Muncă în vânt la Comisia Națională de Integritate

Arhiva 23 aprilie 2014 235

Cele mai multe dintre cazurile de incompatibilitate, de conflict de interese și de fals în declarațiile de avere, descoperite de Comisia Națională de Integritate (CNI), rămân nepedepsite. De aproape un an, Centrul Național Anticorupție refuză să aplice amenzi în baza actelor de constatare emise de CNI, motivând prin expirarea termenului de prescripție. Din același motiv, rămân nepedepsite și cazurile de nedeclarare a averilor.

Doar două amenzi„Muncim pentru coș”, spune Adela Griciuc, șefa Comisiei de control de interese personale din cadrul CNI, care notează că, de la începutul activității Comisiei, CNA a aplicat amenzi pentru conflict de interese doar în două cazuri.
Este vorba despre cazul fostului procuror general Valeriu Zubco, amendat cu șase mii de lei pentru că nu a dispus efectuarea unei anchete de serviciu în legătură cu incidentul din Pădurea Domnească și nici nu s-a autosuspendat din funcție, deși participase la acea vânătoare și era evidentă intenția de mușamalizare a cazului. Ulterior, Zubco a contestat în justiție actul de constatare al CNI, iar în prezent dosarul se află pe rol la Curtea de Apel Chișinău.
În cel de-al doilea caz, CNA l-a amendat pe Ion Balan, primarul satului Ignăţei din raionul Rezina, cu 4 000 mii de lei, deoarece a admis un conflict de interese, achiziţionând produse alimentare prin intermediul întreprinderii „Ion Balan”, care aparţine familiei sale.

Interpretare diferită

În celelalte cazuri, 12 la număr, Centrul Național Anticorupție a refuzat să îi amendeze pe miniștrii, deputații, primarii și alți funcționari despre care Comisia Națională de Integritate a constatat că au încălcat regimul juridic al conflictului de interese. CNA și-a motivat refuzul prin faptul că până la aplicarea amenzii au expirat cele trei luni stabilite de Codul Contravențional.

„Este vorba despre o interpretare diferită a legii. Termenul general de prescripţie a răspunderii contravenţionale este de trei luni. Problema este de când începi să calculezi acest termen. CNA numără cele 90 de zile începând cu momentul comiterii contravenției. Noi însă considerăm că cele trei luni trebuie calculate din ziua constatării conflictului de interese, adică din clipa în care CNI emite decizia”, explică Angela Griciuc.

Printre funcționarii în a căror activitate CNI a constatat în ultimul an conflicte de interese se numără președintele raionului Ungheni, Iurie Toma, consilierul șefului statului, Mihai Șteahtițchi, directorul ANRE, Marin Profir, directorul SA „Termocom” Mihai Cernei, directorul Agenției pentru Eficiență Energetică, Mihail Stratan, și alții.

Întârzieri din cauza poștei?

Solicitată de Moldova Curată, vicedirectorul CNA, Cristina Țărnă, afirmă că și CNA calculează termenul de prescripție din momentul constatării conflictului de interese, dar că actele de la CNI ajung cu întârziere la CNA. „De multe ori, actele de constatare vin ori în ultima zi, înainte de expirarea termenului de prescripție, ori după expirarea acestui termen. După cum ni se explică, actele întârzie din cauza poștei”, afirmă Cristina Țărnă.  Ea susține că CNA nu are niciun motiv să amâne executarea deciziei CNI, mai ales că aplicarea amenzii este o procedură foarte simplă. Potrivit Cristinei Țărnă, Centrul Național Anticorupție a expediat Guvernului acum jumătate de an o inițiativă legislativă cu privire la extinderea termenului de prescripție pentru contravenții. Însă, deocamdată, proiectul nu a fost propus spre adoptare.

Duble standarde

Tot din cauza expirării termenului de prescripție zeci de acte de constatare ale CNI privind nedepunerea în termen a declarațiilor de avere și interese au rămas literă moartă, întrucât în baza lor nu au fost aplicate amenzi. Din totalul de 362 de astfel de procese-verbale întocmite de CNI, în 65 de cazuri instanța a decis încetarea procesului contravențional pentru că au expirat cele trei luni stabilite de lege pentru aplicarea amenzii. „Este un non-sens. În unele cazuri, judecătorii decid aplicarea amenzii, iar în altele, similare, invocă expirarea termenului de prescripție. Vorbim despre duble standarde”, susține vicepreședintele CNI, Victor Strătilă. El se declară nemulțumit și de faptul că din cele 16 acte de constatare expediate de CNI Procuraturii Generale pentru intentarea unor dosare penale, încă niciunul nu a ajuns în instanță.

Mariana RațăPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Ialoveni:"Colaborarea" dintre Primărie şi ginerele prim...

Primăria oraşului Ialoveni continuă să încheie cu ginerele primarului contracte de achiziţie a pâinii pentru grădiniţele din localitate, chiar dacă Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat conflict de interese la încheierea primului contract. Primarul Gheorghe Caracuian se judecă acum cu CNI.

19 martie 2015
201
Arhiva

Profil candidat: Remus Ciobanu

Integritatea în activitatea politică

23 ianuarie 2019
281
Arhiva

Fostul şef de direcţie de la MDRC, bănuit că s-ar fi îm...

Valerian Bânzaru, fost şef al Direcţiei generale dezvoltare regională de la Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor (MDRC), va compărea în faţa judecătorilor, fiind bănuit de îmbogăţire ilicită. Astăzi, 28 februarie, este planificată prima şedinţă de judecată în dosarul acestuia.

28 februarie 2017
225
Arhiva

Profil candidat: Oazu Nantoi

Integritatea în activitatea politică

20 ianuarie 2019
301
Arhiva

Numele donatorilor partidelor rămân deocamdată ascunse

Chiar dacă partidele au depus deja de două luni rapoartele financiare la Comisia Electorală Centrală (CEC), numele persoanelor care finanțează partidele rămân necunoscute. CEC refuză să publice aceste informații, motivând că nu știe exact care date pot fi publicate și care nu, pentru că sunt protejate de Legea privind datele cu caracter personal.

31 mai 2016
216
Arhiva

Experți: Ministrul Justiției a înțeles greșit legea. AN...

Presa a fost o sursă importantă de autosesizare pe tot parcursul activității Comisiei Naționale de Integritate, 20 la sută din controalele efectuate fiind pornite în baza materialelor jurnalisice. O arată datele statistice oferite de CNI, în pofida afirmațiilor făcute de către ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, care a spus că mass-media nu este o sursă credibilă de informație, de aceea noua Autoritate Națională de Integritate nu va mai fi obligată se se autosesizeze din presă. Nadejda Hriptievschi, expertă la Centrul de Resurse Juridice, spune că ministrul nu a înțeles legea, iar Ianina Spinei de la Transparency International Moldova susține că CNI „a învățat să descopere” primele cazuri de conflicte de interese și alte abateri de la lege anume datorită materialelor din presă.

12 august 2016
207