Orașul Edineț: 9 candidați, dintre care 3 sunt pedagogi

Alegeri locale 12 iunie 2015 1795
Actualul primar al orașului Edineț, Constantin Cojocaru

Actualul primar și alți 8 candidați se luptă pentru conducerea orașului Edineț, care are o populație de peste 25 de mii de locuitori. Printre candidați este o persoană care se decalară de naționalitate român și un fost funcționar raional care a arborat un drapel considerat ilegal de către autoritățile statului.Candidatul PDM vrea al treilea mandat 

Actualul primar al orașului, Constantin Cojocari, în vârstă de 48 de ani, își încheie cel de-al doilea mandat și candidează pentru al treilea. Este membru al Partidului Democrat (PDM), formațiune care l-a propus la această funcție, și pedagog de profesie. Este vicepreședinte al Congresului Autorităților Locale. 

În declarația sa de venituri și proprietăți depusă la Consiliul Electoral, Constantin Cojocari indică un venit de 87 de mii de lei pentru anul 2014 din activitatea de la primărie, adică un salariu lunar de peste 7000 de lei. Totodată, alte aproape 22 de mii de lei le-a obținut din activitatea didactică, fiind profesor de limbă română și latină la Liceul ”Mihai Eminescu” din Edineț, și din publicarea mai multor cărți. Conform declarației sale de venituri și proprietăți, Constantin Cojocaru nu deține oficial nici un imobil, nici un teren și nici un automobil. Solicitat de Moldova Curată, primarul a precizat că are casă și mașină, dar că acestea sunt înregistrate pe numele fiului său, student la București. ”Pentru mine valorile materiale contează mai puțin, eu sunt scriitor”, a explicat candidatul, despre care, de altfel, presa a scris că și-a trecut în CV naționalitatea română, dar și că și-a exprimat intenția de a construi la Edineț o casă pentru scriitorul Paul Goma. Nu a mai realizat această idee pentru că scriitorul ar fi refuzat să vină să locuiască la Edineț. 

Candidatul Partidului Nostru, Oleg Scutaru

Pe parcursul ultimului său mandat, în consiliul orășenesc s-au consumat mai multe conflicte cu reprezentanții PCRM. În 2012 primarul a interzis accesul comuniștilor în sala de ședințe, iar în 2013 consilierii comuniști intenționau să îl demită pentru ”uzurparea puterii”, prin organizarea unui referendum. Primarul spune că aceștia îl acuzau că ar fi redirecționat fără acordul consiliului o sumă de bani. Constantin Cojocaru a recunoscut acest fapt, dar a menționat că nu a putut consulta consiliul pentru că acesta nu se întrunise mai mult de un an. Ulterior, cei 12 consilieri comuniști din consiliul orășenesc au fost demiși

Candidatul PLDM, Ruslan Ciornîi

Deși este pedagog de profesie, a intrat în câtva conflicte cu unele instituții de învățământ din oraș. Astfel, Constantin Cojocaru ar fi lăsat fără salarii profesorii liceului ”Pantelimon Halippa”. Primarul argumenta că sunt prea puțini elevi, astfel încât instituția ar trebui optimizată, dar de fapt, potrivit Ziarului de Gardă, ar fi încercat să favorizeze un alt liceu, la care era directoare soția sa și la care ar fi urmat să fie înmatriculați elevii. ”Se favorizează o şcoală pe motive politice”, a declara atunci primarul Constantin Cojocaru.

Și pedagogii de la o  altă școală au rămas fără salarii, dar de data aceasta primarul a dat vina pe consilierii comuniști care nu se prezentau la ședințele consiliului orășenesc, de aceea nu a putut fi adoptat bugetul.

Candidatul Partidului Democrat a declarat pentru Moldova Curată că a donat bani pentru formațiunea din care face parte de mai multe ori. În această campanie, spune că a donat 50-60 de mii de lei, pentru a se promova în calitate de candidat, deși este o sumă ce reprezintă aproximativ jumătate din venitul său anual. 

Candidatul Partidului Nostru, acum șomer, în trecut - președinte de raion din partea PCRM

Un alt candidat este Oleg Scutaru, în vârstă de 43 de ani, din partea formațiunii Partidul Nostru, fost președinte de raion, demis pentru că ar fi prejudiciat raionul cu sume mari de bani. Acum acesta este temporar neangajat. 

Oleg Scutaru a fost ales președinte al raionului Edineț din partea Partidului Comuniștilor în iulie 2012 și demis în martie 2014. Consilierii l-au învinuit că ar fi prejudiciat bugetul raionului cu sume mari de bani, dar Oleg Scutaru a declarat pentru Moldova Curată că ar fi vorba despre o răfuială politică, pentru că după demiterea sa, în locul lui a fost numit un reprezentant al Partidului Democrat. În plus, un control al Centrului Național Anticorupție ar fi dovedit că aceste acuzații ar fi fost false, mai argumentează candidatul, care spune că a și atacat în instanță decizia Consiliului Raional, iar acum așteaptă hotărârea Judecătoriei Edineț. 

Oleg Scutaru a fost implicat și în scandalul arborării la Consiliul raional a drapelului alb-roșu, cu care manifesta Partidul Comuniștilor, fapt ce contravine legislației cu privire la simbolurile de stat. "Am făcut acest lucru din considerente patriotice, ca oamenii să se familiarizeze cu tradiţiile, cultura, să cunoască cine au fost strămoşii noştri", menţiona atunci preşedintele raionului Edineţ, Oleg Scutaru, care risca să fie tras la răspundere pentru acest gest. Întrebat de Moldova Curată, candidatul a negat că ar fi arborat acel drapel. 

Oleg Scutaru a candidat pe listele Partidului Comuniștilor la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 pe locul 33. Spune că a donat de mai multe ori bani pentru acest partid, pe care l-a părăsit însă după alegerile parlamentare din cauza formării unei coaliții între PRCM și PD și PLDM. În această campanie spune că nu a donat nici un leu pentru formațiunea la care a aderat recent, Partidul Nostru, pentru că este șomer. A spus pentru Moldova Curată că este întreținut de soția sa, care este pedagog, și de mama sa.  

În declarația de avere arată pentru anii 2013-2014 un venit total de 143 de mii de lei și o casă la Edineț, cu o suprafață de 180 m. p. 

Curtea de Conturi a efectuat un audit al bugetelor publice din raionul Edineț în mai 2012 și a constatat că autorităţile administraţiei publice locale ”nu au fost preocupate în măsura necesară de asigurarea unei discipline financiar-bugetare care să întrunească rigorile de legalitate şi regularitate  în procesul bugetar şi gestionarea patrimoniului public, întru realizarea priorităţilor economice şi sociale ale teritoriului administrat. În multiple cazuri, factorii cu funcţii publice din raion au adoptat decizii contraindicate, privilegiind în detrimentul intereselor publice persoane suspuse, exprimate prin alocarea/acordarea neregulamentară de fonduri şi înlesniri fiscale/nefiscale, astfel cauzând prejudicii materiale statului şi subminând autoritatea instituţiilor publice”. 

Candidatul PLDM este şeful soţiei sale la instituția publică pe care o conduce

Partidul Liberal Democrat l-a înaintat la funcția de primar pe Ruslan Ciornîi, în vârstă de 37 de ani, președinte al Centrului Raional de Tineret, instituție fondată de Consiliul raional Edineț. 

Pentru anii 2013-2014 a declarat un venit total de aproximativ 90 de mii de lei, adică un salariu de 3700 de lei pe lună. Totodată, la Centru Raional de Tineret pe care îl conduce este angajată și soția sa, Veronica Ciornîi, în funcția de metodist. 

Candidatul PLDM a recunoscut că el a angajat-o pe soția sa, care mai are și activitate economică. Aceasta se ocupă de comerțul cu haine în piața de la Edineț, în baza unei patente de întreprinzător. 

A declarat că a donat în cadrul acestei campanii electorale aproximativ 7000 de lei pentru formațiunea din care face parte. 

Anterior acesta a fost membru al formațiunii ”Alianța Moldova Noastră”, care a fuzionat cu PLDM, fiind și candidat pe lista electorală a AMN pe locul 92, la alegerile parlamentare din 29 iulie 2009. 

În prezent candidează și pe lista de consilieri raionali a PLDM. Candidatul are studii pedagogice și deține un apartament de 52 m. p. în orașul Edineț.

Alți candidați 

Victor Cojocaru, din partea Partidului Liberal, născut în 1962, de meserie este inginer-mecanic. Este manager al SRL „Servcar-Tour”.

Sergiu Gheorghiţă, din partea Partidului Comuniştilor, născut în 1961,  economist, şef-adjunct al Direcţiei economie, asistenţă socială şi protecţie a familiei Edineţ.

Veaceslav Grosu, din partea BE „PPEM” Iurie Leancă, născut în 1964, inginer-constructor, specialist-logistică SA Moldtelecom, filiala Briceni.

Sergiu Roşca, din partea Partidului Politic „Democraţia Acasă”, născut în 1980, pedagog, specialist la Direcţia Învățământ şi Cultură.

Vasile Istrati, din partea Partidului Socialiştilor, născut în 1977, avocat.

Artur Gheţu, candidat independent, născut în 1975, agronom, specialist la primăria orașului Edineţ.
 

Natalia EnachePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2015

Criuleni: 10 candidați la un oraș de 10 mii de locuitor...

Zece candidaţi s-au lansat în cursa pentru fotoliul de primar al orașului  Criuleni. Opt dintre ei au fost propuşi de partide, iar doi sunt independenţi. Printre aceştia - un fost preşedinte de raion, un ex-primar, directori de întreprinderi şi chiar șeful Inspectoratului de Poliție al raionului Criuleni, care candidează pe lista PLDM.

19 mai 2015
2362
2015

Primăria Călaraşi este dorită doar de partide politice

Ca şi la Ungheni, la Călaraşi lupta pentru fotoliul de primar al oraşului se va da doar între bărbaţi – opt la număr. Nici unul dintre ei nu este candidat independent, toţi sunt reprezentanţi ai partidelor: Nicolae Melnic de la Partidul Democrat din Moldova (PDM); Mihail Croitoru de la Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM); Nicolae Rozembac de la Blocul Electoral „Platforma Populară Europeană din Moldova – Iurie Leancă”; Veaceslav Coşcodan din partea Partidului Popular Creştin Democrat; Petru Cosoi de la Partidul Liberal; Vasile Banari de la Partidul Comuniştilor; Alexandru Dodon de la Partidul Socialiştilor şi Viorel Şişcov  din partea Partidului Popular din Moldova.

26 mai 2015
1268
2015

Capitala, dorită de 17 candidați. Cel mai bogat e repre...

La conducerea capitalei țării, care are, potrivit ultimului recensământ, în jur de 500 de mii de locuitori, își doresc să ajungă 17 persoane. Toate candidează din partea partidelor, nu există niciun candidat independent. Unii dintre cei mai ”vizibili” concurenți, cum ar fi Serafim Urechean sau Dorin Chirtoacă, au mai condus Chișinăul, alții își încearcă puterile pentru prima dată. Cel mai bogat candidat este reprezentantul comuniștilor, omul de afaceri Vasili Chirtoca, a cărui avere se ridică la milioane de lei.

06 iunie 2015
956
2015

La Cahul candidează o persoană cercetată penal pentru f...

Sergiu Renţa intenţionează să devină primarul oraşului Cahul, fiind propus de către formațiunea Partidul Nostru (PN), condusă de Renato Usatîi. El are un cazier juridic impresionant, fiind anterior cercetat penal pentru furt şi escrocherie. Totodată instanţa de judecată a emis o hotărâre prin care Sergiu Renţa este decăzut din drepturile părinteşti. Instanţa l-a mai obligat să-i plătească pensie alimentară copilului său, însă acesta nu s-a conformat deciziei, iar pentru asta are în prezent interdicţie de a părăsi ţara.

10 iunie 2015
880
2015

Oraşul Râşcani: câte un candidat la o mie de locuitori

La funcţia de primar de Râşcani, un oraș cu 11 mii de locuitori,  aspiră 11 candidaţi. Unii dintre ei beneficiază de salarii de două ori mai mari decât cel de care ar beneficia în cazul în care ar câştiga alegerile. Printre candidaţi este şi actualul primar, care anterior a figurat într-un scandal legat de vânzarea unor terenuri publice şi care şi-a început mandatul răsturnând într-un şanţ automobilul de serviciu, proaspăt cumpărat de consiliul orăşenesc cu suma de 120 de mii de lei.

27 mai 2015
918
2015

Zece pentru oraşul Cimişlia

Fotoliul de primar al oraşului Cimişlia este râvnit de zece candidaţi. Este vorba despre: actualul primar Gheorghe Răileanu (PLDM); Olga Coptu -  şefa Direcției Relații Internaționale, Integrare Europeană și Diaspora din cadrul Biroului Relații Interetnice (PDM); Sergiu Suhan – directorul interimar al Şcolii Profesionale din Cimişlia (PL); Inga Sibova – inginer mecanic Filiala „Cimişlia-gaz” (PCRM);  Dumitru Crăciunel - candidat independent; Andrei Prisăcaru - Partidul Verde-Ecologist(PVE); Dumitru Untilă - Partidul Nostru (PN); Vasile Melinte - (PPEM); Vladislav Nijiberschi -  Partidul „Renaştere” şi Grigore Bârsă de la PSRM. Majoritatea candidaţilor promit că Cimişlia va deveni un oraş modern.

18 mai 2015
956