Florești: Zece candidați la 15 mii de locuitori

Alegeri locale 10 iunie 2015 1209
Sergiu Groza

În oraşul Florești, pentru funcția de primar candidează zece persoane, între care actualul primar, Grigore Cojocaru (PCRM), despre care presa a scris că a reparat din fonduri publice drumul spre casa fiicei sale, un socialist, Sergiu Groza, care a donat partidului o sumă mare raportată la veniturile sale și o democrată, Svetlana Rusu, fostă deputată, care s-a aflat timp de un an în trei partide. Mai candidează Andrei Verenciuc (Blocul Iurie Leancă), Tatiana Grosu (Partidul Popular), Vitalie Ungureanu (candidat independent), Valeriu Ceapa („Partidul Nostru”), Mihail Lucinschi (Partidul Liberal), Veaceslav Lozan (Partidul Național Liberal) și Sergiu Sochircă (Partidul Liberal Democrat).Venituri modeste, dar donații generoase

Grigore Cojocaru

Sergiu Groza (53 de ani), de meserie jurist, candidează din partea Partidului Socialiștilor, a cărui organizație teritorială o conduce. Acesta este locul lui de muncă de bază. În declarația depusă la Consiliul Electoral de Circumscripție a menționat că în ultimii doi ani a câștigat 48 000 de lei. Încă 96 de mii a obținut din alte surse (pensii, indemnizații, premii). Deține o casă cu o suprafața de 144 m. p. în Florești, un teren agricol de 1,5 ha în satul Rădulenii Vechi și un automobil.

Svetlana Rusu

Sergiu Groza a candidat și la alegerile parlamentare în noiembrie 2014 cu numărul 29, dar nu a trecut în parlament. În declarația depusă în 2014 la Comisia Electorală Centrală, a indicat că activează în calitate de secretar al Organizației teritoriale a PSRM și că în anii 2012-2013, a câștigat 52 500 de lei din salariu și alți 84 de mii de lei din pensie.

În pofida veniturilor modeste, în timpul campaniei electorale din 2014, el a donat Partidului Socialiștilor 87 200 de lei. Candidatul a spus pentru Moldova Curată că acestea au fost economiile sale personale. Sergiu Groza a mai declarat că a devenit membru al Partidului Socialiștilor în anul 2012, și tot atunci a fost ales președintele Organizației teritoriale Florești. Până atunci nu a făcut parte din niciun partid.

De cinci ani primar

Grigore Cojocaru este actualul primar al orașului Florești. El a fost ales în calitate de reprezentant al PCRM în 2010 la alegerile parlamentare anticipate, apoi a câștigat și la alegerile locale generale din anul 2011.

Până atunci, Grigore Cojocaru a fost vicepreședinte al raionului Florești. Are 59 de ani, iar de profesie este inginer și politolog.

În declarația depusă la Consiliul Electoral de Circumscripție, a indicat că în ultimii doi ani, la locul de muncă de bază a cîștigat 184 367 de lei. A mai obținut un venit din alte surse (pensii, indemnizații, premii) în valoare de 30 919 lei.

Grigore Cojocaru deține împreună cu soția un apartament în Florești (75,1 m. p.), un teren agricol de 0,2 ha în orașul Ghindești, raionul Florești, și o vilă (65 m. p..) cu lot de pământ (0,42 ha) în satul Bobulești din același raion. Candidatul are și un automobil Nissan Cherry, fabricat în 1986.

Potrivit declarațiilor depuse mai devreme la Comisia Națională de Integritate, familia Cojocaru a acumulat aproape toată averea în anii ’90, cu excepția vilei, care a fost cumpărată în 2009.

Rapoartele financiare depuse la Comisia Electorală Centrală în campania electorală din 2014, indică că Grigore Cojocaru a donat Partidului Comuniștilor 5 000 de lei.

Cheltuieli neîntemeiate

În Raportul auditului conformităţii administrării fondurilor publice în cadrul întreprinderilor municipale pe anul 2013, publicat de Curtea de Conturi, se menționează că administrația orașului Florești nu a asigurat o fundamentare tehnico-economică aferentă fondării ÎM „Reţele Termice Floreşti”. În opinia auditorilor, această entitate este doar un intermediar ce asigură întreţinerea cazangeriilor instituţiilor publice, livrând către acestea agent termic. Urmare a analizelor efectuate, auditul a stabilit că prețul energiei termice, livrate în anul 2012 Liceului Teoretic „M.Eminescu” prin intermediul ÎM „Reţele termice Floreşti”, a constituit 483,3 mii lei. În același timp, se atrage atenția că cheltuielile liceului menționat, în 2013, prin producerea în regie a energiei termice, au constituit 297,6 mii lei, sau cu 185,7 mii lei mai puţin. Acest caz denotă că activitatea de intermediar al ÎM „Reţele Termice Floreşti” generează costuri absolut nejustificate și suportate din banii publici (bugetul local al orașului Florești).

A reparat drumul spre casa fiicei

În octombrie 2012, presa a scris că administrația orașului Florești a cheltuit 230 mii de lei pentru reabilitarea unei porțiuni de drum de pe strada Miron Costin, unde este amplasată casa fiicei primarului. Grigore Cojocaru a recunoscut că fiica sa locuiește anume acolo, dar a afirmat că este doar o coincidență. „Aceasta este una dintre cele mai rele străzi din oraș, de aceea am și început s-o reparăm anume pe ea”, a spus primarul.

În august 2013, conducătorii auto din Florești, nemulțumiți de străzile stricate, au pichetat primăria, cerând să fie informați unde au fost direcționați banii din fondul rutier. Ei au cerut revizuirea modului de alocare a acestor fonduri și ca administrația locală să nu mai repare doar gropile.

Primarul Grigore Cojocaru a ieșit la protestatari și le-a spus: „Eu nu sunt Dumnezeu și nu sunt Hristos care a hrănit lumea cu cinci pîini. Nu sunt resurse financiare”.

Trei partide timp de un an

Svetlana Rusu candidează la funcția de primar din partea Partidului Democrat (PDM). Are 43 de ani, este medic de familie de categorie superioară și activează în calitate de director al Centrului de Medici de Familie din orașul Florești.

Svetlana Rusu are studii superioare în două domenii: Facultatea de Medicină la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testimițanu” din Chișinău și Facultatea de Drept a Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți. De asemenea, ea a absolvit Școala de sănătate publică și management sanitar.

În aprilie 2009, ea a devenit deputat în Parlament din partea Partidului Comuniștilor și a rămas acolo și după alegerile repetate în același an.

În februarie 2010, fiind în Parlament, Svetlana Rusu a ieșit din PCRM și a aderat la Partidul „Moldova Unită”. „Am ales „Moldova Unită”, deoarece văd în el un partid puternic, în pofida faptului că este încă nou. Aceasta este decizia fermă a mea, fără nici o presiune din partea cuiva” – a declarat ea atunci. Fracțiunea comuniștilor a cerut atunci ca Svetlana Rusu să renunțe la mandatul de deputat. Tot atunci ea a declarat că „responsabilitatea deputatului este să apere interesele poporului, și nu pe cele ale fracțiunii”.

Încă peste jumătate de an, în iunie 2010, a aderat la Partidul Democrat. „M-am alăturat fracțiunii PDM, deoarece consider că această echipă poate să-și atingă scopurile, ceea ce a și fost promis alegătorilor”, a comentat ea.

La următoarele alegeri parlamentare din 2010, Svetlana Rusu nu a candidat. În anul 2011 a devenit consilier în Consiliul Raional Florești din partea PDM.

În anul 2014, a candidat la alegerile parlamentare pe lista PDM cu numărul 53, dar nu a trecut în Parlament.

Svetlana Rusu este președintele Organizației teritoriale a PDM din orașul Florești și președintele Organizației de Femei a PDM din raionul Florești.

Greșeli mecanice

În declarația depusă la Consiliul Electoral de Circumscripție, Svetlana Rusu a indicat că în ultimii doi ani a câștigat la locul de muncă de bază 194 791 de lei și prin cumul – 48 855 de lei. Împreună cu soțul posedă o casă de locuit în Florești cu suprafața de 100 m. p., un apartament de 54 m. p. și un teren agricol de 5,4 ha în Ghindești. Soțul său deține două mașini: VAZ 2107 și Ford. De asemenea, candidata a indicat un depozit bancar de 10 mii de lei, 12 mii de lei pe cardul său de salariu și 5 mii de lei pe cardul soțului.

În declarația depusă la Comisia Electorală Centrală la alegerile parlamentare din 2014, Svetlana Rusu a indicat și un garaj de 22 m. p. Solicitată de Moldova Curată să explice unde a dispărut garajul, Svetlana Rusu a spus că  acesta există, pur și simplu la completarea declarației pentru Consiliul Electoral de Circumscripție în 2015, „nu a găsit așa rubrică”.

Potrivit declarației pentru anul 2013, publicată de Comisia Națională de Integritate, apartamentul a fost achiziționat în 2006, casa și lotul de pământ -în 2010, iar garajul - în 2008.

În același timp, în declarația pentru anul 2012 sunt indicate doar terenul și casa, nu și apartamentul și garajul. La întrebarea noastră, Svetlana Rusu a răspuns că este „pur și simplu o greșeală mecanică”.

Natalia PetruseviciPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2015

Trei actuali și foști conducători ai orașului candideaz...

Trei actuali și foști conducători ai orașului candidează la funcția de primar la Orhei

26 mai 2015
937
2015

În orașele Florești, Glodeni și Basarabeasca în turul d...

Un șomer, o femeie aflată în concediu de maternitate și un fost consilier comunist sunt candidații la funcțiile de primar care au ajuns în turul doi al alegerilor locale din partea Partidului Nostru în orașele Florești, Glodeni și Basarabeasca. Toți reprezintă formațiuni pro-ruse, care își vor disputa fotoliile de primar cu reprezentanți ai unor formațiuni cu o orientare similară. Despre contracandidații lor Moldova Curată a scris în articolelele anterioare, publicate în lunile mai și iunie 2015. 

26 iunie 2015
1377
2015

Orașul Edineț: 9 candidați, dintre care 3 sunt pedagogi

Actualul primar și alți 8 candidați se luptă pentru conducerea orașului Edineț, care are o populație de peste 25 de mii de locuitori. Printre candidați este o persoană care se decalară de naționalitate român și un fost funcționar raional care a arborat un drapel considerat ilegal de către autoritățile statului.

12 iunie 2015
1981
2015

Anenii Noi nu rămâne în urmă de alte orașe - și aici co...

La Anenii Noi, oraș cu peste 10 mii de locuitori, candidează 10 persoane. Printre acestea și actualul primar, democratul Mihail Cheibaș, care își dorește al 4-lea mandat, dar și un fost deputat comunist, Veaceslav Bondari, care acum e șomer. De asemenea, candidează și o tânără de 33 de ani, în calitate de candidat independent, Elena Bejan, economistă și angajată a Direcției Teritoriale de Asigurări Sociale.   

08 iunie 2015
1404
2015

Nouă candidați aspiră la funcția de primar al orașului...

Printre candidații la funcția de primar al orașului Basarabeasca, localitate cu peste 12 mii de oameni, unul a fost inițiatorul referendumului privind orientarea politicii externe a țării spre Uniunea Vamală - candidatul Partidului Socialiștilor (PSRM), Piotr Pușcari, iar alţi sunt susținători ai acestei inițiative, între care, actualul primar, reprezentantul PCRM, Nicolai Nicolaev. Candidatul PLDM, Vasile Guzun, este vicepreședintele raionului, demis pentru că ar fi venit beat la serviciu, dar restabilit prin hotărâre judecătorească.

09 iunie 2015
935
2015

Cei 10 candidați la funcția de primar al orașului Soroc...

Stație de epurare, locuințe sociale, infrastructură modernă - toate sunt promisiuni electorale ale celor zece pretendenți la funcția de primar al orașului Soroca. Chiar dacă sunt mandatați de partide să lupte pentru primăria orașului de pe malul Nistrului, candidații spun că vor lucra pentru oameni și nu vor face politică.

07 iunie 2015
1243