„Ni se distrug casele”. Câteva familii din Prodănești încearcă să convingă autoritățile că locuințele le sunt avariate din cauza carierei de calcar din localitate

Investigații 8 aprilie 2021 5521
Colaj Moldova Curata



Mai mulți locuitori ai comunei Prodănești, raionul Florești, care își au casele într-o zonă apropiată de cariara de argilă betonitică și calcar din localitate, spun că din 2017, când în carieră au fost reluate extragerile de zăcământ prin metoda exploziilor, casele lor au început să se deterioreze. Au apărut crăpături în ziduri chiar și la casele nu foarte vechi. Oamenii cer oprirea lucrărilor sau folosirea altor metode decât exploziile. Firma care extrage exclude că locuințele se distrug de la explozii, insistând că e de la secetă. Primarul, care are pe masă 8 plângeri de la săteni, dă drept argument rezultatul unui raport al Institutului de Geologie și Seismologie care a arătat că intensitatea exploziilor nu a depășit normele admisibile. Solicitat de Moldova Curată, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) sugerează că oamenii ar trebui să depună plângeri la Inspectoratul pentru Protecția Mediului, care poate efectua controalele necesare.

La 10 iunie 2015, Ministerul Mediului, condus atunci de Serghei Palihovici, a semnat un contract cu firma „Agroindservice-M”, prin care s-a permis extragerea „substanței minerale utile” din sectorul de subsol situat „pe versantul stâng al văii râului Răut, la 50-75 m de albia râului” și la 1 km Vest de satul Prodănești (doc).

Nu se știe cum a fost selectat anume acest economic, întrucât MADRM nu ne-a răspuns la această întrebare. Am fost informați doar că acest contract s-a bazat pe Concluzia geologică a zăcământului, perfectată, la cererea agentului economic, de Agenția pentru Geologie și Resurse Minerale (doc).

În 2017 au fost reluate lucrările de extragere a calcarului din cariera Prodănești

„Agroindservice-M” este o companie mixtă moldo-austriacă. Fondatori sunt „L.B.V. Construct” SRL și Dorin și Tatiana Morei. Administrator este Alexandru Vârlan. Lucrările de extragere au început în anul 2017. Sătenii din Prodănești care locuiesc cel mai aproape de carieră, la o distanță de peste un kilometru, spun că de atunci au început să apară primele breșe în pereții caselor.

Tamara Ostrovschi spune că fisurile în pereții casei sale au apărut în 2017 și de atunci s-au extins

Tamara Ostrovschi: ”Locuiesc aici din anul 2000 și aceste crăpături pe care le vedeți astăzi nu erau atunci. Au început să apară în 2017. Îmi amintesc foarte bine, întrucât în anul 2017 am suferit o intervenție chirurgicală, revenisem din spital și apăruseră fisuri, iar după o săptămână, în salon a căzut tavanul. Mi se spunea că e de la ploaie, nu poate fi de la ploaie, întrucât în nici un loc acoperișul casei nu era spart. Apoi ni s-a spus că e de la secetă. Până acum nu au mai fost ani secetoși? Casa mea e din anii ’70 și nu a avut până acum nici o crăpătură. Pensia mea e de 1 255 de lei. Cum pot să repar în permanență casa având așa bani?”. 

Casa Tamarei Ostrovschi

În alte două case de alături, pe care le-am vizitat, la fel, se văd crăpături mari în pereți, în jurul geamurilor sau la colțuri. Oamenii spun că nici ele nu existau anterior. ”Cred că în 2017 a fost o explozie mai puternică, care a deranjat fundațiile caselor și de atunci iată se distrug înce-încet”, adaugă Tamara Ostrovschi

Cu fisuri mari sub tavan și pe la geamuri este și casa Alei Moraru, din aceeași zonă: „Am făcut reparație aici, iată, crapă colțul. L-am rugat pe dl primar: încetați aceste explozii, faceți ceva, că nu mai putem răbda. Am construit această casă cu puterile proprii, nu ne-a ajutat nimeni. Am făcut pentru noi, pentru copiii noștri, dar cu așa tempouri copiilor, din câte se vede, nu le va rămâne nimic”.

Ala Moraru a cerut oprirea exploziilor sau folosirea altor metode de extragere a calcarului, care nu ar dăuna caselor 

Primăria a creat o comisie, iar agentul economic a comandat un raport seismologic

În total, la Primăria Prodănești au fost depuse în toamna anului trecut 8 plângeri în care oamenii cer oprirea exploziilor. Primăria a format o comisie care a fixat situația la toate familiile care s-au plâns. A urmat o ședință a Consiliului local la care s-a discutat situația împreună cu consilierii, cu reprezentanții firmei care extrage și ai celei care face exploziile. „Eram prezentă, întrucât sunt consilieră. Reprezentantul firmei care face exploziile a spus că iată, în sat este o doamnă care vrea bani, dar noi suntem o firmă care lucrează oficial și noi nu îi vom plăti. Atunci m-am ridicat și i-am spus: «Eu sunt doamna care s-a plâns. Am cerut eu vreun ban de la Dvs?». «Nu». Eu n-am cerut nici un ban de la nimeni, vreau doar să nu-mi fie distrusă casa”, spune Ala Moraru.

Urmare a plângerilor, Primăria și managerii „Agroindservice-M” au decis să comande un raport de măsurare a vibrațiilor exploziilor la Institutul de Geologie și Seismologie, singura structură din țară care face astfel de măsurări. Lucrările au fost plătite de „Agroindservice-M” și au costat în jur de 70 de mii de lei, după cum ne-a informat amdinistratorul Alexandru Vârlan.

Măsurările seismologilor au arătat că vibrațiile corespund normelor admisibile

Cercetătorii Institutului au instalat aparatele corespunzătoare în gospodăriile unora dintre familiile care s-au plâns, dar și în alte puncte, în zilele de 21 septembrie 2020, 9 octombrie 2020 și 27 octombrie 2020. Raportul rezultat a arătat că vibrațiile provocate de exploziile din subteran nu depășesc norma admisibilă și, deci, nu ar afecta casele. „Cele trei explozii instrumentate în punctele de pe teritoriul satului Prodănești au fost în limita admisibilă a vitezei și intensitatea seismică nu a depășit I grad pe scara MSK-64. Acțiunile seismice înregistrate la cele trei explozii sunt la limita percepției de către oameni. În principal, asupra oamenilor, un efect emoțional mai mare îl au undele sonore generate de exploziile din carieră. Exploziile din cariera Prodănești cu sarcini de maximum 7 000 kg nu prezintă careva pericol pentru casele de locuit și pentru oamenii din satul Prodănești”, se spune în raport.

Firma „Agroindservice-M” contribuie anual în bugetul local al comunei Prodănești cu o sumă de aproximativ 400 de mii de lei.

Primarul Sveatoslav Hîncu spune că deocamdată nu există dovezi suficiente care ar arăta că locuințele se deteriorează de la explozii: „Eu m-am născut și trăiesc aici și tot mă doare când oamenii spun că iată la mine se distruge casa. Dar trebuie să vedem de ce se distrug. De la explozie sau din altă cauză. Cel mai mult anul acesta s-a deteriorat, în 2020, când a fost secetă. Așa probleme sunt în toate satele unde sunt cariere. Eu nu pot și nici pârghii nu am să închid cariera. Eu înțeleg oamenii, că într-adevăr poate fi și din cauza exploziilor, dar trebuie să avem dovezi”. 

Primarul com. Prodănești, Sveatoslav Hîncu, spune că deocamdată nu a fost identificată o cauză certă a distrugerii caselor 

Din noiembrie 2020 și până acum, problema s-a discutat de mai multe ori la Primărie și la ședințele Consiliului local. Primăria și agentul economic își bazează argumentele pe Raportul Institutului de Geologie și Seismologie, care a arătat că vibrațiile sunt în normă. Oamenii, la rândul lor, spun că acesta nu poate fi considerat un raport independent, de vreme ce a fost făcut la comanda agentului economic și a fost plătit de acesta. L-am întrebat pe Ion Ilieș, șeful echipei de cercetători care au făcut măsurarea la Prodănești, dacă în Republica Moldova există și alte instituții care pot face astfel de măsurări, unde oamenii ar putea solicita un raport alternativ.

Ion Ilieș: „În Moldova nu mai există alte instituții care s-ar ocupa de astfel de măsurări de înregistrare a vibrațiilor, poate, doar să fi apărut vreo firmă privată, de existența căreia eu nu știu. Noi am măsurat trei explozii. Toate au fost în normele valorilor admisibile, nimic nu depășea. E clar că orice explozie dă o oarecare vibrație și oamenii simt mai mult sunetul decât vibrația. E clar că acolo există un conflict, între cineva care lucrează împotriva Primăriei, asta bineînțeles e în detrimentul a tot ce se face acolo. Măsurările noastre au fost făcute obiectiv absolut. Sunt făcute cu aparate moderne, care stau la înregistrarea cutremurelor de pământ, la noi, la rețelele seismice. Am reieșit din normativele care au existat pe timpul Uniunii Sovietice, un normativ nou pentru Republica Moldova nu există, dar am studiat și normativele europene, ca să vedem dacă nu depășim cumva. Totul a fost în normă. Din câte am înțeles, casele au fost construite prin anii 90 pe o fundație nu prea adâncă și bine făcută și seceta din anul 2020 s-a răsfrânt asupra straturilor de la suprafață, care au dus la crăpături și deformări. Dacă ar fi venit comanda din partea Primăriei, oricum noi am fi făcut lucrarea calitativ. Nu ne interesează cine e comanditarul și cine plătește. Reieșim din etica noastră de om de cercetare. Toate înregistrările se păstrează și sunt făcute cu aparate moderne omologate în lumea întreagă care înregistrează cutremurele de pământ. Orice înregistrare poate fi pusă la verificare, la expertiză. Așa că noi nu avem nici o teamă în sensul ăsta. Absolut nu puteam să scriem alte valori decât arătau aparatele”. 

Ion Ilieș a adăugat că atunci când au apărut problemele, ar fi trebuit solicitată o expertiză pe care să o facă specialiștii în construcții a caselor despre care se spune că sunt deteriorate de explozii.

Administratorul „Agroindservice-M”, Alexandru Vârlan: „Noi avem raportul Institutului de Geologie. E document oficial că noi nu prejudiciem cu nimic. Ce putem să mai facem? Că ei se ceartă acolo între ei, că unul vrea să fie primar, că altul vrea să candideze data viitoare... asta e altceva. Noi am rugat: luptele politice fără noi. Noi plătim impozite, noi avem investitori străini, noi ne respectăm angajamentele”.

Moldova Curată: Nu vorbim despre politică. Noi am intrat în câteva case din Prodănești și ele aveau pereții crăpați.

Alexandru Vîrlan: Eu am propus oamenilor să facem din contul nostru expertiza fundațiilor și a construcțiilor, a caselor, ca să vedem dacă au fost respectate toate normele în construcții și ei au refuzat. Noi tot suntem interesați să aflăm dacă problema vine de la noi sau nu. Adică dacă patru ani am activat și era tot normal, dar iată anul acesta au început problemele.

Și inginerul-tehnolog pentru procese miniere Alexandr Petlevoi, angajat la „Agroindserice-M”, insistă că nu poate fi vorba de vreo abatere de la norme și că plângerile ar fi o consecință a „conflictului dintre primar și un grup de oameni care au pretenții exagerate”.

Alexandr Petlevoi: Rezultatele raportului seismologilor au arătat că intensitatea seismică în cazul exploziilor în cariera Prodănești este de mai puțin de un punct pe scara de 8 poziții a lui Richter. Vă explic ce înseamnă mai puțin de un punct. Când pe o stradă trece o mașină de mare tonaj, în apropiere de case de locuit, vibrațiile scoarței terestre ajung la 0,5 puncte. Seismologii au fixat vibrații de mai puțin de un punct în locurile în care s-au plâns oamenii. Cea mai mare intensitate seismică a fost fixată în zona fabricii avicole, care se află lângă carieră, dar tot mai puțin de un punct. Recomandările seismologilor din Republica Moldova și cei europeni arată că este permisă efectuarea lucrărilor cu exploziv dacă intensitatea seismică nu depășește 2 puncte. Deci lucrările noastre nu provoacă nici un prejudiciu caselor și construcțiilor.

Moldova Curată: Chiar dacă exploziile au loc în permanență?

Alexandr Petlevoi: Asta se întâmplă atât de fulgerător, încât construcțiile nu sunt supuse unor acțiuni distrugătoare. Ca și cum pe alături ar trece o mașină. Seismologii ne recomandă să facem explozii cu până la 7 000 kg de explozibil. Noi întotdeauna punem de două ori mai puțin, ca să avem o rezervă de siguranță, ca nimeni să nu ne poată acuza că încălcăm recomandările”.

Alexandr Petlevoi, inginer-tehnolog pentru procese miniere  

Între timp, totuși, exploziile se fac cu un volum mai mic de explozibil

Din toamna anului 2020 și până acum, nu s-a ajuns la o concluzie definitivă în problema distrugerii caselor sau la vreun acord între cele trei părți – cariera, Primăria și oamenii prejudiciați. Totuși, de la primar am aflat că în prezent, în aprilie 2021, în carieră se fac explozii cu o cantitate mai mică de explozibil. Acest fapt ni l-a confirmat și administratorul firmei „Artvlamir”, responsabile de detonare, Serghei Radcenco.

Serghei Radcenco: Am micșorat în primul rând numărul de sonde. Acum se forează mai puține sonde și cantitatea de explozibil la sonde care se pune este cu 30-40% mai micșorat. Asta a fost dorința administrației „Agroindservice”, dar dacă ați vorbit cu dl Ion Ilieș, ați văzut că după cercetările care s-au făcut, acolo indicatorii seismici erau în normă. Noi am redus nu cantitatea de explozibil la sondă, dar cantitatea sondelor. Doar cantitatea totală s-a micșorat.

Moldova Curată: Asta face ca vibrațiile să fie mai mici?

Serghei Radcenco: Da, dar mai este un factor, pe ce orizont noi lucrăm. Dacă e mai adânc, mai puțin se simt vibrațiile.

Alexandru Vârlan a confirmat că la ultimele detonări au loc schimbări în modul de realizare a exploziilor: „Da, noi acum facem măsurări ca să vedem dacă influențează o metodă sau alta”.

Ce spune Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului

Am solicitat MADRM să ne comunice dacă, de la redeschidere până în prezent, la cariera de la Prodănești au fost efectuate controale. Am fost informați astfel că din aprilie 2017 competența de a face controale în domeniul utilizării subsolului și resurselor naturale a trecut exclusiv la Inspectoratul pentru Protecția Mediului (IPM) (doc).

IPM a efectuat un singur control la cariera Prodănești, la 3 septembrie 2019. „La momentul controlului s-a determinat că lucrările de extragere se efectuau atât pe terenurile deținute în arendă, cât și pe o suprafață de 0,4989 ha teren fără număr cadastral, delimitare grafică, nefiind cunoscută nici destinația, prin ce au fost încălcate prevederile art. 20, 21 și 31 ale Codului Funciar nr. 828 din 25.12.1991. Pentru încălcările menționate, factorii de decizie ai SRL „Agroindservice-M” au fost atrași la răspundere contravențională în temeiul art. 116 al. 1 al Codului Contravențional nr. 218 din 24.10.2008”(doc). 

Alexandru Vârlan a confirmat că firma pe care o conduce a fost amendată cu 6 mii de lei, dar spune că abaterea era ca urmare a unei erori curente: „Noi lucrăm în perimetrul minier, doar când s-au făcut lucrările de copertare s-au greșit cu doi metri. Era doar o eroare „la ochi”. Cel mai important e că acolo nu erau exploatări, dar s-a depozitat niște teren. Dar acolo e proprietatea noastră privată, nu-i teren agricol, încălcări nu-s”.

Sătenii pot depune o plângere la Inspectoratul pentru Protecția Mediului

Firma „Agroindservice-M” are dreptul să extragă argilă și calcar betonic de la Prodănești până la terminarea zăcământului din subsol. Nu există limitări în timp. IMP ne-a explicat că, în cazul, cand „preia spre examinare o plângere ce vizează acțiunile unui agent economic care are o activitate de exploatare a resurselor minerale ce produce efecte negative asupra locuitorilor din preajmă, Inspectoratul, in conformitate cu prevederile Legii nr.131 din 08.06.2012 privind control de stat asupra activității de întreprinzator și Hotarârii Guvernului nr.963 din - 03.10.2018, în baza analizei riscurilor aferent domeniilor de competență, se face evaluarea criteriilor de risc, în rezultatul căreia se consideră justificată întemeierea sau refuzul unui control inopinat” (doc). 

Viorica Zaharia

 

 
  https://lh5.googleusercontent.com/AukH5alP0OZAIIRBm8IXucFnE3m9h-QIdBsNFiXVKjfvyFV16VoKjrJJu_WDV_bC2Z0ec7-yOE3tA6ZUltwyytqh-Mbk1oEbk23aiGxDYhr2MOLEZU1FeV3SxaHLtGFzP2yeUUU

 

 

 

 

Acest proiect este finanțat de Uniunea Europeană

Această investigație este realizată cu sprijinul financiar al Uniunii Europene și Fundației Konrad Adenauer. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului “Responsabilitate și implicare civică pentru buna guvernare”, implementat de Asociația Presei Independente (API), în cadrul Programului de granturi “Dezvoltarea societății civile la nivel local în republica Moldova” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene. 



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2021

Locuințe sociale din Nisporeni au fost acordate cu titl...

30 august 2021
6040
2021

Sindrofie pe timp de pandemie: aproape două milioane de...

14 martie 2021
1924
2021

Vulpile turbate, „problema majoră”  a moldovenilor

05 aprilie 2021
3192
2021

Lux pe patru roți. În pandemie, unele primării și consi...

O parte din aceste cumpărături fuseseră planificate în buget, altele însă au fost făcute din economii.

31 martie 2021
2862
2021

Ministerul Educației a plătit 3,15 milioane de lei unei...

19 aprilie 2021
2249
2021

„Diplomația, un lux costisitor” sau cum ambasadele R. M...

3,5 milioane de lei - atât s-a cheltuit anul trecut pentru procurarea a cinci automobile noi pentru misiunile diplomatice ale R. Moldova.

13 aprilie 2021
2161