Profil candidat: Vadim Lesnic

Arhiva 31 ianuarie 2019 1562

Integritate în activitatea politică



Vadim Lesnic (34 de ani) este președinte al raionului Dondușeni, deși locuiește la Briceni. El a absolvit școala medie din satul Trebisăuți, raionul Briceni, după care și-a continuat studiile la Liceul Militar ,,Constantin Brâncoveanu”, or. Ploiești, România. Este masterand în drept internațional al Universității de Studii Europene din Moldova (ULIM). În 2010 s-a alăturat Partidului Democrat. Nu a făcut parte din alte partide.

A deținut mai multe funcții publice, activând în Secția Delicte Transfrontaliere și Informaționale a Comisariatului General de Poliție, Chișinău, la SA “Moldtelecom” pentru regiunea Nord. Din 2015 a deținut funcția de consilier raional și coordonator al aparatului central al PDM în raionul Dondușeni. În decembrie 2017 este ales în calitate de președinte al raionului Dondușeni. Candidează din partea PDM pe circumscripția uninominală nr. 2 orașul Ocnița.

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

Conform declarației de avere depuse la Autoritatea Națională de Integritate pentru anul 2017, democratul ar fi obținut venituri de peste 131, 357 de lei din salariul de la Consiliul raional Dondușeni (13.200 de lei) și SA Moldtelecom (118. 157 de lei). De asemenea, a indicat un venit de 3.600 de lei din îndemnizația de consilier raional Dondușeni și 10.080 de lei din pensia de dizabilitate de la CNAS. Lesnic a mai declarat 100 de mii de lei proveniți din vânzarea autoturismului de marca Land Rover Discovery. Nu a indicat în declarație nicio locuință și nici un credit bancar, însă se folosește de un automobil de marca Skoda SUPERB, fabricat în 2017, care ar valora 700 000 de lei. Conform calculelor, în 2017 candidatul a avut un venit total de peste 258.000 lei. Întrebat de reporterul Campaniei pentru un Parlament Curat de unde a luat banii pentru cumpărarea automobilului de 700.000 lei, democratul a răspuns că suma provine din economiile efectuate împreună cu familia. „Chiar dacă pledez pentru caracterul deschis al campaniei electorale, precum și disponibilitatea de a furniza orice informație personală alegătorilor, spațiului public, totuși aceste economii au tangență cu membrii familiei mele. Fiind ferm convins în intenția nobilă de care Vă ghidați în cadrul proiectului „Parlament Curat”, însă făcând uz de dreptul la respectarea vieții private și de familie, precum și de protecția juridică a Legii datelor cu caracter personal, mă aflu în imposibilitate de a furniza informații privind originea, mărimea etc. economiilor menționate. În final, suplimentar menționez că autoturismul menționat este posedat de mine, nefiind proprietatea mea, întrucăt am încheiat un contract de leasing, obiectul căruia constituie acest autoturism. Așadar, chiar și în prezent continui să achit ratele potrivit contractului de împrumut pentru procurarea autoturismului”, a menționat Vadim Lesnic.

Pe lângă autoturismul de 700.000 lei Lesnic a declarat la ANI că deține o mașină Mercedes 210 D, fabricată în 1997, estimată la 45 000 de lei și un autovehicul de marca Ford Tranzit, care valorează 40 000 de lei.

În declarația depusă la CEC în campania electorală 2019 candadatul a indicat aceleași bunuri ca și pe anul 2017.

Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid

Nu există informații despre eventuale încălcări admise de către candidat în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid.

Cazier judiciar

Nu există informații despre antecedente penale sau contravenționale ale candidatului.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2019”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Profil candidat: Vasile Grădinaru

Integritatea în activitate politică

04 februarie 2019
2896
Arhiva

Preşedinta raionului Făleşti, aleasă cu vot de aur

Raionul Făleşti este condus de democrata Iraida Bânzari. Alegerea ei în fruntea raionului i-a supărat pe consilierii socialişti şi pe cei din partidul lui Renato Usatîi, deoarece o consilieră din partidul lui Igor Dodon a plecat la democraţi, acesta fiind votul de aur.

24 noiembrie 2015
1183
Arhiva

Masa rotundă: „Integritatea politică – condiție esenția...

Asociația Presei Independente (API) și portalul MoldovaCurata.md vă invită la masa rotundă „Integritatea politică – condiție esențială a unui sistem național durabil de integritate”.

24 mai 2019
855
Arhiva

Primar în conflict de interese și cu dosar penal

Primarul comunei Dumbrăvița, raionul Sângerei, Iurie Porcescu, în privința căruia Comisia Națională de Integritate (CNI) a constatat, în ședința de joi, 28 aprilie, existența situației de conflict de interese, s-a ales între timp și cu un dosar penal pentru abuz în serviciu. Primarul a încheiat contracte de prestări servicii cu firma fiului său. Consiliul Raional Sângerei a depus o sesizare la Procuratura raionului, solicitând o investigație, după ce gimnaziul din sat, care a primit căldură de la firma fului primarului, s-ar fi pomenit cu facturi prea mari la încălzire.

25 aprilie 2016
1090
Arhiva

Pirkka Tapiola: „Vrem paşi concreţi care ar asigura dep...

Şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova a declarat în cadrul interviului acordat portalului Moldova Curată că UE îşi doreşte să vadă acţiuni concrete care ar asigura independenţa Procuraturii Generale. Pirkka Tapiola a venit cu această precizare în contextul în care, potrivit lui, începând cu cea de-a doua jumătate a anului 2014, implementarea Strategiei privind reformarea sectorului Justiţiei s-a încetinit considerabil.

25 februarie 2015
790
Arhiva

Camera Înregistrării de Stat oferă informaţii învechite...

Camera Înregistrării de Stat (CÎS) a majorat acum mai mult de o lună tarifele pentru cei care solicită informaţii despre agenţii economici şi întreprinzătorii individuali din Republica Moldova. Deşi până anul trecut percepea taxe destul de mari pentru aceste informaţii, acum CÎS a dublat preţurile, chiar dacă unele date pe care le oferă sunt învechite şi nu au mai fost actualizate de circa patru ani. Este vorba despre informaţiile referitoare la veniturile obţinute de agenţii economici sau de către întreprinzătorii individuali.

02 februarie 2016
960