Contractele de achiziţionare a pâinii semnate de primarul oraşului Ialoveni cu ginerele său ar putea fi anulate

Arhiva 5 iunie 2014 867
Gheorghe Caracuian, primarul oraşului Ialoveni

Comisia Naţională de Integritate (CNI) s-a autosesizat în baza unui articol publicat în luna februarie pe www.moldovacurata.md şi a constatat că primarul oraşului Ialoveni, Gheorghe Caracuian, a încălcat regimul conflictului de interese. Moldova Curată a descoperit că Primăria a cumpărat pâine pentru grădiniţele din localitate de la firma condusă de ginerele primarului. Astfel, Gheorghe Caracuian urmează să fie sancţionat contravenţional, iar contractul de achiziţie a pâinii ar putea fi anulat.



În articolul „Pâine de la firma ginerelui” se menţiona că la sfârşitul anului 2013, primăria oraşului Ialoveni a organizat o singură licitaţie publică, în urma căreia au fost selectaţi agenţii economici care vor aproviziona cu produse alimentare, timp de jumătate de an, cele trei grădiniţe din oraş. Doar un singur agent economic a prezentat la concurs oferta de pâine, acesta fiind SRL „Ialpanis”, administrată de ginerele primarului.

Simion Botnari, director general al Agenţiei Achiziţii Publice

La 9 ianuarie 2014, primăria Ialoveni şi SRL “Ialpanis” au semnat un contract de achiziţionare a pâinii în sumă totală de 91 291 lei.

Primarul de Ialoveni: “Eu nu am participat la concurs, doar am semnat contractul”

Chiar dacă primarul menţiona anterior că el nu a făcut parte din grupul de lucru care a selectat câştigătorul licitaţiei, CNI a constatat că Gheorghe Caracuian a admis o situaţie de conflict de interese în cazul semnării contactului de achiziţii. Membrii Comisiei spun că în acest caz conflictul de interese este exprimat prin conflictul dintre exercitarea atribuţiilor funcţionale în calitate de persoană cu funcţie de demnitate publică şi interesul personal care rezultă din relaţiile cu persoane apropiate. CNI mai motivează că ginerele lui Gheorghe Caracuian ar fi obţinut avantaje materiale prin semnarea contractului de achiziţionare a pâinii.

Pentru că a admis un conflict de interese şi nu a întreprins vreo acţiune pentru soluţionarea lui, Gheorghe Caracuian riscă o amendă de până la şase mii de lei, actul CNI urmând a fi transmis Centrului Naţional Anticorupţie.

Totodată, dacă decizia CNI nu va fi contestată de către primar, Comisia va cere instanţei să anuleze contractul de achiziţii.

Primarul din Ialoveni spune însă că va contesta decizia. “Mi-am luat deja avocat pe acest caz, deoarece consider că mi-au fost încălcate toate drepturile. V-am explicat, şi dumneavoastră, şi Comisiei, că nu am participat la concurs, eu doar am semnat contractul de achiziţie”, răspunde Gheorghe Caracuian.

Rezultatele licitaţiilor de achiziţii a produselor alimentare pentru instituţiile de învăţământ sunt la vedere

Situaţiile de conflict de interese în procesul procurării produselor alimentare destinate grădiniţelor şi şcolilor din ţară vor putea fi depistate mai repede, deoarece toate rezultatele acestor concursuri publice sunt plasate pe pagina web a Agenţiei Achiziţii Publice: www.tender.gov.md la rubrica “Transparenţa achiziţiilor produselor alimentare”. “Atât agenţii economici, cât şi părinţii copiilor, vor putea monitoriza corectitudinea achiziţiilor publice, văzând lista participanţilor în concurs, dar şi preţurile produselor achiziţionate”, explică Simion Botnari, directorul general al Agenţiei Achiziţii Publice.

Pe parcursul unui an de la lansare, Moldova Curată a publicat mai multe articole despre procese de achiziţii publice în care erau implicate autorităţi publice şi rudele lor: “Lapte muls din interes”, Interese cu “strigare” în oraşul Râşcani; “Afacere cu pâine, nedeclarată de primar”; “Fonduri regeşti pentru firma casei”, “Un incident şcolar a scos la iveală un conflict de interese”; “Interese cu “tensiune înaltă” ; “Bunurile primarului, utilizate în interesul comunităţii” şi “Secretul de la “Moldsilva”. Pe şase din cele opt cazuri relatate de Moldova Curată, CNI s-a pronunţat, constatând încălcarea regimului juridic al conflictului de interese, două cazuri fiind în proces de examinare.

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Număr mare de demisii în procuraturi. Motivul: noua leg...

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) va examina joi, 12 martie, cel puțin 7 cereri depuse de procurori care vor să demisioneze, o cifră relativ mare având în vedere că la alte ședinte nu este examinată nicio cerere. Semnatarii cererilor evită să spună din ce motive vor să părăsească sistemul. Președintele Consiliului Superior al Procurorilor, Mircea Roșioru, spune însă că unul dintre motivele principale ar fi proiectul noii legi cu privire la avocatură, care prevede că procurorii și judecătorii care au muncit în domeniu mai mult de 10 ani nu vor mai avea privilegiul de a fi admiși în avocatură fără examen. Potrivit președintelui CSP, ”marea majoritate pleacă pentru că le este frică să nu rămână fără această probabilitate de a obține licența de avocat”.

11 martie 2015
873
Arhiva

„Declaraţiile de integritate: între declararea intenţie...

Asociaţia Presei Independente (API) şi portalul web www.moldovacurata.md, vă invită la masa rotundă  „Declaraţiile de integritate: între declararea intenţiei şi confirmarea integrităţii”, care va avea loc joi, 11 februarie 2016, cu începere de la ora 14:30, în Sala de conferinţe a Hotelului "Jolly Alon" (mun. Chişinău, str. Maria Cebotari 37).

08 februarie 2016
856
Arhiva

Procurorii au reluat verificarea alocării de către Prim...

Actualul vicepreședinte al Judecătoriei Chișinău, Oleg Melniciuc, a obținut terenul pe care s-au construit apartamente ieftine pentru judecători, prezentând, în anul 2014, Primăriei Chișinău un demers în care a făcut afirmații ce nu corespundeau realității. El a scris că situația „privind asigurarea cu spațiu locativ decent al angajaților judecătoriei este critică”. În realitate, din cei 47 de angajați care au primit apartamente 22 aveau locuințe, iar unii chiar case individuale de sute de metri pătrați. Asta au constatat reporterii de la Anticoruptie.md. Primăria, la rândul său, nu i-a cerut magistratului să probeze solicitarea și a acordat terenul, fără licitație. 

03 aprilie 2017
1157
Arhiva

Profil candidat: Ilan Șor

Integritate în activitatea politică

21 ianuarie 2019
1016
Arhiva

Profil candidat: Petru Jardan

Integritatea în activitatea politică

20 ianuarie 2019
960
Arhiva

Decizie CSJ: Episcopul Marchel, obligat să-i plătească...

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a pronunțat miercuri, 3 iulie 2019, o hotărâre definitivă în procesul de judecată intentat de Maia Sandu Episcopului de Bălți, Marchel. Actuala prim-ministră l-a acționat în judecată pe episcop pentru declarațiile făcute de acesta în timpul campaniei prezidențiale din 2016, atunci când Maia Sandu a concurat în turul doi al alegerilor cu Igor Dodon. Episcopul Marchel îl sprijinea atunci pe candidatul socialist.

04 iulie 2019
1083