Maşinile Consiliului Raional din Rezina, la ele „acasă”

Arhiva 5 iulie 2013 338
Eleonora Graur, preşedinta CR Rezina

Acum două luni, preşedinta raionului Rezina, Eleonora Graur, a emis o dispoziţie potrivit căreia funcţionarii publici din cadrul Consiliului Raional nu mai au dreptul să parcheze maşinile de serviciu, pe timp de noapte sau în zilele de odihnă, în garajele personale cum o făceau anterior. Aceştia sunt obligaţi să le parcheze într-un loc special amenajat pe teritoriul şcolii tehnice auto din Rezina, pentru ca maşinile să nu fie utilizate de către funcţionarii publici în scopuri personale.În ziarul regional „Cuvântul” este menţionat faptul că dispoziţia semnată de Eleonora Graur este însoţită de lista automobilelor şi a responsabililor de parcarea lor obligatorie. Este vorba de maşinile preşedintelui şi ale celor doi vicepreşedinţi ai raionului, ale şefilor direcţiilor raionale de Finanţe, Învăţământ, Asistenţă Socială, secţiilor Cultură, Construcţii, Gospodărie Comunală şi Drumuri, Centrului Militar Rezina. În total, lista conţine nouă autovehicule care trebuie să fie parcate la locul respectiv pentru a evita utilizarea lor în alte scopuri.

Livia Scutaru, vicepreşedinta CR Rezina

Eleonora Graur a menţionat pentru www.moldovacurata.md că a emis o astfel de dispoziţie pentru ca unii funcţionari să nu confunde bunul public cu cel personal. „Sper ca exemplul meu să fie preluat şi de alte autorităţi publice, fiindcă banul public nu este al funcţionarilor, este al cetăţeanului şi trebuie utilizat raţional”, specifică Eleonora Graur. Preşedinta Consiliului Raional Rezina menţionează însă că, la o lună de le emiterea dispoziţiei, nu toţi funcţionarii publici se conformau documentului. Acum, majoritatea dintre ei parchează maşinile în locul indicat în dispoziţie. „Avem şi un registru special în care este notată ora parcării şi persoana care a făcut-o”, explică preşedinta raionului Rezina.

Unii funcţionari publici de la Rezina aprobă iniţiativa conducătoarei raionului. Astfel, Alexandru Pasarari, specialist principal al Direcţiei Agricultură Rezina, afirmă că metoda aleasă de preşedintă este una bună, însă nu toţi funcţionarii de aici o acceptă.

„Maşinile nu sunt parcate într-un loc sigur”

Pe de altă parte, Livia Scutaru, vicepreşedinta raionului Rezina, afirmă că nu este de-acord cu această dispoziţie, deoarece locaţia destinată acestor parcări nu oferă o siguranţă maşinilor. „Autoturismul cu care mă deplasez eu nu e în siguranţă în acea parcare. Cine îmi va asigura securitatea mie şi a şoferului meu atunci când, Doamne fereşte, voi veni într-o dimineaţă şi maşina va fi defectată?”, întreabă vicepreşedinta. Livia Scutaru mai menţionează că ea locuieşte într-o suburbie a oraşului Rezina, iar când mergea cu maşina de serviciu acasă, autoturismul „înnopta” într-un loc sigur. „Am impresia că această dispoziţie a fost emisă pentru mine. Dar nu m-a afectat deloc. Acum vin la serviciu cu maşina proprie şi de multe ori cu autoturismul personal îndeplinesc foarte multe atribuţii de serviciu”, afirmă Livia Scutaru.

Menţionăm că ziarul „Cuvântul” a publicat mai multe materiale în care relata fapte despre cum foştii funcţionari publici din cadrul Consiliului Raional Rezina utilizau maşinile de serviciu în scopuri personale. Unul dintre acestea este şi articolul „Automobil de corvoadă” în care este specificat faptul că, timp de un an şi jumătate, fostul vicepreşedinte al raionului, Nicolae Josan, a făcut naveta cu automobilul de serviciu pe traseul Rezina-Lalova, cu distanţa de 100 de kilometri.

Dumnezeu, şoferul şi funcţionarul…

Un alt fost vicepreşedinte al raionul Rezina, Valeriu Ciorici, susţine că atunci când făcea parte din conducerea raionului nu s-a pus niciodată problema că funcţionarii de aici folosesc maşinile în interes personal. „Este greu de verificat cum o maşină de serviciu este utilizată în scopuri personale. Atâta timp cât ea pleacă de pe teritoriul instituţiei, cine mai ştie unde se duce aceasta? Ştie doar Dumnezeu, şoferul şi funcţionarul public! Cred că acest lucru poate fi verificat doar prin consumul de combustibil folosit”, zice Valeriu Ciorici.

Precizăm că, potrivit Hotărârii de Guvern nr.1404 din 30.12.2005 privind reglementarea utilizării autoturismelor de serviciu de către autorităţile administraţiei publice, Consiliul raional Rezina trebuie să aibă în dotare opt maşini, iar un autoturism de aici trebuie să parcurgă anual până la 24 de mii de kilometri.

Lilia Zaharia

foto simbolPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Profil candidat: Alexandru Jizdan

Integritatea în activitatea politică

13 februarie 2019
767
Arhiva

Conflictul de interese din Primăria Bârnova a fost solu...

Rudele primarului din satul Bârnova, raionul Ocnița, au fost concediate de la Primărie, în urma unui control întreprins de Comisia Națională de Integritate (CNI), care, la rândul său, s-a autosesizat în baza unui articol publicat de portalul Moldova Curată în luna martie 2016. Potrivit articolului, primarul lucra împreună cu ginerele său, care era secretar al Consiliului local. În timpul examinării situației, CNI a mai descoperit un conflict de interese: pe lângă ginere, primarul își angajase și soția în calitate de șefă la Biblioteca publică din localitate. În timpul controlului, atât soția, cât și ginerele primarului au plecat din funcții. 

17 iulie 2016
650
Arhiva

CNI va iniţia controale şi în Săptămâna Patimilor

În şedinţa de astăzi, Comisia Naţională de Integritate (CNI) va examina averile şi interesele a 12 persoane cu funcţii de răspundere. Una dintre ele este directorul adjunct al Direcţiei Arhitectură a Primăriei Chişinău, Radu Blaj.

17 aprilie 2014
407
Arhiva

Plahotniuc, Muruianu, Toma și alți funcționari, pe agen...

În şedinţa de joi, 31 octombrie curent, Comisia Naţională de Integritate (CNI) va decide iniţierea procedurii de control pe numele a şapte persoane cu funcţii de răspundere şi va examina  rezultatele controlului pe numele a încă cinci funcționari.

31 octombrie 2013
370