Camera Înregistrării de Stat oferă informaţii învechite la un preţ mai mare

Arhiva 2 februarie 2016 59

Camera Înregistrării de Stat (CÎS) a majorat acum mai mult de o lună tarifele pentru cei care solicită informaţii despre agenţii economici şi întreprinzătorii individuali din Republica Moldova. Deşi până anul trecut percepea taxe destul de mari pentru aceste informaţii, acum CÎS a dublat preţurile, chiar dacă unele date pe care le oferă sunt învechite şi nu au mai fost actualizate de circa patru ani. Este vorba despre informaţiile referitoare la veniturile obţinute de agenţii economici sau de către întreprinzătorii individuali.La cerere sau printr-un abonament, CÎS oferă solicitanţilor mai multe informaţii despre un agent economic şi anume datele despre denumirea firmei, sediul şi administratorul acesteia. La această informaţie se adaugă şi datele despre fondatorii şi asociaţii firmei, genurile de activitate declarate şi menţiunile privind procedura de dizolvare, reorganizare sau de suspendare.

Tarifele iniţiale percepute de CÎS pentru obţinerea informaţiei din Registrul de stat al persoanelor juridice şi al întreprinzătorilor individuali.

CÎS oferă informaţii despre veniturile firmelor obţinute de către acestea în anul 2012.

În luna noiembrie 2015, CÎS a majorat tarifele, iar cei care accesează on-line aceste date sunt nevoiţi să scoată din buzunar o sută de lei pentru o informaţie deplină despre un agent economic. Pentru comparaţie, tariful vechi era de 50 de lei.

Tarife majorate de CÎS pentru obţinerea informaţiei din Registrul de stat al persoanelor juridice şi al întreprinzătorilor individuali.

De asemenea, s-a majorat şi suma pe care trebuie să o achite solicitantul care doreşte să afle informaţii despre veniturile pe care le-a obţinut agentul economic. În pofida majorării taxei de 2, 5 ori (de la 20 la 50 de lei), informaţiile oferite sunt vechi,  fiind prezentate date din rapoartele financiare din anul  2012.

Majorarea taxelor – o piedică pentru jurnaliştii de investigaţie

Anastasia Nani, jurnalistă de investigaţie, spune că acest lucru este un impediment major în procesul de documentare a unui articol. “Realizarea unui articol de investigaţie bine documentat a ajuns să coste foarte mult. În funcţie de complexitatea materialului şi de numărul de firme care trebuie documentate, cifra se ridică şi la mii de lei. De fapt, plătim “bani grei” pentru informaţia pe care autorităţile ar trebui să ne-o ofere gratuit. Decizia de a pune taxe atât de mari, mă face să cred că funcţionarii încearcă să le găsească jurnaliştilor “ac de cojoc” şi să le pună piedici în procesul de documentare. Şi dacă tot plătim “bani mari” pentru informaţie, ar fi bine să ni se ofere date actuale, dar nu vechi de patru ani, care în multe cazuri nu mai sunt relevante”, menţionează jurnalista.

Servicii mai scumpe pentru ca instituţia să-şi acopere propriile cheltuieli

Conducerea CÎS îşi declină responsabilitatea pentru această informaţie, argumentând că Biroul Naţional de Statistică (BNS) ar fi de vină, deoarece nu furnizează la timp datele necesare. „Noi de ani de zile încercăm să impunem BNS să ne dea aceste date. Am încercat prin intermediul secretariatului Cancelariei de Stat, dar şi al aparatului Guvernului să impunem BNS să ne prezinte aceste dări de seamă. Până în prezent nu avem astfel de informaţii şi asta deoarece BNS nu este obligată să o facă. Eu sunt de acord, informaţia pe care o deţinem noi prezintă interes pentru investitorii din afara ţării şi ar fi bine să fie actualizată”, explică Victor Cebotari, preşedintele CÎS.

În ceea ce priveşte majorarea taxei percepută de către CÎS, acesta spune că preţurile au crescut din cauza că instituţia funcţionează în regim de autogestiune. „Vă spunem sincer, nu făceam faţă. Avem zece oficii în ţară, edificii care trebuie întreţinute. S-a majorat taxa de arendă pentru clădirea unde stăm. Plătim Cancelariei de Stat circa un milion de lei anual pentru arendă. Avem cheltuieli enorme”, afirmă Cebotari.

Informaţia nu este actualizată dintr-o scăpare

În replică, reprezentanţii Biroului Naţional de Statistică susţine că anume CÎS este cea care trebuie să ceară aceste informaţii.  „Mai înainte noi aveam o înţelegere cu mai multe instituţii de stat, ca datele din rapoartele financiare să le fie oferite, aici fiind vorba de Centrul Naţional Anticorupţie, Curtea de Conturi, Ministerul de Interne etc. Cu aceste instituţii aveam un acord prin care le furnizam informaţia despre rapoartele financiare ale agenţilor economici. Am avut şi cu CÎS un astfel de acord, însă el a expirat şi respectiv, nu a fost reînnoit. Poate a fost scăpat acest lucru, nu ştiu ce să vă spun. Dacă nu este un acord între instituţii, nu se oferă aceste date. De rapoarte financiare mă ocup eu. Dacă CÎS ne transmite un astfel de acord, atunci putem să le furnizăm şi informaţia din rapoartele financiare ale agenţilor economici pentru anii 2013 şi 2014”, explică Andrei Crăciun, şeful Serviciului informaţional al rapoartelor financiare din cadrul BNS.

Legea prevede actualizarea datelor

Jurista Tatiana Puiu declară însă pentru Moldova Curată că Biroul Naţional de Statistică este obligat prin lege să ofere CÎS informaţia ce se include în rapoartele financiare ale agenţilor economici. “Este o prevedere legală expresă, şi anume articolul 33 din Legea privind înregistrarea de stat a persoanelor juridice şi a întreprinzătorilor individuali. Ea arată că în Registrul de stat al persoanelor juridice se înscriu date din raportul financiar anual (pentru societăţile comerciale) - în baza datelor furnizate de Biroul Naţional de Statistică. Aşadar, publicarea acestei informaţii este obligatorie prin lege şi nu prin acord”, specifică jurista.

Lilia Zaharia


Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Ambasadorul UE la Chișinău: În Republica Moldova există...

Pentru combaterea reală a corupției este necesară voință politică, a declarat Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată.  El a subliniat că pe lângă corupția mică, în Republica Moldova există fenomene de corupție „extraordinar de mare, trafic de influență și folosirea pozițiilor în organele de stat sau în administrație”.

24 februarie 2018
61
Arhiva

Eurodeputații așteaptă reformarea CNI și CNA

La reuniunea Consiliului de Asociere UE – Republica Moldova, desfășurată la 15 martie la Bruxelles, primul ministru Pavel Filip a fost întrebat de către europarlamentari cum actualul Executiv își propune să combată corupția din țară și cum va fi elucidată frauda din sistemul bancar. De asemenea, eurodeputații au fost interesați să afle dacă și cum vor fi reformate Comisia Națională de Integritate și Centrul Național Anticorupție. Premierul nu a dat un răspuns exact, menționând că acest punct este o prioritate a actualei guvernări.

17 martie 2016
50
Arhiva

В селе Авдарма депутатами Народного Собрания Гагаузии х...

20 ноября голоса двух с лишним тысяч избирателей села Авдарма (округ №11) Комратского района разделятся между двумя кандидатами в депутаты НСГ: лесником Иваном Трандафиловым, представляющим Соцпартию, и директором лицея Еленой Карамит, которая баллотируется как независимый кандидат.

31 octombrie 2016
74
Arhiva

Găsit vinovat de fals în declarația de avere și condamn...

Fostul șef al Direcției Educație, Tineret și Sport a sectorului Buiucani, mun. Chișinău, Ion Vrânceanu, găsit vinovat de Curtea de Apel Chișinău de fals în declarația de avere și condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, a fost restabilit în funcție. Judecătoarea Tatiana Avasiloaie de la Judecătoria Chișinău a dispus marți, 23 aprilie 2019, ca Ion Vrânceanu să fie reangajat, cu plata salariului neachitat și a despăgubirilor pentru absența de la serviciu în perioada 12 martie 2018 – 23 aprilie 2019.  Solicitată timp două zile să explice cum va rezolva această situație, de vreme ce funcția este ocupată de mult timp, Direcția Educație a municipiului Chișinău a refuzat să ofere un răspuns.

24 aprilie 2019
115
Arhiva

Dumitru Visternicean: „Nu avem judecători corupți”

Faptul că nu avem judecători judecați pentru acte de corupție demonstrează că nu avem judecători corupți în R. Moldova. De această părere este președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Dumitru Visternicean. Într-un interviu pentru Moldova Curată, magistratul explică „paradoxul” potrivit căruia, deși avem un sistem judecătoresc corupt, nu avem și judecători corupți. „Fenomenul este compus din mai multe elemente. Atâta timp cât nu avem în plan penal infracțiunea numită corupția, în schimb avem dare de mită, luare de mită, trafic de influență, aceste lucruri trebuie demonstrate. Avem deja pe rol, în instanțele de judecată, patru dosare care vizează acte de corupție comise de judecători. Unul dintre ei a trecut deja de prima instanță unde a fost achitat”, a menționat Visternicean. Întrebat de ce majoritatea procedurilor disciplinare pornite de Colegiul disciplinar al CSM se încheie cu constatarea că judecătorul nu a comis nicio încălcare, președintele CSM a declarat: „Sunt mai multe probleme care duc la clasarea procedurii disciplinare. Trebuie să ținem cont de faptul că acest Colegiu disciplinar este o judecată a judecătorilor. Și, la fel ca în orice instanță, judecătorului îi este asigurat dreptul la apărare. Foarte multe proceduri disciplinare au fost intentate anterior doar de dragul de a fi intentate”. Cu toate acestea, Visternicean este mulțumit de activitatea acestui colegiu. În special, pentru că „și-a păstrat independența și imparțialitatea, indiferent de cine este cel supus examinării, cine a depus sesizarea”. În cadrul aceluiași interviu, președintele interimar al CSM dezvăluie care sunt criteriile în baza cărora are loc numirea și avansarea în post a judecătorilor și își expune părerea vizavi de judecătorii cu averi de milioane. Interviul integral îl puteți citi aici.

10 februarie 2014
82
Arhiva

Reprezentanţii societăţii civile în componenţa viitorul...

Ministerul Justiţiei a publicat pe pagina sa web proiectul hotărârii de Guvern cu privire la aprobarea Regulamentului privind selectarea reprezentanţilor societăţii civile în Consiliul de Integritate. Potrivit acestui document, reprezentanţii societăţii civile, membri ai Consiliului de Integritate din cadrul ANI, vor fi aleşi de Ministerul Justiţiei. Experţii în domeniu cer însă Ministerului Justiţiei să nu monopolizeze această Comisie şi să includă în componenţa ei şi membri ai organizaţiilor neguvernamentale.

12 august 2016
62