Orașul Edineț: 9 candidați, dintre care 3 sunt pedagogi

Actualul primar și alți 8 candidați se luptă pentru conducerea orașului Edineț, care are o populație de peste 25 de mii de locuitori. Printre candidați este o persoană care se decalară de naționalitate român și un fost funcționar raional care a arborat un drapel considerat ilegal de către autoritățile statului.
Candidatul PDM vrea al treilea mandat
Actualul primar al orașului, Constantin Cojocari, în vârstă de 48 de ani, își încheie cel de-al doilea mandat și candidează pentru al treilea. Este membru al Partidului Democrat (PDM), formațiune care l-a propus la această funcție, și pedagog de profesie. Este vicepreședinte al Congresului Autorităților Locale.
În declarația sa de venituri și proprietăți depusă la Consiliul Electoral, Constantin Cojocari indică un venit de 87 de mii de lei pentru anul 2014 din activitatea de la primărie, adică un salariu lunar de peste 7000 de lei. Totodată, alte aproape 22 de mii de lei le-a obținut din activitatea didactică, fiind profesor de limbă română și latină la Liceul ”Mihai Eminescu” din Edineț, și din publicarea mai multor cărți. Conform declarației sale de venituri și proprietăți, Constantin Cojocaru nu deține oficial nici un imobil, nici un teren și nici un automobil. Solicitat de Moldova Curată, primarul a precizat că are casă și mașină, dar că acestea sunt înregistrate pe numele fiului său, student la București. ”Pentru mine valorile materiale contează mai puțin, eu sunt scriitor”, a explicat candidatul, despre care, de altfel, presa a scris că și-a trecut în CV naționalitatea română, dar și că și-a exprimat intenția de a construi la Edineț o casă pentru scriitorul Paul Goma. Nu a mai realizat această idee pentru că scriitorul ar fi refuzat să vină să locuiască la Edineț.
Pe parcursul ultimului său mandat, în consiliul orășenesc s-au consumat mai multe conflicte cu reprezentanții PCRM. În 2012 primarul a interzis accesul comuniștilor în sala de ședințe, iar în 2013 consilierii comuniști intenționau să îl demită pentru ”uzurparea puterii”, prin organizarea unui referendum. Primarul spune că aceștia îl acuzau că ar fi redirecționat fără acordul consiliului o sumă de bani. Constantin Cojocaru a recunoscut acest fapt, dar a menționat că nu a putut consulta consiliul pentru că acesta nu se întrunise mai mult de un an. Ulterior, cei 12 consilieri comuniști din consiliul orășenesc au fost demiși.
Deși este pedagog de profesie, a intrat în câtva conflicte cu unele instituții de învățământ din oraș. Astfel, Constantin Cojocaru ar fi lăsat fără salarii profesorii liceului ”Pantelimon Halippa”. Primarul argumenta că sunt prea puțini elevi, astfel încât instituția ar trebui optimizată, dar de fapt, potrivit Ziarului de Gardă, ar fi încercat să favorizeze un alt liceu, la care era directoare soția sa și la care ar fi urmat să fie înmatriculați elevii. ”Se favorizează o şcoală pe motive politice”, a declara atunci primarul Constantin Cojocaru.
Și pedagogii de la o altă școală au rămas fără salarii, dar de data aceasta primarul a dat vina pe consilierii comuniști care nu se prezentau la ședințele consiliului orășenesc, de aceea nu a putut fi adoptat bugetul.
Candidatul Partidului Democrat a declarat pentru Moldova Curată că a donat bani pentru formațiunea din care face parte de mai multe ori. În această campanie, spune că a donat 50-60 de mii de lei, pentru a se promova în calitate de candidat, deși este o sumă ce reprezintă aproximativ jumătate din venitul său anual.
Candidatul Partidului Nostru, acum șomer, în trecut - președinte de raion din partea PCRM
Un alt candidat este Oleg Scutaru, în vârstă de 43 de ani, din partea formațiunii Partidul Nostru, fost președinte de raion, demis pentru că ar fi prejudiciat raionul cu sume mari de bani. Acum acesta este temporar neangajat.
Oleg Scutaru a fost ales președinte al raionului Edineț din partea Partidului Comuniștilor în iulie 2012 și demis în martie 2014. Consilierii l-au învinuit că ar fi prejudiciat bugetul raionului cu sume mari de bani, dar Oleg Scutaru a declarat pentru Moldova Curată că ar fi vorba despre o răfuială politică, pentru că după demiterea sa, în locul lui a fost numit un reprezentant al Partidului Democrat. În plus, un control al Centrului Național Anticorupție ar fi dovedit că aceste acuzații ar fi fost false, mai argumentează candidatul, care spune că a și atacat în instanță decizia Consiliului Raional, iar acum așteaptă hotărârea Judecătoriei Edineț.
Oleg Scutaru a fost implicat și în scandalul arborării la Consiliul raional a drapelului alb-roșu, cu care manifesta Partidul Comuniștilor, fapt ce contravine legislației cu privire la simbolurile de stat. "Am făcut acest lucru din considerente patriotice, ca oamenii să se familiarizeze cu tradiţiile, cultura, să cunoască cine au fost strămoşii noştri", menţiona atunci preşedintele raionului Edineţ, Oleg Scutaru, care risca să fie tras la răspundere pentru acest gest. Întrebat de Moldova Curată, candidatul a negat că ar fi arborat acel drapel.
Oleg Scutaru a candidat pe listele Partidului Comuniștilor la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 pe locul 33. Spune că a donat de mai multe ori bani pentru acest partid, pe care l-a părăsit însă după alegerile parlamentare din cauza formării unei coaliții între PRCM și PD și PLDM. În această campanie spune că nu a donat nici un leu pentru formațiunea la care a aderat recent, Partidul Nostru, pentru că este șomer. A spus pentru Moldova Curată că este întreținut de soția sa, care este pedagog, și de mama sa.
În declarația de avere arată pentru anii 2013-2014 un venit total de 143 de mii de lei și o casă la Edineț, cu o suprafață de 180 m. p.
Curtea de Conturi a efectuat un audit al bugetelor publice din raionul Edineț în mai 2012 și a constatat că autorităţile administraţiei publice locale ”nu au fost preocupate în măsura necesară de asigurarea unei discipline financiar-bugetare care să întrunească rigorile de legalitate şi regularitate în procesul bugetar şi gestionarea patrimoniului public, întru realizarea priorităţilor economice şi sociale ale teritoriului administrat. În multiple cazuri, factorii cu funcţii publice din raion au adoptat decizii contraindicate, privilegiind în detrimentul intereselor publice persoane suspuse, exprimate prin alocarea/acordarea neregulamentară de fonduri şi înlesniri fiscale/nefiscale, astfel cauzând prejudicii materiale statului şi subminând autoritatea instituţiilor publice”.
Candidatul PLDM este şeful soţiei sale la instituția publică pe care o conduce
Partidul Liberal Democrat l-a înaintat la funcția de primar pe Ruslan Ciornîi, în vârstă de 37 de ani, președinte al Centrului Raional de Tineret, instituție fondată de Consiliul raional Edineț.
Pentru anii 2013-2014 a declarat un venit total de aproximativ 90 de mii de lei, adică un salariu de 3700 de lei pe lună. Totodată, la Centru Raional de Tineret pe care îl conduce este angajată și soția sa, Veronica Ciornîi, în funcția de metodist.
Candidatul PLDM a recunoscut că el a angajat-o pe soția sa, care mai are și activitate economică. Aceasta se ocupă de comerțul cu haine în piața de la Edineț, în baza unei patente de întreprinzător.
A declarat că a donat în cadrul acestei campanii electorale aproximativ 7000 de lei pentru formațiunea din care face parte.
Anterior acesta a fost membru al formațiunii ”Alianța Moldova Noastră”, care a fuzionat cu PLDM, fiind și candidat pe lista electorală a AMN pe locul 92, la alegerile parlamentare din 29 iulie 2009.
În prezent candidează și pe lista de consilieri raionali a PLDM. Candidatul are studii pedagogice și deține un apartament de 52 m. p. în orașul Edineț.
Alți candidați
Victor Cojocaru, din partea Partidului Liberal, născut în 1962, de meserie este inginer-mecanic. Este manager al SRL „Servcar-Tour”.
Sergiu Gheorghiţă, din partea Partidului Comuniştilor, născut în 1961, economist, şef-adjunct al Direcţiei economie, asistenţă socială şi protecţie a familiei Edineţ.
Veaceslav Grosu, din partea BE „PPEM” Iurie Leancă, născut în 1964, inginer-constructor, specialist-logistică SA Moldtelecom, filiala Briceni.
Sergiu Roşca, din partea Partidului Politic „Democraţia Acasă”, născut în 1980, pedagog, specialist la Direcţia Învățământ şi Cultură.
Vasile Istrati, din partea Partidului Socialiştilor, născut în 1977, avocat.
Artur Gheţu, candidat independent, născut în 1975, agronom, specialist la primăria orașului Edineţ.
Natalia Enache
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Primăria Călaraşi este dorită doar de partide politice
Ca şi la Ungheni, la Călaraşi lupta pentru fotoliul de primar al oraşului se va da doar între bărbaţi – opt la număr. Nici unul dintre ei nu este candidat independent, toţi sunt reprezentanţi ai partidelor: Nicolae Melnic de la Partidul Democrat din Moldova (PDM); Mihail Croitoru de la Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM); Nicolae Rozembac de la Blocul Electoral „Platforma Populară Europeană din Moldova – Iurie Leancă”; Veaceslav Coşcodan din partea Partidului Popular Creştin Democrat; Petru Cosoi de la Partidul Liberal; Vasile Banari de la Partidul Comuniştilor; Alexandru Dodon de la Partidul Socialiştilor şi Viorel Şişcov din partea Partidului Popular din Moldova.
Treisprezece candidați în lupta pentru fotoliul de prim...
În această campanie electorală, orașul Drochia este unul dintre campioni la numărul de candidați pentru funcția de primar al localității – la postul de șef al administrației orașului pretind 13 candidați, printre care patru independenți.
Primăria Ialoveni: şase candidaţi partinici şi unul ind...
În cursa pentru funcţia de primar al oraşului Ialoveni s-au înscris şapte candidaţi: şase propuşi de partide şi unul independent. Locuitorii oraşului vor trebui să fie foarte atenţi, deoarece lista de candidaţi conţine două nume identice. Este vorba despre Gheorghe Caracuian, actualul primar, propus de Partidul Democrat din Moldova (PDM) şi un alt Gheorghe Caracuian, propus de Partidul Popular. La funcţia de primar mai aspiră actualul deputat liberal, Vladimir Cernat, Vitalie Lavric, candidatul Partidului Liberal Democrat din Moldova, Leonid Onceanu, propus de Partidul Socialiştilor şi Mihail Iliescu din partea Partidului Naţional Liberal. Sergiu Armaşu, vicecomisarul oraşului Ialoveni, a ales să intre în cursa electorală în calitate de candidat independent.
BMW-ul Primăriei Soroca, reparat de firma soţiei primar...
În luna martie curent, Primăria oraşului Soroca a încheiat un contract de prestări servicii cu firma „Navisor” SRL, administrată de Natalia Său, soţia primarului. Alesul local nu vede un eventual conflict de interese în acest caz şi motivează că a ales firma familiei sale deoarece ar fi singurul agent economic din oraş care prestează astfel de servicii.
Nouă candidați la funcția de primar al orașului Căușeni
Pentru fotoliul de primar al orașului Căușeni au fost înregistrați 9 candidați, dintre care 7 sunt propuși de partide și 2 independenți. Grigore Repeșciuc, actualul primar, ajuns în funcție ca independent în 2011, transformat între timp în democrat, va da piept cu fostul său rival, comunistul Veaceslav Nigai, vicepreședintele raionului, dar și cu Anatolie Donțu, reprezentantul PLDM, care provine din mediul de afaceri.
O femeie și cinci bărbați candidează la funcția de prim...
Unii candidați la funcția de primar al orașului Strășeni au trecut prin mai multe partide sau au fost sprijiniți în diferite scrutine de formațiuni politice diferite. Liberalul a fost anterior sprijinit de comuniști, iar actualul primar - de liberali, a trecut la liberali-reformatori, iar acum este susținut de Blocul lui Iurie Leancă. În total, pentru Strășeni luptă 6 persoane: actualul primar, Valentina Casian, care candidează independent, dar este susținută de Blocul electoral PPE ”Iurie Leancă”, vicepreședintele raionului, Sergiu Nicula, propus de PLDM, Iurie Topor din partea PL, Vasile Mărgineanu din partea PCRM, Nicolae Robu – din partea PDM, toți trei fiind până acum consilieri raionali, și omul de afaceri Veaceslav Anghel, propus de PSRM.
Aici așteptăm comentariul tău!