(Ne)cunoscuţii din Parlament

Arhiva 16 martie 2015 691
Imagine simbol

 - CV-urile actualilor deputaţi?  - Să mai răbdăm…

Asta ne-a răspuns un reprezentant al Direcţiei resurse umane din Parlament când l-am întrebat de ce pe pagina web a Legislativului sunt plasate informaţii generale numai despre 41 de deputaţi, chiar dacă au trecut patru luni de când Curtea Constituţională a validat mandatele deputaţilor. Totodată, de o lună şi jumătate avem Legislativ funcţional. Profilurile majorităţii deputaţilor nu sunt completate cu date biografice sau informaţii despre activitatea lor profesională.

Profilurile a 60 de deputaţi din actualul Legislativ sunt plasate doar de formă pe pagina web, întrucât nu conţin informaţii despre aleşii poporului. Astfel, nici jurnaliştii şi nici oamenii care i-au ales nu ştiu prea multe despre biografia, studiile sau activitatea profesională a parlamentarilor. 

Cei mai secretizaţi sunt cei din Partidul Socialiştilor (PSRM). Pe site-ul Parlementului găsim informaţii doar despre activitatea lui Igor Dodon şi a Zinaidei Greceanîi. Profilul celorlalţi 23 de deputaţi nu conţin informaţii. Carmena Lupei, şefa Serviciului de presă al PSRM, ne-a spus că informaţiile au fost expediate Direcţiei resurse umane a Legislativului.

Nici despre deputaţii din Partidul Comuniştilor nu aflăm mai multe. Lipsesc informaţiile despre 10 actuali deputaţi, printre care: Alexandr Bannicov, Boris Golovin, Anatolie Gorilă, Elena GudumacCorneliu Mihalache, Vasilii Panciuc, Oleg Reidman, Artur Reşetnicov, Sergiu Stati şi Igor Vremea.

Cât despre democraţi, pe pagina web a Legislativului sunt informaţii doar despre 9 dintre cei aleşi. Astfel, de oameni rămân ascunse biografiile deputaţilor Costantin Botnari, Valentina Buliga, Demian Caraseni, Dumitru Diacov, Nicolai Dudoglo, Nicolae Molozea, Eugeniu Nichiforiuc, Marcel Răducan, Oleg Sârbu şi Constantin Ţuţu.

Natalia Roşca, consilier în cadrul fracţiunii parlamentare a PDM, a declarat că în prezent informaţia încă se colectează de la deputaţi.

Lipseşte informaţia şi despre activitatea a 8 deputaţi ai Partidului Liberal-Democrat. Aceştia sunt Ştefan Creangă, Vladimir Filat, Aliona Goţa, Nicolae Juravschi, Chiril Lucinschi, Vadim Pistrinciuc, Victor Roşca şi Mihaela Spatari. Şi foştii liberal-democraţi, Iurie LeancăEugen Carpov, care în prezent sunt deputaţi neafiliaţi, au profilurile curate.

Gheorghe Brega: “Parlamentul doarme, greu se trezeşte…”

Nu sunt afişate nici informaţii cu privire la activitatea a 7 deputaţi din fracţiunea Partidului Liberal (PL). Este vorba despre Lilian Carp, Vladimir Cernat, Iurie Chirinciuc, Iurie Dîrda, Mihaela Iacob, Anatolie Şalaru şi Veaceslav Untilă. La rândul său, Gheorghe Brega, secretarul acestei fracţiuni parlamentare, a declarat pentru Moldova Curată că partidul a prezentat demult informaţia solicitată, însă cei din secretariatul Legislativului întârzie cu afişarea ei. „Parlamentul doarme, greu se trezeşte. Dacă ei uită să cumpere apă care este o necesitate zilnică, ce să mai spunem de CV-uri…”, spune deputatul PL.

În replică, Elizaveta Palii, consultant în cadrul Direcţiei resurese umane din Legislativ, afirmă că deputaţii sunt cei care tărăgănează prezentarea informaţiei cu caracter public. Potrivit ei, pentru fiecare deputat este întocmit un dosar care conţine un formular special unde sunt incluse datele biografice ale deputatului, dar şi informaţii despre activitatea educaţională şi profesională. „Noi le facem dosare deputaţilor. CV-uri separat nu au. În dosarul personal este o fişă unde sunt incluse date despre studiile şi activitatea profesională, dar şi câteva date biografice. Acum suntem încă în proces de adunare a datelor. Avem şi deputaţi fără nici o informaţie în dosar. Nu e de mirare dacă nu este informaţia pe site. Eu cred că trebuie să mai răbdăm, noi sperăm ca până la sfârşitul lunii martie să avem şi declaraţiile de avere pentru anul 2014, dar şi şi alte informaţii care vor putea fi plasate pe site”, spune Elizaveta Palii.

La rândul său, Ianina Spinei, expertă la Transparancy International-Moldova, menţionează că tărăgănarea prezentării informaţiei despre deputaţi scade din credibilitatea acestora. „Cetăţeanul trebuie să fie informat despre cine sunt legiuitorii şi în ce domenii au activat. Dacă la capitolul prezentării declaraţiilor de avere pentru anul 2014 pot invoca faptul că actele sunt trimise la Comisia Naţională de Integritate şi că nu sunt obligaţi să le plaseze şi pe pagina web a Parlamentului, atunci publicarea CV-rilor este obligatorie. Eu i-aşi încuraja totuşi să publice odată cu CV-urile şi declaraţiile de avere, aşa cum procedează alte instituţii publice”, susţine experta.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

CNI se confruntă cu o lipsă de experiență

După nouă luni de la crearea Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), instituţia care are rolul să verifice declaraţiile de avere şi de interese personale ale persoanelor cu funcţii de răspundere, nu are suficienţi angajaţi. Acest lucru îl specifică Adela Griciuc, şefa Direcţiei control conflicte de interese din cadrul CNI, într-un interviu acordat pentru portalul Moldova Curată.

11 iulie 2013
732
Arhiva

Șefa Trezoreriei de la Cantemir și-a depus mandatul de...

Încă un funcționar public și-a depus mandatul de consilier local, după ce a fost verificat de Comisia Națională de Integritate (CNI). Este vorba despre Tatiana Verdeș, fost șef-adjunct al Inspectoratului Fiscal Teritorial Cantemir, care deține în prezent funcția de șefă la Direcția Trezoreria Teritorială din Cantemir. Funcționara era până în prezent și consilier raional din partea Partidului Liberal Democrat, însă și-a depus mandatul după ce CNI a inițiat un control pe numele ei pentru incompatibilitate de funcții. Anterior, alți câțiva consilieri din diferite raioane au renunțat la mandate în favoarea funcțiilor publice în urma deciziilor CNI.

29 iunie 2016
652
Arhiva

Profil candidat: Reghina Apostolova

Integritatea în activitatea politică

20 februarie 2019
1336
Arhiva

Fostul șef al Direcției Educație Buiucani nu va fi pede...

Fostul șef al Direcției Educație, Tineret și Sport a sectorului Buiucani, mun. Chișinău, Ion Vrânceanu, a rămas nepedepsit pentru faptul că a nu a indicat mai multe imobile în declarația de venituri și proprietăți pentru anul 2013. În schimb, Curtea de Apel Chișinău l-a găsit vinovat de abuz în serviciu și l-a condamnat la privațiune de libertate cu suspendarea executării pedepsei. 

21 iunie 2017
635
Arhiva

Profil candidat: Dumitru Pavel

Integritate în activitatea politică

29 ianuarie 2019
2310
Arhiva

Șefii noii Autorități Naționale de Integritate vor ridi...

Conducătorii Autorității Naționale de Integritate (ANI), structură care urmează să fie creată la Chișinău în locul actualei Comisii Naționale de Integritate (CNI), vor ridica salarii de până la 20 de mii de lei lunar, adică de aproximativ 3 ori mai mari față de retribuțiile actualilor membri ai CNI. Asta prevede pachetul de legi privind reformarea sistemului național de integritate, intrat în vigoare la 1 august 2016.

01 august 2016
632