Profil electoral: Diacov Serghei, candidatul Partidului Șor pentru funcția de primar al orășelului Codru, municipiul Chișinău
Integritatea în activitatea politică
Omul de afaceri Serghei Diacov este candidatul Partidului Șor pentru funcția de primar al orășelului Codru. Diacov a deținut consecutiv două mandate de consilier în administrația localității, după ce a candidat pe lista PLDM. https://primariacodru.md/componenta-consiliului-or-codru/
După plecarea din PLDM, Serghei Diacov a fost o perioadă în echipa PDM.
Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale
Serghei Diacov este administratorul și singurul fondator al întreprinderii de transport Altrans-Bis SRL. https://idno.md/companie?idno=1003600057918/societatea-cu-r%C4%83spundere-limitat%C4%83-altrans-bis În Declarația de avere și interese pentru 2018, Diacov a raportat dividende din afacere în sumă de 701 965 lei și salariu de peste 144 mii. Alţi 643 de mii de lei i-a obţinut ca venit de la darea în chirie a unor spații comerciale.
În afară de Altrans-Bis SRL, Serghei Diacov mai deține o afacere în Galați, România, și 50 la sută din capitalul unei firme cu profil juridic din Chișinău. https://declaratii.ani.md/Documents/cni/previewDocHas/id/354360
Candidatul mai deține în proprietate trei terenuri în intravilan, o casă de locuit 139,6 metri pătrați, un garaj de 16,8 metri pătrați, trei spații comerciale cu suprafața totală de 875,4 metri pătrați.
Acesta mai are in proprietate trei automobile de model Mercedes, ultimul fiind procurat în 2016, nou-nouț, cu 44 de mii 445 de euro.
Candidatul are înregistrate pe numele său două conturi bancare în care păstrează economii de 15 mii de euro și o mie de dolari.
În același timp, în perioada anilor 2017-2019 a avut de rambursat un credit de 80 de mii de euro, contactat cu o dobândă anuală de 6 la sută.
Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid
Presa a scris că Serghei Diacov a perfectat vize de reședință la domiciliul său și în unul din spațiile comerciale pentru soțiile procurorilor Nicolae Geru și Andrei Dulghieru. Ulterior, familiile celor doi procurori au primit gratuit terenuri pentru construcție pe teritoriul orășelului Codru, deşi aceștia dispuneau de spațiu locativ în Chișinău. Ambii procurori au fost abilitați să investigheze plângerile locuitorilor din Codru privind înstrăinarea ilegală a terenurilor de către administrația locală. Dosarele nu au avut finalitate. https://www.zdg.md/editia-print/investigatii/daruri-pentru-procurorii-care-imi-verifica-activitatea
Presa a scris că în luna mai 2008, Serghei Diacov a desfăşurat un protest în faţa Primăriei Chişinău şi a ameninţat că îşi va da foc, dacă primarul general, Dorin Chirtoacă, nu va interveni pentru a soluţiona problema iscată în relaţia cu primarul de Codru, Vitalie Mazur. Diacov a adus atunci la protest şi doi copii ai săi, inclusiv unul de vârstă fragedă. Poliţiştii au reuşit să-i facă pe protestatari să predea sticlele cu combustibil.
https://www.ipn.md/ro/trei-persoane-au-protestat-in-fata-cccec-acuzand-institutia-ca-7967_973937.html#ixzz61SheIdlq
Cazier judiciar
Nu există informații despre atragerea la răspundere penală sau contravențională a candidatului.
Sursa: Anticorupție.md
Acest articol apare în cadrul campaniei Promovarea votului informat şi conștient la alegerile locale generale 2019, implementat de CIJM şi API, cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
(VIDEO) Ministrul Justiției: Presa nu mai este o sursă...
Presa nu mai este o sursă de informare veridică, de aceea Autoritatea Națională de Integritate (ANI) nu se va mai putea sesiza din materialele din mass-media, a declarat ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată. El a argumentat în acest mod excluderea mijloacelor de informare în masă din legea referitoare la ANI, ca surse din care inspectorii de integritate se vor putea sesiza pentru a face controale.
Ministrul de Interne, cu locuință de lux donată de pări...
Noul ministru al Afacerilor Interne, Pavel Voicu, locuiește într-o casă scumpă, amplasată in suburbia Durlești a capitalei, pe care părinții săi, care locuiesc in satul Măcărești, r-l Ungheni, i-au donat-o 7 ani in urmă. Despre asta scrie Ziarul de Gardă, care a analizat patrimoniul și veniturile membrilor Guvernului Ion Chicu.
Au fost aleşi reprezentanţii societăţii civile în Consi...
Specialista în comunicare a Asociației Promo-Lex, Tatiana Pașcovschi și Dumitru Ţâra, fondatorul trustului media Realitatea, vor face parte din Consiliul de Integritate al Autorității Naționale de Integritate și vor reprezenta societatea civilă. Ei au fost aleși în bază de concurs dintr-un total de 7 candidați, de către o Comisie formată de Ministerul Justiției, din care au făcut parte reprezentanți ai Ministerului, ai Uniunii Avocaților și ai societății civile. Tatiana Pașcovschi a acumulat 24 de puncte, iar Dumitru Țâra 26 de puncte. Candidații au fost apreciați în baza CV-ului depus, al scrisorii de motivare și a interviului, care a cuprins 6 întrebări.
Gafă a deputaților de aproape jumătate de milion de lei
Doi directori ai Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Nicolae Răileanu și Leonid Belinschi, continuă să activeze în cadrul instituției, chiar dacă mandatele le-au expirat încă acum un an și jumătate. Aceștia susțin că nu se pot concedia, pentru că Parlamentul nu a decis încheierea mandatelor, în schimb a votat numirea altor doi directori la ANRE. Timp de un an și jumătate, cât au lucrat cu mandatul expirat, Răileanu și Belinschi au primit împreună peste un milion și jumătate de lei.
Aici așteptăm comentariul tău!