Vladimir Țurcan: ”Am avut suficiente resurse financiare pentru a face donații PSRM-ului. Un eventual control al ANI asupra mea îl consider oportun”

Alte materiale 13 februarie 2020 1975



Președintele Curții Constituționale, Vladimir Țurcan, ar putea fi verificat de Autoritatea Națională de Integritate, în baza unui material jurnalistic apărut acum un an. Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC) a sesizat luni, 10 februarie, ANI, cu solicitarea să verifice declarațiile de avere depuse de Vladimir Țurcan în anii 2014-2018, dar și să controleze dacă demnitarul a avut și alte venituri, nedeclarate.

În sesizarea făcută, Galina Bostan, președinta CAPC, susține că actualul președinte al Curții Constituționale, deși din 1976 a lucrat doar la stat, ”locuiește în casă de milioane, iar copiii săi au mai multe companii chiar de la vârsta de 18 ani”. ”După ce s-a ales cu un nou mandat în Parlament, acesta a investit sute de mii de lei în alte două apartamente, decât cel pe care deja îl avea și a început să folosească și un Lexus de 10.000 EUR”, se spune în sesizare. Mașina, dar și locuințele, figurează în declarația de avere și interese personale ale lui Vladimir Țurcan pentru anul 2018.

Solicitat de MoldovaCurata.md, Vladimir Țurcan a explicat, într-un răspuns în scris, că a intrat în posesia casei la sol în care locuiește acum în anul 2001, în baza unui contract de schimb al unui apartament de 87 m.p. și al unui lot de teren cu suprafața de 450 m.p., bunuri care au aparținut cu drept de proprietate soției sale care a decedat, Liuba Țurcan.

În ceea ce privește cele trei apartamente pe care le-a indicat în declarația de avere, dobândite în anii 2012, 2016 și 2017, Vladimir Țurcan spune că primul, de pe strada Drumul Viilor, a fost procurat în anul 2012 de către actuala sa soție (pentru fiul lor) din banii obținuți din vânzarea altui apartament, pe care îl deținea înainte de căsătorie. ”Apartamentul dobândit în anul 2016 din str. Albișoara, cu suprafața de 94.5 m.p., soția, Lilia Țurcan, l-a procurat având ca temei un contract de investiții, iar suma de 400 000 lei, investită în cumpărarea acestuia, a fost împrumutată de către soția mea de la Ilta Zanosriev, mama ei. Apartamentul dobândit în anul 2017 din str. Zelinski cu suprafața de103.5 m.p, l-am procurat în baza unui contract de investiții, în care am investit din anul 2008 pănă în anul 2017, pe care la moment l-am vândut, a cărui proprietar nu mai sunt”, este explicația președintelui Curții Constituționale cu privire la celelalte două apartamente.

Donații – din economii făcute în anii ’90

În sesizarea depusă la ANI, CAPC atrage atenția și asupra donațiilor pe care Vladimir Țurcan le-a făcut în anii 2015-2017 în fondul electoral al Partidului Socialiștilor, în total 350 de mii de lei. Demnitarul spune că a activat o vreme și în domeniul afacerilor, de aceea a avut de unde dona:

”Având în vedere faptul că activitatea mea de muncă am început-o cu anul 1976, iar din anul 1985 și până în prezent, am deținut funcții de conducere în diferite structuri de stat, ambasador etc., în anii 1991-1993 am activat și în bussines (director general al Asociației Moldo-Belarus ”Zubr”). Din cele expuse rezultă că am avut suficiente surse financiare pentru a face astfel de donații PSRM-ului”.

CAPC solicită inspectorilor de integritate să verifice și dacă Vladimir Țurcan a fost sau nu implicat într-o situație de conflict de interese, fâcând trimitere la acuzațiile aduse de fostul deputat democrat Corneliu Dudnic în luna octombrie 2018. Acesta a declarat presei atunci că Vladimir Țurcan ar deține pe terenul fostului Stadion Republican un restaurant și mai multe corturi de tenis, proprietăți care nu se regăsesc în declarațiile de avere ale deputatului. Democratul a sugerat că anume din această cauză, șeful statului nu voia să promulge legea privind vânzarea terenului fostului Stadion Republican pentru construcția Ambasadei Statelor Unite și a afirmat că o parte din teritoriul stadionului a fost privatizată de Vladimir Țurcan. ”În ceea ce privește declarațiile unui fost coleg de Parlament, Corneliu Dudnic, le calific a fi false, fapt confirmat prin ulterioarele investigații jurnalistice, dar și prin aceea că însuși Corneliu Dudnic, în perezența colegilor din Parlament, și-a cerut scuze pentru declarațiile făcute anterior”, a comentat Vladimir Țurcan pentru Moldova Curată.

Președintele Curții Constituționale mai susține că nu a avut nici o atribuție la fondarea și desfășurarea activității afacerilor copiilor săi: ”mai mult ca atât, în perioada anilor 1993-1996, respectiv 2002-2005, activam în misiune diplomatică, neaflându-mă în Republica Moldova”.

Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției a sesizat ANI și în cazul altor persoane publice despre care presa a scris anterior că ar deține proprietăți a căror valoare ar depăși veniturile lor legale sau care au declarat costuri minime ale bunurilor. De ce sesizările se fac la un interval de timp atât de mare de la publicare, în unele cazuri chiar de un an?, i-am întrebat pe reprezentanții CAPC. ”Centrul implementează un proiect numit ”Litigarea strategică pentru asigurarea integrității aleșilor”. O parte a acestui proiect constă în identificarea investigațiilor jurnalistice anterioare cu referire la demnitari și verificarea dacă ANI s-a sesizat din oficiu și dacă au fost inițiate controale. E un proiect lansat la finele anului trecut și, respectiv, am considerat oportun să verificăm și în cazul dlui Țurcanu dacă s-au întreprins acțiuni din partea ANI, mai ales că investigația e din anul trecut”, ni s-a răspuns.

La rândul său, președintele CC spune că depunerea unei sesizări la ANI în privința unei eventuale verificări a averilor și veniturilor sale o consideră oportună, întrucât crede că ”orice persoană cu functie de demnitate publică trebuie să fie integră și sa-și declare corect toate veniturile, fapt pe care eu l-am respectat la depunerea declarațiilor de avere și interese”.

Vladimir Țurcan este președinte al Curții Constituționale din luna august 2019. Anterior a fost deputat și ministru de Interne din partea Partidul Comuniștilor, condus de Vladimir Voronin. În anul 2002, pe timpul guvernării comuniștilor, a fost numit ambasador al Republicii Moldova în Federația Rusă, funcție pe care a deținut-o până în anul 2005. În anul 2009, fiind deputat, a părăsit Partidul Comuniștilor. În anul 2014 a devenit din nou deputat pe listele socialiștilor conduși de Igor Dodon. În 2019 a obținut un nou mandat de deputat, însă și l-a exercitat doar parțial, întrucât a fost numit judecător la Curtea Constituțională, apoi – ales președunte al Curții.

Viorica Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2020

Schimbări în conducerea Administrației de Stat a Drumur...

27 aprilie 2020
5193
2020

Valerian Bînzaru, fost șef de direcție la Ministerul De...

El a fost cercetat pentru presupuse abuzuri la achiziții publice

22 decembrie 2020
1554
2020

Construcţie cu scandal la Cetireni, Ungheni: vor avea u...

21 ianuarie 2020
4862
2020

Consiliul Raional Ocnița cumpără un autoturism de 600 d...

01 aprilie 2020
3548
2020

„Lansarea” unui grup sanitar în pandemie și în electora...

17 septembrie 2020
1667
2020

Constantin Becciev a fost achitat definitiv. El intenți...

Un judecător a făcut opinie separată

31 martie 2020
3413