Primul act de constatare al ANI – incompatibilitate pentru un consilier raional. Persoana vizată va contesta decizia în instanță

2013-2018 11 august 2018 123
Primii inspectori de integritate, în gestiunea cărora a ajuns cazul, la depunerea jurământului

Autoritatea Națională de Integritate anunță despre primul său caz soluționat, după un îndelung proces de reformare. Este vorba despre o situație de incompatibilitate în care a fost găsită o consilieră raională de la Telenești, Olga Gherman, pentru că deține concomitent și funcția de director al Centrului de creație Telenești, începând cu 15 aprilie 2016.Potrivit ANI, persoana vizată ar fi încălcat art. 7 alin (1) lit. d) din Legea 768/2000 privind statutul alesului local, potrivit căruia ”Mandatul alesului local este incompatibil cu: d) calitatea de şef, de şef adjunct (inclusiv interimatul acestor funcţii) în structurile subordonate autorităţilor publice locale (instituţii publice, servicii, întreprinderi municipale)”, precum și art. 8 alin. (1) din Legea 768/2000 privind statutul alesului local,  potrivit căruia ”Alesul local care se află în unul din cazurile de incompatibilitate prevăzute la art.7 din prezenta lege va demisiona din funcţia incompatibilă cu mandatul deţinut sau îşi va depune mandatul în termen de 30 de zile de la apariţia incompatibilităţii”.

Radion Buzu, inspector de integritate

”Sunt persoană incomodă”

Solicitată să comenteze, consiliera Olga Gherman a declarat că va contesta în instanță actul ANI, după ce acesta îi va fi expediat. În opinia ei, legislația este interpretabilă, de aceea va merge în judecată mai ales pentru a clarifica această situație.

Olga Gherman a menționat că încă din februarie 2017 conducerea Consiliului Raional Telenești a sesizat mai întâi Comisia Electorală Centrală referitor la faptul că ar fi incompatibilă cu funcția de consilier, pentru a-i fi ridicat mandatul, iar CEC a sesizat ulterior ANI. De atunci, i-a fost suspendat dreptul de vot în cadrul consiliului.

”Sunt persoană incomodă și inițierea a început de la conducerea raionului, ca să fiu exclusă din lista consilierilor raionali, pentru că dacă sunt la ședință eu de obicei sunt atentă și sunt activă. Vicepreședintele raionului, domnul Vasile Harghel, a insistat să fie făcut controlul mai repede. Atâtea dosare sunt acolo, că al meu trebuia verificat în 2020, cred că, dar s-a insistat”, este de părere Olga Gherman. Ea a mai spus că a fost invitată în audiență la ANI, pentru a-și expune argumentele, aproximativ acum două săptămâni, iar la 10 august a fost anunțată telefonic despre decizia luată.

Olga Gherman este consilieră independentă, după ce a acces în consiliu, pe listele Blocului Electoral ”PPE Iurie Leancă”. În declarația de avere pentru 2017, ea indică venituri salariale de la Centrul de Creație a Elevilor în valoare de 76873.71 lei și de la Școala Sportivă pentru copii și juniori 2733.82 lei. De asemenea, Olga Gherman declară venituri din activitatea didactică de la mai multe organizații non-guvernamentale – Concordia, Promo-LEX și Fundația FRIEDRICH EBERT, în valoare totală de 10 380 de lei.

De la Consiliul raional Telenești a declarat venit din indemnizație în valoare 2500 de lei și de 144 de lei de la primăria Verejeni. Ea mai declară două premii de la Direcția Generală de Educație de la Telenești – 3500 lei și de la  CCE Telenești – de 4000 de lei. Veniturile consilierei se completează cu pensia ei și a soțului – 81 000 lei în total, precum și cu un venit de la o gospodărie țărănească unde dă teren în arendă – 12 000 lei. Ea mai deține un teren intravilan, două extravilane și două agricole, o casă de locuit din 1980 și autoturism Fiat Grande Punto, fabricat în 2007, dar achiziționat în 2017, în valoare 60 000 de lei. Consiliera mai declară 7 depozite și conturi curente, în valoare totală de 54 de mii de lei.

La capitolul interese personale, Olga Gherman indică faptul că este președintă la ADL Agenda Locală 21 Verejeni  din localitatea Verejeni  și membră AO Concordia Telenești.

Inspector de integritate: ”Totul e nou, începem o cale nouă”

Reprezentantul Inspectoratului de integritate, Radion Buzu, a declarat pentru Moldova Curată că acest caz este unul dintre cele semnalate după crerea ANI, nu unul dintre cele rămase nesoluționate de fosta Comisie Națională de Integritate. El a subliniat că prioritare sunt toate cazurile, dar toate sunt introduse în sistemul de repartizare aleatorie, fără nicio diferență între cele vechi și cele noi, astfel încât primul caz soluționat s-a dovedit a fi cel în privința consilierei de la Telenești.

Radion Buzu a mai spus că nu poate oferi mai multe detalii referitoare la acest caz, atâta timp cât actul ANI este pasibil de contastare. ”Atunci o să vedeți toată informația referitoare la caz, de unde a început, la ce concluzii am ajuns. Contestația se depune la locul de domiciliu al persoanei. O să urmărim și noi pașii. Totul e nou, începem o cale nouă, sperăm să avem rezultate cât mai bune și că veți fi înțelegători față de instituția noastră, să ne acordați puțin timp, ca să ne arătăm rezultatele”, a explicat Radion Buzu.

„În cadrul controlului, Olga Gherman a fost informată despre declanșarea procedurii de control, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază, în exercitarea dreptului la apărare”, se arată în comunicatul emis de ANI.  Autoritatea a mai informat că actul de constatare va fi publicat după ce va deveni definitiv. Dacă instanțele de judecată vor da dreptate ANI, va fi sesizată Comisia Electorală Centrală în vederea ridicării mandatului de consilier raional.

Natalia Enache


Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

Mariana Kalughin: Testul la poligraf pentru funcția de...

Rezultatele testului cu detectorul comportamentului simulat (poligraf) nu pot fi singurul temei pentru eliminarea din concurs a unor candidați, a comentat experta Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției, Mariana Kalughin, rezultatul concursului pentru funcția de președinte al Autorității Naționale de Integritate (ANI), anunțat astăzi. Consiliul de Integritate (CI) i-a eliminat din concurs pe cei doi candidați, Teodor Cârnaț și Victor Strătilă, din cauză că aceștia au picat testul la poligraf.

09 octombrie 2017
19
2013-2018

Igor Boţan: „Deputaţii se tem să-şi declare averile rea...

Aleşii poporului, judecătorii, procurorii şi reprezentanţii Executivului sunt cei care, dintre persoanele cu funcţii publice, comit cele mai multe abateri la completarea declaraţiilor de avere. Se întâmplă pentru că o bună parte din ei, deşi deţin case şi maşini scumpe, indică în acte valori foarte mici ale acestor bunuri. Sunt concluziile la care au ajuns experţii de la Asociaţia pentru Democraţie Participativă ADEPT, care au prezentat un raport referitor la abaterile de la lege înregistrate în procesul de declarare a veniturilor şi proprietăţilor.

19 iulie 2016
18
2013-2018

Trei candidați participă la concursul repetat pentru fu...

Candidatul care a obținut cele mai multe puncte în concursul pentru funcția de vice-președinte al Autorității Naționale de Integritate (ANI), Francisco Talmaci, vrea să devină președinte al acestei instituții. El s-a înscris și la concursul pentru poziția de președinte. Alte două persoane care au depus dosarele sunt Rodica Antoci, şefă a Laboratorului de expertize judiciare criminale din cadrul Centrului Național de Expertize Judiciare al Ministerului Justiţiei, și Lidia Chireoglo, ofiţer superior de urmărire penală din cadrul Centrului Naţional Anticorupţie.

07 noiembrie 2017
25
2013-2018

Statut neclar pentru Consiliul de Integritate în cadrul...

Este sau nu parte a ANI Consiliul de Integritate? Este o întrebare care i-a pus în dificultate pe membrii CI și pe unii experți din organizații non-guvernamentale, care au discutat la ultimele ședințe proiectul regulamentului de funcționare a CI.

07 august 2018
36
2013-2018

Conflictul de la ANI, versiunea lui Anatolie Donciu: „S...

După ce săptămâna trecută a anunțat că a depus, la Parlament, cerere de demisie din funcția de președinte în exercițiu al Autorității Naționale de Integritate (ANI) în urma conflictului cu vicepreședintele în exercițiu Victor Strătilă, Anatolie Donciu a expediat presei un mesaj în care își prezintă propriul punct de vedere asupra celor întâmplate în instituție. Mai jos reproducem fragmente din scrisoarea lui Anatolie Donciu și comentariul lui Victor Strătilă asupra celor întâmplate la ANI.

08 noiembrie 2017
24
2013-2018

Proiect de Regulament la ANI. Membrii Consiliului de In...

Membrii Consiliului de Integritate al Autorității Naționale de Integritate vor putea să voteze de la distanță, prin mail. Acest lucru este stabilit în proiectul de Regulament cu privire la organizarea şi funcţionarea Consiliului de Integritate.

27 septembrie 2018
48