Orașul Cahul: la 40 de mii de locuitori - 8 candidați, dintre care unul are dosar penal

Alegeri locale 5 iunie 2015 1181
Actualul primar al orașului Cahul și candidatul PCRM, Petru Burlacu

Pentru dreptul de a conduce în următorii 4 ani orașul Cahul, localitate cu 40 de mii de locuitori, se luptă 8 candidați - 7 din partea partidelor și unul independent. Actualul primar candidează pentru un al doilea mandat (din partea Partidului Comuniștilor) chiar dacă are statut de învinuit într-un dosar de folosire a situației de serviciu în interes personal. Un alt candidat este directorul Întreprinderii ”Cahul-Gaz” și fostul președinte al raionului, Ștefan Bratu, care de 3 ani reprezintă Partidul Democrat. Până în anul 2013 a fost comunist. Mai candidează Nicolae Dandiș - independent, Nicolae Arsen de la Partidul Național Liberal, Anatol Malcov de la Partidul Liberal Democrat (PLDM), Sergiu Renţa de la Partidul Nostru, Vasile Mihailov de la Partidul Socialiștilor și  Gheorghe Tabuncic  de la Blocul Electoral Iurie Leancă. 



Candidat urmărit penal de Procuratura Anticorupție

Candidatul comuniștilor, Petru Burlacu, este agronom de profesie și conduce orașul Cahul din anul 2011. Acum el candidează pentru un al doilea mandat, tot din partea Partidului Comuniștilor. Până în anul 1987 a fost agronom-şef la gospodăria agricolă ,,Novii Puti”, apoi a condus Agenţia Ecologică Sud din cadrul Ministerului Mediului, iar în anii 2007-2010 a fost director al Casei Teritoriale de Asigurări Sociale. Timp de 4 ani a fost și vicepreședinte al raionului Cahul (2004-2007).

Petru Burlacu este urmărit penal în prezent într-un dosar deschis de Centrul Național Anticorupție și Procuratura Anticorupție în luna februarie 2014 pentru folosirea situației de serviciu în interes personal, art. 327 Cod Penal. Procurorul anticorupție de la Cahul a declarat pentru Moldova Curată că urmărirea penală încă nu s-a încheiat și a confirmat că este vorba despre procurarea unui tractor de către administrația orașului Cahul, cu suprapreț, ceea ce ar fi prejudiciat bugetul local cu peste 70 de mii de lei. Petru Burlacu, dar și alte persoane din conducerea orașului au statut de învinuit în acest dosar, a mai spus procurorul, care a refuzat să ofere alte detalii ”având în vedere că suntem în campanie electorală”.

Litigiu cu un om de afaceri local

Primăria orașului Cahul și Petru Burlacu personal a fost dat în judecată de către un om de afaceri local, Mihail Buia. Avocatul acestuia, Roman Zadoinov, susține că primarul și arhitectul au eliberat o autorizație de construcție greșită, în urma căreia a fost construit un imobil atât de aproape de blocul construit de Buia, încât îl lipsește pe acesta de lumina solară. ”Deoarece casa construită nu mai poate fi demolată, Buia a cerut prejudicii de la primar și arhitect”, a spus Roman Zadoinov pentru Moldova Curată. Potrivit lui, prima instanța l-a obligat pe primar să plătească o despăgubire de 500 de mii de lei, însă hotărârea a fost atacată la Curtea de Apel Cahul.

Roman Zadoinov a cerut însă recuzarea completului de judecători in-corpore și transferarea cauzei la o altă Curte, motivând că președintele Curții de Apel Cahul, Ghenadie Eni, ar putea influența viitoarea hotărâre în favoarea lui Burlacu, deoarece recent a primit un teren de 7 ari pentru construcția casei de la Primăria Cahul. Zadoinov interpretează acest fapt drept  ”o favoare” făcută de primarul Petru Burlacu pentru a câștiga procesul.

În campania electorală primarul nu răspunde la telefon

L-am căutat pe Petru Burlacu timp de trei zile, sunându-l la mobil, acasă și la Primărie, pentru a-i solicita o reacție cu privire la acest caz și la dosarul penal în care este implicat, însă nu l-am găsit. Soția sa și o funcționară din anticameră ne-au spus că îi vor transmite că îl căutăm. Soția primarului a adăugat că în aceste zile el ”nu răspunde la telefon”.

În schimb, am reușit să vorbim cu președintele Curții de Apel Cahul. Ghenadie Eni spune că faptul că a primit acel teren în aceste zile, când pe rol este și litigiul dintre Primărie și Mihail Buia, este o coincidență care este folosită pentru speculații. ”Dl Roman Zadoinov este reprezentantul unei părți într-un proces civil. Ei au pierdut acțiunea în instanță și mai au un proces civil în alt complet de judecată. A depus și o sesizare la Consiliul Superior al Magistraturii... Cred că face asemenea declarații pentru a influența asupra acelui complet de judecată. Într-adevăr am primit teren, dar am aflat asta dintr-o declarație a lui Roman Zadoinov de pe magistrat.md. Eu am depus cerere încă în anul 2003 să primesc un apartament, iar în 2009 am refuzat să primesc apartament cu condiția să mi se atribuie teren ca să îmi construiesc o casă. De atunci nu am făcut absolut niciun pas. Nu am depus cereri de urgentare, nu am vorbit cu primarul, nu m-am adresat la nimeni. Nu am făcut, nu fac și n-o să fac niciodată așa ceva. Este principiul meu de viață, pentru că știu că dacă începi să te adresezi cu o rugăminte, înseamnă că pot să apară rugăminți”, ne-a spus Ghenadie Eni. Magistratul a adăugat că terenul i-a fost repartizat de cate Consiliul orășenesc, și nu de primar. El a mai spus că este decis să depună o plângere la Comisia de Etică a Uniunii Avocaților.

Candidatul PDM, Ștefan Bratu

Nereguli semnalate de Curtea de Conturi 

Un raport al Curții de Conturi, care a verifict corectitudinea utilizării banilor publici în raionul Cahul în anul 2011, arată că pentru anul 2011 au existat nereguli în încasarea plăților pentru publicitatea exterioară plasată în orașul Cahul. Potrivit inspectorilor CC, Primăria nu a organizat o monitorizare conformă a legalităţii amplasării obiectelor de publicitate exterioară şi nu a estimat corect veniturile de la taxa pentru amplasarea publicităţii, ceea ce a generat diminuarea nejustificată a resurselor financiare ale bugetului primăriei. Inspectorii CC au descoperit că 35 de agenți economici au amplasat pe străzile oraşului Cahul publicitate exterioară pe o suprafaţă totală de 1907 m. p., ”nefiind calculată şi achitată integral taxa respectivă în sumă totală de 372,9 mii lei, din care pe anul 2011 urma să constituie 268,9 mii lei și pe I semestru 2012 – 104,0 mii lei”. Curtea a mai notat că Primăria orașului Cahul ”nu a întreprins măsurile de rigoare conform art.364 din Codul contravenţional, care prevede sancţionarea pentru încălcarea legislaţiei cu privire la publicitate”. În ședința Curții, Petru Burlacu, citat Gazeta de Sud, a spus că ”multe dintre problemele sesizate au fost deja rezolvate sau sunt în curs de rezolvare”.

Candidatul independent Nicolae Dandiș

În cadrul aceluiași control, s-a constatat că Primăria orașului Cahul ”nu a respectat prevederile actelor normative ce reglementează domeniul respectiv, aprobând contractele de vânzare-cumpărare în lipsa documentelor necesare”. 

Deține zeci de hectare de teren agricol

În declarația de avere depusă la Comisia Națională de Integritate pentru anul 2013, Petru Burlacu a indicat salariul său și al soției sale, dar și bunurile pe care le deține. El are 19 terenuri agricole, dintre care 7 au o suprafață mai mare de un hectar, deține un apartament, o casă de locuit și un garaj, și două vehicole. Toate aceste bunuri au fost obținute, potrivit potrivit documentului, până în 2008, adică pe vremea când nu era primar.

Ștefan Bratu, comunist, apoi democrat

Ștefan Bratu (62 de ani) este în prezent consilier raional din partea PDM și director al Întreprinderii ”Cahul-Gaz”. Dintr-o listă a candidaților la alegeri din partea PDM aflăm că el este inginer-constructor și politolog. Până în decembrie 2012 Bratu a făcut parte din Partidul Comuniștilor și a fost consilier raional la Cahul din partea acestei formațiuni. În decembrie 2012 Bratu, împreună cu alți consilieri comuniști, au trecut la PDM, spunând că vor astfel să asigure stabilitatea în Consiliul raional. Tot în anii în care făcea parte din Partidul Comuniștilor, Ștefan Bratu a fost președinte al raionului Cahul. 

Are firmă, dar susține că nu are venituri

Ultima declarație de avere a sa pe care am putut-o găsi este pentru anul 2012. Atunci Ștefan Bratu arăta că are un venit anual de 168 de mii de lei din salariu, adică 14 mii de lei lunar, că deține o casă de locuit de 165 m. p. cumpărată în 2008 cu jumătate de milion de lei și o cotă de participare de 80% în SRL "Portland", firmă specializată în comerț și servicii. Bratu nu indică venitul din activitatea acestei societăți comerciale. Solicitat de Moldova Curată, el a spus că firma prestează servicii de reparație a mașinilor și vinde vopsea, dar că nu are venituri din activitatea ei, de aceea nici nu a indicat nimic în declarația de avere. Potrivit candidatului, în ultimul an firmei chiar i-ar fi scăzut veniturile drastic, încât nici nu mai este plătitoare de TVA. 

De asemenea, în 2011 Ștefan Bratu a contractat un credit de 250 de mii de lei de la o bancă, pe care trebuie să îl ramburseze până în anul 2021. ”Este un împrumut luat pe numele soției pentru construcția casei. Sunt banii cu care am construit casa”, ne-a spus Ștefan Bratu.

Carențe în gestionarea patrimoniului, găsite de Curtea de Conturi

În ultimul an în care Ștefan Bratu a condus raionul Cahul - 2011, Curtea de Conturi a verificat gestionarea finanțelor și patrimoniului public. Atunci au fost găsite nereguli la darea în locațiune a bunurilor publice, ceea ce a dus la neîncasarea unor sume mari la buget sau achiziții publice făcute cu abateri de la lege. ”Aparatul preşedintelui raionului și Primăria orașului Cahul, în calitate de autorităţi contractante, nerespectând art.42 alin.(8) din Legea nr.96-XVI din 13.04.2007, precum şi clauzele contractuale, n-au cerut de la antreprenori și contractanți asigurarea executării lucrărilor și prestării bunurilor, sub formă de garanţii de bună execuţie a contractelor,  estimate de către misiunea de audit în sumă totală de 2,33 mil. lei. Ca urmare, lipsa garanțiilor de bună execuție lipsește autoritățile contractante de pârghii de constrângere, în cazul executării unor lucrări necalitative. Contrar prevederilor regulamentare, (...) grupul de lucru din cadrul Aparatului președintelui raionului nu a asigurat perceperea garanției pentru oferta depusă de participanți (12,4 mii lei), în unele cazuri nefiind încasată nici taxa respectivă pentru pachetul de documente pentru licitație. Totodată, în dările de seamă prezentate AAP au fost incluse date eronate privind depunerea garanțiilor de către ofertanți”, se spune în raport.  

Istoria cu pepiniera piscicolă de la Crihana Veche

Curtea de Conturi a descoperit nereguli și la înstrăinarea Pepinierei Piscicole din Crihana Veche. Consiliul Raional Cahul a vândut acțiunile sale în această întreprindere cu 440 de mii de lei unui agent economic privat, în timp ce acestea ar fi valorat, în realitate, potrivit Curții de Conturi, 15 milioane de lei. CC a sesizat atunci Procuratura Generală, însă după verificare s-a decis să nu fie deschisă o cauză penală. Locuitorii satului au dat însă în judecată Consiliul Raional, întrucât consideră că tranzacția este ilegală. 

Într-o investigație publicată de Asociația Presei Independente anul trecut, întitulată ”La Cahul, peștii au înghițit banii publici”, actualul președinte al raionului, Avram Micinschi, spunea că procedura de vânzare a pachetului de acţiuni a pepinierei piscicole a fost iniţiată de către CR Cahul încă în iunie 2008, când raionul era condus de Ștefan Bratu. În anii 2008 - 2011 au fost făcute, potrivit lui Micinschi, 8 expuneri la vânzare a pachetului de acțiuni. Ștefan Bratu a negat: „Când eram eu preşedinte de raion, niciodată nu s-a propus ca acţiunile să fie vândute. Oricum, e bine că în anul 2011 s-a găsit un agent economic care va investi bani în acel combinat piscicol, căci Consiliul Raional nu are resurse financiare pentru a asigura funcţionarea pepinierei”. Potrivit investigației, Ştefan Bratu a prezidat şedinţa Consiliului Raional Cahul la care a fost adoptată decizia de vânzare a pachetului de acţiuni.   

Curtea de Conturi a expediat Procuraturii Generale actele de control în cazul înstrăinării Pepinierei, însă după verificări procurorii au decis să nu deschidă niciun dosar penal. 

Nicolae Dandiș candidează independent deja a doua oară

Candidatul independent Nicolae Dandiș este unul dintre cei mai tineri pretendenți la funcția de primar al orașului Cahul. Are 34 de ani și a absolvit Facultatea de Istorie a Universității de Stat ”B.P. Hașdeu” din Cahul, apoi a făcut masteratul în Managementul Programelor și Proiectelor Europene la Galați. În prezent este director al Centrului Pro-Europa din Cahul, deschis de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, dar și profesor la Universitatea din Cahul. 

În anii 2007-2011 a fost consilier independent în Consiliul orășenesc Cahul. Nu este pentru prima dată când candidează la funcția de primar al orașului. A făcut-o și la ultimele alegeri locale, din 2011, adică la vârsta de 30 de ani. Atunci s-a situat pe locul trei în preferințele alegătorilor din 11 candidați.  

Declarația sa de avere depusă la Consiliul Electoral de Circumscripție este destul de ”săracă”. Nicolae Dandiș a indicat că a avut în ultimii doi ani un venit total de aproape 98 de mii de lei, la care se adaugă suma de 8605 de lei românești, echivalentul a aproximativ 36 de mii de lei moldovenești. Nu are casă și nici mașină, ci doar un teren despre care scrie că este o grădină de lângă casă, în Crihana Veche.  

Viorica Manole



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2015

Primarii care şi-au angajat rudele mai râvnesc un manda...

Câţiva primari din ţară care în mandatele anterioare au admis conflicte de interese, au câștigat deja noi mandate în urma alegerilor din 14 iunie, iar alţii aşteaptă turul doi.

21 iunie 2015
1229
2015

Glodeni: primarul și subalternul său sunt adversari în...

În lupta pentru fotoliul de primar al orașului Glodeni s-au înscris șapte candidați: Marian Țărnă de la Partidul Socialiștilor; Stela Onuțu de la ”Partidul Nostru”; Iurie Budcenco de la Partidul Democrat; Iulian Scripcaru de la Partidul Liberal; Iulian Bogdan de la Partidul Comuniștilor; Petru Grijuc de la ”Platforma Populară Europeană din Moldova – Iurie Leancă” și Tudor Grozavu de la Partidul Liberal Democrat. Ultimele scrutine arată că alegătorii orașului Glodeni dau preferință partidelor de stînga. Primăria Glodeni este condusă de mai mult timp de reprezentanți ai PCRM, însă, la ultimele alegeri parlamentare, din luna noiembrie 2014, în orașul Glodeni victoria a fost de partea PSRM. Vom prezenta candidații desemnați de aceste două formațiuni politice.

28 mai 2015
2599
2015

Raionul Rezina este condus de o moşieră

Eleonora Graur a fost aleasă pentru al doilea mandat preşedintă a raionului Rezina. Deşi acum ea locuieşte în oraşul Rezina, familia sa deţine o casă impunătoare în sectorul Râşcani din municipiul Chişinău. Preşedinta raionului are în proprietate terenuri agricole cu suprafaţa totală de 29 de hectare. Ea însă nu menţionează de când are aceste bunuri şi nici modalitatea prin care le-a dobândit.

12 august 2015
2030
2015

Primăria oraşului Leova: opt candidaţi – toţi sub umbre...

În cursa pentru Primăria oraşului Leova nu s-a înscris nici un candidat independent – toţi cei opt pretendenţi sunt propuși de partide. Comuniștii l-au propus pe Eujenii Buraga; democraţii - pe Vitalie Gargaun, iar liberal-democraţii pe Alexandru Bujorean. Vor funcţia de primar şi candidaţii altor formaţiuni: Ion Tabac (PNL); Valentina Hinev (PP); Valicu Florea (PPEM); Vladimir Carcea (PSRM) şi Ala Florea (PL).

04 iunie 2015
1079
2015

Pentru oraşul Cimişlia lupta în turul doi se dă între c...

În scrutinul doi al alegerilor locale, pentru primăria oraşului Cimişlia se va "duela" candidatul Blocului Electoral Politic „Platformă Populară Europeană din Moldova – Iurie Leancă” şi al Partidului Liberal Democrat (PLDM). Un candidat PLDM a ajuns în turul doi şi în oraşul Soroca, alături de un candidat de la Partidul Socialiştilor (PSRM). Tot un socialist va candida în turul doi şi la Drochia, unde la conducerea oraşului pretinde şi un reprezentant al Partidului Nostru (PN).

25 iunie 2015
1620
2015

La Făleşti se vrea dreptate: trei din cei nouă candidaţ...

Primăria oraşului Făleşti îşi aşteaptă conducătorul. Cei nouă bărbaţi candidaţi la funcţia de primar sunt propuşi de partide. Trei dintre ei sunt jurişti, alţi trei - directori de intreprinderi, doi sunt ingineri, iar unul este economist. Cea mai mare luptă este dusă între fracţiunile de stânga: partidul comuniştilor, cel al socialiştilor şi Partidul Nostru.

12 iunie 2015
1551