Rodica Guțu, fără locuință în declarația de avere și cu mașină de zece mii de lei

Averi nedeclarate și conflicte de interese 24 ianuarie 2020 2119
Rodica Guțu a deținut funcția de șefă a Direcției Educație, Tineret și Sport a municipiului Chișinău din luna mai 2018. Sursa: Radio ChișinăuFosta șefă a Direcţiei Generale Educație, Tineret și Sport a municipiului Chișinău, Rodica Guţu, care a plecat din funcție acum patru zile, nu a indicat în declarațiile sale de avere nici o locuință la capitolul bunuri imobile. 

Deși legea o obligă să declare, dacă e cazul, și locuința închiriată, de câțiva ani, funcționara nu menționează nimic. Ea însă declară o mașină, care ar costa zece mii de lei, deși un astfel de model pe piața secundară valorează câteva mii de euro.

În declarația de avere și interese personale pentru anul 2018, Rodica Guțu declară un venit salarial de peste 135 de mii de lei, iar din activitate didactică - peste 29 de mii de lei. La bunuri mobile, funcționara arată că deține un autoturism de model Skoda Fabia, fabricat în anul 2008, însă achiziționat cu doi ani în urmă la prețul de zece mii de lei. Costul unei astfel de mașini, cu o așa vechime, pe piața secundară variază între 3500 și 6 mii de euro, în funcție de dotări.

Fără locuință

Rodica Guțu nu declară nici o locuință, chiar dacă Legea privind declararea averii şi a intereselor personale o obligă să indice și locuințele/bunurile pe care le folosește, nu doar pe cele avute în proprietate, dar și bunurile soțului. Subiectul declarării indică toate „bunurile mobile şi imobile, inclusiv cele nefinalizate, deţinute în proprietate cu drept de uzufruct, de uz, de abitaţie, de superficie de către subiectul declarării, inclusiv în calitate de beneficiar efectiv, de membrii familiei lui şi de concubinul/concubina lui ori aflate în posesia acestora în baza unor contracte de mandat, de comision, de administrare fiduciară, a unor contracte translative de posesie şi de folosinţă”.

Ion Ceban: „Scheme și interese”

Întrebată de ce nu indică nici o locuință în declarația de avere și interese personale, Rodica Guțu nu a răspuns la apelurile noastre repetate, doar a transmis un mesaj în care spune că se află în spital. Dacă va veni cu o reacție, portalul Moldova Curată îi va oferi dreptul la replică. 

Amintim că Rodica Guțu  și-a depus recent  demisia la insistența  primarului general al capitalei, Ion Ceban, care a acuzat-o de mai multe nereguli. „Nu a durat mult, după ce luni am cerut să plece benevol. Asta, deoarece doamna știa că a avut multe încălcări pe parcursul activității sale în această direcție, dar și scheme de interese”, a spus Ceban. El a conchis că Rodica Guțu ar fi favorizat prin sporuri salariale mai mulți oameni din anturajul său, acuzație rămasă fără răspuns din partea celei vizate. 

Rodica Guțu a deținut funcția de șefă a Direcției Educație, Tineret și Sport a municipiului Chișinău timp de un an și jumătate, din luna mai 2018.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2020

Deputatul Grigore Repeșciuc susține că unele prevederi...

Sesizare la Curtea Constituțională

12 februarie 2020
1744
2020

Conflict de interese confirmat la Agenția Rezerve Mater...

12 august 2020
1440
2020

Achiziții costisitoare, în pofida recomandărilor de a g...

22 aprilie 2020
1968
2020

Un fost primar se judecă cu ANI, insistând că nu a fost...

O ploaie cu grindină i-a adus, pe lângă pierderi materiale, probleme cu inspectorii de integritate.

12 ianuarie 2020
3036
2020

Două angajate ale Agenției Rezerve Materiale a MAI, con...

19 iulie 2020
1562
2020

Conflict de interese la Primăria de la Colonița

Inspectorii de integritate ai Autorității Naționale de Integritate (ANI) au emis un act de constatare pe numele primăriței satului Colonița, din municipiul Chișinău, Angela Zaporojan. Aceasta a admis, potrivit inspectorilor, un conflicte de interese, angajând-o în funcția de bibliotecară pe fiica sa minoră, cu jumătate de  normă  salarială.  Angela Zaporojan nu a vrut să comenteze actul emis de ANI.

27 iulie 2020
2143