Fostul director al Agenției ”Moldsilva” a obținut o compensație de peste 100 de mii de lei de la stat pentru că ar fi fost condamnat ilegal

Alte materiale 17 martie 2020 3367
Gheorghe Vdovîi. Sursă foto: Moldsilva.gov.md



Fostul director general al Agenției de Stat Moldsilva Gheorghe Vdovîi, condamnat anterior la 6 ani de închisoare pentru exces de putere, apoi achitat, va fi compensat de către stat cu suma de 100 de mii de lei pentru prejudiciile morale și materiale pe care le-ar fi suportat. Asta prevede o hotărâre a Curții Supreme de Justiție emisă la 11 martie 2020. ”Sunt satisfacut, într-o anumită măsură, ca măcar așa am putut obține o oarecare dreptate, dar ce a fost nu mai poți întoarce. Vreau sa spun că totuși judecata noastra poate fi... poate să rezolve corect în unele cazuri”, a comentat Gheorghe Vdovîi, solicitat de Moldova Curată.

Gheorghe Vdovîi a condus Agenția de Stat ”Moldsilva” în anii 1994-1998 și în anii 2009-2011. La 9 iulie 2014, după un control efectuat la Agenție de Curtea de Conturi, el a fost pus sub acuzare pentru exces de putere, art. 328 al. 3, lit b) Cod penal. I-a fost incriminat un fapt descoperit de către inspectorii Curții – semnarea, la 10 noiembrie 2010, a unui ordin prin care a dispus repartizarea unui teren gestionat de Agenție pentru construcția caselor individuale pentru unii angajați din aparatul central al Agenției și din Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice (ICAS).

”Potrivit prevederilor art.2 alin.(1) din Legea nr.91-XVI din 05.04.2007, terenurile din domeniul public sunt inalienabile, insesizabile şi imprescriptibile, respectiv, nu pot fi înstrăinate, dar pot fi date numai în administrare, în concesiune, în arendă sau în locaţiune în condiţiile legii; nu pot fi supuse executării silite; asupra lor nu se pot constitui garanţii reale; nu pot fi dobîndite de terţi prin uzucapiune. În pofida prevederilor legale și regulatorii, Agenția a alocat (printr-un ordin emis la 10 noiembrie 2010) un teren cu suprafața de 7,8 ha din intravilanul trupului de pădure „Aeroport”, gestionat de ÎSS Chișinău, pentru construcția caselor individuale ale angajaților ICAS, ÎSS Chișinău și ai aparatului central al Agenției. Mai mult decât atât, sectorul de pădure a fost alocat cu referință la art.18 alin.(1) din Codul silvic, care prevede că atribuirea terenurilor din fondul forestier pentru edificarea obiectelor (sedii de ocoale şi cantoane silvice, blocuri de producţie, construcţii, locuinţe, linii de comunicaţii etc.) în scopuri ce ţin de gospodărirea fondului forestier se efectuează de autoritatea silvică centrală de comun acord cu autorităţile administraţiei publice locale, totodată, sediul cantonului silvic fiind o încăpere de serviciu, care nu poate fi privatizată, vândută, dată în arendă ori supusă altor acţiuni care i-ar schimba destinaţia sau deţinătorul. Prin urmare, alocarea terenurilor din intravilanul trupului de pădure pentru edificarea locuințelor (inclusiv pentru 18 funcționari ai Agenției și 2 ai aparatului Federației Sindicatelor „Sindsilva”) contravine prevederilor legale”, au notat inspectorii Curții de Conturi în raportul întocmit în luna decembrie 2013.

Case pe acel teren așa și nu au fost construite, întrucât, după controlul Curții de Conturi nu au mai fost făcute alte acțiuni în baza ordinului respectiv. Însă ICAS, care se subordonează Agenției, deja plătise suma de 120 700 de lei pentru lucrări topografo-geodezice, ”în scopul obținerii certificatului de urbanism pentru proiectarea construcțiilor”, așa cum arată același raport al Curții de Conturi.

La 6 iunie 2015, Judecătoria Buiucani l-a condamnat pe Gheorghe Vdovîi la 6 ani de închisoare, găsindu-l vinovat de încălcarea art. 328 al. 3, lit. b) Cod penal – exces de putere.

Câteva luni mai târziu, la 15 februarie 2016, Curtea de Apel Chișinău a anulat însă condamnarea și a emis o nouă hotărâre: Gheorghe Vdovîi a fost găsit vinovat de încălcarea aceluiași articol, doar că a unui alt alineat - al. 1, care nu presupune pedeapsă cu închisoarea și care face parte din categoria infracțiunilor mai puțin grave. Instanța a notat că la acel moment a intervenit termenul de prescripție, de aceea procesul penal a fost clasat. Întrucât atât procurorul, cât și apărarea au contestat decizia la Curtea Supremă de Justiție, dosarul a ajuns din nou la Curtea de Apel, la rejudecare, iar sentința pronunțată la 7 noiembrie 2017 de către Colegiul penal al Curții de Apel Chișinău a fost de achitare. Argumentul – ”n-a fost dovedită intenția acestuia de a comite infracțiunea şi consecințele acesteia, elementul obligatoriu de cauzare a unui prejudiciu considerabil, la caz urmări grave unei persoane juridice sau fizice”. Curtea Supremă de Justiție a menținut, ulterior, la 12 aprilie 2018, sentința de achitare.

Pe parcursul procesului, procurorul a solicitat și obligarea inculpatului să restituie cele peste 120 de mii de lei plătite de ICAS pentru lucrările de proiectare, însă acțiunea a fost respinsă.

După ce a fost condamnat de prima instanță, Gheorghe Vdovâi a acordat un interviu ziarului Timpul și a comentat condamnarea sa. „Amenajarea pădurilor este un lucru specific, pentru care trebuie o pregătire de ani de zile. Dacă nu le oferim acestor oameni condiții normale de muncă, riscăm să-i pierdem. (…) Ordinul pe care l-am semnat inclusiv pentru a potoli spiritele angajaţilor prevedea doar o etapă de pregătire. Deoarece Codul Silvic nu stipulează schimbarea destinației terenurilor pentru construcții de acest fel, am dat indicații să fie obținute certificatul de urbanism, avizul de construcție și alte documente. Despre finanțare nici nu era vorba, căci nu aveam sursele necesare”, a spus el, adăugând că, deși a fost acuzat că a emis un ordin ilegal, acel ordin ar fi rămas în continuare în vigoare, fără să fie anulat ori de instanță, ori de către directorii ulteriori ai Agenției.

După ce a obținut sentința de achitare, Gheorghe Vdovîi a depus o acțiune civilă împotriva Ministerului Justiției, cerând ”repararea prejudiciului material şi moral cauzat prin condamnarea ilegală şi compensarea cheltuielilor de judecată”. Astfel, el și avocații săi au cerut să-i fie plătit un prejudiciu material de 65 350 de lei, care constituie plata pentru asistență juridică, un prejudiciu moral de 100 000 de lei pentru suferințele cauzate prin ”condamnarea ilegală” și alte 10 000 de lei pentru compensarea cheltuielilor de judecată. Instanțele însă au obligat statul la plata unor sume mai mici: prejudiciul moral a fost redus la 30 000 de lei, iar cheltuielile de judecată – la 5 000 de lei. Acestea se adaugă la prejudiciul material de 65 350 de lei, argumentat prin bonuri de plată.

Viorica Zaharia

 



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2020

O nouă promisiune referitoare la o investiție aproape c...

27 ianuarie 2020
1844
2020

Cauza penală în privința actualei ministre a Educației...

14 noiembrie 2020
1832
2020

Vladimir Țurcan: ”Am avut suficiente resurse financiare...

13 februarie 2020
1847
2020

API a lansat versiunea nouă a portalului MoldovaCurata....

În primele zile ale anului 2020, Asociația Presei Independente (API) a lansat o versiune nouă, îmbunătățită și modernizată, a portalului anticorupție MoldovaCurata.md, platformă online care promovează integritatea în serviciul public şi monitorizează activitatea Autorității Naționale de Integritate (ANI). Odată cu lansarea site-ului în versiune nouă, echipa MoldovaCurata.md propune câteva articole și investigații jurnalistice noi despre averile și interesele unor persoane cu funcții publice, inclusiv ale președintelui Igor Dodon.

01 ianuarie 2020
1494
2020

Consiliul Raional Ocnița cumpără un autoturism de 600 d...

01 aprilie 2020
3408
2020

Schimbări în conducerea Administrației de Stat a Drumur...

27 aprilie 2020
4971