Lilia Pogolșa și-a cumpărat un apartament de 3 milioane de lei, iar numele său figurează într-o cauză penală pentru îmbogățire ilicită

2013-2018 25 septembrie 2017 1557

Viceministra Educației, Culturii și Cercetării, Lilia Pogolșa, și-a cumpărat anul trecut un apartament care valorează, în acte, 3 milioane de lei. În același timp, ea a vândut, tot anul trecut, un teren, cu 40 de mii de lei. Acest teren însă nu apare în declarațiile de avere din anii precedenți ai funcționarei. Numele Liliei Pogolșa figurează, potrivit datelor Procuraturii Anticorupție, într-un dosar penal pentru îmbogățire ilicită, însă deocamdată procuratura nu oferă alte detalii. Lilia Pogolșa, la rândul ei, a refuzat să ofere un răspuns la întrebările noastre referitoare la aceste fapte. 



Bugetară cu salariu de 22 de mii de lei și cu apartament de 3 milioane de lei 

După ce ani de-a rândul a indicat în declarațiile sale de avere doar salariul din funcția de directoare a Institutului de Științe ale Educației (IȘE) și din activitatea didactică, pentru anul 2016 Lilia Pogolșa a completat și alte câmpuri ale formularului declarației. Astfel, aflăm că anul trecut actuala viceministră a Educației și-a cumpărat un apartament cu suprafața de 108 metri pătrați, care valorează 3 177 000 de lei. Menționăm că în declarațiile anterioare de venituri ea nu a arătat că ar avea depozite bancare, de aceea rămâne neclar din ce surse a fost cumpărată această locuință. 

Până acum, funcționara nu indica nici un imobil în declarațiile de avere, deși locuia, potrivit Ziarului de Gardă, într-o casă cu două nivele, trecută în acte pe numele părinților săi, pe care tot ea le-a donat-o mai mulți ani în urmă.

Acum, datorită declarației de avere, se descoperă și faptul că familia Pogolșa deținea și un teren, care în acest an a fost vândut cu suma de 40 de mii de lei. Nici acesta nu a fost indicat vreodată că ar fi proprietatea Liliei Pogolșa. Și în acest caz funcționara a refuzat să ofere explicații.

La Institutul de Științe ale Educației Lilia Pogolșa a avut un venit anual de 269 164 de lei, ceea ce constituie 22 de mii de lei lunar. 

Dosar penal pentru îmbogățire ilicită, în care Lilia Pogolșa încă nu are o calitate procesuală

Moldova Curată a aflat, de asemenea, că Procuratura Anticorupție are în gestiune un dosar penal deschis pentru îmbogățire ilicită, în care figurează numele Liliei Pogolșa. Procurora Victoria Furtună, solicitată să ofere detalii, a declarat că  deocamdată Pogolșa nu are nici o calitate procesuală, de aceea nu poate oferi mai multe informații. „Vă informăm că Procuratura Anticorupție, împreună cu organul de urmărire penală al Centrului Național Anticorupție, în urma verificărilor și investigațiilor, efectuează acțiuni de urmărire penală în cauza penală nr. 2017970120 pornită în baza art. 330 (2), pe faptul îmbogățirii ilicite”… Subsidiar, vă comunicăm că Pogolșa Lilia nu deține calitate procesuală în prezenta cauză penală, iar la moment se desfășoară acțiuni de urmărire penală, prevăzute de lege, pentru cercetarea sub toate aspectele, completă și obiecivă, a tuturor circumstanțelor referitoare la cauza supra”, se spune în răspunsul Procuraturii Anticorupție expediat portalului Moldova Curată. 

Lilia Pogolșa: Dacă publicați informații neverificate și defăimătoare, vă dau în judecată

I-am solicitat Liliei Pogolșa un comentariu referitor la apartamentul procurat, la salariul său de 22 de mii de lei, dar și la cauza penală investigată în prezent de procurori. După o săptămână de așteptare, ea ne-a spus, printr-un SMS, că nu „are posibilitatea să răspundă la întrebările adresate”, dar că la „fiecare întrebare există răspunsuri confirmate prin materiale corespunzătoare”. Precizăm că i-am expediat întrebările la 18 septembrie, iar SMS-ul a venit peste 5 zile, la 22 septembrie. Când am întrebat-o când ne-ar putea răspunde, Lilia Pogolșa a întrerupt conversația. 

Audit intern care a arătat probleme de gestionare a banilor la Institutul de Științe ale Educației

În perioada 10 octombrie 2016 - 16 martie 2017 o echipă de auditori ai Ministerului Educației, pe atunci condus de Corina Fusu, a realizat un control la Institutul de Științe ale Educației, a cărui directoare era în acea perioadă Lilia Pogolșa. În raportul de audit se regăsesc mai multe constatări referitoare la gestionarea neconformă cu legislația a banilor instituției. 

Astfel, auditul a arătat că în anii 2015-2016, Institutul de Științe ale Educației ar fi perceput taxe majorate neîntemeiat la cazarea în căminul IȘE și la serviciile medico-sanitare prestate de Profilactoriul IȘE, din care surse a plătit ulterior sporuri salariale nejustificate de zeci de mii de lei unor angajați. De asemenea, o firmă contractată de Institut să asigure alimentarea cadrelor didactice venite la cursuri de perfecționare, ar fi majorat neîntemeiat valoarea serviciilor cu peste 200 de mii de lei, ceea ce a generat cheltuieli suplimentare din buget. O altă problemă descoperită de auditori a fost că Institutul a desfășurat programe de master, fără să se consulte cu Ministerul Educației și fără să dețină autonomie universitară. 

Lilia Pogolșa a refuzat să comenteze aceste constatări atunci când a fost solicitată să o facă. Moldova Curată va reveni la subiectul auditului realizat de Ministerul Educației, într-un material viitor.

UPDATE: 25 septembrie 2017, ora 15.34. După publicarea articolului am fost contactați de asistentul viceministrei Pogolșa, care ne-a informat că ea ne va răspunde la întrebări în următoarele zile.

Viorica Manole

Această investigație apare în cadrul Proiectului “Consolidarea principiului integrității și acordarea asistenței juridice pentru obținerea informațiilor de interes public prin intermediul platformei online www.MoldovaCurata.md”, implementat    de    Asociația Presei Independente,   cu   susținerea   financiară   a   Fundaţiei Soros-Moldova/Programul Buna Guvernare. Opiniile exprimate în articol aparțin autorului şi nu reflectă neapărat poziția Fundației.

Răspunsul Procuraturii Anticorupție la solicitarea de informații expediată de portalul Moldova Curată



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

ADEVĂRUL: Cine este enigmaticul milionar moldovean, inv...

Una dintre companiile ruseşti din grupul care a preluat în concesiune Aeroportul Internaţional Chişinău este controlată de un multimilionar originar din Republica Moldova. El are afaceri în domeniul transportului feroviar şi nu este exclus să aibă planuri şi pentru Calea Ferată din Moldova.

15 octombrie 2013
928
2013-2018

Electorala 2019. Activitatea parlamentara, veniturile s...

Deputatul socialist Fiodor Găgăuz va candida la viitoarele alegeri parlamentare pe circumscripția Ceadîr-Lunga din partea PSRM. El a fost unul dintre organizatorii și susținătorii referendumului din 2 februarie 2014 din Găgăuzia, organizat la inițiativa guvernatorului regiunii Mihail Formuzal, prin decizia Adunării Populare de la Comrat, care a fost declarat ilegal de către autoritățile centrale ale Republicii Moldova. Referendumul s-a mai soldat cu un dosar penal pornit de Procuratura Generală pentru samavolnicie.

08 noiembrie 2018
916
2013-2018

Comuna Ignăţei are un primar nou

După şapte luni de la pronunţarea unei decizii definitive de către Curtea de Apel (CA) Chişinău prin care primarul comunei Ignăţei din raionul Rezina, Ion Balan, a fost revocat din funcţie, Consiliul local s-a conformat hotărârii instanţei. Din 27 martie, această localitate este condusă de primarul-interimar  Teodosie Safaler, şeful sectorului local de poliţie.

02 aprilie 2015
1151
2013-2018

Mimarea achiziţiilor publice în Legislativ: se cumpără...

Secretariatul Parlamentului a publicat în aceste zile un anunţ privind achiziţionarea serviciilor de deservire a delegațiilor oficiale pentru anul 2016, prin care stabilește criterii specifice, ceea ce poate însemna că achiziția este destinată unui anumit restaurant. Experţii în achiziţii publice spun că instituţia încalcă prevederile Legii privind achiziţiile publice, deoarece prin criterii specifice sunt favorizaţi câţiva agenţi economici, fiind înlăturate din concurs alte restaurante, potenţiale participante la tender.

17 februarie 2016
801
2013-2018

Bani publici ”plimbați” pe patru roți

Cu drumuri stricate, fără sisteme de apeduct și canalizare moderne, fără iluminare stradală, dar cu mașini noi la primărie. Așa arată mai mult de 20 de localități din țară care și-au cumpărat în primele nouă luni ale anului curent adevărate bijuterii pe roți. Dacă unii primari s-au mulțumit cu mașini mai ieftine, alții - au investit sute de mii de lei, din bani publici, pentru confort. Aleșii locali spun că au făcut achizițiile doar pentru binele localității.

29 octombrie 2017
886
2013-2018

Cumnata președintei raionului Rezina are vilă în munții...

Alexandra Graur, cumnata președintei raionului Rezina Eleonora Graur, și-a achiziționat în anul 2016 o pensiune în județul Suceava din România, destinație vestită în acea regiune montană. Alexandra este funcționar public la Agenția de Servicii Publice din Republica Moldova. Astfel, cu salariul de bugetar a reușit să-și cumpere pensiunea din inima munților, dar și să doneze bani în campania electorală a Partidului Democrat din Moldova (PDM), formațiune a cărei vicepreședintă este Eleonora Graur. Chiar dacă în orașul Rezina se vehiculează că vila-pensiune ar aparține, de fapt, familiei președintei raionului, Eleonora Graur a negat că ar avea vreo legătură cu această afacere.

17 aprilie 2018
1151