Şase notari publici, acuzaţi de legalizări de acte false

Arhiva 15 august 2013 1313
imagine simbol

Ministrul Justiţiei Oleg Efrim a dispus efectuarea unui control rigid asupra a şase notari publici, bănuiţi că ar fi legalizat acte de stare civilă false. În cazul în care vor fi depistate nereguli, aceştia vor fi sanctionaţi disciplinar şi riscă să-şi piardă licenţa. Controlul va dura până la 23 august curent.Potrivit unui cumunicat de presă al Ministerului Justiţiei, problema legalităţii actelor de stare civilă a fost pe agenda insituţiei în cadrul vizitei Preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie din România, Monica Cămărăscu, din luna iulie curent. În cadrul întrevederii a fost semnalat faptul că numărul de acte false leglizate de notari din R. Moldova este alarmant. Chiar dacă la începutul anului 2012 erau depistate zilnic circa 10-20 de acte notariale false întocmite de către notarii moldoveni pentru solicitanţii de cetăţenie română, iar în prezent sunt depistate câte 10-20 de acte lunar, oficialii susţin că acest fenomen trebuie combătut în totalitate. Anterior, autorităţile R. Moldova au fost sesizate de consulatele României şi Italiei care au depistat acte de stare civilă falsificate şi legalizate notarial. ,,În cazul în care vor fi depistate nereguli în activitatea celor şase notari, aceştia vor fi sanctionaţi disciplinar şi riscă retragerea licenţei”, este menţionat în comunicatul Ministerului Justiţiei.

Serviciul de presă al Ministerului Justiţiei a specificat pentru Moldova Curată că cei şase notari activează în municipiul Chişinău.

Cine poate percheziţiona biroul notarului?

Potrivit Legii nr. 1453 din 2002 cu privire la notariat, percheziţia biroului notarului şi ridicarea documentelor notariale le pot face organele de urmărire penală numai cu autorizaţia judecătorului de instrucţie sau în temeiul unei încheieri a instanţei de judecată. Legea mai prevede că notarul nu poate fi supus percheziţiei corporale sau controlului personal în timpul exercitării atribuţiilor sale profesionale, cu excepţia cazurilor de infracţiune flagrantă. Totodată, în caz de reţinere sau de tragere la răspundere penală a notarului, organul care a aplicat aceste măsuri este obligat, în timp de şase ore din momentul reţinerii sau tragerii la răspundere penală, să informeze despre aceasta Ministerul Justiţiei.

Cine supraveghează activitatea notarilor?

Ministerul Justiţiei asigură practica notarială unică şi efectuează analiza statistică a actelor notariale, precum şi elaborează recomandări metodologice privind aplicarea uniformă a legislaţiei ce reglementează activitatea notarială de către notari. Supravegherea constă în efectuarea controalelor activităţii notariale, inclusiv ţinerea registrelor notariale, păstrarea documentelor, utilizarea legăturii electronice cu registrele prin intermediul reţelei computerizate, respectarea orelor de program. Controlul activităţii notariale se efectuează în baza regulamentului aprobat de către Ministerul Justiţiei. Controlul este efectuat o dată la doi ani. Activitatea notarului nou numit este supusă primului control la expirarea primului an de activitate. Controale suplimentare pot fi efectuate numai în cazul când au devenit cunoscute date care trebuie să fie verificate.
Suspendarea activităţii notarului este dispusă prin ordinul ministrului Justiţiei. În ordin vor fi indicate temeiurile suspendării, perioada pentru care se suspendă activitatea notarului şi locul de păstrare provizorie a arhivei activităţii notariale. În Registrul de stat al notarilor se va face menţiunea despre suspendarea activităţii notarului.


Lilia Zaharia

imagine simbolPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Acțiunea de regres împotriva judecătorilor Domnica Mano...

Trei judecători ai Curții de Apel Chișinău - Domnica Manole, Sergiu Arnăut și Gheorghe Crețu (ultimul - deja trecut în avocatură) - ar putea fi obligați de către instanță să achite statului suma de 787 886 de lei, care reprezintă valoarea prejudiciului pe care statul l-a plătit unei companii într-o cazuă judecată inclusiv de către Curtea de Apel Chișinău. Împotriva acestor magistrați Procuratura Anticorupție a pornit o procedură de regres la începutul anului 2016. 

14 decembrie 2016
1001
Arhiva

Profil candidat: Gheorghe Balan

Integritatea în activitatea politică

01 februarie 2019
1370
Arhiva

Profil candidat: Grigorii Uzun

Integritatea în activitatea politică

13 februarie 2019
1984
Arhiva

Conflictul de interese din Primăria Bârnova a fost solu...

Rudele primarului din satul Bârnova, raionul Ocnița, au fost concediate de la Primărie, în urma unui control întreprins de Comisia Națională de Integritate (CNI), care, la rândul său, s-a autosesizat în baza unui articol publicat de portalul Moldova Curată în luna martie 2016. Potrivit articolului, primarul lucra împreună cu ginerele său, care era secretar al Consiliului local. În timpul examinării situației, CNI a mai descoperit un conflict de interese: pe lângă ginere, primarul își angajase și soția în calitate de șefă la Biblioteca publică din localitate. În timpul controlului, atât soția, cât și ginerele primarului au plecat din funcții. 

17 iulie 2016
1666
Arhiva

Bilanţ: CNI a iniţiat 112 controale în 2013

În anul curent, Comisia Naţională de Integritate a pornit controlul pe numele a 112 persoane cu funcţii de răspundere din cadrul autorităţilor publice centrale şi locale. Datele respective au fost expuse de către Anatolie Donciu, preşedintele CNI, în cadrul evenimentului Ziua uşilor deschise, organizat la 19 decembrie în incinta instituţiei.

20 decembrie 2013
972
Arhiva

Primarul – ginere şi contabila – soacră la primăria din...

Proverbul „Soacră, soacră – poamă acră” nu este valabil pentru Ghenadie Grădinari, primarul comunei Pietrosu din raionul Făleşti. El o are în subordine pe soacra sa, contabila primăriei. Alesul local însă dă asigurări că totul se încadrează în limitele legii şi că nu există un conflict de interese.

10 decembrie 2015
1075