Mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile au manifestat împotriva amnistiei fiscale

„Nu legalizaţi corupţia!” „Nu legalizaţi banii furaţi!” „Nu amnistiei fiscale!”. Acesta sunt câteva mesaje care au fost transmise la un flashmob organizat în dimineaţa zilei de vineri, 16 decembrie, de către câţiva reprezentanţi ai societăţii civile, dar şi reprezentanţi ai unor formaţiuni politice. Manifestanţii au protestat în faţa Parlamentului, înainte de şedinţa în plen, faţă de adoptarea unor iniţiative legislative care prevăd liberalizarea capitalului şi stimularea fiscală.
Deputaţii care veneau azi dimineaţă la şedinţa plenară au fost întâmpinaţi cu mesaje prin care erau îndemnaţi să nu voteze proiectele legii privind liberalizarea capitalului şi stimularea fiscală. Iniţiativele înregistrate recent în Parlament preved că persoanele fizice şi juridice care nu şi-au declarat proprietăţile nu vor fi sancţionate dacă le vor declara până la 15 aprilie 2017 şi vor plăti în favoarea statului 2% din valoarea averii nedeclarate.
Elena Bodnarenco, deputată din Partidul Comuniştilor, le-a spus manifestanţilor că ea este împotriva acestor iniţiative şi nu le va vota.
Şi deputata socialistă Zinaida Greceanîi a spus că nu îşi va da votul pentru aceste proiecte de lege.
La rândul său, deputatul liberal-democrat, Vladimir Hotineanu, a declarat că va studia iniţiativele, fără însă să specifice dacă îşi va da sau nu votul.
Experţii prezenţi la flashmob au menţionat că iniţiativele apără interesele demnitarilor care nu şi-au declarat toate bunurile pe care le au în posesie.
Pavel Postică, jurist în cadrul Asociaţiei Promo-LEX, a declarat că prin aceste iniţiative ar putea fi legalizate mai multe scheme de corupţie. „Principalul risc al proiectului este că în economia Republicii Moldova ar putea intra bani negri, murdari. Au fost organizate nişte dezbateri publice pe care noi le considerăm mimate, deoarece societatea civilă a fost anunţată cu o zi înainte despre ele, astfel că nu am avut timp să ne pregătim”, a specificat reprezentantul Promo-LEX.
Totodată Nadejda Hriptievschi, expertă la Centru de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), a precizat că iniţiativele legislative nu au parcurs calea Guvernului, comisiilor parlamentare, dar şi cele ale dezbaterilor publice.
Amintim că proiectele legii privind liberalizarea capitalului şi stimularea fiscală au fost înregistrate în Parlament la începutul lunii curente, iar astăzi, 16 decembrie, sun incluse pe agenda şedinţei Parlamentului.
Lilia Zaharia
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Funcţia de mediator comunitar este incompatibilă cu man...
În localităţile din Republica Moldova populate compact sau mixt de persoane de etnie romă există deja de trei ani o funcţie nouă - cea de mediator comunitar. Acesta este angajat în primărie şi îşi ajută comunitatea în rezolvarea problemelor de incluziune socială sau educaţională. Deoarece este remunerat din bugetul primăriei, mediatorul comunitar nu poate deţine şi mandatul de consilier local.
Camelia Bogdan: ”A fi un magistrat corect înseamnă, în...
În examinarea dosarului ce vizează furtul miliardului, anchetatorii din Republica Moldova ar trebui să se ghideze de standardele internaționale și să colecteze dovezi pentru întoarcerea banilor la bugetul de stat, a declarat judecătoarea Curții de Apel București, Camelia Bogdan, în cadrul unui interviu acordat pentru Moldova Curată.
Ambasadorul Norvegiei la Kiev: „Este aproape imposibil...
În Republica Moldova și Ucraina, unde corupția este prezentă în toate domeniile, rolul jurnaliștilor de investigație și al organizațiilor neguvernamentale este unul colosal în procesul de prevenire. Este una dintre concluziile formulate de participanții la conferința regională "S.T.O.P Corupția", care se desfășoară la 30 și 31 mai la Kiev și la care participă jurnaliști de investigație, activiști, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale din ambele țări.
Cu integritatea pătată şi afaceri dubioase promovat la...
Ion Prisăcaru, 56 de ani, de profesie economist, proaspătul şef al Inspectoratului Fiscal Principal de Stat (IFPS), promovat în funcţie de către Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), nu este nici pe departe curat la capitolul integritate.
CSM vrea să verifice averile judecătorilor
Consiliul Superior al Magistraturii vrea să obțină dreptul de a verifica averile judecătorilor, competență pe care o are în prezent doar Comisia Națională de Integritate (CNI). Juriștii din organizațiile neguvernamentale, dar și conducerea CNI se pronunță împotriva acestei inițiative, spunând că astfel s-ar dubla competențele celor două instituții. Președintele CSM, Victor Micu, care este unul dintre autorii inițiativei, argumentează că, dimpotrivă, acest lucru va permite o reacție mai rapidă și sancționarea disciplinară a judecătorilor care nu își declară corect averile.
Vicepretorul sectorului Ciocana, care a admis o incompa...
Igor Moraru, unul dintre vicepretorii sectorului Ciocana din municipiul Chişinău, se află în incompatibilitate de funcții, deoarece deține și un mandat de consilier local în comuna Bubuieci din municipiu. Recent, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a stabilit că Igor Moraru nu și-a soluționat incompatibilitatea în termen de o lună, așa cum prevede legea. În consecință, el ar putea fi demis din funcția de vicepretor.
Aici așteptăm comentariul tău!