(Ne)cunoscuţii din Parlament

Arhiva 16 martie 2015 829
Imagine simbol

 - CV-urile actualilor deputaţi?  



- Să mai răbdăm…

Asta ne-a răspuns un reprezentant al Direcţiei resurse umane din Parlament când l-am întrebat de ce pe pagina web a Legislativului sunt plasate informaţii generale numai despre 41 de deputaţi, chiar dacă au trecut patru luni de când Curtea Constituţională a validat mandatele deputaţilor. Totodată, de o lună şi jumătate avem Legislativ funcţional. Profilurile majorităţii deputaţilor nu sunt completate cu date biografice sau informaţii despre activitatea lor profesională.

Profilurile a 60 de deputaţi din actualul Legislativ sunt plasate doar de formă pe pagina web, întrucât nu conţin informaţii despre aleşii poporului. Astfel, nici jurnaliştii şi nici oamenii care i-au ales nu ştiu prea multe despre biografia, studiile sau activitatea profesională a parlamentarilor. 

Cei mai secretizaţi sunt cei din Partidul Socialiştilor (PSRM). Pe site-ul Parlementului găsim informaţii doar despre activitatea lui Igor Dodon şi a Zinaidei Greceanîi. Profilul celorlalţi 23 de deputaţi nu conţin informaţii. Carmena Lupei, şefa Serviciului de presă al PSRM, ne-a spus că informaţiile au fost expediate Direcţiei resurse umane a Legislativului.

Nici despre deputaţii din Partidul Comuniştilor nu aflăm mai multe. Lipsesc informaţiile despre 10 actuali deputaţi, printre care: Alexandr Bannicov, Boris Golovin, Anatolie Gorilă, Elena GudumacCorneliu Mihalache, Vasilii Panciuc, Oleg Reidman, Artur Reşetnicov, Sergiu Stati şi Igor Vremea.

Cât despre democraţi, pe pagina web a Legislativului sunt informaţii doar despre 9 dintre cei aleşi. Astfel, de oameni rămân ascunse biografiile deputaţilor Costantin Botnari, Valentina Buliga, Demian Caraseni, Dumitru Diacov, Nicolai Dudoglo, Nicolae Molozea, Eugeniu Nichiforiuc, Marcel Răducan, Oleg Sârbu şi Constantin Ţuţu.

Natalia Roşca, consilier în cadrul fracţiunii parlamentare a PDM, a declarat că în prezent informaţia încă se colectează de la deputaţi.

Lipseşte informaţia şi despre activitatea a 8 deputaţi ai Partidului Liberal-Democrat. Aceştia sunt Ştefan Creangă, Vladimir Filat, Aliona Goţa, Nicolae Juravschi, Chiril Lucinschi, Vadim Pistrinciuc, Victor Roşca şi Mihaela Spatari. Şi foştii liberal-democraţi, Iurie LeancăEugen Carpov, care în prezent sunt deputaţi neafiliaţi, au profilurile curate.

Gheorghe Brega: “Parlamentul doarme, greu se trezeşte…”

Nu sunt afişate nici informaţii cu privire la activitatea a 7 deputaţi din fracţiunea Partidului Liberal (PL). Este vorba despre Lilian Carp, Vladimir Cernat, Iurie Chirinciuc, Iurie Dîrda, Mihaela Iacob, Anatolie Şalaru şi Veaceslav Untilă. La rândul său, Gheorghe Brega, secretarul acestei fracţiuni parlamentare, a declarat pentru Moldova Curată că partidul a prezentat demult informaţia solicitată, însă cei din secretariatul Legislativului întârzie cu afişarea ei. „Parlamentul doarme, greu se trezeşte. Dacă ei uită să cumpere apă care este o necesitate zilnică, ce să mai spunem de CV-uri…”, spune deputatul PL.

În replică, Elizaveta Palii, consultant în cadrul Direcţiei resurese umane din Legislativ, afirmă că deputaţii sunt cei care tărăgănează prezentarea informaţiei cu caracter public. Potrivit ei, pentru fiecare deputat este întocmit un dosar care conţine un formular special unde sunt incluse datele biografice ale deputatului, dar şi informaţii despre activitatea educaţională şi profesională. „Noi le facem dosare deputaţilor. CV-uri separat nu au. În dosarul personal este o fişă unde sunt incluse date despre studiile şi activitatea profesională, dar şi câteva date biografice. Acum suntem încă în proces de adunare a datelor. Avem şi deputaţi fără nici o informaţie în dosar. Nu e de mirare dacă nu este informaţia pe site. Eu cred că trebuie să mai răbdăm, noi sperăm ca până la sfârşitul lunii martie să avem şi declaraţiile de avere pentru anul 2014, dar şi şi alte informaţii care vor putea fi plasate pe site”, spune Elizaveta Palii.

La rândul său, Ianina Spinei, expertă la Transparancy International-Moldova, menţionează că tărăgănarea prezentării informaţiei despre deputaţi scade din credibilitatea acestora. „Cetăţeanul trebuie să fie informat despre cine sunt legiuitorii şi în ce domenii au activat. Dacă la capitolul prezentării declaraţiilor de avere pentru anul 2014 pot invoca faptul că actele sunt trimise la Comisia Naţională de Integritate şi că nu sunt obligaţi să le plaseze şi pe pagina web a Parlamentului, atunci publicarea CV-rilor este obligatorie. Eu i-aşi încuraja totuşi să publice odată cu CV-urile şi declaraţiile de avere, aşa cum procedează alte instituţii publice”, susţine experta.

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Ruslan Caşu, candidatul la funcţia de procuror general...

Anul trecut,  Ruslan Caşu, procuror în cadrul Procuraturii Ciocana din municipiul Chişinău,a primit de la Primăria capitalei suma de circa 878 de mii de lei, în urma unei tranzacţii de împăcare într-un litigiu legat de repartizarea unui apartament. Procurorul spune că municipalitatea îi era datoare încă din anul 2009, atunci când a câştigat procesul la Curtea Supremă de Justiţie.

10 noiembrie 2016
2044
Arhiva

Profil candidat: Igor Vremea

Integritatea în activitate politică

21 ianuarie 2019
2031
Arhiva

Ghidul monitorilor pentru buna guvernare

Moldova Curată vă prezintă “Ghidul monitorilor pentru buna guvernare” care conţine principalele prevederi ale Legii privind accesul la informaţie nr. 982/2000 şi ale Legii privind transparenţa în procesul decizional nr. 239/2008. Cunoscând aceste prevederi legale, vei putea supraveghea instituţiile publice şi vei putea influenţa procesul de luare a deciziilor.

28 aprilie 2016
1089
Arhiva

БЫВШИЙ ОФИЦЕР КГБ И ДВА АГРОНОМА БУДУТ СОСТЯЗАТЬСЯ ЗА Г...

От округа № 17 коммуны Чок-Майдан муниципия Комрат за место депутата в Народном собрании Гагаузии (НСГ) борются трое претендентов, выступающих как независимые кандидаты, хотя ранее все были связаны с теми или иными политическими формированиями. При этом двое из них носят ту же фамилию, но не состоят в родстве.

08 noiembrie 2016
1317
Arhiva

Laura Ştefan: Factorul politic este esenţial atunci cân...

Experta anticorupţie de la Bucureşti Laura Ştefan a vorbit în cadrul unui interviu cu Moldova Curată despre experienţa acumulată de instituţiile de drept din România în domeniul combaterii corupţiei şi ce ar putea prelua Republica Moldova în acest sens. Ea a subliniat importanţa asumării reformelor de către clasa politică, dar, mai ales, de către oamenii legii, de la poliţişti şi procurori până la judecători.

21 decembrie 2015
1071
Accesul la informații pe înțelesul tuturor

Cum procedăm atunci când autoritatea publică nu ne ofer...

Întrebare: Sunt reprezentantă a unui ONG care acorda suport persoanelor cu dizabilități din orașul Criuleni. Am solicitat informații de la Spitalul raional Criuleni referitoare la serviciile care au fost acordate unei persoane cu dizabilități severe de vedere. Persoana respectivă a fost transportată din satul Mășcăuți la Spital din Criuleni, cu ambulanța, pe timp de noapte, pentru examinare psihiatrică și narcologică,  deoarece a devenit agresivă, violentă cu familia și cu cei din jur. Deși până acum nu a fost la evidența spitalului de psihiatrie, există bănuieli că aceasta suferă  și de anumite dereglări psihice. În aceeași noapte, la scurt timp după ce a fost adusă la spital, ea a fost trimisă acasă fără a fi însoțită de cineva, fără transport etc. Persoana respectivă este în continuare agresivă.

02 noiembrie 2017
961