Funcționarul de la Primăria Chișinău care nu a indicat în declarația de avere un bloc cu apartamente de vânzare a fost achitat de Curtea de Apel

2013-2018 8 martie 2018 983

Fostul șef al Direcției Asistență Socială a Primăriei Chișinău, Valeriu Negru, urmărit penal pentru faptul că nu a indicat în declarația de venituri și proprietăți un bloc de locuit, a fost achitat acum câteva zile de către Curtea de Apel Chișinău. Sentința vine după ce prima instanță l-a recunoscut vinovat, însă a încetat procesul penal din cauza expirării termenului de prescripție. Procuratura Anticorupție intenționează să conteste hotărârea Curții de Apel la Curtea Supremă. 



Cazul lui Valeriu Negru a devenit cunoscut opiniei publice la sfârșitul anului 2015, când Ziarulnational.md a publicat o investigație în care se vorbea despre averile nedeclarate ale mai multor șefi din Primăria Chișinău. Atunci reporterii au constatat că Valeriu Negru este proprietarul unui bloc cu 12 apartamente, situat în sectorul Buiucani al capitalei, pe care nu îl indicase în declarația de avere pentru anul 2014. La acea vreme, apartamentele erau scoase în vânzare. 

Valeriu Negru a negat atunci că blocul i-ar aparține, chiar dacă datele de la Cadastru îl indicau pe el drept proprietar. El a afirmat că îi aparține doar terenul, pe care l-a obținut în anul 2009, când nu era angajat al Primăriei. Autorizația de construcție a obținut-o în anul 2012 și abia în 2013 a devenit angajat al Primăriei Chișinău, în funcția de șef de direcție. 

După apariția investigației, Comisia Națională de Integritate s-a autosesizat și a verificat averea lui Valeriu Negru, iar drept urmare a încetat controlul și a expediat dosarul la Procuratura Anticorupție, cu solicitarea de a examina cazul sub aspectul falsului în declarații. 

Prima instanță - vinovat, dar infracțiunea s-a prescris

După propriile verificări, Procuratura Anticorupție a pornit un dosar penal în baza art. 352/1 - declarație necorespunzătoare adevărului, făcută unui organ competent, în vederea producerii unor consecințe juridice. După în jur de un an de examinare în instanță, judecătorul Vitalie Budeci de la Judecătoria Chișinău (sediul Buiucani) a emis, la 10 noiembrie 2017, o sentință prin care a constatat că Valeriu Negru a  comis fals în declarații, deoarece nu a declarat apartamentele din blocul ce îi aparține, dar și faptul că folosea prin comodat un autoturism. Cu toate acestea, instanța a dispus încetarea procesului penal, deoarece a intervenit termenul de prescripție - 2 ani de la comiterea infracțiunilor ușoare, falsul în declarații fiind considerat infracțiune ușoară.

Curtea de Apel - achitat. Procurorii sunt deciși să conteste hotărârea

Funcționarul nu a fost de acord cu decizia primei instanțe și a declarat apel, solicitând achitarea sa. Dosarul a ajuns astfel la Curtea de Apel Chișinău. La 6 martie 2018 Curtea de Apel, mai exact un complet format din judecătorii Xenofont Ulianovschi, Silvia Vrabii și Stelian Teleucă, au casat sentința primei instanțe și au adoptat o hotărâre nouă: Valeriu Negru este achitat, deoarece în acțiunile lui lipsesc elementele infracțiunii. Procurorii anticorupție au anunțat pentru Moldova Curată că vor contesta decizia.

Între timp, Valeriu Negru a plecat de la Primărie și în prezent nu deține nici o funcție publică. El spune că a demisionat din motive personale și că aceasta nu ar avea legătură cu dosarul penal. „Din motive pesonale am plecat din funcție și acum nu am nici o tangență cu instituțiile de stat. Să vedem ce va decide instanța”. 

Ce s-a întâmplat cu blocul

După ce a apărut investigația, în următoarea declarație de venituri și proprietăți, pentru anul 2015, Valeriu Negru a inclus blocul locativ cu mențiunea „construcție nefinisată cu bunuri imobile viitoare”, anul dobândirii - 2012, însă valoarea cadastrală nu a fost indicată. 

Datele de la Cadastru arată că în anul 2016, 10 din cele 12 apartamente din blocul lui Valeriu Negru au fost vândute. Majoritatea au o suprafață mai mare de 80 de metri pătrați. Un apartament - cu o suprafață de 167 de metri pătrați - a rămas în proprietatea lui Valeriu Negru, iar altul - de doar 40 de metri pătrați - este deținut de o persoană, care figura de la bun început drept proprietar al blocului, alături de Valeriu Negru. 

Ca și în 2015, Valeriu Negru spune acum că acea clădire nu i-a aparținut și că ea ar fi fost a unor persoane care au investit, cunoscuți și rude de-ale sale. „Cineva a avut interes să facă o sensație, blocul nu îmi aparține, acum trăiesc într-un singur apartament, blocul e al persoanelor care au investit. S-a tras de urechi o informație, cred că a fost un scop al cuiva să mă denigreze. Da, la Cadastru ele figurau pe numele meu, pentru că terenul era pe numele meu, ele erau de fapt înscrise pe numele persoanelor care au investit, dar eu eram prima persoană ca deținător al terenului. Ele erau gajate sau rezervate sau scrise după ei. Când spunem „bloc” cineva își poate imagina o clădire mare… sunt 12 apartamente. Eu trăiesc ca toată lumea, nu sunt milionar și nu am venituri fabuloase”, a spus Valeriu Negru pentru Moldova Curată. 

Hotărârea motivată a Curții de Apel Chișinău prin care Valeriu Negru a fost achitat în dosarul de fals în declarația de venituri și proprietate urmează să fie pronunțată la 3 aprilie 2018. 

Viorica Manole

Blocul cu apartamente care în anul 2015 figura în acte ca proprietate a lui Valeriu Negru, dar pe care funcționarul nu l-a indicat în declarația de avere



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

Un contract în valoare de 44 de mii de euro semnat într...

Curtea Supremă de Justiţie a decis: Mihail Stratan a admis intenţionat un conflict de interese atunci când Agenţia pe care o conducea a ales drept câştigătoare a unei licitaţii o firmă a familiei directorului. Firma s-a angajat să ofere Agenţiei pentru Eficienţă Energetică (AEE) echipament în valoare de peste 44 de mii de euro. Cu trei ani în urmă Comisia Naţională de Integritate (CNI) a stabilit că Stratan a admis un conflict de interese, iar acum Curtea Supremă a confirmat. Succesoarea CNI, ANI, poate cere în instanţă anularea contractului.

13 ianuarie 2017
1723
2013-2018

Constantin Becciev nu a depus niciodată vreo declaraţie...

Directorul Societăţii pe Acţiuni „Apă-Canal Chişinău”, Constantin Becciev, nu a depus la Comisia Naţională de Integritate (CNI) declaraţia de avere pentru anul 2012, invocând faptul că nu este „subiect al declarării”. Prin urmare, acesta nu a declarat că este prorietarul unei case impunătoare situată într-o suburbie a municipiului Chişinău şi nu a făcut public faptul că face parte din organele de conducere, supraveghere şi control ale unei bănci comerciale din R. Moldova.

26 septembrie 2013
1457
2013-2018

Arapu şi Bănăruc, tratați diferențiat de către Curtea d...

Doi demnitari care s-au dus la nunta șefului Serviciului Vamal cu mașina de serviciu, au obținut în instanță decizii diferite pentru același cap de acuzare - conflict de interese. În cazul secretarului general adjunct al Guvernului, Eduard Bănăruc, Curtea de Apel (CA) Chișinău a lăsat în vigoare decizia Comisiei Naționale de Integritate (CNA) prin care s-a constatat conflict de interese, iar în cazul ministrului Finanțelor, Anatol Arapu, CA a trimis dosarul la reexaminare. Ambii au același avocat. Chiar dacă există o hotărâre definitivă a instanței, Bănăruc ar putea cere reexaminarea cauzei sale după modelul dosarului lui Anatol Arapu.

31 iulie 2014
1222
2013-2018

Magistraţii de la CSJ au stabilit că Nistor Grozavu s-a...

Reacţia secretarului CMC: „E o chestie personală a viceprimarului”

15 mai 2017
1625
2013-2018

Ziarul de Gardă: Firmele offshore şi afacerile de famil...

Firmele familiei Lazăr au oferit mai multe servcii contra plată instituţiilor de stat, inclusiv Ministerului Economiei, CCCEC-ului, Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor. Recent, firma „Tatra-Bis” SRL, fondatoarea căreia este şi Tatiana Lazăr, soţia viceprim-ministrului Valeriu Lazăr, a fost desemnată câştigătoarea unui tender, oferind logistica necesară unui eveniment organizat de Ministerul Economiei şi de Agenţia pentru Eficienţă Energetică, cu suportul financiar al Uniunii Europene.

23 decembrie 2013
1154
2013-2018

Afaceri haşurate ale familiei şefului SPPS

În declaraţia de avere a lui Igor Bodorin, şeful Serviciului de Protecţie şi Pază de Stat (SPPS), sunt ascunse date care, potrivit Legii datelor cu caracter personal, nu ar trebui să fie informaţii confidenţiale. Este vorba de denumirile şi adresa societăţilor comerciale pe care le deţine familia Bodorin.

12 septembrie 2013
2494