Noul preşedinte al raionului Hânceşti, interceptat în dosarul fostului şef de la Fisc: „Toată republica să fie verde”

Arhiva 10 ianuarie 2015 89
Anatolie Loghin vine în locul lui Grigore Cobzac

Anatolie Loghin, noul preşedinte al raionului Hânceşti, este unul dintre funcţionarii care apare în interceptările telefonice făcute publice acum doi ani și care sunt probe în dosarul fostului şef al Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, Nicolae Vicol. Pe atunci, Anatolie Loghin era şeful Inspectoratului de Stat Hânceşti, iar superiorul său îi sugera la telefon că „trebuie de lucrat ca toată republica să fie verde”.În această săptămână, Anatolie Loghin i-a luat locul liberal-democratului Grigore Cobzac la conducerea raionului Hâncești. După alegerile din noiembrie 2014, Grigore Cobzac s-a ales cu un fotoliu în Parlament. Anatolie Loghin vine în fruntea raionului după ce din 2010 şi până în prezent a fost şeful Fiscului în Hânceşti.

Acum doi ani în presă au apărut interceptările mai multor convorbiri telefonice ale fostului şef al Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, Nicolae Vicol, cu câţiva demnitari de stat, printre care fostul premier Vladimir Filat, ministrul în exerciţiu al Afacerilor Interne, Dorin Recean, sau deputatul liberal-democrat Valeriu Streleţ. Unul dintre interlocutori a fost Anatolie Loghin.

Vă prezentăm descifrarea unei secvenţe a convorbirii telefonice:

Nicolae Vicol: Trebuie de lucrat ca, în primul rând, să fie toată republica verde.

Anatolie Loghin: Asta e cel mai important!

N.V.: Pentru asta eu chem toată lumea la mine. (...) Eu pe toţi care îi întăresc îi pun să scrie cerere de demisie din proprie iniţiativă, pe numele meu. Dumneata nu o să scrii, dar restul toţi trebuie să scrie.

A.L.: Şi şefi, şi şefi-adjuncţi?

N.V.: Toţi, absolut! Ca să lucreze, să nu fie cepăuri (situaţii extreme - n.r.). Atunci când ei fac ceva sau iau ruble, sau fac promisiuni, ei să se gândească. Ei merg prin raioane, îi pui de la partid şi ei merg prin raioane şi încep a strânge bani. Înţelegeţi?

A.L.: Asta e cel mai...

N.V.: Eu întăresc în funcţie persoanele, dar ei să-mi scrie cerere de demisie din proprie iniţiativă şi să lucreze.(...) Să menţinem mediul de afaceri aşa ca să fie cu noi, nu să-l pedepsim şi să voteze împotrivă. Cât a mai rămas? Urmează acuşi să se înceapă campania.

Solicitat de Moldova Curată, Anatolie Loghin a recunoscut că a avut această discuţie cu fostul său şef. „Fiecare avem activitate obştească. Toată lumea ştie că sunt membru PLDM. Până la urmă, nu a fost nimic deosebit în acea discuţie. Cunoaştem că verdele este culoarea. A fost doar o vorbă...”, ne-a spus Anatolie Loghin.

Interceptările difuzate de mai multe instituţii media în februarie 2013 sunt probă în dosarul penal al lui Nicolae Vicol, bănuit de comiterea mai multor acţiuni de corupţie. Preşedintele raionului Hânceşti afirmă că nu a fost audiat în acest dosar.

Cauza penală se află pe masa magistraţilor de mai bine de un an.

Anastasia NaniPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Procurorii şi primarii – lideri la capitolul fals în de...

Cel mai des uită să-şi declare toate averile procurorii, primarii şi funcţionarii publici din cadrul primăriilor. Asta reiese din analiza activităţii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) pentru prima jumătate a acestui an. Comisia a iniţiat  66 de controale şi a emis 27 de acte de constatare în cazuri de încălcare a regimului juridic al declarării veniturilor şi proprietăţii.

13 octombrie 2014
100
Arhiva

Acasă soţ şi soţie, la primărie angajator şi angajată

Iurie Buga, primarul comunei Micleşti din raionul Criuleni, continuă să lucreze cu soţia sa, care este contabilă la primărie. Deşi membrii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) au examinat acest caz cu doi ani în urmă și au clasat cauza, totuși experții anticorupție spun că la mijloc ar putea fi un conflict de interese, deoarece primarul este autoritatea în subordinea căruia se află angajaţii primăriei.

13 martie 2016
87
Arhiva

Directoarea Centrului „Prietenia” din Coşniţa este bănu...

14 ianuarie 2016
87
Arhiva

Profil candidat: Maria Albot

Integritatea în activitatea politică

20 ianuarie 2019
95
Arhiva

Interesele filantropice ale preşedintelui raionului Cah...

Două fundaţii creştine administrate de către familia preşedintelui raionului Cahul, Ion Groza, au luat în arendă, doi ani la rând, tabăra pentru odihna copiilor „Romantica”, amplasată în satul Moscovei. Atunci Ion Groza era consilier local. El susţine că fundaţiile au decis să ia în locaţiune tabăra pentru a le oferi sejururi gratuite elevilor din familii social-vulnerabile şi nu ar fi vorba despre vreun interes personal.

16 ianuarie 2017
89
Arhiva

Procurorul general a semnat ordonanța de pornire a urmă...

Procurorul general Eduard Harunjen a semnat vineri, 22 decembrie 2017, ordonanța de pornire a urmăririi penale pentru fals în declarația de venituri și interese personale pe numele judecătoarei la Judecătoria Căușeni Maria Tertea (Țugui). După ce marți, 19 decembrie 2017, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a autorizat suspendarea din funcție și pornirea urmăririi penale, aceasta va fi urmărită penal conform art. 352 prim, alineatul 2, „includerea intenționată a unor date incomplete sau false, neincluderea intenționată a unor date în declarația de avere și interese personale”. 

25 decembrie 2017
95