Noul preşedinte al raionului Hânceşti, interceptat în dosarul fostului şef de la Fisc: „Toată republica să fie verde”

Arhiva 10 ianuarie 2015 1002
Anatolie Loghin vine în locul lui Grigore Cobzac

Anatolie Loghin, noul preşedinte al raionului Hânceşti, este unul dintre funcţionarii care apare în interceptările telefonice făcute publice acum doi ani și care sunt probe în dosarul fostului şef al Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, Nicolae Vicol. Pe atunci, Anatolie Loghin era şeful Inspectoratului de Stat Hânceşti, iar superiorul său îi sugera la telefon că „trebuie de lucrat ca toată republica să fie verde”.



În această săptămână, Anatolie Loghin i-a luat locul liberal-democratului Grigore Cobzac la conducerea raionului Hâncești. După alegerile din noiembrie 2014, Grigore Cobzac s-a ales cu un fotoliu în Parlament. Anatolie Loghin vine în fruntea raionului după ce din 2010 şi până în prezent a fost şeful Fiscului în Hânceşti.

Acum doi ani în presă au apărut interceptările mai multor convorbiri telefonice ale fostului şef al Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, Nicolae Vicol, cu câţiva demnitari de stat, printre care fostul premier Vladimir Filat, ministrul în exerciţiu al Afacerilor Interne, Dorin Recean, sau deputatul liberal-democrat Valeriu Streleţ. Unul dintre interlocutori a fost Anatolie Loghin.

Vă prezentăm descifrarea unei secvenţe a convorbirii telefonice:

Nicolae Vicol: Trebuie de lucrat ca, în primul rând, să fie toată republica verde.

Anatolie Loghin: Asta e cel mai important!

N.V.: Pentru asta eu chem toată lumea la mine. (...) Eu pe toţi care îi întăresc îi pun să scrie cerere de demisie din proprie iniţiativă, pe numele meu. Dumneata nu o să scrii, dar restul toţi trebuie să scrie.

A.L.: Şi şefi, şi şefi-adjuncţi?

N.V.: Toţi, absolut! Ca să lucreze, să nu fie cepăuri (situaţii extreme - n.r.). Atunci când ei fac ceva sau iau ruble, sau fac promisiuni, ei să se gândească. Ei merg prin raioane, îi pui de la partid şi ei merg prin raioane şi încep a strânge bani. Înţelegeţi?

A.L.: Asta e cel mai...

N.V.: Eu întăresc în funcţie persoanele, dar ei să-mi scrie cerere de demisie din proprie iniţiativă şi să lucreze.(...) Să menţinem mediul de afaceri aşa ca să fie cu noi, nu să-l pedepsim şi să voteze împotrivă. Cât a mai rămas? Urmează acuşi să se înceapă campania.

Solicitat de Moldova Curată, Anatolie Loghin a recunoscut că a avut această discuţie cu fostul său şef. „Fiecare avem activitate obştească. Toată lumea ştie că sunt membru PLDM. Până la urmă, nu a fost nimic deosebit în acea discuţie. Cunoaştem că verdele este culoarea. A fost doar o vorbă...”, ne-a spus Anatolie Loghin.

Interceptările difuzate de mai multe instituţii media în februarie 2013 sunt probă în dosarul penal al lui Nicolae Vicol, bănuit de comiterea mai multor acţiuni de corupţie. Preşedintele raionului Hânceşti afirmă că nu a fost audiat în acest dosar.

Cauza penală se află pe masa magistraţilor de mai bine de un an.

Anastasia Nani



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Număr mare de demisii în procuraturi. Motivul: noua leg...

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) va examina joi, 12 martie, cel puțin 7 cereri depuse de procurori care vor să demisioneze, o cifră relativ mare având în vedere că la alte ședinte nu este examinată nicio cerere. Semnatarii cererilor evită să spună din ce motive vor să părăsească sistemul. Președintele Consiliului Superior al Procurorilor, Mircea Roșioru, spune însă că unul dintre motivele principale ar fi proiectul noii legi cu privire la avocatură, care prevede că procurorii și judecătorii care au muncit în domeniu mai mult de 10 ani nu vor mai avea privilegiul de a fi admiși în avocatură fără examen. Potrivit președintelui CSP, ”marea majoritate pleacă pentru că le este frică să nu rămână fără această probabilitate de a obține licența de avocat”.

11 martie 2015
1033
Arhiva

Declaraţiile de avere şi de interese pentru anul 2013 v...

Există riscul ca cele peste o sută de mii de declaraţii de avere şi de interese care au fost depuse în acest an la Comisia Naţională de Integritate (CNI) să fie accesibile publicului abia în luna septembrie, spune preşedintele CNI, Anatolie Donciu. Întârzierea ar fi o consecinţă a lipsei de bani destinaţi procesării declaraţiilor.

16 aprilie 2014
1147
Arhiva

Un primar din Basarabeasca este bănuit că s-a aflat în...

Primarul satului Bașcalia din raionul Basarabeasca, Petru Tarlev, este verificat în prezent de Comisia Națională de Integritate (CNI), care îl suspectează că a admis un conflict de interese atunci când a dat un teren din proprietate publică în arendă soacrei sale. Primarul afirmă, la rândul său, că a respectat procedura și nu a comis nimic ilegal. 

10 iunie 2016
963
Arhiva

Bugetari bogați candidează la șefia ANI

Doi dintre cei patru candidați la funcția de președinte și vicepreședinte al Autorității Naționale de Integritate dețin proprietăți de milioane de lei. Teodor Cârnaț, membru al Consiliului Superior al Magistraturii care râvnește funcții de conducere la ANI, și-a cumpărat anul trecut o casă care valorează mai mult de 2 milioane de lei. În afară de aceasta, Cârnaț deține alte câteva imobile în municipiul Chișinău, pe care spune că le-a dobândit legal. O investigație realizată de reporterii Ziarului de Gardă arată că juristul Teodor Cârnaț deţine două imobile în cartierul Malina Mică şi altele două în centrul capitalei.

18 august 2017
931
Arhiva

Profil candidat: Elena Bodnarenco

Integritatea în activitatea politică

19 ianuarie 2019
1404
Arhiva

Procurorii au reluat verificarea alocării de către Prim...

Actualul vicepreședinte al Judecătoriei Chișinău, Oleg Melniciuc, a obținut terenul pe care s-au construit apartamente ieftine pentru judecători, prezentând, în anul 2014, Primăriei Chișinău un demers în care a făcut afirmații ce nu corespundeau realității. El a scris că situația „privind asigurarea cu spațiu locativ decent al angajaților judecătoriei este critică”. În realitate, din cei 47 de angajați care au primit apartamente 22 aveau locuințe, iar unii chiar case individuale de sute de metri pătrați. Asta au constatat reporterii de la Anticoruptie.md. Primăria, la rândul său, nu i-a cerut magistratului să probeze solicitarea și a acordat terenul, fără licitație. 

03 aprilie 2017
1269