Preşedintele judecătoriei Nisporeni: casă de la cumnată şi maşină de la socrul cumnatului său

Arhiva 28 iulie 2016 796
Petru Triboi

Petru Triboi, preşedintele judecătoriei Nisporeni are parte de rude generoase, atât timp cât acesta indică în declaraţia de avere pentru anul 2015 că apartamenul în care trăieşte el cu familia sa îi este dat în folosinţă de către cumnata sa, iar maşinile pe care le foloseşte îi sunt date în comodat de către socrul cumnatului său.



Magistratul Triboi este în sistemul judecătoresc de circa 11 ani.  Timp de cinci ani acesta a deţinut funcţia de judecător, apoi patru ani  a fost judecător de instrucţie.

Din anul 2014, Petru Triboi  a fost numit pe un termen de patru ani, în funcția de președinte al Judecătoriei Nisporeni.

În declaraţia sa de avere pentru anul 2015, document plasat pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), preşedintele instanţei din Nisporeni declară că împreună cu soţia sa a obţinut anul trecut un venit salarial de circa 227 de mii de lei.

De asemenea, magistratul declară un bun imobil cu suprafaţa de 72 de metri pătraţi, care este luat în folosinţă din anul 2009. În declaraţie, Petru Triboi nu menţionează dacă această locuinţă este apartament sau casă. Pentru Moldova Curată însă magistratul a menţionat că este vorba de un apartament, care este dat în folosinţă de către cumnata sa.

Rude generoase

Tot în declaraţia de avere pentru anul 2015, judecătorul indică două automobile: un autoturism de model Mercedes fabricat în anul 1995, dobândit în anul 2013 şi altul de model Land Rover fabricat în anul 2005, în folosință din anul 2014. Ultimul autoturism este unul de teren (similar cu Jeep-ul), iar valoarea lui pe piaţa secundară variază între patru şi nouă mii de euro. Magistratul a argumentat pentru Moldova Curată că maşinile nu-i aparţin, însă îi sunt date prin comodat de către socrul cumnatului său.

Nu ştia că trebuie să declare bunurile aflate în folosinţă 

În acest an, Petru Triboi a fost pe agenda Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), magistratul fiind bănuit că nu şi-a declarat toate averile în anul 2014. Membrii Comisiei au examinat declaraţia de avere pentru anul 2014 a lui Petru Triboi şi a constat că magistratul nu a indicat titularul bunurilor indicate în declaraţie.

Deşi legea care îi obligă pe subiecţii declarării să indice în declaraţia de avere  bunurile mobile şi imobile de toate tipurile, deţinute în proprietate sau cu drept de folosinţă, totuşi magistratul le-a explicat membrilor CNI că el nu a ştiut de respectivele prevederi, de aceea nu a arătat în declaraţia de avere acest lucru.

CNI l-a crezut pe magistrat şi l-a iertat, clasând dosarul în  legătură cu lipsa încălcării intenționate a regimului juridic al declarării veniturilor și proprietății  pentru anul 2014.

 Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Dorin Chirtoacă: „Din păcate, nici un funcţionar bănuit...

Primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, spune, într-un interviu pentru Moldova Curată, că în perioada celor două mandate ale sale, mai mulţi funcţionari publici din cadrul Primăriei au fost bănuiţi de comiterea actelor de corupţie, însă nu au ajuns să fie condamnați. Chirtoacă afirmă că și în prezent în instituția pe care o conduce există funcţionari care îşi văd mai mult de interesele personale, decât de cele profesionale.

13 august 2014
841
Arhiva

Preşedintele raionului Cahul, între filantropie şi part...

După alegerile locale din vara anului curent, în fruntea raionului Cahul a acces liberal-democratul Ion Groza, în vârstă de 48 de ani. Fost director al fundaţiei creştine „Misiunea fără frontiere” şi pastor la Biserica „Speranţa” din Crihana-Veche, Groza s-a lansat în politică la începutul anilor 2000. A fost membru al Alianței ”Moldova Noastră”, iar după destrămarea acesteia a aderat la PLDM.

17 decembrie 2015
963
Arhiva

Judecător împroprietărit de CSM cu apartament ieftin, s...

18 octombrie 2016
835
Arhiva

Şleahtiţchi riscă să-şi piardă funcţia

Consilierul Președintelui Republicii Moldova în domeniul culturii, învățământului și științei, Mihail Şleahtiţchi, ar putea fi demis. Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat că acesta a încălcat regimul juridic al conflictului de interese şi al incompatibilităţii de funcţii, atunci când, deţinând funcţia de ministru al Educaţiei, și totodată fiind fondatorul unei asociații obștești, a autorizat ca respectiva instituţie să avizeze, contra plată, planurile şi programele de formare profesională continuă pentru adulți.

24 ianuarie 2014
972
Arhiva

Profil candidat: Remus Ciobanu

Integritatea în activitatea politică

23 ianuarie 2019
1022
Arhiva

Canal Regional:"Pentru un Parlament Curat 2019". Emisiu...

12 martie 2019
971