Profil candidat: Vadim Lelic

Arhiva 15 februarie 2019 2330

Integritatea în activitatea politică



Vadim Lelic, născut în a. 1972, a absolvit Facultatea de Istorie și Psihologie la Universitatea Pedagogică „Ion Creangă”, din Chișinău. În administrația publică locală a venit din business și acum încheie al treilea mandat de primar al orașului Telenești. Toate scrutinele le-a câștigat din primul tur. Candidează la funcția de deputat în circumscripția uninominală nr.14 Telenești, din care fac parte majoritatea localităților din raioanele Telenești și Șoldănești.

Primul mandat de primar, în 2007, Vadim Lelic l-a câștigat având o susținere masivă din partea Partidului Popular Creștin Democrat (PPCD). În 2008 majoritatea reprezentanților acestui partid au părăsit formațiunea, invocând dezacorduri cu politica promovată de conducerea PPCD și au aderat la PLDM. Alegerile generale locale din 2011 și 2015 Vadim Lelic le-a câștigat deja ca reprezentant al Partidului Liberal Democrat. În actuala campanie electorală (2019) candidează pentru un mandat de deputat din partea PDM, la care a aderat în 2018, alături de mai mulți demnitari ajunși anterior în funcții pe listele PLDM.

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

Așa cum notează în declarația sa de avere depusă la CEC în campania electorală 2019, Vadim Lelic împreună cu o altă persoană este fondator al SRL LV&TR care prestează servicii de morărit. Familia mai deține două case case de schimb valutar situate în or. Telenești. Una a fost fondată în 1996, iar alta în 2005. În ele Vadim Lelic deține cote-părți de 80% și respectiv 20%, cu valoarea de 400 mii lei și respectiv 100 mii lei.

La sediul uneia dintre casele sale de schimb, la începutul anilor 2000, Vadim Lelic a fost împușcat de câteva ori de un grup de persoane care au încercat să ia banii din încăpere. Lelic a suportat atunci câteva intervenții chirurgicale și după multe luni de tratament a revenit la muncă.  

În anii 2017-2018 salariul său de primar a constituit 221 386 lei, iar de la una dintre casele de schimb a avut un venit de 86 mii lei.

Vadim Lelic are în proprietate o casă estimată la 165 mii lei, un apartament de 36,5 m2 cu valoarea cadastrală de 222,5 mii lei, un spațiu comercial cu suprafața de 147,3 m2, din care candidatul deține o treime, toate dobândite până a fi ales în funcția de primar. El mai declară două terenuri și ½ din teren intravilan și unul agricol.

Integritatea în gestionarea funcției publice

Din 2011, administrația orașului Telenești, condusă de Vadim Lelic, a realizat proiecte sociale în valoare totală de peste 90 de milioane de lei, implementate în special cu bani din partea organizațiilor internaționale. La sfârșitul anului 2018 Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul” a editat, cu sprijinul Consiliului Europei, o Antologie a bunelor practici ale autorităților publice locale din Republica Moldova. Dintre cele 37 de bune practici descrise în antologie, regiunea Orhei este prezentată doar cu două istorii şi ambele vizează autoritățile or. Teleneşti.

Cazier judiciar

Nu există informații despre antecedente penale sau contravenționale ale candidatului.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2019”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova. 



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Profil candidat: Gheorghe Para

Integritate în activitatea politică

07 februarie 2019
1830
Arhiva

Ambasadorul Norvegiei la Kiev: „Este aproape imposibil...

În Republica Moldova și Ucraina, unde corupția este prezentă în toate domeniile, rolul jurnaliștilor de investigație și al organizațiilor neguvernamentale este unul colosal în procesul de prevenire. Este una dintre concluziile formulate de participanții la conferința regională "S.T.O.P Corupția", care se desfășoară la 30 și 31 mai la Kiev și la care participă jurnaliști de investigație, activiști, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale din ambele țări.

31 mai 2016
818
Arhiva

Profil candidat: Dumitru Diacov

Integritatea în activitatea politică

03 februarie 2019
1459
Arhiva

Profil candidat: Sergiu Tutovan

Integritatea în activitatea politică

11 februarie 2019
1501
Arhiva

Conflicte de interse soluționate prin divorț: o inițiat...

Primarul comunei Chițcanii Vechi din raionul Telenești, despre care Moldova Curată a scris acum trei ani, continuă să muncească în primărie împreună cu fosta soție, de care a divorțat pentru a soluționa conflictul de interese. Soția sa este perceptor fiscal. Chiar și așa, primarul afirmă că perceptorul fiscal nu are relație de subordonare cu primarul. Pentru că acesta nu este singurul caz în care unele cupluri au decis să divorțeze ca să soluționeze conflictul de interese, experții anticorupție spun că ar fi necesare modificări la legislație, astfel ca noțiunea de „persoane apropiate” să se refere și la foștii soți.

23 martie 2016
1307
Arhiva

Primarul din Bleșteni a declarat un eventual conflict d...

În comuna Bleșteni din raionul Edineț primarul și-a angajat sora în calitate de directoare a Centrului comunitar pentru persoane în etate. Alesul local spune că în sat nimeni nu ar lucra cu un salariu atât de mic, de doar circa o mie de lei, de aceea și-a numit sora în această funcție. După aproape un an de la angajare, primarul s-a „spovedit” la Comisia Națională de Integritate (CNI).

30 decembrie 2015
1341