Muncă în vânt la Comisia Națională de Integritate

Arhiva 23 aprilie 2014 885

Cele mai multe dintre cazurile de incompatibilitate, de conflict de interese și de fals în declarațiile de avere, descoperite de Comisia Națională de Integritate (CNI), rămân nepedepsite. De aproape un an, Centrul Național Anticorupție refuză să aplice amenzi în baza actelor de constatare emise de CNI, motivând prin expirarea termenului de prescripție. Din același motiv, rămân nepedepsite și cazurile de nedeclarare a averilor.

Doar două amenzi„Muncim pentru coș”, spune Adela Griciuc, șefa Comisiei de control de interese personale din cadrul CNI, care notează că, de la începutul activității Comisiei, CNA a aplicat amenzi pentru conflict de interese doar în două cazuri.
Este vorba despre cazul fostului procuror general Valeriu Zubco, amendat cu șase mii de lei pentru că nu a dispus efectuarea unei anchete de serviciu în legătură cu incidentul din Pădurea Domnească și nici nu s-a autosuspendat din funcție, deși participase la acea vânătoare și era evidentă intenția de mușamalizare a cazului. Ulterior, Zubco a contestat în justiție actul de constatare al CNI, iar în prezent dosarul se află pe rol la Curtea de Apel Chișinău.
În cel de-al doilea caz, CNA l-a amendat pe Ion Balan, primarul satului Ignăţei din raionul Rezina, cu 4 000 mii de lei, deoarece a admis un conflict de interese, achiziţionând produse alimentare prin intermediul întreprinderii „Ion Balan”, care aparţine familiei sale.

Interpretare diferită

În celelalte cazuri, 12 la număr, Centrul Național Anticorupție a refuzat să îi amendeze pe miniștrii, deputații, primarii și alți funcționari despre care Comisia Națională de Integritate a constatat că au încălcat regimul juridic al conflictului de interese. CNA și-a motivat refuzul prin faptul că până la aplicarea amenzii au expirat cele trei luni stabilite de Codul Contravențional.

„Este vorba despre o interpretare diferită a legii. Termenul general de prescripţie a răspunderii contravenţionale este de trei luni. Problema este de când începi să calculezi acest termen. CNA numără cele 90 de zile începând cu momentul comiterii contravenției. Noi însă considerăm că cele trei luni trebuie calculate din ziua constatării conflictului de interese, adică din clipa în care CNI emite decizia”, explică Angela Griciuc.

Printre funcționarii în a căror activitate CNI a constatat în ultimul an conflicte de interese se numără președintele raionului Ungheni, Iurie Toma, consilierul șefului statului, Mihai Șteahtițchi, directorul ANRE, Marin Profir, directorul SA „Termocom” Mihai Cernei, directorul Agenției pentru Eficiență Energetică, Mihail Stratan, și alții.

Întârzieri din cauza poștei?

Solicitată de Moldova Curată, vicedirectorul CNA, Cristina Țărnă, afirmă că și CNA calculează termenul de prescripție din momentul constatării conflictului de interese, dar că actele de la CNI ajung cu întârziere la CNA. „De multe ori, actele de constatare vin ori în ultima zi, înainte de expirarea termenului de prescripție, ori după expirarea acestui termen. După cum ni se explică, actele întârzie din cauza poștei”, afirmă Cristina Țărnă.  Ea susține că CNA nu are niciun motiv să amâne executarea deciziei CNI, mai ales că aplicarea amenzii este o procedură foarte simplă. Potrivit Cristinei Țărnă, Centrul Național Anticorupție a expediat Guvernului acum jumătate de an o inițiativă legislativă cu privire la extinderea termenului de prescripție pentru contravenții. Însă, deocamdată, proiectul nu a fost propus spre adoptare.

Duble standarde

Tot din cauza expirării termenului de prescripție zeci de acte de constatare ale CNI privind nedepunerea în termen a declarațiilor de avere și interese au rămas literă moartă, întrucât în baza lor nu au fost aplicate amenzi. Din totalul de 362 de astfel de procese-verbale întocmite de CNI, în 65 de cazuri instanța a decis încetarea procesului contravențional pentru că au expirat cele trei luni stabilite de lege pentru aplicarea amenzii. „Este un non-sens. În unele cazuri, judecătorii decid aplicarea amenzii, iar în altele, similare, invocă expirarea termenului de prescripție. Vorbim despre duble standarde”, susține vicepreședintele CNI, Victor Strătilă. El se declară nemulțumit și de faptul că din cele 16 acte de constatare expediate de CNI Procuraturii Generale pentru intentarea unor dosare penale, încă niciunul nu a ajuns în instanță.

Mariana RațăPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Profil candidat: Iraida Bînzari

Integritatea în activitate politică

21 ianuarie 2019
1321
Arhiva

CNI examinează astăzi cazul unui primar care cumpăra pâ...

Comisia Națională de Integritate (CNI) va examina în ședința de astăzi un posibil conflict de interese relatat acum doua luni de Moldova Curată. În articolul  „Afacere  cu pâine nedeclarată de primar”, publicat în luna ianuarie, a fost expusă schema după care Primăria satului Ilenuța din raionul Fălești făcea rost de pâine pentru instituțiile publice. Timp de opt ani, primăria cumpăra pâine pentru gimnaziu şi grădiniţă de la soţia primarului, care este proprietara unei brutării. În plus, afacerea nici nu a fost indicată în declaraţia de avere a alesului local.

27 martie 2014
863
Arhiva

Cetățenii pot „curăța” R. Moldova de demnitarii „pătați...

De la începutul anului curent, la Comisia Națională de Integritate (CNI) au parvenit 31 de sesizări în care oamenii invocau conflicte de interese, averi nedeclarate ale funcționarilor și demnitarilor, dar și cazuri de incompatibilități. Dacă cetățenii cunosc în localitățile lor astfel de abateri comise de către funcționarii și demnitarii publici, pot sesiza în continuare CNI sau pot informa echipa www.moldovacurata.md pentru a investiga cazurile reclamate.

31 mai 2013
963
Arhiva

Cu reputația pătată, a devenit membru al Consiliului Co...

Fostul consilier municipal prins cu mită în 2009, Emil Guțu, ar fost ales vineri, 12 iulie, membru şi vicepreşedinte al Consiliului Concurenței. 

12 iulie 2013
1007
Arhiva

Revenirea la reprezentarea în instanță de către alte pe...

Un grup de deputați a depus la Parlament un proiect de lege, cu titlu de iniţiativă legislativă, privind modificarea Codului de procedură civilă (numărul 147 din 10 aprilie 2014), al cărui scop este revenirea la practica existentă până în anul 2010, când dreptul de a reprezenta în instanță o persoană sau o instituție îl aveau nu doar avocații, ci și alte persoane.

20 mai 2014
1358
Arhiva

Prezentarea Studiului “Reacția instituțiilor publice la...

Asociația Presei Independente (API) și portalul MoldovaCurata.md vă invită la prezentarea Studiului “Reacția instituțiilor publice la investigațiile jurnalistice: autosesizări multe, rezultate puține”. Evenimentul va avea loc luni, 22 ianuarie 2018, ora 14.00, în sala de conferințe a Hotelului „Jolly Alon” (mun. Chișinău, str. Maria Cebotari 37).

15 ianuarie 2018
802