Funcționarul de la Primăria Chișinău care nu a indicat în declarația de avere un bloc cu apartamente de vânzare a fost achitat de Curtea de Apel

2013-2018 8 martie 2018 1059

Fostul șef al Direcției Asistență Socială a Primăriei Chișinău, Valeriu Negru, urmărit penal pentru faptul că nu a indicat în declarația de venituri și proprietăți un bloc de locuit, a fost achitat acum câteva zile de către Curtea de Apel Chișinău. Sentința vine după ce prima instanță l-a recunoscut vinovat, însă a încetat procesul penal din cauza expirării termenului de prescripție. Procuratura Anticorupție intenționează să conteste hotărârea Curții de Apel la Curtea Supremă. 



Cazul lui Valeriu Negru a devenit cunoscut opiniei publice la sfârșitul anului 2015, când Ziarulnational.md a publicat o investigație în care se vorbea despre averile nedeclarate ale mai multor șefi din Primăria Chișinău. Atunci reporterii au constatat că Valeriu Negru este proprietarul unui bloc cu 12 apartamente, situat în sectorul Buiucani al capitalei, pe care nu îl indicase în declarația de avere pentru anul 2014. La acea vreme, apartamentele erau scoase în vânzare. 

Valeriu Negru a negat atunci că blocul i-ar aparține, chiar dacă datele de la Cadastru îl indicau pe el drept proprietar. El a afirmat că îi aparține doar terenul, pe care l-a obținut în anul 2009, când nu era angajat al Primăriei. Autorizația de construcție a obținut-o în anul 2012 și abia în 2013 a devenit angajat al Primăriei Chișinău, în funcția de șef de direcție. 

După apariția investigației, Comisia Națională de Integritate s-a autosesizat și a verificat averea lui Valeriu Negru, iar drept urmare a încetat controlul și a expediat dosarul la Procuratura Anticorupție, cu solicitarea de a examina cazul sub aspectul falsului în declarații. 

Prima instanță - vinovat, dar infracțiunea s-a prescris

După propriile verificări, Procuratura Anticorupție a pornit un dosar penal în baza art. 352/1 - declarație necorespunzătoare adevărului, făcută unui organ competent, în vederea producerii unor consecințe juridice. După în jur de un an de examinare în instanță, judecătorul Vitalie Budeci de la Judecătoria Chișinău (sediul Buiucani) a emis, la 10 noiembrie 2017, o sentință prin care a constatat că Valeriu Negru a  comis fals în declarații, deoarece nu a declarat apartamentele din blocul ce îi aparține, dar și faptul că folosea prin comodat un autoturism. Cu toate acestea, instanța a dispus încetarea procesului penal, deoarece a intervenit termenul de prescripție - 2 ani de la comiterea infracțiunilor ușoare, falsul în declarații fiind considerat infracțiune ușoară.

Curtea de Apel - achitat. Procurorii sunt deciși să conteste hotărârea

Funcționarul nu a fost de acord cu decizia primei instanțe și a declarat apel, solicitând achitarea sa. Dosarul a ajuns astfel la Curtea de Apel Chișinău. La 6 martie 2018 Curtea de Apel, mai exact un complet format din judecătorii Xenofont Ulianovschi, Silvia Vrabii și Stelian Teleucă, au casat sentința primei instanțe și au adoptat o hotărâre nouă: Valeriu Negru este achitat, deoarece în acțiunile lui lipsesc elementele infracțiunii. Procurorii anticorupție au anunțat pentru Moldova Curată că vor contesta decizia.

Între timp, Valeriu Negru a plecat de la Primărie și în prezent nu deține nici o funcție publică. El spune că a demisionat din motive personale și că aceasta nu ar avea legătură cu dosarul penal. „Din motive pesonale am plecat din funcție și acum nu am nici o tangență cu instituțiile de stat. Să vedem ce va decide instanța”. 

Ce s-a întâmplat cu blocul

După ce a apărut investigația, în următoarea declarație de venituri și proprietăți, pentru anul 2015, Valeriu Negru a inclus blocul locativ cu mențiunea „construcție nefinisată cu bunuri imobile viitoare”, anul dobândirii - 2012, însă valoarea cadastrală nu a fost indicată. 

Datele de la Cadastru arată că în anul 2016, 10 din cele 12 apartamente din blocul lui Valeriu Negru au fost vândute. Majoritatea au o suprafață mai mare de 80 de metri pătrați. Un apartament - cu o suprafață de 167 de metri pătrați - a rămas în proprietatea lui Valeriu Negru, iar altul - de doar 40 de metri pătrați - este deținut de o persoană, care figura de la bun început drept proprietar al blocului, alături de Valeriu Negru. 

Ca și în 2015, Valeriu Negru spune acum că acea clădire nu i-a aparținut și că ea ar fi fost a unor persoane care au investit, cunoscuți și rude de-ale sale. „Cineva a avut interes să facă o sensație, blocul nu îmi aparține, acum trăiesc într-un singur apartament, blocul e al persoanelor care au investit. S-a tras de urechi o informație, cred că a fost un scop al cuiva să mă denigreze. Da, la Cadastru ele figurau pe numele meu, pentru că terenul era pe numele meu, ele erau de fapt înscrise pe numele persoanelor care au investit, dar eu eram prima persoană ca deținător al terenului. Ele erau gajate sau rezervate sau scrise după ei. Când spunem „bloc” cineva își poate imagina o clădire mare… sunt 12 apartamente. Eu trăiesc ca toată lumea, nu sunt milionar și nu am venituri fabuloase”, a spus Valeriu Negru pentru Moldova Curată. 

Hotărârea motivată a Curții de Apel Chișinău prin care Valeriu Negru a fost achitat în dosarul de fals în declarația de venituri și proprietate urmează să fie pronunțată la 3 aprilie 2018. 

Viorica Manole

Blocul cu apartamente care în anul 2015 figura în acte ca proprietate a lui Valeriu Negru, dar pe care funcționarul nu l-a indicat în declarația de avere



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

Mimarea achiziţiilor publice în Legislativ: se cumpără...

Secretariatul Parlamentului a publicat în aceste zile un anunţ privind achiziţionarea serviciilor de deservire a delegațiilor oficiale pentru anul 2016, prin care stabilește criterii specifice, ceea ce poate însemna că achiziția este destinată unui anumit restaurant. Experţii în achiziţii publice spun că instituţia încalcă prevederile Legii privind achiziţiile publice, deoarece prin criterii specifice sunt favorizaţi câţiva agenţi economici, fiind înlăturate din concurs alte restaurante, potenţiale participante la tender.

17 februarie 2016
1243
2013-2018

După ce s-a reformat, ANI ignoră cererile de acces la i...

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) refuză să le ofere jurnaliștilor informații de interes public, argumentând că solicitările acestora nu sunt scrise pe foaie cu antet și nu conțin semnătura conducătorului instituției de presă. Asta chiar dacă legislația nu prevede astfel de rigori pentru cererile de acces la informațiile de interes public. Jurnaliștii, dar și unii juriști, consideră că acestea sunt pretexte de care s-ar folosi ilegal noua conducerea a ANI. În opinia lor, aceste practici periclitează activitatea reporterilor de investigație, în special înainte de alegerile parlamentare din februarie 2019.

21 octombrie 2018
1460
2013-2018

Ziarul de Gardă: Firmele offshore şi afacerile de famil...

Firmele familiei Lazăr au oferit mai multe servcii contra plată instituţiilor de stat, inclusiv Ministerului Economiei, CCCEC-ului, Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor. Recent, firma „Tatra-Bis” SRL, fondatoarea căreia este şi Tatiana Lazăr, soţia viceprim-ministrului Valeriu Lazăr, a fost desemnată câştigătoarea unui tender, oferind logistica necesară unui eveniment organizat de Ministerul Economiei şi de Agenţia pentru Eficienţă Energetică, cu suportul financiar al Uniunii Europene.

23 decembrie 2013
1228
2013-2018

Decizie definitivă a CSJ: Primarul oraşului Ungheni s-a...

După trei ani de procese, Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) a emis o hotărâre irevocabilă prin care se constată că Alexandru Ambros, primarul oraşului Ungheni, a încălcat regimul juridic al conflictului de interese atunci când acesta a cumpărat, pentru Primărie, rechizite de birou de la firma soţiei sale. După decizia CSJ, contractele şi alte acte încheiate în conflict de interese ar putea fi lovite de nulitate.

19 aprilie 2017
1394
2013-2018

Judecător de la Comrat: Firme nedeclarate și o piață co...

Magistratul Valeriu Hudoba de la Judecătoria Comrat a evitat să raporteze în ultima sa declarație de avere disponibilă, cea pentru 2016, două firme fondate de soția sa. Una dintre cele două afaceri administrează o piață comercială din Comrat, pe care judecătorul a procurat-o acum aproape doi ani, de la un fost deputat liberal-democrat, în prezent consilier municipal în cel mai mare oraș din Găgăuzia. Valeriu Hudoba nu a indicat venitul încasat din darea în locațiune a spațiilor de pe teritoriul pieței, motivând că veniturile ajung în conturile firmei și nu direct în cele ale familiei sale. În același timp, judecătorul nu a raportat și un apartament de 50 de metri pătrați, unde este înscris încă din 1999.

26 martie 2018
1619
2013-2018

De la Leova la Primorsk

Președinta raionului Leova, împreună cu câțiva colegi de partid, a însoțit Ansamblul de muzică și dans ,,Pruteanca” din localitate la un festival din Bulgaria. Această călătorie, care a costat peste 20 de mii de lei din bani publici, i-a supărat pe unii consilieri raionali, afirmând că mijloacele publice nu trebuie cheltuite pentru interesele personale ale funcționarilor.

08 noiembrie 2013
1255