Maşinile Consiliului Raional din Rezina, la ele „acasă”
Acum două luni, preşedinta raionului Rezina, Eleonora Graur, a emis o dispoziţie potrivit căreia funcţionarii publici din cadrul Consiliului Raional nu mai au dreptul să parcheze maşinile de serviciu, pe timp de noapte sau în zilele de odihnă, în garajele personale cum o făceau anterior. Aceştia sunt obligaţi să le parcheze într-un loc special amenajat pe teritoriul şcolii tehnice auto din Rezina, pentru ca maşinile să nu fie utilizate de către funcţionarii publici în scopuri personale.
În ziarul regional „Cuvântul” este menţionat faptul că dispoziţia semnată de Eleonora Graur este însoţită de lista automobilelor şi a responsabililor de parcarea lor obligatorie. Este vorba de maşinile preşedintelui şi ale celor doi vicepreşedinţi ai raionului, ale şefilor direcţiilor raionale de Finanţe, Învăţământ, Asistenţă Socială, secţiilor Cultură, Construcţii, Gospodărie Comunală şi Drumuri, Centrului Militar Rezina. În total, lista conţine nouă autovehicule care trebuie să fie parcate la locul respectiv pentru a evita utilizarea lor în alte scopuri.
Eleonora Graur a menţionat pentru www.moldovacurata.md că a emis o astfel de dispoziţie pentru ca unii funcţionari să nu confunde bunul public cu cel personal. „Sper ca exemplul meu să fie preluat şi de alte autorităţi publice, fiindcă banul public nu este al funcţionarilor, este al cetăţeanului şi trebuie utilizat raţional”, specifică Eleonora Graur. Preşedinta Consiliului Raional Rezina menţionează însă că, la o lună de le emiterea dispoziţiei, nu toţi funcţionarii publici se conformau documentului. Acum, majoritatea dintre ei parchează maşinile în locul indicat în dispoziţie. „Avem şi un registru special în care este notată ora parcării şi persoana care a făcut-o”, explică preşedinta raionului Rezina.
Unii funcţionari publici de la Rezina aprobă iniţiativa conducătoarei raionului. Astfel, Alexandru Pasarari, specialist principal al Direcţiei Agricultură Rezina, afirmă că metoda aleasă de preşedintă este una bună, însă nu toţi funcţionarii de aici o acceptă.
„Maşinile nu sunt parcate într-un loc sigur”
Pe de altă parte, Livia Scutaru, vicepreşedinta raionului Rezina, afirmă că nu este de-acord cu această dispoziţie, deoarece locaţia destinată acestor parcări nu oferă o siguranţă maşinilor. „Autoturismul cu care mă deplasez eu nu e în siguranţă în acea parcare. Cine îmi va asigura securitatea mie şi a şoferului meu atunci când, Doamne fereşte, voi veni într-o dimineaţă şi maşina va fi defectată?”, întreabă vicepreşedinta. Livia Scutaru mai menţionează că ea locuieşte într-o suburbie a oraşului Rezina, iar când mergea cu maşina de serviciu acasă, autoturismul „înnopta” într-un loc sigur. „Am impresia că această dispoziţie a fost emisă pentru mine. Dar nu m-a afectat deloc. Acum vin la serviciu cu maşina proprie şi de multe ori cu autoturismul personal îndeplinesc foarte multe atribuţii de serviciu”, afirmă Livia Scutaru.
Menţionăm că ziarul „Cuvântul” a publicat mai multe materiale în care relata fapte despre cum foştii funcţionari publici din cadrul Consiliului Raional Rezina utilizau maşinile de serviciu în scopuri personale. Unul dintre acestea este şi articolul „Automobil de corvoadă” în care este specificat faptul că, timp de un an şi jumătate, fostul vicepreşedinte al raionului, Nicolae Josan, a făcut naveta cu automobilul de serviciu pe traseul Rezina-Lalova, cu distanţa de 100 de kilometri.
Dumnezeu, şoferul şi funcţionarul…
Un alt fost vicepreşedinte al raionul Rezina, Valeriu Ciorici, susţine că atunci când făcea parte din conducerea raionului nu s-a pus niciodată problema că funcţionarii de aici folosesc maşinile în interes personal. „Este greu de verificat cum o maşină de serviciu este utilizată în scopuri personale. Atâta timp cât ea pleacă de pe teritoriul instituţiei, cine mai ştie unde se duce aceasta? Ştie doar Dumnezeu, şoferul şi funcţionarul public! Cred că acest lucru poate fi verificat doar prin consumul de combustibil folosit”, zice Valeriu Ciorici.
Precizăm că, potrivit Hotărârii de Guvern nr.1404 din 30.12.2005 privind reglementarea utilizării autoturismelor de serviciu de către autorităţile administraţiei publice, Consiliul raional Rezina trebuie să aibă în dotare opt maşini, iar un autoturism de aici trebuie să parcurgă anual până la 24 de mii de kilometri.
Lilia Zaharia
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Tranzacții în familie la o primărie din raionul Râșcani
Primarul satului Corlăteni din raionul Râșcani, Anatolie Baciu, a cumpărat produse alimentare pentru grădinița din sat de la întreprinderea individuală a fratelui său, Mihail Baciu, la un an de când a obținut primul mandat de ales local. El spune că nu știa că nu poate încheia contracte cu fratele. «Știam că nu e voie cu cineva din familia mea, cu soția, de exemplu, dar cu fratele nu știam», spune primarul. Oricum, acest eventual conflict de interese va rămâne, cel mai probabil, neinvestigat, întrucât faptele s-au produs înainte de constituirea Comisiei Naționale de Integritate (CNI).
Procuror DNA: Dacă sistemul judiciar nu îşi doreşte cu...
Procurorul șef-adjunct al Direcției Naționale Anticorupție de la București, Nistor Călin, spune că o combatere eficientă a corupției este posibilă doar în cazul în care există o voinţă a sistemului judiciar în primul rând și abia în al doilea rând a societăţii civile. În opinia sa, politicienii sunt ultimii care îşi doresc o reformă adevărată a sistemului judiciar, de aceea ei ar trebui determinaţi să o accepte.
Democratul Mihai Olărescu a revenit în funcția de preșe...
Democratul Mihai Olărescu a fost ales astăzi, 25 noiembrie 2019, în funcția de președinte al raionului Cimișlia, poziție pe care a deținut-o și anterior. Pentru Mihai Olărescu au votat 7 consilieri raionali de la democrați, 7 socialiști, doi de la Partidul Șor și unul independent. În anii 2015-2017 Mihai Olărescu a mai deținut această funcție, iar firma la care lucrase până la preluarea președinției raionului, a câștigat în acea perioadă mai multe concursuri de achiziții publice organizate de Consiliul Raional Cimișlia.
Un pachet de legi anticorupție, respins de Guvern. S-au...
Respingerea de către Guvern a proiectelor de lege privind declararea averilor și intereselor personale și reforma Comisiei Naționale de Integritate s-ar putea solda cu tăierea finanțării din partea Uniunii Europene, este de părere experta anticorupție Mariana Kalughin. Adoptarea acestor proiecte era deja o restanță a Republicii Moldova astfel încât, la fel ca și în cazul tărăgănărilor în procesul de reformare a organelor Procuraturii, Republica Moldova ar putea să rateze anumite părți din tranșele care urmau să fie acordate de UE în suportul reformei sectorului justiției, a explicat Mariana Kalughin pentru Moldova Curată.
Codul Educației l-a pus în dificultate pe edilul din Cr...
Valentin Guțan, primarul orașului Cricova din municipiul Chișinău, a fost verificat de Comisia Națională de Integritate (CNI), fiind bănuit că ar fi încălcat regimul juridic al conflictului de interese. Soția sa, Elena Guțan, este director al grădiniței de copii din Cricova. În timp ce membrii Comisiei au clasat acest caz, motivând că primarul nu a luat nici o decizie prin care și-ar favoriza soția, experții anticorupție spun că acesta este un eventual conflict de interese, întrucât, potrivit prevederilor noului Cod al Educației, instituțiile preșcolare sunt în subordinea autorităților publice locale.
Aici așteptăm comentariul tău!