O firmă la care primara este fondatoare câștigă licitații în satul Răcăria. «Am actele în ordine, nu am participat la tendere»
Primara satului Răcăria, raionul Râșcani, Valentina Nadulișneac, deține o cotă de 28% din capitalul social al unei întreprinderi agricole, care în ultimii trei ani livrează produse alimentare pentru instituțiile publice din sat. Primara spune că nu s-a aflat în conflict de interese atunci când firma era selectată drept câștigătoare a licitațiilor publice. Reprezentanții CNI afirmă însă că Valentina Nadulișneac nu a depus declarații privind interesul personal, așa cum cere legea.
Firma «Asinaris» SRL a fost fondată în anul 1996 și are adresa juridică în orașul Râșcani. Întreprinderea prestează, potrivit bazei de date a Camerei Înregistrării de Stat, servicii veterinare, dar desfășoară și comerț cu diferite mărfuri. Ea are 4 fondatori, unul dintre ei, cu o cotă de 28%, este Valentina Nadulișneac. Primara a indicat această firmă atât în declarațiile de venituri și proprietăți, cât și în declarațiile cu privire la interese. Tot acolo ea a arătat că soțul său lucrează manager la această firmă. În ultimii ani «Asinaris» SRL a câștigat 7 licitații organizate de Primărie, dintre care 6 de achiziționare a produselor alimentare. Ultimul contract, în valoare de 96 de mii de lei, a fost încheiat la 27 iulie 2015.
Valentina Nadulișneac spune că nu a participat la organizarea licitațiilor câștigate de firma pe care a fondat-o.
«Toate actele sunt în ordine, eu nu am participat la organizarea licitațiilor»
Solicitată de Moldova Curată, Valentina Nadulișneac a declarat că ea nu făcea parte din grupurile de lucru când se organizau licitații publice cu participarea firmei «Asinaris». «Toate actele sunt în regulă, veniți și vedeți. Eu nu participam la organizarea tenderelor pentru că nu am dreptul. Și nici nu semnam contractele de achiziții, delegam pe cineva din primărie, pe contabilul-șef sau pe altcineva. Am depus declarații referitoare la acest lucru, așa cum prevede legea», a declarat primara.
Conform Hotărârii Guvernului nr. 1380 din 10 decembrie 2007, membrii grupului de lucru pentru achiziții sunt obligați să depună declarații pe propria răspundere, care apoi se anexează la dosar. «Fiecare membru al grupului de lucru, până la momentul deschiderii ofertelor, trebuie să declare pe propria responsabilitate că nu este soţ, rudă sau afin până la gradul al treilea cu unul dintre ofertanţii participanţi, sau în ultimii trei ani nu a avut relaţii de muncă sau de colaborare cu unul dintre ofertanţi, sau a făcut parte din consiliul de administraţie ori din orice alt organ de conducere sau de administraţie al acestora, sau deţine cote sau acţiuni din capitalul social subscris al unuia dintre ofertanţi», prevede Hotărârea de guvern.
Directorul adjunct al Agenției Achiziții Publice, Valeriu Secaș, ne-a explicat că aceste declarații depuse de către membrii grupului de lucru se păstrează în dosarul licitației și sunt verificate doar dacă apar dubii în privința corectitudinii organizării licitației sau în cazul altor controale desfășurate de instituțiile de stat.
Primara ar fi trebuit să anunțe CNI atunci când se organizau licitațiile
În afară de declarațiile prevăzute de Hotărârea de Guvern, persoanele cu funcții publice, dacă se află în situația de a lua decizii referitoare la sine sau persoanele apropiate, trebuie să depună și declarații la Comisia Națională de Integritate, timp de 3 zile. Potrivit reprezentanților Direcției conflicte de interese din cadrul CNI, Valentina Nadulișneac nu a depus astfel de declarații. «Chiar dacă primarul a întreprins măsuri de soluționare a conflictului de interese, totuși a admis încălcarea legii, deoarece nu a declarat la CNI, în conformitate cu cerințele articolului 9 al Legii cu privire la conflictul de interese despre conflictul de interese actual în care se afla», ne-au explicat responsabili din cadrul Direcției CNI.
La cele 6 licitații de achiziționare a produselor alimentare, la care firma «Asinaris» a ieșit învingătoare, participau de la 2 până la 5 agenți economici. Valentina Nadulișneac ne-a spus că firma câștiga nu pentru că ea ar fi protejat-o, ci pentru că alte întreprinderi refuză să participe. «Nimeni nu vrea să participe la aceste licitații pentru că este vorba despre cantități mici. La noi totul e în regulă cu documentele. Da, eu sunt fondator la această întreprindere, dar ea face ceea ce nu fac alții. În proporție de 30 la sută prețurile sunt mai mici decât cele propuse de alții», a precizat Valentina Nadulișneac.
În lista licitațiilor câștigate de «Asinaris» SRL am găsit și una în valoare de 95 de mii de lei pentru achiziționarea «lucrărilor de reparaţie a drumului împetruit cu adaos de material nou, drum de acces spre satul Uşurei». Intenționam să o întrebăm pe primară cum de a fost selectată o firmă specializată pe comerț, veterinărie și produse agricole, însă ea a refuzat să ne mai răspundă la întrebări.
Valentina Nadulișneac conduce satul Răcăria deja la al treilea mandat. La alegerile din vara anului 2014 ea a candidat cu Partidul Socialiștilor.
Viorica Manole
Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia EED.
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
В селе Авдарма депутатами Народного Собрания Гагаузии х...
20 ноября голоса двух с лишним тысяч избирателей села Авдарма (округ №11) Комратского района разделятся между двумя кандидатами в депутаты НСГ: лесником Иваном Трандафиловым, представляющим Соцпартию, и директором лицея Еленой Карамит, которая баллотируется как независимый кандидат.
Депутатство - в Гагаузии, процветающий бизнес и роскошн...
От округа № 7 города Чадыр-Лунга за место в Народном Собрании Гагаузии (НСГ) борются пять кандидатов. Наиболее серьёзные претенденты на победу оказались владельцами доходных предприятий и дорогой недвижимости в Кишиневе - там, где на самом деле проживают.
Primarul din Ciripcău şi-a angajat fratele şi cumnata l...
Primarul comunei Ciripcău din raionul Floreşti şi-a angajat cumnata (soţia fratelui) în funcţia de directoare a grădiniţei din localitate. Pe fratele său însă îl angajase mai înainte în calitate de paznic al instituţiei preşcolare. Mihail Donos spune că nu ţine cont de buchea legii atunci când vine vorba să apere interesele tinerei generaţii.
Declarație de susținere a inițiativei Președintelui Rep...
Organizațiile societății civile susţin iniţiativa Președintelui Republicii Moldova, domnul Nicolae TIMOFTI, de a impune criterii de integritate candidatului la funcția de Prim-ministru și îi solicită, în calitate de garant al Constituției Republicii Moldova, să facă față oricăror presiuni și încercări de a aduce la guvernare persoane compromise şi de a submina legalitatea şi corectitudinea activității instituțiilor de stat.
După Pitic şi Brânzaniuc, directorul Poştei Moldovei, c...
Comisia Naţională de Integritate a clasat, în şedinţa din 28 iulie, dosarul lui Serghei Nastas, directorul general al Întreprinderii de Stat „Poşta Moldovei”. El era bănuit că nu şi-a declarat afacerile deţinute în Spania. Membrii CNI argumentează că Nastas ar fi comis abaterea fără intenţie.
Aici așteptăm comentariul tău!