Lilia Bolocan, fosta șefă de la AGEPI, ar putea fi înscrisă în Registrul de stat al persoanelor care au interdicție de a ocupa o funcție publică

Averi nedeclarate și conflicte de interese 24 ianuarie 2020 935
Sursa: FacebookLilia Bolocan, fosta directoare a Agenției pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), a încălcat legislația privind conflictul de interese când și-a angajat două surori în instituția pe care o conducea. Este constatarea Autorității Naționale de Integritate (ANI), care a decis să-i aplice interdicția de a ocupa funcții publice pe o perioadă de trei ani.

Lilia Bolocan a venit să conducă AGEPI la sfârșitul anului 2009, însă la scurt timp, adică în martie 2010, l-a angajat pe cumnatul său, Sergiu Rusu, în funcţia de paznic la AGEPI. În anul 2011, ea a adus-o în instituție și pe sora sa, Tatiana Rusu.

Lilia Bolocan: ”Surorile nu au fost privilegiate”

Mai târziu, în anul 2014, Lilia Bolocan şi-a adus o altă soră la AGEPI, de data aceasta pe Cristina Mocanu. Contractele individuale de muncă ale acestor trei persoane au fost încheiate în baza negocierilor dintre salariat şi angajator. Solicitată anterior de portalul Moldova Curată, Lilia Bolocan a confirmat că și-a angajat surorile, însă afirma că acestea nu au fost privilegiate la încheierea contractelor de muncă: “În primul rând ele sunt angajate în conformitate cu prevederile legislaţiei naţionale. Nu au trecut un concurs public, dar au trecut proba CV-urilor. Nu sunt angajate în poziţii înalte. Au pornit de la zero ca simpli specialişti, iar cumnatul este paznic. Despre ce conflict de interese mai este vorba?”

ANI: ”Acte administrative semnate în interes personal”

După ce, în luna iunie 2019 au pornit un control, inspectorii de integritate ai ANI au constatat că fosta funcționară a încălcat legea. Potrivit unui comunicat al ANI, ”în cadrul controlului s-a stabilit că fostul conducător, având interes personal rezultat din relațiile sale cu persoanele apropiate – (surorile), a semnat în privința acestora acte administrative și a încheiat direct acte juridice”.

Dacă actul ANI rămâne definitiv, adică dacă el nu va contestat în instanța de judecată, Liliei Bolocan îi va fi interzis să dețină o funcție publică sau o funcție de demnitate publică pe o perioadă de 3 ani. Asta înseamnă că ANI va include numele ei în Registrul de stat al persoanelor care au interdicție de a ocupa o funcție publică.

Lilia Bolocan a declarat pentru portalul Moldova Curată că nu știe sigur dacă va contesta în instanța de judecată actul ANI. Ea a menționat că se va decide după ce va consulta mai mulți specialiști în domeniul integrității.

Lilia Zaharia


Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2020

Deputatul Grigore Repeșciuc susține că unele prevederi...

Sesizare la Curtea Constituțională

12 februarie 2020
438
2020

Achiziții costisitoare, în pofida recomandărilor de a g...

22 aprilie 2020
575
2020

Un primar și-a alocat un ajutor material prin propria d...

10 aprilie 2020
3014
2020

Directorul AGEPI, Andrei Popa, s-ar putea afla în situa...

ANI a fost solicitată să pornească un control

14 ianuarie 2020
370
2020

Rodica Guțu, fără locuință în declarația de avere și c...

24 ianuarie 2020
414
2020

Un fost primar se judecă cu ANI, insistând că nu a fost...

O ploaie cu grindină i-a adus, pe lângă pierderi materiale, probleme cu inspectorii de integritate.

12 ianuarie 2020
1746