Un stadion din Cahul a fost modernizat cu peste 10 milioane de lei, însă în vestiare nu a fost prevăzut un sistem de aerisire. Un consilier local susține că pereții, după reparație, au deja igrasie și mucegai

Investigații 26 octombrie 2021 3954
Vestiarele stadionului raional ,,Atlant” din Cahul. Sursa: MoldovaCurata.md



Consiliul Raional Cahul (CR) a plătit peste 10 milioane de lei pentru lucrările de construcție a clădirii administrative a stadionului raional „Atlant”, care însă nu au inclus și un sistem de ventilare. Acum, la încheierea lucrărilor, un consilier raional susține că din această cauză, pe pereți este igrasie, iar tencuiala cade. Șeful Direcției construcții și drumuri a CR Cahul confirmă că lipsa sistemului de ventilare a fost o scăpare, iar pentru a remedia problema, autoritatea raională va mai trebui să achite circa 20 de mii de lei.

Planificare defectuoasă

În luna ianuarie 2019, CR Cahul a anunțat un concurs de achiziții publice pentru lucrări de construcție a clădirii administrative cu vestiare a stadionului raional „Atlant” din satul Crihana Veche. Stadionul se află în gestiunea Consiliului Raional. Proiectul prevedea construcția și amenajarea mai multor încăperi, inclusiv a vestiarelor, blocurilor sanitare cu duș, a birourilor pentru medici și asistenți medicali, a spațiilor pentru antrenori etc.

Proiectul prevedea și reconstrucția din temelie a tribunelor cu o capacitate de cca 1000 spectatori.

Sursa: MoldovaCurata.md

La concurs și-au depus ofertele 5 agenți economici: „Trend-Construct” SRL, „Foremcons” SRL, „Izodromogaz” SRL, „Lumea Calității” SRL și „Noul Ered” SRL. Consiliul Raional oferea pentru aceste lucrări suma 6,63 milioane de lei (fără TVA). Deși CR Cahul anunța un concurs de câteva milioane de lei,  în Planul achiziţiilor publice pentru anului 2019, autoritatea raională a planificat  doar 2,5 milioane de lei.

Câștigătoare a concursului a fost desemnată firma „Trend-Construct” SRL, o companie cu sediul în municipiul Cahul, iar potrivit datelor oferite de platforma Infobase.md, în anul 2019 ea ar fi avut 33 de angajați și un profit net de 71,7 mii lei. Totodată, potrivit datelor de pe portalul Open Money, compania a câștigat până în prezent mai multe contracte de achiziții publice în valoare totală de peste zece milioane de lei.

Decizie contestată la ANSC

Una din firmele care a participat la concurs, „Izodromogaz” SRL, a depus o contestație la Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor, spunând că oferta sa a fost respinsă neîntemeiat pentru necorespunderea volumului ofertei cu caietul de sarcini. La rândul său, CR Cahul susține că oferta depusă de „Izodromgaz” SRL nu corespunde cerințelor solicitate și că aceasta nu a demonstrat o experiență similară cu cea a firmei câștigătoare. De asemenea, CR a afirmat că „Izodromgaz” nu a prezentat copiile proceselor verbale la terminarea lucrărilor precum și copiile ofertelor menționate.

ANSC a admis contestația înregistrată și  a anulat  decizia de atribuire a contractului. Membrii ANSC au cerut CR Cahul să reevalueze ofertele.

Alt concurs, același câștigător

În luna aprilie 2019, Consiliul Raional a anunțat organizarea unui alt concurs de achiziții publice. Însă, de această dată, achiziția avea o valoare  estimată de 9,07 milioane de lei. La acest concurs firma „Trend Construct” a oferit prețul de 8,69 milioane de lei (fără TVA),  iar „Izodromgaz” a depus oferta cu prețul de 6,70 milioane de lei (fără TVA). Și la acest concurs a fost desemnată câștigătoare firma „Trend-Construct” SRL, chiar dacă a oferit un preț cu peste 2 milioane de lei mai mare.  Și de această dată, „Izodromgaz” SRL a contestat rezultatul procedurii de atribuire a contractului. Firma a cerut anularea deciziei grupului de lucru privind respingerea ofertei sale, cu obligarea reevaluării ofertelor de către autoritate. ANSC a emis o decizie prin care a admis parțial contestația depusă de către „Izodromgaz” SRL. Prin decizia sa, ANSC a dispus anularea deciziei de atribuire a contractului de achiziții publice în partea ce ține de evaluarea ofertei „Trend-Construct” SRL. ANSC a obligat, de asemenea, Consiliul Raional Cahul, ca măsură de remediere, în termen de până la 7 zile, să reevalueze oferta „Trend-Construct” SRL din cadrul procedurii de achiziție publică.

Lucrări tergiversate din cauza pandemiei

Membrii grupului de lucru au descalificat ofertantul „Izodromgaz”, care a propus un preț mai mic, fără a preciza argumentele legale, pe portal fiind indicat „alte temeiuri de respingere a ofertei”. Mai mult, autoritatea contractantă nu a publicat o motivare care ar argumenta decizia de atribuire a contractului de achiziții publice de lucrări către „Trend-Construct” SRL și motivele descalificării operatorului economic „Izodromgaz” SRL.

Lucrările la stadionului raional „Atlant” încă nu au fost recepționate. Sursa: MoldovaCurata.md

Conform datelor Agenției Achiziții Publice cu privire la contractele atribuite, la 12 august 2019, contractul în valoare de 10,43 milioane de lei (inclusiv TVA) a fost atribuit firmei „Trend-Construct” SRL.

Operatorul economic avea obligația de a executa lucrările până în luna decembrie 2020, însă până în prezent nu au fost recepționate final aceste lucrări. Administratorul firmei, Chiril Niculița, a explicat pentru portalul Moldova Curata.md că lucrările au fost tergiversate din cauza pandemiei. Deoarece firma câștigătoare nu a realizat lucrările la timp, a fost încheiat un acord adițional de prelungire a termenului contractului de achiziție în executare.

Vestiare sportive fără ventilare

Recent, o comisie din cadrul Consiliul Raional a fost la stadion ca să evalueze lucrările. Consilierul raional Gheorghe Tabuncic, care a făcut parte din comisie, a declarat pentru portalul MoldovaCurata.md că deși nu au fost date în exploatare lucrările de construcții, înăuntru ar cădea tencuiala și pereții ar avea mucegai.

„Eu am fost acolo și am adresat o mie și o sută de întrebări, la care nu avem răspuns până astăzi. Au fost găsite multe neajunsuri. Acolo totul este cu probleme. Mucegai pe pereți, cade tencuiala”, a spus consilierul raional.

El a precizat că lipsește un sistem de ventilare, ceea ce ar fi o mare eroare atât din partea firmei, cât și din partea CR Cahul, care a evaluat oferta și a oferit contractul:

„Cum să vorbim de vestiare la un stadion și să nu fie ventilare? Nu îmi imaginez așa ceva”. Consilierul afirmă că deși a trecut aproape o lună de la vizita la stadion, până acum nu a fost întocmit un proces-verbal de evaluare a lucrărilor.

La rândul său, Chiril Niculița, directorul firmei „Trend Construct”, respinge că înăuntru ar fi mucegai și ar cădea tencuiala.

„În proiect nu este prevăzut un sistem de ventilare. Este lăsat loc, el oricând poate fi făcut, acolo e curat, frumos, nu se discută despre mucegai și de tencuială căzută. Unor oameni le place să inventeze”, spune directorul firmei. El susține că sistemul de ventilare nu era inclus în proiectul aprobat de CR Cahul: „Multe nu s-au inclus în proiect, de aceea lucrările noastre s-au întins. Noi am venit cu oferta inclusă în caietul de sarcini făcut de proiectant. Oferta noastră a fost făcută după devizul lor”, afirmă Chiril Niculița, care mai adaugă că în proiect nu era inclusă nici iluminarea tribunelor.

Eroarea va fi plătită tot din bani publici

La rândul său, Pavel Maximenco, șeful Direcției construcții și drumuri din cadrul Consiliul Raional Cahul confirmă că un sistem de ventilare nu a fost construit, dintr-o scăpare, de aceea autoritatea raională va trebui să mai aloce bani pentru remedierea problemei:

„Nu știu cât va fi, vreo 10 sau 20 de mii de lei, cred că vor ajunge”.

Referitor la procesul-verbal pe care urma să-l redacteze, în care să fie fixate toate neajunsurile depistate la fața locului, Pavel Maximenco a spus că nu a reușit să îl facă deoarece s-a aflat în concediu de boală.

Autoritățile raionale spun că odată cu renovarea stadionului raional „Atlant”, va fi asigurată buna desfășurare a meciurilor din cadrul Campionatului Republicii Moldova la fotbal masculin si feminin, Devizia A, B și Cupa Moldovei, dar va permite și desfășurarea meciurilor din cadrul campionatelor locale si regionale.

Lilia Zaharia

 

Această investigație apare cu suportul Fundației Soros Moldova. Fundația nu intervine în politica editorială a redacției.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2021

Mașinile primăriei Hâncești continuă să folosească benz...

Primăria municipiului Hâncești cumpără de câțiva ani produse petroliere de la firma la care actualul primar a fost co-fondator.

04 mai 2021
6336
2021

Moștenirea lăsată de Grigore Repeșciuc la primăria Căuș...

18 ianuarie 2021
6886
2021

Sindrofie pe timp de pandemie: aproape două milioane de...

14 martie 2021
1924
2021

825 de milioane de lei în 6 ani: firmele vizate în „dos...

28 noiembrie 2021
2116
2021

Milioane de lei cheltuite din Fondul Ecologic Național...

23 noiembrie 2021
1286
2021

O parte din banii europeni donați Găgăuziei pentru echi...

Ce rol a avut Executivul găgăuz?

30 martie 2021
5922