Centrul Național Anticorupție a refuzat să pornească o investigație în cazul banilor donați în plic de Igor Dodon unor familii din Comrat

Alte materiale 25 septembrie 2020 321
Igor Dodon la o întâlnire din luna iulie 2020 cu sinistrații de la Comrat. Sursa: Comrat.mdCentrul National Anticorupție (CNA), fiind sesizat de un deputat să verifice dacă donațiile de câte 15 mii de lei în bani cash făcute în luna iulie 2020 de către președintele Igor Dodon unor familii din Comrat reprezintă un act de corupere a alegătorilor, a refuzat să pornească o investigație. CNA nu a analizat și legalitatea provenienței banilor.  

La scurt timp după ce Igor Dodon s-a dus la Comrat cu 240 000 de lei și i-a dat membrilor a 16 familii afectate de o inundație drept ajutor material de urgență, deputatul Igor Munteanu a sesizat Centrul Național Anticorupție să examineze fapta prin prisma art. 181 prim, Cod penal, „coruperea alegătorilor”. După verificări, CNA a informat portalul Moldova Curată că examinarea a fost sistată, din cauză că „în acțiunile descrise în sesizare nu au fost constatate fapte ce ar duce la inițierea unor investigații de ordin contravențional sau penal conform competenței Centrului”.

„De unde provin banii?” – întrebarea a rămas în aer

Menționăm că Președinția nu a dat un răspuns clar la întrebarea de unde provin banii donați. Instituția a comunicat atunci că sumele nu provin din bugetul Președinției sau din alte surse bugetare, ci sunt ”un gest de binefacere din partea mai multor persoane de bună-credință care au răspuns la apelul șefului statului de a veni în ajutorul acestor persoane”. Sursa a rămas neclară, întrucât Președinția nu a prezentat dovezi că ar fi organizat vreo campanie de strângere de fonduri și nu a făcut publice numele donatorilor.

Lilia Ioniță, coordonatoare de programe la Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției, sugerează că un astfel de răspuns era de așteptat întrucât Codul penal prevede că acțiuni de corupere a alegătorilor pot avea loc doar în cadrul alegerilor, or, în luna iulie 2020 în țară încă nu începuse, official, Campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020.

”Acțiunile caritabile ale politicienilor în afara campaniilor electorale sunt privite cu multă clemență și indolență de organele de drept. Majoritatea misiunilor de observare a alegerilor în Republica Moldova, cercetările și evaluările naționale și internaționale semnalează problema constantă a activităților dezvoltate de varii fundații aprent caritabile, dar cu puternice conexiuni politice în afara campaniilor electorale și care pot fi interpretate ca acțiuni de corupere a alegătorilor cu anticipație. Cu regret, această problemă așa și nu este soluționată la nivel de legislație, nu sunt create mecanisme de reacție adecvată”.

Lilia Ioniță spune însă că acesta nu era singurul aspect care ar fi trebuit investigat legat de donarea banilor cash la Comrat: „Totuși, un aspect care trebuie atent investigat este proveniența acestor bani: provin ei din activități legale, au fost declarați și cine sunt donatorii misterioși. În cazul de față un rol important îi revine Serviciului Fiscal de Stat care trebuie să se îngrijească de colectarea taxelor și impozitelor pentru bugetul de stat și să sancționeze potențiale acțiuni de evaziune fiscală. În același timp, acțiunea de caritate sub auspiciile unuia din cei mai proeminenți demnitari ai Republicii Moldova urma să fie vizibilă, să fie clar când a fost lansată, cine și cu cât a contribuit etc. Este vorba de mesaje transmise societății și funcționarilor despre corectitudine, moralitate, integritate și transparență. Deși gestul este nobil și salutar, este evident că acesta trebuie să fie transparent și responsabil, în afara oricăror suspiciuni”.  

Viorica ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2020

Centrul Național Anticorupție a refuzat să pornească o...

25 septembrie 2020
322
2020

Valerian Bînzaru, fost șef de direcție la Ministerul De...

El a fost cercetat pentru presupuse abuzuri la achiziții publice

22 decembrie 2020
263
2020

Favoritism sau conflict de interese descoperit de Curte...

02 decembrie 2020
255
2020

O șefă de subdiviziune din cadrul Agenției Rezerve Mate...

04 martie 2020
4311
2020

Schimbări în conducerea Administrației de Stat a Drumur...

27 aprilie 2020
2932
2020

Vladimir Țurcan: ”Am avut suficiente resurse financiare...

13 februarie 2020
800