Profil electoral: Diacov Serghei, candidatul Partidului Șor pentru funcția de primar al orășelului Codru, municipiul Chișinău

Arhiva 14 octombrie 2019 1204

Integritatea în activitatea politicăOmul de afaceri Serghei Diacov este candidatul Partidului Șor pentru funcția de primar al orășelului Codru. Diacov a deținut consecutiv două mandate de  consilier în administrația localității, după ce a candidat pe lista PLDM. https://primariacodru.md/componenta-consiliului-or-codru/

După plecarea din PLDM, Serghei Diacov a fost o perioadă în echipa PDM.

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

Serghei Diacov este administratorul și singurul fondator al întreprinderii de transport Altrans-Bis SRL. https://idno.md/companie?idno=1003600057918/societatea-cu-r%C4%83spundere-limitat%C4%83-altrans-bis În Declarația de avere și interese pentru 2018, Diacov a raportat dividende din afacere  în sumă de 701 965 lei și salariu de peste 144 mii. Alţi 643 de mii de lei i-a obţinut ca venit de la darea în chirie a unor spații comerciale.

În afară de Altrans-Bis SRL, Serghei Diacov mai deține o afacere în Galați, România, și 50 la sută din capitalul unei firme cu profil juridic din Chișinău. https://declaratii.ani.md/Documents/cni/previewDocHas/id/354360

Candidatul mai deține în proprietate trei terenuri în intravilan, o casă de locuit 139,6 metri pătrați, un garaj de 16,8 metri pătrați, trei spații comerciale cu suprafața totală de 875,4 metri pătrați.

Acesta mai are in proprietate trei automobile de model Mercedes, ultimul fiind procurat în 2016, nou-nouț, cu 44 de mii 445 de euro.

Candidatul are înregistrate pe numele său două conturi bancare în care păstrează economii de 15 mii de euro și o mie de dolari.

În același timp, în perioada anilor 2017-2019 a avut de rambursat un credit de 80 de mii de euro, contactat cu o dobândă anuală de 6 la sută.

Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid

Presa a scris că Serghei Diacov a perfectat vize de reședință la domiciliul său și în unul din spațiile comerciale pentru soțiile procurorilor Nicolae Geru și Andrei Dulghieru. Ulterior, familiile celor doi procurori au primit gratuit terenuri pentru construcție pe teritoriul orășelului Codru, deşi aceștia dispuneau de spațiu locativ în Chișinău. Ambii procurori au fost abilitați să investigheze plângerile locuitorilor din Codru privind înstrăinarea ilegală a terenurilor de către administrația locală. Dosarele nu au avut finalitate. https://www.zdg.md/editia-print/investigatii/daruri-pentru-procurorii-care-imi-verifica-activitatea

Presa a scris că în luna mai 2008, Serghei Diacov a desfăşurat un protest în faţa Primăriei Chişinău şi a ameninţat că îşi va da foc, dacă primarul general, Dorin Chirtoacă, nu va interveni pentru a soluţiona problema iscată în relaţia cu primarul de Codru, Vitalie Mazur. Diacov a adus atunci la protest şi doi copii ai săi, inclusiv unul de vârstă fragedă. Poliţiştii au reuşit să-i facă pe protestatari să predea sticlele cu combustibil.
https://www.ipn.md/ro/trei-persoane-au-protestat-in-fata-cccec-acuzand-institutia-ca-7967_973937.html#ixzz61SheIdlq
Cazier judiciar

Nu există informații despre atragerea la răspundere penală sau contravențională a candidatului.

Sursa: Anticorupție.md

Acest articol apare în cadrul campaniei Promovarea votului informat şi conștient la alegerile locale generale 2019, implementat de CIJM şi API, cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Una dintre firmele din dosarul licitațiilor trucate va...

Una dintre firmele care figurează în dosarul licitațiilor trucate pentru procurarea produselor alimentare în grădinițe, deschis la sfârșitul anului 2016, continuă să participe la licitații, iar acum o săptămână a obținut un contract de peste 100 de mii de lei la Spitalul de psihiatrie din Bălți. Responsabilii de la Agenția Achiziții Publice spun că firma este admisă la licitații deoarece nu figurează în lista neagră, iar urmărirea penală a administratorului nu este temei pentru descalificare. 

22 februarie 2017
754
Arhiva

Procurorul raionului Strășeni, vizat acum doi ani de un...

Procurorul raionului Strășeni, Alexandru Rață, a fost reales recent în funcție pe un termen de 5 ani în urma unui concurs public la care el a fost singura candidatură. Despre Alexandru Rață Ziarul de Gardă a scris acum doi ani că deține o casă scumpă, pe care nu o indicase în declarația de avere, iar Comisia Națională de Integritate (CNI), care a pornit un control în urma investigației, a constatat că procurorul nu și-a declarat toate proprietățile. Cu toate acestea, Consiliul Superior al Procurorilor nu a avut dubii în ce privește integritatea candidatului.

26 mai 2016
766
Arhiva

Candidat: Mihai Sclifos, PSRM

Integritatea în activitatea politică

08 octombrie 2019
1491
Arhiva

Adriana Bețișor: un milion de lei câștigat la nuntă și...

Procurora din Procuratura Anticorupție Adriana Bețișor, care a condus urmărirea penală în dosarul de trafic de influență și luare de mită al fostului premier Vlad Filat, a declarat pentru anul 2015 un venit de peste un milion de lei obținut din donațiile care i-au fost făcute la nunta sa cu actualul șef interimar al Direcției Antifraudă a Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, arată o investigație a jurnaliștilor de la Ziarul de Gardă, publicată joi, 7 iunie. Tot în anul 2015 ea a intrat în posesia unui autoturism Skoda Octavia nou, care valorează cel puțin 15 mii de euro. Adriana Bețișor a declarat pentru Ziarul de Gardă că acesta este un autoturism care aparține unei persoane aflate peste hotare, iar ea îl folosește prin mandat. 

07 iulie 2016
802
Arhiva

Interese.md, un instrument pentru jurnalişti şi membrii...

Juriştii Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC) au lansat un portal în care au adunat la un loc mii de documente ce vizează oficialii şi funcţionarii din Republica Moldova, de la proclamarea independenţei până în prezent. La un click distanţă, oricine  poate afla parcursul politic sau profesional al unui demnitar, iar prin încrucişarea informaţiilor, poate face conexiuni pentru a-i afla interesele de-a lungul carierei. Baza de date, susţin autorii proiectului, va fi un instrument util atât pentru jurnalişti, cât şi pentru membrii Comisiei Naţionale de Integritate.

22 noiembrie 2014
1071
Arhiva

Judecătorii sancţionaţi disciplinar rămân fără prime la...

De la începutul anului curent, Colegiul disciplinar din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a aplicat 11 sancţiuni judecătorilor care au comis abateri disciplinare în exercitarea funcţiei. Potrivit Codului Muncii, odată cu aplicarea acestor sancţiuni disciplinare, judecătorii nu mai beneficiază de stimulări salariale pe perioada validităţii sancţiunii şi nici nu pot fi avansaţi în funcţie.

05 iunie 2013
866