Românie Curată (www.romaniacurata.ro) şi Iniţiativa Civică pentru Integritate în Serviciul Public din Republica Moldova (www.moldovacurata.md) vă invită să vă înscrieţi la  cel de-al doilea webinar la tema accesului la informaţia de interes public care va avea loc la 22 IULIE 2015, ORA 11.00.

20 iulie 2015
232
Arhiva

Gheorghe Curmei va conduce încă doi ani ASD, chiar dacă...

​Șeful Administrației de Stat a Drumurilor (ASD), Gheorghe Curmei, al cărui contract de muncă pe patru ani a expirat la 14 februarie 2018, a obținut un nou contract de doi ani în această funcție, fără ca Ministerul Economiei și Infrastructurii - căruia i se subordonează ASD - să organizeze un concurs. Gheorghe Curmei a fost anterior concediat de ministrul Transporturilor Iurie Chirinciuc, care a invocat „încălcări grave” în activitatea acestuia, descoperite de Inspecția Financiară și de un audit intern. Prin decizia CSJ însă a fost restabilit în funcție.

15 martie 2018
580
Arhiva

Avertizorii de integritate au nevoie de protecție din p...

În septembrie 2013, un Regulament–Cadru adoptat de Guvern a introdus termenul de „avertizor de integritate”, adică funcţionarul public şi alte persoane care prestează servicii publice, care informează benevol, cu bună-credinţă şi în interes public, despre comiterea actelor de corupţie, a faptelor de comportament corupţional, despre nerespectarea regulilor privind declararea veniturilor şi a proprietăţii şi despre încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese. Deși angajaţii instituţiilor publice sunt încurajaţi să-i informeze pe conducători despre încălcările descoperite la locul de muncă, totuși Regulamentul nu le oferă protecție sigură acestor avertizori. Experții anticorupţie sunt de părere că, fără un cadru legislativ adecvat care i-ar proteja de persecuţii, funcţionarii nu vor dori să vorbească despre actele de corupție din instituţiile publice.

21 aprilie 2016
210
Arhiva

Profil candidat: Ivanna Koksal

Integritate în activitatea politică

19 ianuarie 2019
456
Arhiva

Familia deputatei Ivanov: Casă de lux în construcţie şi...

Fami­lia depu­ta­tei Vio­leta Iva­nov şi-a ridi­cat o casă cu două nive­luri în Chi­şi­nău. Deşi acum o săp­tămână declara pre­sei că fiica sa, Mar­ga­rita, ajunsă în atenţia opi­niei publice pen­tru foto­gra­fi­ile de lux pe care le posta pe reţe­lele de soci­a­li­zare, nu are, „cu părere de rău, casă”, datele ofi­ci­ale demon­strează con­tra­riul. Minora este, în acte, pro­pri­e­tara tere­nu­lui pe care părinţii şi-au ridi­cat casa de lux, dar şi stă­pâna vechiu­lui imo­bil de pe acel teren, demo­lat între timp. Tot­o­dată, fami­lia ale­sei popo­ru­lui ges­tio­nează, de peste un dece­niu, două tere­nuri în Chi­şi­nău, folo­site ca şi par­cări, pe care le închi­ri­ază de la Pri­mă­ria Chi­şi­nău con­tra 20 de lei pen­tru o sin­gură zi.

08 aprilie 2016
281
Arhiva

Profil candidat: Fiodor Gagauz

Integritatea în activitatea politică

20 ianuarie 2019
228