O nouă promisiune referitoare la o investiție aproape compromisă – Lacul Sărat de la Cahul

Alte materiale 27 ianuarie 2020 1156
Sursa: MoldovaCurata.mdMinisterul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului va organiza un al treilea concurs de concesionare a zăcământului de apă minerală curativă din Cahul, urmând ca astfel să fie revitalizată o investiție de aproape 11 milioane de lei, care riscă să fie compromisă ireversibil.

Ministerul anunță, printr-o notă informativă remisă portalului Moldova Curată că, în luna februarie 2020, urmează să se întrunească Comisia de concurs pentru a revizui ”documentația de concurs și anunțul de concesiune”. Cel care va câștiga concursul va avea dreptul să foreze o sondă pentru dobândirea apei minerale curative ”Cahul”, cu scopul de a umple lacul amenajat acum 4 ani cu milioane de lei acordate de stat.

Într-o investigație publicată acum două luni, cu titlul ”Lacul bântuit de interese și de… duhuri”, jurnaliștii de la Moldova Curată și Ziuadeazi.md au arătat că MADRM a investit, în anii 2011- 2016, în total 10,8 milioane de lei pentru construcția și amenajarea zonei de odihnă și agrement din or. Cahul ”Lacul Sărat”, însă investiția deja degradează din cauză că lacul așa și nu a fost umplut cu apa minerală, pentru care a fost construit. Primăria Cahul, căreia i-a fost transmis obiectul, nu poate fora sonda pentru dobândirea apei, întrucât există interdicții stabilite de Codul Subsolului. Singura soluție pentru a avea acces la apa minerală este ca Primăria să câștige concursul de concesionare a zăcământului de apă.

Faptul că investiția de milioane este compromisă l-a constatat și Curtea de Conturi într-un raport publicat la sfârșitul anului trecut. ”De menționat că, la finalizarea proiectului, conform HG nr.1001 din 23.08.2016, Ministerul Mediului (actualmente MADRM) urma să desfășoare un concurs pentru concesionarea zăcământului de apă minerală, iar, ulterior, operatorul economic concesionar trebuia să elaboreze documentația de proiect și să execute lucrările de forare a sondei arteziene, lucru care până în prezent nu a fost realizat”, au notat inspectorii Curții de Conturi. În opinia lor, atât responsabilii de la Minister, cât și administrația locală, ar fi trebuit să asigure durabilitatea proiectului:

”Deplasându-se la fața locului, echipa de audit a constatat că, deși proiectul a fost finalizat în anul 2016, investițiile efectuate nu sunt valorificate, iar responsabilii din cadrul autorității publice locale nu au asigurat integritatea și durabilitatea bunurilor reabilitate, bazinul lacului fiind din nou într-o stare deplorabilă. Astfel, inacțiunile părților implicate în realizarea proiectului în perioada post-implementare au dus la compromiterea totală a investițiilor efectuate, în valoare de 10,8 mil. lei”.

MADRM a organizat , în anii 2017 și 2018, două concursuri pentru concesionarea zăcământului de apă minerală ”Cahul”, pe o perioadă de 25 de ani. La primul nu a participat nici un ofertant, întrucât caietul de sarcini ar fi fost întocmit de o asemenea manieră, încât potențialii ofertanți nu intruneau condițiile, iar la al doilea – doar Primăria Cahul, prin întreprinderea ”Lacul Sărat”, fondată de Consiliul municipal Cahul. Insă oferta i-a fost respinsă.

Consiliul municipal Cahul este dispus în continuare să participe la concursul de concesionare, o spun consilierii care de mai mulți ani discută diferite formule pentru a revitaliza zona și a salva investiția. Potrivit estimărilor inițiale, pentru forarea sondei ar fi nevoie de cel puțin 3 milioane de lei. ”De la nivelul nostru, local, avem toate posibilitățile financiare de a fora sonda și de a exploata bazinul. De la autoritățile centrale rămâne numai dorința de a debloca situația creată. Eu consider că asta este o chestiune strategică nu de nivel local, dar de nivel național”, declara acum două luni Vasile Vanțevici, consilier municipal la Cahul.

Primarul or. Cahul, Nicolae Dandiș, ne-a spus că Primăria și Consiliul Municipal au solicitat de mai multe ori Ministerului să implice și factorii de decizie din oraș la elaborarea documentației de proiect, însă cererile au rămas fără răspuns.

MADRM a anunțat că va organiza al treilea concurs de concesionare a zăcământului de apă minerală ”Cahul” după ce portalul Moldova Curată a depus o cerere de acces la informație în care a întrebat ce urmează să întreprindă ministerul după publicarea investigației jurnalistice, pentru a salva investiția făcută. Dacă va fi organizat al treilea concurs pentru obținerea dreptului de concesionare, la el vor putea participa toți agenții economici interesați și eligibili.

Viorica Zaharia

 

 


 Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2020

ZdG: directorul adjunct al ANP locuiește într-o casă la...

29 iunie 2020
12396
2020

Dosarul penal pe numele fostului președinte al raionulu...

Retras de la Procuratura Anticorupție și încetat de PCCOCS

15 decembrie 2020
405
2020

„Lansarea” unui grup sanitar în pandemie și în electora...

17 septembrie 2020
644
2020

Constantin Becciev a fost achitat definitiv. El intenți...

Un judecător a făcut opinie separată

31 martie 2020
1642