Şase notari publici, acuzaţi de legalizări de acte false

Arhiva 15 august 2013 1306
imagine simbol

Ministrul Justiţiei Oleg Efrim a dispus efectuarea unui control rigid asupra a şase notari publici, bănuiţi că ar fi legalizat acte de stare civilă false. În cazul în care vor fi depistate nereguli, aceştia vor fi sanctionaţi disciplinar şi riscă să-şi piardă licenţa. Controlul va dura până la 23 august curent.



Potrivit unui cumunicat de presă al Ministerului Justiţiei, problema legalităţii actelor de stare civilă a fost pe agenda insituţiei în cadrul vizitei Preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie din România, Monica Cămărăscu, din luna iulie curent. În cadrul întrevederii a fost semnalat faptul că numărul de acte false leglizate de notari din R. Moldova este alarmant. Chiar dacă la începutul anului 2012 erau depistate zilnic circa 10-20 de acte notariale false întocmite de către notarii moldoveni pentru solicitanţii de cetăţenie română, iar în prezent sunt depistate câte 10-20 de acte lunar, oficialii susţin că acest fenomen trebuie combătut în totalitate. Anterior, autorităţile R. Moldova au fost sesizate de consulatele României şi Italiei care au depistat acte de stare civilă falsificate şi legalizate notarial. ,,În cazul în care vor fi depistate nereguli în activitatea celor şase notari, aceştia vor fi sanctionaţi disciplinar şi riscă retragerea licenţei”, este menţionat în comunicatul Ministerului Justiţiei.

Serviciul de presă al Ministerului Justiţiei a specificat pentru Moldova Curată că cei şase notari activează în municipiul Chişinău.

Cine poate percheziţiona biroul notarului?

Potrivit Legii nr. 1453 din 2002 cu privire la notariat, percheziţia biroului notarului şi ridicarea documentelor notariale le pot face organele de urmărire penală numai cu autorizaţia judecătorului de instrucţie sau în temeiul unei încheieri a instanţei de judecată. Legea mai prevede că notarul nu poate fi supus percheziţiei corporale sau controlului personal în timpul exercitării atribuţiilor sale profesionale, cu excepţia cazurilor de infracţiune flagrantă. Totodată, în caz de reţinere sau de tragere la răspundere penală a notarului, organul care a aplicat aceste măsuri este obligat, în timp de şase ore din momentul reţinerii sau tragerii la răspundere penală, să informeze despre aceasta Ministerul Justiţiei.

Cine supraveghează activitatea notarilor?

Ministerul Justiţiei asigură practica notarială unică şi efectuează analiza statistică a actelor notariale, precum şi elaborează recomandări metodologice privind aplicarea uniformă a legislaţiei ce reglementează activitatea notarială de către notari. Supravegherea constă în efectuarea controalelor activităţii notariale, inclusiv ţinerea registrelor notariale, păstrarea documentelor, utilizarea legăturii electronice cu registrele prin intermediul reţelei computerizate, respectarea orelor de program. Controlul activităţii notariale se efectuează în baza regulamentului aprobat de către Ministerul Justiţiei. Controlul este efectuat o dată la doi ani. Activitatea notarului nou numit este supusă primului control la expirarea primului an de activitate. Controale suplimentare pot fi efectuate numai în cazul când au devenit cunoscute date care trebuie să fie verificate.
Suspendarea activităţii notarului este dispusă prin ordinul ministrului Justiţiei. În ordin vor fi indicate temeiurile suspendării, perioada pentru care se suspendă activitatea notarului şi locul de păstrare provizorie a arhivei activităţii notariale. În Registrul de stat al notarilor se va face menţiunea despre suspendarea activităţii notarului.


Lilia Zaharia

imagine simbol



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Confiscarea extinsă – o prevedere care va lovi dur în a...

Republica Moldova are deja de an un articol nou în Codul Penal - “confiscare extinsă”. Aplicată în practică, această prevedere va lovi în averile multor persoane. Astfel, vor fi confiscate bunurile, a căror valoare depăşeşte substanţial veniturile dobândite licit de către persoana condamnată. Experţii anticorupţie precizează că modificarea legislativă este una aşteptată, deoarece se referă şi la bunurile care au fost transferate de către condamnat unor persoane terţe. Acest lucru însă l-a nemulţumit pe ombudsmanul Tudor Lazăr, care a sesizat Curtea Constituţională.

12 februarie 2015
862
Arhiva

Cum au fost pedepsiți funcționarii care s-au îmbogățit...

În prezentul articol mi-am propus să abordez instituţia îmbogăţirii ilicite prin prisma experienței altor state. Incontestabil, implementarea acesteia în ţara noastră ar asigura un plus de valoare activității Comisiei Naționale de Integritate şi ar constitui unul dintre cele mai importante instrumente de prevenire şi combatere a fenomenului corupţiei.

02 septembrie 2013
1022
Arhiva

В селе Авдарма депутатами Народного Собрания Гагаузии х...

20 ноября голоса двух с лишним тысяч избирателей села Авдарма (округ №11) Комратского района разделятся между двумя кандидатами в депутаты НСГ: лесником Иваном Трандафиловым, представляющим Соцпартию, и директором лицея Еленой Карамит, которая баллотируется как независимый кандидат.

31 octombrie 2016
1218
Arhiva

PROFIL CANDIDAT: Nicolae Molozea

Integritatea în activitatea politică

11 februarie 2019
1203
Arhiva

Interese.md, un instrument pentru jurnalişti şi membrii...

Juriştii Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC) au lansat un portal în care au adunat la un loc mii de documente ce vizează oficialii şi funcţionarii din Republica Moldova, de la proclamarea independenţei până în prezent. La un click distanţă, oricine  poate afla parcursul politic sau profesional al unui demnitar, iar prin încrucişarea informaţiilor, poate face conexiuni pentru a-i afla interesele de-a lungul carierei. Baza de date, susţin autorii proiectului, va fi un instrument util atât pentru jurnalişti, cât şi pentru membrii Comisiei Naţionale de Integritate.

22 noiembrie 2014
1114
Arhiva

Primăria oraşului Călaraşi a făcut achiziţii de la maga...

În anul 2013, Primăria oraşului Călăraşi a cumpărat un televizor, două fotolii şi un frigider de la magazinul primarului Nicolae Melnic, care a semnat trei contracte de achiziții a bunurilor de mică valoare în sumă totală de 13 900 lei. Primarul este fondatorul firmei SRL “Nicolae Melnic”, iar soţia sa, Natalia Melnic, administrator. Edilul motivează achiziţiile prin faptul că în oraşul Călăraşi nu erau la moment alte magazine de electrocasnice.

23 ianuarie 2015
1009