Unii deputaţi, cum ar fi Marina Rădvan sau Vladimir Odnostalko, au donat partidului şi ce nu au avut

2014-2018 14 ianuarie 2015 2319
Corneliu Mihalache

Deputați tineri și în etate, șomeri și milionari, novice în Parlament sau la un nou mandat. Acesta ar fi, dacă e să facem o descriere aproximativă, tabloul aleșilor poporului de pe pozițiile cu nr.16 sau chiar mai îndepărtate ale listelor electorale. Marina Rădvan și Vladimir Odnostalko de la PSRM, membri activi ai organizației de tineret a acestei formațiuni, nu au obținut niciun venit în ultimii doi ani, însă au găsit de undeva sute de mii de lei ca să îi doneze partidului ce i-a făcut deputați. La polul opus se află deputatul PDM Oleg Sârbu, care are afaceri ce valorează milioane de lei, dar spune că pentru nevoile zilnice nu are nevoie de atâția bani, de aceea îi reinvestește.Corneliu Mihalache

Fost președinte al CCA, o vreme șomer

Candidatul de pe poziția a 16-a din lista comuniștilor, Corneliu Mihalache (42 de ani), este politolog, dar a condus de-a lungul anilor diferite instituții de presă apropiate PCRM. Una dintre ele a fost ziarul ”Puls”, considerat instituția de presă a Tineretului Consomolist. Din anul 2006 și până în noiembrie 2012 a fost membru al Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) din partea comuniștilor. Timp de un an, 2006-2007, a fost președinte al CCA, însă colegii săi l-au demis, prin vot, acuzându-l că ar fi ascuns de ei anumite informații oficiale. Mihalache a spus atunci că este surprins de decizia membrilor CCA și a calificat-o drept una politică. El a rămas membru al CCA până în noiembrie 2012.

În Parlament vine din poziția de redactor-șef al ziarului ”Nezavisimaia Moldova”. În declarația de avere depusă la Comisia Electorală Centrală, Mihalache arată că a câștigat în ultimii doi ani peste 111 mii de lei. De asemenea, o vreme a fost șomer, întrucât indică o indemnizație de șomaj de 10 mii de lei. Solicitat de Moldova Curată, Corneliu Mihalache spune că într-adevăr, nu a avut un loc de muncă și a primit indemnizație de șomer timp de câteva luni, anume în perioada de după plecarea de la CCA și până la angajarea la ”Nezavisimaia Moldova”. Corneliu Mihalache nu are casă și nici mașină. 80 de mii de lei a câștigat în ultimii doi ani din vânzarea unui teren.   

Iurie Țap

Fost secretar de partid la sovietici

Iurie Țap (58 de ani) este la al treilea mandat de deputat pe lista PLDM, primul obținându-l la 5 aprilie 2009. A venit în Parlament din funcția de primar al orașului Florești. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității de Stat din Moldova. De-a lungul anilor a lucrat în calitate de profesor de istorie și director de școală, apoi a fost vicepreședinte al Comitetului Executiv al raionului Florești, după care, în 1999 a fost ales primar al orașului Florești și reales ulterior de două ori.

Iurie Țap nu ascunde că a făcut parte din Partidul Comunist în perioada sovietică, întrucât date despre acest lucru se găsesc în biografiile sale oficiale. Astfel, în 1990 a fost numit secretar al Comitetului raional de partid. La 10 septembrie 2009 a fost ales vicepreşedinte al Parlamentului, funcţie pe care a deţinut-o până în septembrie 2010. Până acum, Iurie Țap a făcut parte din Comisia parlamentară administrare publică, mediu și dezvoltare regională. Ele este unul dintre deputații PLDM care au semnat un demers, în februarie 2014, prin care au solicitat Inspecției Financiare a Ministerului Finanțelor să verifice modul în care Ministerul Afacerilor Interne a făcut achiziții publice în ultimii ani. Inspecția Financiară a constatat mai multe nereguli, astfel că în baza controlului efectuat a fost deschis un dosar penal, care în prezent este în proces de investigare.

Potrivit declaraţiilor de avere depuse în ultimii doi ani, Iurie Ţap deţine două apartamente, unul la Floreşti (90 m.p., dobândit în 1982 ) şi altul la Chişinău (dobândit în anul 2000), și un autoturism Chevrolet Aveo, procurat în leasing în 2012. În ultimii doi ani familia sa a avut venituri doar din salarii. Soția lui Iurie Țap este profesoară la o universitate din Chișinău.
Iurie Țap este membru al PLDM de la fondarea formațiunii, în 2008. El are 4 copii.

Oleg Sârbu

Deputat cu 9 firme care au venituri de milioane de lei

Nr. 16 pe lista Partidului Democrat (PDM), Oleg Sârbu (47 de ani), de meserie agronom, este unul dintre deputați bogați din această formațiune. El deține afaceri preponderent în raionul Edineț. Chiar dacă deputatul spune că a venit în politică din lumea afacerilor și că deținea o avere semnificativă până a accede în Parlament, în ultimii ani veniturile și propritățile sale au crescut ușor. Oleg Sârbu a devenit deputat pentru prima oară în februarie 2011, după ce Andrei Popov, de pe lista PDM, și-a depus mandatul, preluând funcția de vice-ministru al Afacerilor Externe. În Parlament, Oleg Sârbu a făcut parte din Comisia pentru mediu și schimbări climatice.

În ultima declaraţie de avere el arată că deține 6 terenuri, 5 la Briceni și unul la Edineț, toate cumpărate cu sute de mii de lei începând cu anul 2009 și până în anul 2013. De asemenea, deputatul are la Edineț, acolo unde este vicepreședinte al Organizației teritoriale a PDM, o casă procurată în anul 2006 şi alte două locuinţe dobândite prin moştenire în anul 2011. În declaraţia de avere mai găsim 7 mijloace de transport, unele de pasageri (PAZ 672, LAZ 699, Mercedes 310, Mercedes 408 etc.), dar și un Mercedes E200, fabricat în 1991 și procurat în 2001. Toate sunt înregistrate la Edineţ.

Cât priveşte firmele, Oleg Sârbu este proprietar a 5 firme, iar în altele 4 deţine cote de participare. Aceste afaceri sunt dintre cele mai diferite – în domeniul agricol, comerțului, serviciilor, transportului, construcțiilor sau tranzacțiilor cu valută și, judecând după datele obţinute de la Camera Înregistrării de Stat, sunt destul de profitabile. Astfel, numai firma ”Gloria-QVARC”, care aparține în totalitate lui Oleg Sârbu și are un capital social de peste jumătate de milion de lei, a avut în anul 2012 un venit din vânzări de 162 de milioane de lei. Principalul domeniu de activitate al firmei este comerțul cu amănuntul al carburanților.
Alte două firme ”Grand-Plus” și ”Vlados-Com”, ambele înregistrate la Edineț, au avut în anul 2012 venituri din vânzări de aproape 372 de mii de lei, și, respectiv, de 44 de milioane de lei.

”Îmi sunt suficiente 700 de mii de lei pe an”

În declarația de avere a deputatului nu găsim însă aceste milioane. În document este trecut salariul și alte mici plăți din funcția de deputat, dar și un venit de 676 de mii de lei din arendă în urma activităţii firmei ”Vlados-Com”. Solicitat de Moldova Curată, Oleg Sârbu spune că îl amuză faptul că jurnaliștii iau veniturile firmelor deținute de politicieni drept venituri personale. ”Este o greșeală. Persoana fizică este una, iar persoana juridică este alta. Eu la fiecare companie am venituri, dar ca persoană fizică îmi sunt de ajuns vreo 700 de mii de lei pentru tot anul. Am constatat că îmi sunt suficiente dividende dintr-o anumită companie. Cât privește celelalte companii, reinvestesc profiturile, pentru a le dezvolta și a satisface nevoile oamenilor. Nu fac ca moldoveanul nostru: cumpără mașini scumpe, scot toți banii și lucrătorii pot rămâne neremunerați. În declarația de avere trebuie să indici venitul personal, nu venitul companiei. Am declarat totul la Comisia Națională de Integritate, am făcut totul conform legii”, ne-a spus Oleg Sârbu. Deputatul mai afirmă că avea aceste afaceri înainte de a deveni deputat și nu le-ar fi acumulat în urma activității de deputat: ”Eu nu am venit din funcție publică în afaceri. Eu am avut businessul acesta, apoi am devenit deputat. Când te aleg oamenii, înseamnă să te respectă pentru ceva”.

Iurie Ţap

Marina Rădvan

Fără niciun venit, dar cu donații făcute partidului

Marina Rădvan este, probabil, cel mai tânăr deputat din istoria Republicii Moldova, întrucât a acces în Parlament la vârsta de 23 de ani. În lista de candidați a Partidului Socialiștilor (PSRM) ea figurează ca actriță. Deputata este cunoscută presei prin participarea la diferite proteste împreună cu ”Garda Tânără”, adică organizația de tineret a Partidului Socialiștilor, iar o fotografie care a scandalizat opinia publică a făcut-o cunoscută pe deputata socialistă încă în campania electorală. În ea Marina Rădvan apare într-un cerc de prieteni, în costum de baie, având înscris pe piept un mesaj mai puțin decent. Ulterior, ea le-a spus jurnaliștilor că poza ar fi fost trecută prin fotoshop și a refuzat să o comenteze.   

Pentru ea vorbește șeful

Declarația sa de avere este ”curată” de sus până jos. Marina Rădvan nu a avut până acum un loc de muncă, dacă e să credem declarației, și singura ”bogăție” a sa este o cotă de 1/3 dintr-un apartament în Chișinău. Chiar dacă declară că nu a obținut niciun venit în ultimii doi ani, Marina Rădvan figurează în rapoartele financiare ale PSRM ca unul dintre donatori. Ea ar fi cotizat în campania electorală pentru alegerile din 30 noiembrie cu 80 de mii de lei în luna octombrie şi cu alte 85 700 de lei în luna noiembrie. În raportul financiar al partidului se spune că donatoarea este studentă şi că a obţinut aceşti bani din munca prin cumul.

Solicitată de Moldova Curată să spună de unde are această sumă de bani (în total 165 700 de lei), Marina Rădvan a spus că nu ea ne poate răspunde la această întrebare, ci responsabilul de finanțele partidului, Corneliu Furculiță. ”Din punct de vedere al economiilor personale ea putea să obțină acești bani printr-o anumită cale într-o perioadă anterioară, care nu necesita să facă declarații. Puteau fi moșteniri, donații. În ultimii doi ani ea nu a obținut venituri care trebuia să le declare, dar economiile a decis, a socotit de cuviință, a le dona partidului și, corespunzător, a ocupt un loc în lista de candidați, a obținut statutul de deputat, a activat, fata merită. Sau nu e așa?”, ne-a explicat imediat deputatul Corneliu Furculită.

Vladimir Odnostalko

Șomer care a donat partidului 253 de mii de lei

Colegul de partid al Marinei Rădvan, Vladimir Odnostalko (30 de ani), a devenit și el deputat, fiind membru al Gărzii Tinere a Partidului Socialiștilor și participând la manifestațiile antiguvernare sau împotriva acțiunilor Primăriei Chișinău organizate de această formațiune. În lista electorală a PSRM el ocupă poziția cu nr. 22, iar în documentele depuse la Comisia Electorală Centrală figurează ca psiholog de profesie, dar șomer. Respectiv, în declarația depusă la CEC el nu indică niciun venit în ultimii doi ani.

Cu toate acestea, numele lui Vladimir Odnostalko apare și el în rapoartele financiare ale PSRM, precum că ar fi donat de trei ori sume mai mari de 80 de mii de lei. Astfel, pe 11 noiembrie 2014 el ar fi donat 80 500 de lei, iar 10 zile mai târziu, pe 21 noiembrie 2014, a donat alte două sume mari - 87 500 de lei și 85 600 lei. În total, Vladimir Odnostalko a contribuit la caznaua partidului cu 253 600 de lei. Nu l-am putut găsi ca să îl întrebăm de unde are banii, însă ne-a răspuns tot Corneliu Furculiță, responsabil de banii PSRM. ”Probabil că situația e similară cu cea a Marinei Rădvan. Bănuiesc că Vladimir Odnostalko nu a realizat venituri care trebuiau declarate în acești ani, dar a avut venituri în anii precedenți”, ne-a spus Corneliu Furculiță.

Viorica ManolePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2014-2018

Nr. 17 în listele partidelor parlamentare: novici şi ve...

Vladimimr Golovatiuc (PSRM), Ştefan Creangă (PLDM), Anatolie Gorilă (PCRM) şi Valentina Stratan (PD) sunt deputaţii care ocupă poziţia 17 în listele partidelor care au acces în Parlament. Spre deosebire de Anatolie Gorilă şi Valentina Stratan, Vladimir Golovatiuc şi Ştefan Creangă sunt la primul mandat. Novice este şi Grigore Novac (locul 23 în lista PSRM). Spre deosebire de cei cu experienţă, în campania electorală, noii parlamentari au fost generoşi cu partidele lor. Bunăoară, liberal-democratul Creangă a dat formaţiunii 100 000 de lei, iar socialistul Novac – 85 000 de lei. 

14 ianuarie 2015
1142
2014-2018

Nr. 10 - deputaţi care nu vin cu mâna goală în Parlamen...

Patru deputaţi noi, Bogdan Ţârdea (PSRM), Oleg Balan (PLDM), Nicolai Dudoglo (PDM) şi Lilian Carp (PL) vor avea calitatea de ales al poporului pentru prima dată. Dintre deputaţii cu nr. 10 de pe listele celor 5 partide care au acces în Parlament, doar comunistul Oleg Reidman a mai activat în Legislativ şi se regăseşte pe lista neagră a Iniţiativei Civice pentru un Parlament Curat (ICPC) din 2010 şi în lista demnitarilor cu cele mai scumpe maşini. Nici noii veniţi nu au averi de neglijat. Ei deţin câte un apartament sau lot de teren, acţiuni la firme şi câte un automobil. Doar Oleg Reidman nu are casă proprie şi stă în chirie, chiar dacă fostul premier Vasile Tarlev l-a acuzat de monopolizarea importurilor şi exporturilor de carne şi peşte, iar liberala Ana Guţu - că deţine afaceri ilegale cu medicamente.

01 ianuarie 2015
1937
2014-2018

Nr.1 pe listele partidelor intrate în Parlament: milion...

Ne vor conduce milionarii. Trei din cei 5 lideri ai partidelor care au intrat în noul Parlament declară oficial că deţin proprietăţi de milioane de lei şi au avut în ultimii ani venituri la fel de mari. Câștigurile vin din activitatea firmelor pe care le deţin. Numai Marian Lupu şi Zinaida Greceani nu declară că ar avea vreo firmă, respectiv, veniturile lor sunt mult mai mici decât ale celorlalți capi de lista (Vlad Filat, Vladimir Voronin, Mihai Ghimpu). Profilurile persoanelor care au ocupat prima poziție pe listele electorale sunt foarte diferite, la fel ca și mărimea averilor.

14 decembrie 2014
1029
2014-2018

Nr. 3 pe listele partidelor parlamentare: funcţia de de...

Eduard Smirnov, Liliana Palihovici, Artur Reşetnicov, Igor Corman şi Anatolie Şalaru sunt persoanele care au intrat în viitorul Parlament fiind pe locul trei în listele electorale ale partidelor lor. Dintre ei, doar Eduard Smirnov este nou în Legislativ, ceilalţi au mai mâncat pâine de deputat. Unii au reuşit, în timpul mandatului, să-şi cumpere sau să-şi construiască imobile impunătoare.

15 decembrie 2014
1134
2014-2018

Deputaţi bogaţi, deputaţi săraci

Starea socială a candidaţilor care deţin poziţia a opta pe listele partidelor parlamentare este foarte diferită: unii nu au locuințe, alţii sunt proprietari de imobile şi de firme sau de mașini luxoase. Astfel, cel mai bogat deputat de pe această poziţie este socialista Alla Dolinţă, urmată de democrata Valentina Buliga, liberalul Ion Apostol, liberal-democratul Vadim Pistrinciuc şi comunista Irina Vlah. Ultima declară că nu are casă.

28 decembrie 2014
2221
2014-2018

Bogații de pe locul 6

Pe locurile cu nr. 6 ale listelor electorale ale partidelor care au intrat în Parlament găsim persoane bogate, chiar dacă nu toate și-au declarat averile la CNI. Comunistul Vladimir Vitiuc de la Bălți, de exemplu, nu a arătat în declarațiile de avere din ultimii 2 ani că ar avea vreo casă. În schimb, deține o firmă și o cotă de participare în altă firmă. Mihai Moldovanu este bugetarul de la liberali cu o avere pentru agonisirea căreia alți bugetari ar trebui să muncească 10 vieți, iar liberal-democratul Valeriu Streleț are o firmă care îi aduce venituri anuale de 3-4 milioane de lei.

26 decembrie 2014
1145