Păcatele primarului de la Râşcani: dosar pentru acte de corupţie, accident cu maşina de serviciu şi licitaţii câştigate de nepot

Arhiva 29 decembrie 2015 811
Primarul orașului Râșcani, Victor Bogatico

Victor Bogatico, primarul oraşului Râşcani, cercetat penal pentru că ar fi luat 5.000 de dolari de la un agent economic din Bălţi pentru a favoriza o licitaţie privind vânzarea unui imobil, a revenit la serviciu după ce a fost eliberat din arest. Dosarul ar putea ajunge pe masa judecătorilor în ianuarie 2016. Tot atunci ar urma să fie examinat un alt caz, conexat la acest dosar – cel în care edilul a fost învinuit că a făcut accident de circulaţie cu automobilul de serviciu pe care l-a folosit în scopuri personale.



Victor Bogatico, ales în funcţia de primar pe listele Partidului Nostru, și  un presupus complice, au fost reţinuţi de ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) şi procurorii Anticorupţie la mijlocul lunii noiembrie. Potrivit CNA, cei doi i-ar fi dat asigurări unui om de afaceri că pot determina aleşii din Consiliul orăşenesc să-l desemneze câştigător în cadrul unei licitaţii privind vânzarea unui imobil. În schimb, ei ar fi cerut şi primit suma de 5.000 de dolari. Pe acest caz a fost iniţiată o cauză penală pentru trafic de influenţă, Bogatico având statut de învinuit.

Procurorii intenţionează să expedieze cazul în judecată în luna ianuarie 2016. “În prezent finalizăm urmărirea penală. În cazul edilului a fost aplicată măsura preventivă de control judiciar. Până la emiterea unei decizii de judecată, există prezumţia nevinovăţiei”, a precizat Ghenadie Tanas, şeful Direcţiei General Teritoriale Nord a CNA.

Iniţial, primarul a fost reţinut pentru 72 de ore, după care a stat în arest la domiciliu. Recent acesta a revenit la serviciu. “M-am întors pentru că trebuie să-mi îndeplinesc obligaţiile de funcţie”, ne-a spus Bogatico. Primarul a precizat că, deşi au trecut aproape două luni, nu a fost interogat decât o dată de oamenii legii. “De atunci nu s-a mai întâmplat nimic, stăm şi aşteptăm. Acest fapt mi se pare straniu şi îmi trezeşte nedumerire”, a adăugat Victor Bogatico.

Dacă va fi găsit vinovat, edilul riscă pentru această infracţiune până la şapte ani de închisoare. Renato Usatîi, liderul formaţiunii Partidul Nostru, declara anterior că la mijloc ar fi vorba de comandă politică.

Păcatele din trecut ale primarului

Acesta nu este singurul dosar pornit pe numele edilului de la Râşcani. În ianuarie 2013, el a fost implicat într-un accident rutier în urma căruia o tânără de 17 ani care îl însoţea a fost spitalizată cu traumatisme uşoare. Reprezentanţii Poliţiei Rutiere declarau atunci că şoferul era cu maşina de serviciu, pe care o folosise în scopuri personale, şi nu avea permis de conducere. Automobilul, grav avariat, fusese cumpărat cu doar trei săptămâni înainte şi costase 120.000 de lei, bani alocaţi din bugetul local. Dosarul, deschis pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu, a fost expediat în judecată acum mai bine de un an şi încă se află la etapa de examinare. „Între timp, procurorul a schimbat învinuirea în agravare şi pe parcurs au apărut şi alte dosare (cel privind traficul de influenţă – n.r.), care au fost conexate, de aceea examinarea durează”, a precizat Adrian Ciobanu, fost magistrat al Judecătoriei Râşcani, transferat între timp la instanţa din Glodeni.

Portalul Moldova Curată a scris anterior că Victor Bogatico a încălcat regimul conflictului de interese atunci când a prezidat concursurile publice de dare în arendă a unor terenuri nepotului său, edilul fiind cel care a semnat şi procesele verbale de la licitaţiile cu strigare. Deşi anul trecut Comisia Naţională de Integritate (CNI) a stabilit că alesul local a admis abaterea, primarul nu a fost sancţionat, iar faptul a fost motivat prin expirarea termenului de prescripţie a actului întocmit de CNI. Iniţial, Bogatico se justifica prin faptul că nu-i putea interzice nepotului său să participe la licitaţie. „El are aceleaşi drepturi ca oricare alt locuitor al oraşului. A participat şi a câştigat licitaţia, deoarece la concurs, pentru acel teren de nouă metri, s-a înregistrat numai el”, explica primarul. Totuşi, imediat după constatarea faptelor de către CNI, Bogatico a renunţat la ideea de a mai semna contractele de arendă cu nepotul său.

Ce spun experții

Potrivit Marianei Kalughin, expertă la Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei, primarul nu era în drept să-i interzică unei persoane apropiate să participe la licitaţie. Pe de altă parte, Victor Bogatico nu ar fi trebuit să participe la luarea vreunei decizii. "Primarul trebuia să se conformeze unuia dintre principiile generale de tratare şi soluţionare a conflictului de interese - slujirea interesului public cu imparţialitate şi obiectivitate. Acest principiu, în înţelesul art. 5 din Legea cu privire la conflictul de interese, presupune renunţarea, în îndeplinirea atribuţiilor, la interesele personale. În sensul art. 2 din legea menţionată, prin interes personal se înţelege orice interes, care rezultă inclusiv din relaţiile cu persoanele apropiate, nepotul încadrându-se în această categorie de persoane", explică Mariana Kalughin.

În partea ce ţine de expirarea termenului de prescripţie în cazul nedeclarării conflictului de interese, în opinia expertei, ar fi cazul unei interpretări eronate de către CNA a prevederilor legale. "În virtutea articolelor 11 şi 30 alin. (4) din Codul Contravenţional, nedeclararea conflictului de interese este o contravenţie continuă, termenul de prescripţie începând să curgă nu de la data săvârşirii contravenţiei, ci de la data respectivei constatări de către CNI", a adăugat jurista. Referitor la eventualul act de corupţie, potrivit Marianei Kalughin, ar fi preferabilă suspendarea din funcţie a presupuşilor făptaşi. "Interesul public constă în exercitarea puterii de către demnitari care sunt în afara oricăror suspiciuni de corupţie", a spus experta.

Victor Bogatico a ajuns în funcţia de primar al oraşului Râşcani în iulie 2011, fiind reprezentant al Partidului Comuniştilor, şi a fost reales la alegerile locale generale din iunie 2015, de această dată pe listele Partidului Nostru. Membru PCRM din 1999, el a părăsit formaţiunea cu câteva luni înainte de alegeri, în aprilie, motivând că nu-i este indiferentă soarta ţării. Potrivit declaraţiei de avere pentru anul 2013, edilul nu a declarat decât un salariu de 80.000 de lei.

Victoria DODON

Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia EED.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Cele mai deschise instituții publice

Ministerul Sănătăţii (cu 112 seturi de date), Ministerul Afacerilor Interne (cu 90 seturi de date), Biroul Naţional de Statistică (cu 86 seturi de date) sunt lideri pe portalul www.date.gov.md după numărul de date făcute publice, se arată într-un studiu lansat de CJI, în cadrul proiectului „Guvernare deschisă pentru o societate informată şi activă”.

03 iulie 2013
967
Arhiva

Camera Înregistrării de Stat oferă informaţii învechite...

Camera Înregistrării de Stat (CÎS) a majorat acum mai mult de o lună tarifele pentru cei care solicită informaţii despre agenţii economici şi întreprinzătorii individuali din Republica Moldova. Deşi până anul trecut percepea taxe destul de mari pentru aceste informaţii, acum CÎS a dublat preţurile, chiar dacă unele date pe care le oferă sunt învechite şi nu au mai fost actualizate de circa patru ani. Este vorba despre informaţiile referitoare la veniturile obţinute de agenţii economici sau de către întreprinzătorii individuali.

02 februarie 2016
960
Arhiva

Integritatea autorităţilor naţionale este o precondiţie...

Acordul de asociere dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova, ratificat de Parlamentul de la Chişinău la 2 iulie 2014,  reprezintă un document complex, care vizează domenii esenţiale şi conţine prevederi importante referitoare la:

25 iulie 2014
1196
Arhiva

Președintele Judecătoriei Cantemir și-a cumpărat un aut...

Președintele Judecătoriei raionului Cantemir, Tudor Berdilă, și-a achizționat anul trecut un automobil în valoare de aproape 400 de mii de lei (aproximativ 18 000 euro), sumă care îi depășește de două ori veniturile oficiale din salariul de magistrat. Solicitat de Moldova Curată, judecătorul s-a arătat indignat de faptul că ne interesăm de sursa din care a reușit să își cumpere BMW-ul fabricat în 2008, menționând că există probleme mai importante pe care ar trebui să le abordeze presa.

20 iulie 2016
768
Arhiva

Membrii CNI se pronunţă împotriva adoptării proiectului...

Membrii Comisiei Naționale de Integritate (CNI) critică proiectul de reformare a acestei instituții și acuză Ministerul Justiției că intenționează să creeze o ”instituție monstru” și să deraieze de la cursul european în combaterea corupției.  Într-o scrisoare deschisă semnată de către 4 dintre cei 5 membri ai CNI (nu a semnaat doar președintele Comisiei, Anatolie Donciu) aceștia își exprimă îngrijorarea că instituția, care urmează să fie redenumită în Centrul Național de Integritate va fi transformată într-o instituție de tip ”dictatorial”. Ministrul Justiției, Vladimir Grosu, spune că dimpotrivă, competențele vor fi divizate între președinte și inspectorii de integritate.   

13 iunie 2015
788
Arhiva

Dezbatere publică „Activitatea de comunicare a Comisie...

Asociaţia Presei Independente (API) şi portalul web www.moldovacurata.md vă invită la dezbaterea publică „Activitatea de comunicare a Comisiei Naţionale de Integritate (CNI): actualitate şi strategii de viitor”.

14 februarie 2014
830