„Lansarea” unui grup sanitar în pandemie și în electorală, cu implicarea copiilor. „Principalul că s-a făcut un lucru bun, copiii au veceu în școală”

Alte materiale 17 septembrie 2020 1514
Lansarea grupului sanitar la Gimnaziul din Hiliuți. Sursa: Facebook.comPe rețelele sociale este distribuită intens în ultimele două zile o fotografie în care apar doi elevi din gimnaziul comunei Hiliuți, raionul Rîșcani, ținând o panglică roșie, la inaugurarea grupului sanitar din instituție, iar câțiva demnitari taie această panglică. Deși evenimentul are loc în perioada electorală, sunt implicați copii, nu este respectat regimul de purtare a măștii și de distanțare socială, primarul și directoarea gimnaziului spun că nu văd nimic rău, întrucât nu s-ar fi discutat despre politică. Deputatul socialist Vladimir Mizdrenco, prezent și el la ceremonie, a evitat să spună de ce nu poartă mască și de ce într-un eveniment cu caracter electoral sunt implicați copii.

Pe parcursul acestui an, grupul sanitar din gimnaziul din satul Hiliuți din raionul Rîșcani a fost reparat, fiind folosiți bani din bugetul Primăriei și din bugetul Consiliului Raional. Miercuri, 16 septembrie, adică în plină perioadă electorală, grupul sanitar a fost „inaugurat” în cadrul unei ceremonii, în care reprezentanți ai puterii centrale și ai primăriei Hiliuți au tăiat panglica. Așa cum se arată în fotografia plasată pe Facebook, din cei prezenți la „lansarea” veceului, doar primarul localității, Alexandru Sandu, poartă mască, însă nimeni nu respectă distanța socială. Alături, în veceu, sunt doi elevi care țin panglica, de asemenea, fără mască.

Fără mască

Întrebată dacă a avut acordul părinților să fotografieze elevii alături de politicieni care reprezintă partide implicate în alegerile prezidențiale, directoarea Gimnaziului a răspuns că la acest eveniment nu s-a discutat despre politică, ci doar „s-a făcut un lucru bun”.

„Nu s-a atins nici o problemă politică, nimic. Și mai mult nu comentez”, a spus Ana Matei, solicitată de Moldova Curată. Referitor la lipsa măștii, directoarea spune că o poartă în permanență la ore, doar aici a fost o excepție.

„S-a făcut ceva bun”

Nici primarul comunei, Alexandru Sandu, nu vede o problemă în faptul că cei doi elevi au fost fotografiați alături de politicieni, în plină perioadă electorală, pe timp de pandemie.

„Eu zic că s-a făcut un lucru nu rău pentru școală. Nu au fost cuvântări înflăcărate, așa ca în campaniile electorale”, ne-a spus primarul. El a adăugat că pentru renovarea grupului sanitar primăria a alocat 70 de mii de lei, iar Consiliul Raional – 230 de mii de lei.

Deputatul socialist Mizdrenco e evitat să răspundă la întrebări

La rândul său, deputatul socialist Vladimir Mizdrenco, a evitat să spună de ce a fost prezent la eveniment, recomandând să luăm legătura cu primarul localității și directoarea gimnaziului.

„Mai întâi vă dau o însărcinare. Vă rog frumos s-o sunați pe directoarea de la școală, pe primarul satului și să-l întrebați: cum s-a întâmplat că zece ani n-au fost nici blocuri sanitare, nici reparație, absolut, nici afară și nici înăuntru”.

Ulterior, deputatul a precizat că a fost într-o vizită, după ce a primit o invitație să meargă să discute cu profesorii și angajații primăriei, fără să menționeze de la cine a venit invitația. Întrebat de ce este prezent la „lansarea” grupului sanitar, a cărui reparație s-a făcut din bugetul primăriei și al Consiliului Raional, deputatul a ezitat cu răspunsul, apoi spus că primarul ar fi mințit:

„Uitați-vă, deja v-a mințit la prima etapă. Primăria nu a alocat 70 de mii de lei. Acești bani  au venit de la Bugetul de Stat, alocat anul trecut prin modificarea bugetului pentru satul Hiliuți, primăria nu a alocat. Banii au venit de la Consiliul Raional și de la Bugetul de Stat prin modificarea Bugetului, care am făcut-o eu, anul trecut”. Întrebat cum putea un deputat să modifice bugetul unei localități, Mizdrenco a răspuns: „Nu modificarea, am făcut rectificarea. Este o procedură.......îîîî, nu-mi amintesc”,  a spus deputatul, sugerându-ne să luăm legătura cu președintele raionului pentru a obține mai multe explicații.

Referitor la purtatul măștii, deputatul la fel a evitat să răspundă:

„Eu vreau să vă uitați mai atent. Eu vreau să fiți mai atentă, în ceea ce ține de mască. Eu mă strădui permanent să fiu în  mască, dar poate fi în fotografie.... ”.

Deputatul nu a răspuns nici de ce s-a fotografiat alături de copii, apoi a spus că ne poate oferi un interviu, dar nu la telefon. Președintele raionului Rîșcani, Vasile Secrieru, membru al PSRM, nu a răspuns la telefon, deși a fost contactat de câteva ori.

Primarul comunei Hiliuți, Alexandru Sandu, a  concretizat că cei 70 de mii de lei au fost alocați din Bugetul de Stat către primărie, iar autoritățile publice locale i-au folost la reparația grupului sanitar.

Alexandru Sandu devenit primar la alegerile din octombrie 2019 reprezentând Partidul Acțiune și Solidaritate. Serviciul de presă al PAS, solicitat de Moldova Curată, a comentat: „Condamnăm lipsa de responsabilitate în plină pandemie a acestor demnitari și implicarea copiilor în activități electorale. Poliția ar trebuie sa se autosesizeze și să amendeze persoanele publice prezente la manifestație”.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2020

Dosarul penal pe numele fostului președinte al raionulu...

Retras de la Procuratura Anticorupție și încetat de PCCOCS

15 decembrie 2020
1299
2020

ZdG: directorul adjunct al ANP locuiește într-o casă la...

29 iunie 2020
13490
2020

Specialist la Centrul de Tineret Cahul, angajat de Cons...

13 martie 2020
3198
2020

Favoritism sau conflict de interese descoperit de Curte...

02 decembrie 2020
1974
2020

Angajați la stat cu iPhone XS cumpărate din bani public...

Rezultatele controlului Inspecției Financiare la Agenția Rezerve Materiale a MAI

01 martie 2020
6105
2020

Schimbări în conducerea Administrației de Stat a Drumur...

27 aprilie 2020
5000