Maşinile Consiliului Raional din Rezina, la ele „acasă”

Arhiva 5 iulie 2013 121
Eleonora Graur, preşedinta CR Rezina

Acum două luni, preşedinta raionului Rezina, Eleonora Graur, a emis o dispoziţie potrivit căreia funcţionarii publici din cadrul Consiliului Raional nu mai au dreptul să parcheze maşinile de serviciu, pe timp de noapte sau în zilele de odihnă, în garajele personale cum o făceau anterior. Aceştia sunt obligaţi să le parcheze într-un loc special amenajat pe teritoriul şcolii tehnice auto din Rezina, pentru ca maşinile să nu fie utilizate de către funcţionarii publici în scopuri personale.În ziarul regional „Cuvântul” este menţionat faptul că dispoziţia semnată de Eleonora Graur este însoţită de lista automobilelor şi a responsabililor de parcarea lor obligatorie. Este vorba de maşinile preşedintelui şi ale celor doi vicepreşedinţi ai raionului, ale şefilor direcţiilor raionale de Finanţe, Învăţământ, Asistenţă Socială, secţiilor Cultură, Construcţii, Gospodărie Comunală şi Drumuri, Centrului Militar Rezina. În total, lista conţine nouă autovehicule care trebuie să fie parcate la locul respectiv pentru a evita utilizarea lor în alte scopuri.

Livia Scutaru, vicepreşedinta CR Rezina

Eleonora Graur a menţionat pentru www.moldovacurata.md că a emis o astfel de dispoziţie pentru ca unii funcţionari să nu confunde bunul public cu cel personal. „Sper ca exemplul meu să fie preluat şi de alte autorităţi publice, fiindcă banul public nu este al funcţionarilor, este al cetăţeanului şi trebuie utilizat raţional”, specifică Eleonora Graur. Preşedinta Consiliului Raional Rezina menţionează însă că, la o lună de le emiterea dispoziţiei, nu toţi funcţionarii publici se conformau documentului. Acum, majoritatea dintre ei parchează maşinile în locul indicat în dispoziţie. „Avem şi un registru special în care este notată ora parcării şi persoana care a făcut-o”, explică preşedinta raionului Rezina.

Unii funcţionari publici de la Rezina aprobă iniţiativa conducătoarei raionului. Astfel, Alexandru Pasarari, specialist principal al Direcţiei Agricultură Rezina, afirmă că metoda aleasă de preşedintă este una bună, însă nu toţi funcţionarii de aici o acceptă.

„Maşinile nu sunt parcate într-un loc sigur”

Pe de altă parte, Livia Scutaru, vicepreşedinta raionului Rezina, afirmă că nu este de-acord cu această dispoziţie, deoarece locaţia destinată acestor parcări nu oferă o siguranţă maşinilor. „Autoturismul cu care mă deplasez eu nu e în siguranţă în acea parcare. Cine îmi va asigura securitatea mie şi a şoferului meu atunci când, Doamne fereşte, voi veni într-o dimineaţă şi maşina va fi defectată?”, întreabă vicepreşedinta. Livia Scutaru mai menţionează că ea locuieşte într-o suburbie a oraşului Rezina, iar când mergea cu maşina de serviciu acasă, autoturismul „înnopta” într-un loc sigur. „Am impresia că această dispoziţie a fost emisă pentru mine. Dar nu m-a afectat deloc. Acum vin la serviciu cu maşina proprie şi de multe ori cu autoturismul personal îndeplinesc foarte multe atribuţii de serviciu”, afirmă Livia Scutaru.

Menţionăm că ziarul „Cuvântul” a publicat mai multe materiale în care relata fapte despre cum foştii funcţionari publici din cadrul Consiliului Raional Rezina utilizau maşinile de serviciu în scopuri personale. Unul dintre acestea este şi articolul „Automobil de corvoadă” în care este specificat faptul că, timp de un an şi jumătate, fostul vicepreşedinte al raionului, Nicolae Josan, a făcut naveta cu automobilul de serviciu pe traseul Rezina-Lalova, cu distanţa de 100 de kilometri.

Dumnezeu, şoferul şi funcţionarul…

Un alt fost vicepreşedinte al raionul Rezina, Valeriu Ciorici, susţine că atunci când făcea parte din conducerea raionului nu s-a pus niciodată problema că funcţionarii de aici folosesc maşinile în interes personal. „Este greu de verificat cum o maşină de serviciu este utilizată în scopuri personale. Atâta timp cât ea pleacă de pe teritoriul instituţiei, cine mai ştie unde se duce aceasta? Ştie doar Dumnezeu, şoferul şi funcţionarul public! Cred că acest lucru poate fi verificat doar prin consumul de combustibil folosit”, zice Valeriu Ciorici.

Precizăm că, potrivit Hotărârii de Guvern nr.1404 din 30.12.2005 privind reglementarea utilizării autoturismelor de serviciu de către autorităţile administraţiei publice, Consiliul raional Rezina trebuie să aibă în dotare opt maşini, iar un autoturism de aici trebuie să parcurgă anual până la 24 de mii de kilometri.

Lilia Zaharia

foto simbolPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

CNA: rezultatele monitorizării „stilului de viaţă” al c...

Membrii Colegiului disciplinar din cadrul Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) au stabilit vineri, 4 aprilie 2014, că stilul de viaţă a trei colaboratori nu corespunde Codului de conduită a colaboratorului CNA, în privinţa acestora urmând să fie aplicate sancţiuni disciplinare. Despre această decizie a comunicat Cristina Ţărnă, Vicedirector al CNA, la şedinţa Grupului de Monitorizare a implementării Strategiei Naţionale Anticorupţie.

05 aprilie 2014
127
Arhiva

Proiectul de lege care interzice funcționarilor publici...

În Parlament, cu titlu de iniţiativă legislativă a deputatului Iurie Bolboceanu, a fost înregistrat un proiect de lege privind modificarea şi completarea unor acte legislative (nr. 88 din 04.03.2013), prin care se pretinde eficientizarea procesului de declarare şi control al intereselor personale. Astfel, se propun modificări și completări la Legea nr. 90 din 25.04.2008 cu privire la prevenirea şi combaterea corupţiei, la Legea nr. 16 din 15.02.2008 cu privire la conflictul de interese și la Codul Penal.

02 aprilie 2014
98
Arhiva

Colegii preşedintelui CNI: Anatolie Donciu a admis un c...

Patru membri ai Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) susţin într-o scrisoare adresată Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) că Anatolie Donciu, preşedintele instituţiei, a admis un conflict de interese atunci când a semnat acte ce îl vizau pe Mihail Gofman, fost ofiţer al Centrului. Angajatul CNA a fost eliberat din funcţie după ce colegii i-au monitorizat stilul de viaţă şi au ajuns la concluzia că acesta a admis mai multe încălcări. Cazul a ajuns la CNI după ce Ziarul de Gardă a publicat o investigaţie despre averile nedeclarate ale lui Mihail Gofman. Acum vrea să revină în funcţie, contestând în judecată decizia şefilor de a-l concedia şi având la îndemână actul Comisiei potrivit căruia el nu a încălcat legea atunci când şi-a declarat averea. Problema este că Anatolie Donciu a semnat documentul, deşi fiul său, Alexandru, a fost subalternul lui Mihail Gofman.

17 decembrie 2014
112
Accesul la informații pe înțelesul tuturor

Ce trebuie să întreprindem în cazul în care o instituți...

Întrebare: La 4 octombrie a.c., Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a emis o decizie irevocabilă prin care obligă Întreprinderea de Stat „Poşta Moldovei” să ofere Asociației Presei Independente (API) informații despre firmele care au prestat servicii de construcție, renovare, reabilitare şi modernizare a oficiilor poștale din țară, dar și despre sumele cheltuite în acest scop în perioada ianuarie 2014 - martie 2016. Deja a trecut mai mult de o lună de la emiterea hotărârii CSJ, iar Î.S. „Poșta Moldovei” așa și nu a oferit informația solicitată. Ce trebuie să mai întreprindă API pentru a determina entitatea respectivă să se conformeze deciziei CSJ?

07 noiembrie 2017
143
Arhiva

Profil candidat: Iurie Țap

Integritatea în activitatea politică

04 februarie 2019
121
Arhiva

Victoria lui Ţuţu le va da bătăi de cap membrilor CNI

Victoria de săptămâna trecută pe ringul de kick-boxing a deputatului şi campionului mondial Constantin Ţuţu îi pune în dificultate pe membrii Comisie Naţionale de Integritate (CNI). Constantin Ţuţu este sigur că va primi o remunerare pentru munca depusă, însă nu ştie ce sumă anume. CNI însă nu are un răspuns cum poate fi calificat premiul bănesc pe care îl va primi acesta, deoarece, potrivit statutului de deputat, Ţuţu nu poate avea alte remunerări în afară de cele provenite din activitate didactică şi ştiinţifică.

10 aprilie 2015
105