Profil candidat: Vadim Lesnic

Arhiva 31 ianuarie 2019 1539

Integritate în activitatea politică



Vadim Lesnic (34 de ani) este președinte al raionului Dondușeni, deși locuiește la Briceni. El a absolvit școala medie din satul Trebisăuți, raionul Briceni, după care și-a continuat studiile la Liceul Militar ,,Constantin Brâncoveanu”, or. Ploiești, România. Este masterand în drept internațional al Universității de Studii Europene din Moldova (ULIM). În 2010 s-a alăturat Partidului Democrat. Nu a făcut parte din alte partide.

A deținut mai multe funcții publice, activând în Secția Delicte Transfrontaliere și Informaționale a Comisariatului General de Poliție, Chișinău, la SA “Moldtelecom” pentru regiunea Nord. Din 2015 a deținut funcția de consilier raional și coordonator al aparatului central al PDM în raionul Dondușeni. În decembrie 2017 este ales în calitate de președinte al raionului Dondușeni. Candidează din partea PDM pe circumscripția uninominală nr. 2 orașul Ocnița.

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

Conform declarației de avere depuse la Autoritatea Națională de Integritate pentru anul 2017, democratul ar fi obținut venituri de peste 131, 357 de lei din salariul de la Consiliul raional Dondușeni (13.200 de lei) și SA Moldtelecom (118. 157 de lei). De asemenea, a indicat un venit de 3.600 de lei din îndemnizația de consilier raional Dondușeni și 10.080 de lei din pensia de dizabilitate de la CNAS. Lesnic a mai declarat 100 de mii de lei proveniți din vânzarea autoturismului de marca Land Rover Discovery. Nu a indicat în declarație nicio locuință și nici un credit bancar, însă se folosește de un automobil de marca Skoda SUPERB, fabricat în 2017, care ar valora 700 000 de lei. Conform calculelor, în 2017 candidatul a avut un venit total de peste 258.000 lei. Întrebat de reporterul Campaniei pentru un Parlament Curat de unde a luat banii pentru cumpărarea automobilului de 700.000 lei, democratul a răspuns că suma provine din economiile efectuate împreună cu familia. „Chiar dacă pledez pentru caracterul deschis al campaniei electorale, precum și disponibilitatea de a furniza orice informație personală alegătorilor, spațiului public, totuși aceste economii au tangență cu membrii familiei mele. Fiind ferm convins în intenția nobilă de care Vă ghidați în cadrul proiectului „Parlament Curat”, însă făcând uz de dreptul la respectarea vieții private și de familie, precum și de protecția juridică a Legii datelor cu caracter personal, mă aflu în imposibilitate de a furniza informații privind originea, mărimea etc. economiilor menționate. În final, suplimentar menționez că autoturismul menționat este posedat de mine, nefiind proprietatea mea, întrucăt am încheiat un contract de leasing, obiectul căruia constituie acest autoturism. Așadar, chiar și în prezent continui să achit ratele potrivit contractului de împrumut pentru procurarea autoturismului”, a menționat Vadim Lesnic.

Pe lângă autoturismul de 700.000 lei Lesnic a declarat la ANI că deține o mașină Mercedes 210 D, fabricată în 1997, estimată la 45 000 de lei și un autovehicul de marca Ford Tranzit, care valorează 40 000 de lei.

În declarația depusă la CEC în campania electorală 2019 candadatul a indicat aceleași bunuri ca și pe anul 2017.

Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid

Nu există informații despre eventuale încălcări admise de către candidat în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid.

Cazier judiciar

Nu există informații despre antecedente penale sau contravenționale ale candidatului.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2019”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Președintele raionului Cantemir: două apartamente în Ch...

Raionul Cantemir, care are o populație de 63 de mii de locuitori, este condus din acest an de un democrat. Andrei Ciobanu nu a fost însă departe de o funcție de conducere nici pânâ atunci, întrucât din anul 2011 a fost vicepreședinte al raionului. La 23 iulie 2015 el a fost ales cu scandal. 

30 decembrie 2015
1352
Arhiva

Cazul Policinschi, detalii din anchetă: contract de sut...

Procuratura Anticorupție (PA) a expediat în judecată dosarul penal pe numele președintelui raionului Dubăsari, Grigore Policinschi. PA a anunțat astăzi că demnitarul este învinuit de abuz în serviciu, iar prejudiciul adus statului s-ar ridica la 1,5 milioane de lei. Grigore Policinschi a declarat însă pentru Moldova Curată că aceste învinuiri ar fi „greșeli ale procurorilor” și așteaptă ca în instanță să-și demonstreze nevinovăția.

15 martie 2018
982
Arhiva

Maşinile Consiliului Raional din Rezina, la ele „acasă”

Acum două luni, preşedinta raionului Rezina, Eleonora Graur, a emis o dispoziţie potrivit căreia funcţionarii publici din cadrul Consiliului Raional nu mai au dreptul să parcheze maşinile de serviciu, pe timp de noapte sau în zilele de odihnă, în garajele personale cum o făceau anterior. Aceştia sunt obligaţi să le parcheze într-un loc special amenajat pe teritoriul şcolii tehnice auto din Rezina, pentru ca maşinile să nu fie utilizate de către funcţionarii publici în scopuri personale.

05 iulie 2013
1219
Arhiva

Testele la poligraf – efectuate la aparate necertificat...

Cadrul legal general privind testarea la poligraf, dar și legislația specifică referitoare la unele instituții care trebuie să testeze personalul la ”detectorul de minciuni”, trebuie să fie modificate, consideră experții reuniți în cadrul unei dezbateri organizate de Asociația Presei Independente și portalul Moldova Curată, la tema “Testarea la poligraf: un deceniu de eșecuri sau de reușite?”.

21 februarie 2018
1325
Arhiva

Un pachet de legi anticorupție, respins de Guvern. S-au...

Respingerea de către Guvern a proiectelor de lege privind declararea averilor și intereselor personale și reforma Comisiei Naționale de Integritate s-ar putea solda cu tăierea finanțării din partea Uniunii Europene, este de părere experta anticorupție Mariana Kalughin. Adoptarea acestor proiecte era deja o restanță a Republicii Moldova astfel încât, la fel ca și în cazul tărăgănărilor în procesul de reformare a organelor Procuraturii, Republica Moldova ar putea să rateze anumite părți din tranșele care urmau să fie acordate de UE în suportul reformei sectorului justiției, a explicat Mariana Kalughin pentru Moldova Curată.

16 iunie 2015
834
Arhiva

Mai grav decât bormașina. Ce SURPRIZE se mai ascund în...

Bormașinile de la Spitalul pentru copii „V. Ignatenco” nu sunt cele mai ciudate instrumente folosite în instituțiile medicale din R. Moldova. Ministrul Sănătății, Andrei Usatâi, recunoaște că în multe instituții sunt utilizate chiar și burghie manuale, care se foloseau prin 1944. De asemenea, afirmă oficialul, câmpul de improvizare în domeniul traumatologie este foarte mare.  „Ei lucrează cu șuruburi, piulițe, schije. Nu există doar bormașini performante care costă foarte scump. Asta e problema, spitalele nu sunt dotate cu echipament medical sută la sută. Dar avem elaborat un proiect de reechipare a instituțiilor medicale”, a declarat oficialul într-un interviu pentru „Moldova Curată”. Referindu-se la scandalul bormașinilor, ministrul nu exclude că acesta a avut și un substrat politic, iar instrumentul care apare în scandalosul filmuleț apărut în presă a fost adus de acasă de medicul de la spitalul „V. Ignatenco”. „Când am vizitat blocul de operații al spitalului „V. Ignatenco”, nu am văzut acolo bormașini industriale, ci doar din cele acreditate medical. Mi s-a spus că mașinile folosite în filmuleț au fost aduse de acei medici care apoi le-au dus acasă. Cu toate acestea, știam despre faptul că în spitale sunt folosite astfel de instrumente”, a recunoscut Usatâi. Interviul integral îl puteţi citi aici http://moldovacurata.md/interview/ministrul-sanatatii-interviu

19 august 2013
853