DECLARAŢIE. Iniţiativa Civică pentru Integritate în Serviciul Public îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu neaprobarea de către Guvern a proiectelor de legi privind reformarea sistemului naţional de integritate

Arhiva 17 iunie 2015 846

Iniţiativa Civică pentru Integritate în Serviciul Public (ICISP) îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu faptul că Guvernul demisionar al Republicii Moldova nu a aprobat la ultima sa şedinţă proiectele de legi privind reformarea sistemului naţional de integritate (proiectul de Lege cu privire la declararea averii şi intereselor personale, proiectul de Lege cu privire la Centrul Naţional de Integritate şi proiectul de Lege cu privire la modificarea şi completarea unor acte legislative).



Acest pachet de legi prevede eficientizarea activității CNI și a mecanismului de declarare a averii și intereselor înalților demnitari în calitate de acțiuni fundamentale pentru lupta cu corupția la nivel înalt și pentru prevenirea și combaterea îmbogățirii nejustificate. Necesitatea adoptării acestui pachet de legi reiese din existența unor lacune evidente în legislație la capitolul declarării și verificării averii și intereselor persoanelor care exercită funcții publice sau de demnitate publică, dar și din eficiența redusă demonstrată de mecanismele existente în prezent.

Atragem atenţia asupra faptului că pachetul de legi a fost elaborat cu asistenţa organizaţiilor internaţionale şi cu implicarea unor experţi notorii din ţară şi din străinătate, venind cu completări relevante ce reies din cele mai bune practici internaționale de combatere a îmbogățirii nejustificate în rândul persoanelor cu funcții publice.

Aprobarea de către Guvern a acestor documente reprezintă una din condiţiile prevăzute în Acordul de finanţare dintre Guvernul R.Moldova şi Uniunea Europeană (UE) privind Programul de suport al reformei justiţiei, semnat la Bruxelles la 14 iunie 2013, și sunt prevăzute atât de Strategia de reformare a sectorului justiției 2011-2016, cât și de Strategia Națională Anticorupție 2014-2015.

ICISP consideră că invocarea de către miniștrii Partidului Democrat din Moldova a lipsei consensului politic în Parlament pentru neaprobarea acestei inițiative indică asupra faptului că actuala guvernare mimează lupta cu corupţia, și nu își dorește eficientizarea CNI și a mecanismului de control al averii și intereselor.

Tergiversarea adoptării acestor documente de importanţă primordială afectează credibilitatea ţării pe plan internaţional şi contravine propriului program de guvernare al Alianţei Politice pentru Moldova Europeană. Această decizie a cabinetului de miniştri descurajează eforturile de combatere a corupției și poate duce la o eventuală suspendare a suportului bugetar acordat R.Moldova de către UE. În consecinţă, această situație poate avea repercusiuni grave asupra dezvoltării democratice a ţării noastre.

ICISP cere Alianţei de guvernare şi viitorului Guvern să revină, în regim de urgenţă, la examinarea acestor proiecte de legi şi să le includă în agenda şedinţelor viitoare ale Parlamentului Republicii Moldova.

Membrii Iniţiativei Civice pentru Integritate în Serviciul Public:

Programul Buna Guvernare al Fundaţiei Soros Moldova (FSM)

Asociaţia Presei Independente (API)

Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC)

Asociaţia pentru Democraţie Participativă (ADEPT)

Centrul de Investigaţii Jurnalistice (CIN)

Portalul www.moldovacurata.md

Declaraţia a  mai fost semnată de:

Transparency Internaţional Moldova

Asociaţia Micului Business

Asociaţia Presei Electronice (APEL)

Institutul de Politici Publice (IPP)

Asociaţia Femeilor pentru Protecţia Mediului şi Dezvoltarea Durbilă (AFPMDD)

Centrul de Resurse "DIALOG-Pro"

"Terra-1530"

AO ADR "HABITAT"

Centrul Tehnologii Informaţionale şi Analitice pentru susţinerea antrepreneriatului în RM (CTIA).

ONG BIOS

Centrul de Apărare a Drepturilor Pacienţilor şi Invalizilor (AO CADPI)

Centrul Pro Marshall

(Lista rămâne deschisă pentru toate organizatiile care vor să semneze această declaraţie)

17 iunie 2015



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Dumitru Visternicean: „Nu avem judecători corupți”

Faptul că nu avem judecători judecați pentru acte de corupție demonstrează că nu avem judecători corupți în R. Moldova. De această părere este președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Dumitru Visternicean. Într-un interviu pentru Moldova Curată, magistratul explică „paradoxul” potrivit căruia, deși avem un sistem judecătoresc corupt, nu avem și judecători corupți. „Fenomenul este compus din mai multe elemente. Atâta timp cât nu avem în plan penal infracțiunea numită corupția, în schimb avem dare de mită, luare de mită, trafic de influență, aceste lucruri trebuie demonstrate. Avem deja pe rol, în instanțele de judecată, patru dosare care vizează acte de corupție comise de judecători. Unul dintre ei a trecut deja de prima instanță unde a fost achitat”, a menționat Visternicean. Întrebat de ce majoritatea procedurilor disciplinare pornite de Colegiul disciplinar al CSM se încheie cu constatarea că judecătorul nu a comis nicio încălcare, președintele CSM a declarat: „Sunt mai multe probleme care duc la clasarea procedurii disciplinare. Trebuie să ținem cont de faptul că acest Colegiu disciplinar este o judecată a judecătorilor. Și, la fel ca în orice instanță, judecătorului îi este asigurat dreptul la apărare. Foarte multe proceduri disciplinare au fost intentate anterior doar de dragul de a fi intentate”. Cu toate acestea, Visternicean este mulțumit de activitatea acestui colegiu. În special, pentru că „și-a păstrat independența și imparțialitatea, indiferent de cine este cel supus examinării, cine a depus sesizarea”. În cadrul aceluiași interviu, președintele interimar al CSM dezvăluie care sunt criteriile în baza cărora are loc numirea și avansarea în post a judecătorilor și își expune părerea vizavi de judecătorii cu averi de milioane. Interviul integral îl puteți citi aici.

10 februarie 2014
1124
Arhiva

Pentru cine votăm la alegeri? Dumitru Ciubașenco: candi...

Dumitru Ciubașenco este candidatul „Partidului Nostru” (PN) înregistrat de CEC cu nr. 6 în cursa prezidențială. Este ziarist, absolvent al USM și MGU (Universitatea de Stat din Moscova), activează peste 30 de ani în presă. Pe timpul URSS - la agențiile de presă ATEM/ТАСС, АПН/РИА. După 1991, este fondator și redactor-șef la publicațiile „Respublica”, „Moldavschie Vedomosti”, „Panorama”, corespondent al agenției Reuters. În alegerile din iulie 2009 a candidat pe lista PLDM, iar în noiembrie 2010 - pe lista Partidului Umanist. În 2009, a fost decorat de Mihai Ghimpu, alături de mai mulți jurnaliști, cu Ordinul Republicii, la care a renunțat ulterior.

05 octombrie 2016
959
Accesul la informații pe înțelesul tuturor

Primăria nu-mi oferă informația de interes public solic...

Întrebare: Sunt consilier local în satul Dubăsarii Vechi.  La 9 octombrie 2017, am  solicitat Primăriei să-mi furnizeze următoarele documente:

29 noiembrie 2017
1348
Arhiva

Finanțele partidelor din R. Moldova, ascunse de ochii a...

Pe nicio pagină web a partidelor politice parlamentare din ţara noastră nu sunt publicate rapoartele financiare anuale, unde cetăţenii să vadă care au fost veniturile şi cheltuielile planificate şi realizate de aceste partide în fiecare an. Deşi actuala Lege privind partidele politice nu prevede expres ca aceste rapoarte să fie făcute publice, unii experţi sunt de părere că partide ar trebui să-şi respecte electoratul şi să prezinte toată suma mijloacelor financiare care a fost acumulată pe parcursul unui an.

03 mai 2013
1095
Arhiva

Marius Lazurca, Ambasadorul României în Republica Moldo...

Marius Lazurca, Ambasadorul României în Republica Moldova a oferit un interviu portalului Moldova Curată în care spune ce trebuie să facă ţara noastră pentru reformarea sistemului justiţiei. De asemenea, Excelenţa Sa vorbeşte despre experienţa României în promovarea integrităţii persoanelor cu funcţii publice în perioada preaderare şi cea de aderare la marea familie Europeană.

13 iulie 2015
1097
Arhiva

Decizie CSJ: Episcopul Marchel, obligat să-i plătească...

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a pronunțat miercuri, 3 iulie 2019, o hotărâre definitivă în procesul de judecată intentat de Maia Sandu Episcopului de Bălți, Marchel. Actuala prim-ministră l-a acționat în judecată pe episcop pentru declarațiile făcute de acesta în timpul campaniei prezidențiale din 2016, atunci când Maia Sandu a concurat în turul doi al alegerilor cu Igor Dodon. Episcopul Marchel îl sprijinea atunci pe candidatul socialist.

04 iulie 2019
1208