Contractele de achiziţionare a pâinii semnate de primarul oraşului Ialoveni cu ginerele său ar putea fi anulate

Arhiva 5 iunie 2014 1158
Gheorghe Caracuian, primarul oraşului Ialoveni

Comisia Naţională de Integritate (CNI) s-a autosesizat în baza unui articol publicat în luna februarie pe www.moldovacurata.md şi a constatat că primarul oraşului Ialoveni, Gheorghe Caracuian, a încălcat regimul conflictului de interese. Moldova Curată a descoperit că Primăria a cumpărat pâine pentru grădiniţele din localitate de la firma condusă de ginerele primarului. Astfel, Gheorghe Caracuian urmează să fie sancţionat contravenţional, iar contractul de achiziţie a pâinii ar putea fi anulat.



În articolul „Pâine de la firma ginerelui” se menţiona că la sfârşitul anului 2013, primăria oraşului Ialoveni a organizat o singură licitaţie publică, în urma căreia au fost selectaţi agenţii economici care vor aproviziona cu produse alimentare, timp de jumătate de an, cele trei grădiniţe din oraş. Doar un singur agent economic a prezentat la concurs oferta de pâine, acesta fiind SRL „Ialpanis”, administrată de ginerele primarului.

Simion Botnari, director general al Agenţiei Achiziţii Publice

La 9 ianuarie 2014, primăria Ialoveni şi SRL “Ialpanis” au semnat un contract de achiziţionare a pâinii în sumă totală de 91 291 lei.

Primarul de Ialoveni: “Eu nu am participat la concurs, doar am semnat contractul”

Chiar dacă primarul menţiona anterior că el nu a făcut parte din grupul de lucru care a selectat câştigătorul licitaţiei, CNI a constatat că Gheorghe Caracuian a admis o situaţie de conflict de interese în cazul semnării contactului de achiziţii. Membrii Comisiei spun că în acest caz conflictul de interese este exprimat prin conflictul dintre exercitarea atribuţiilor funcţionale în calitate de persoană cu funcţie de demnitate publică şi interesul personal care rezultă din relaţiile cu persoane apropiate. CNI mai motivează că ginerele lui Gheorghe Caracuian ar fi obţinut avantaje materiale prin semnarea contractului de achiziţionare a pâinii.

Pentru că a admis un conflict de interese şi nu a întreprins vreo acţiune pentru soluţionarea lui, Gheorghe Caracuian riscă o amendă de până la şase mii de lei, actul CNI urmând a fi transmis Centrului Naţional Anticorupţie.

Totodată, dacă decizia CNI nu va fi contestată de către primar, Comisia va cere instanţei să anuleze contractul de achiziţii.

Primarul din Ialoveni spune însă că va contesta decizia. “Mi-am luat deja avocat pe acest caz, deoarece consider că mi-au fost încălcate toate drepturile. V-am explicat, şi dumneavoastră, şi Comisiei, că nu am participat la concurs, eu doar am semnat contractul de achiziţie”, răspunde Gheorghe Caracuian.

Rezultatele licitaţiilor de achiziţii a produselor alimentare pentru instituţiile de învăţământ sunt la vedere

Situaţiile de conflict de interese în procesul procurării produselor alimentare destinate grădiniţelor şi şcolilor din ţară vor putea fi depistate mai repede, deoarece toate rezultatele acestor concursuri publice sunt plasate pe pagina web a Agenţiei Achiziţii Publice: www.tender.gov.md la rubrica “Transparenţa achiziţiilor produselor alimentare”. “Atât agenţii economici, cât şi părinţii copiilor, vor putea monitoriza corectitudinea achiziţiilor publice, văzând lista participanţilor în concurs, dar şi preţurile produselor achiziţionate”, explică Simion Botnari, directorul general al Agenţiei Achiziţii Publice.

Pe parcursul unui an de la lansare, Moldova Curată a publicat mai multe articole despre procese de achiziţii publice în care erau implicate autorităţi publice şi rudele lor: “Lapte muls din interes”, Interese cu “strigare” în oraşul Râşcani; “Afacere cu pâine, nedeclarată de primar”; “Fonduri regeşti pentru firma casei”, “Un incident şcolar a scos la iveală un conflict de interese”; “Interese cu “tensiune înaltă” ; “Bunurile primarului, utilizate în interesul comunităţii” şi “Secretul de la “Moldsilva”. Pe şase din cele opt cazuri relatate de Moldova Curată, CNI s-a pronunţat, constatând încălcarea regimului juridic al conflictului de interese, două cazuri fiind în proces de examinare.

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

ANI nu se va mai autosesiza din materialele de presă re...

Autoritatea Naţională de Integritate  (ANI), structură care se va forma în locul actualei Comisii Naţionale de Integritate, nu se va mai putea autosesiza din materialele de presă în privinţa persoanelor cu funcţii publice. Cel puţin asta reiese din pachetul de legi intrat în vigoare la 1 august. Până acum, CNI era obligată să iniţieze controale în baza petiţiilor primite, dar şi în baza materialelor publicate în presă. Din noua lege însă este exclus termenul „mass-media”, fiind introdusă expresia „informaţii publice”. Unii experţi sunt de părere că această formulare va permite interpretarea legii şi, respectiv, eschivarea de la iniţierea unor controale. Astfel, va rămâne la discreţia inspectorilor de integritate să stabilească caracterul public al informaţiei.

03 august 2016
1124
Arhiva

ALEGERI LOCALE, TURUL DOI: candidați și interese

În turul doi al alegerilor locale, care se va desfășura pe 3 noiembrie 2019, au acces și unii candidați care au la activ conflicte de interese recunoscute de autoritatea de profil. În unele orașe sunt pretendenți care, anterior, ocupând funcții publice, au încheiat contracte de achiziții cu firmele familiei sau au comis alte fapte calificate ulterior drept conflicte de interese. Majoritatea dintre ei nu au fost sancționați din cauza expirării termenului de prescripție.

01 noiembrie 2019
1876
Arhiva

Doar doi candidați vor susține proba scrisă a concursul...

Victor Strătilă și Teodor Cîrnaț, candidați la funcția de președinte al Autorității Naționale de Integritate (ANI), vor susține proba scrisă a concursului. A treia persoană, Lilian Chișcă, s-a retras din concursul pentru această funcție și a optat doar pentru poziția de vicepreședinte.

21 septembrie 2017
1032
Arhiva

Președintele CSJ despre mașinile sale și corupția din s...

Președintele Curții Supreme de Justiție (CSJ), Mihai Poalelungi, a fost invitatul live-chatului de astăzi de pe portalul Moldova Curată și a răspuns la întrebările cititorilor noștri.  

06 septembrie 2013
1085
Arhiva

Posibil conflict de interese la Dumbrăvița: fiul primar...

O întreprindere care aparține fiului primarului din satul Dumbrăvița, raionul Sângerei, a câștigat timp de doi ani, adică în 2013 și 2014, șase licitații publice organizate de primărie. Valoarea totală a contractelor atribuite este de 1 217 646 de lei. Firma fiului primarului s-a angajat astfel să presteze diverse servicii - de la reparația capitală a grădiniței până la reparația drumului sau livrarea de biocombustibil. Faptul că tatăl a condus comisiile de concurs la licitațiile în care fiul a ieșit învingător a ajuns în atenția Comisiei Naționale de Integritate (CNI), care a pornit un control. 

19 decembrie 2015
1372
Arhiva

Cercetătoare în domeniul anticorupție: Actuala guvernar...

10 iulie 2019
1264