Preşedinte de raion şi, în acelaşi timp, administrator de firme?

2013-2018 15 ianuarie 2014 1243
Nicolae Chendighilean

Nicolae Chendighilean, preşedintele raionului Basarabeasca, este bănuit că, în timp ce exercita această funcţie, era şi administrator la două firme, lucru interzis de legislaţie. La sfârşitul lunii trecute Comisia Naţională de Integritate(CNI) a iniţiat un control pe numele lui, deoarece oficialul nu a indicat în declaraţia de avere pentru anul 2012 că ar fi deţinut şi funcţia de preşedinte de raion, dar şi pe cea de administrator la două firme.




Anul 2012 a fost sărac pentru familia preşedintelui raionului Basarabeasca, Nicolae Chendighilean. Cel puţin, acest lucru reiese din declaraţia de avere a oficialului. Potrivit documentului, venitul obţinut de familia acestuia în anul 2012 a fost de doar circa 13 mii de lei: 6 820 de lei constituind salariul preşedintelui de raion (570 lei lunar) iar 5 983 de lei fiind indemnizaţia pe care a ridicat-o soţia acestuia.

Act emis de CÎS în luna noiembrie 2013

Venituri mici, proprietăţi multe

La capitolul „Bunuri imobile”, Nicolae Chendighilean indică în declaraţie că deţine cinci terenuri şi este proprietarul unui apartament de 117 metri pătraţi, are trei spaţii comerciale de producţie şi alte altor două clădiri, acestea din urmă fiind menţionate la categoria „altă avere imobilă”.

Preşedentele raionului mai specifică în declaraţie că este posesorul unui autoturism de macra „Mazda E 220”, dobândit în anul 2003. Tot aici, funcţionarul scrie că deţinere 100% de acţiuni în Societatea Comercială „Alfa şi KO”.

Dorian Taşcă, şeful Oficiului Teritorial Hânceşti al Cancelariei de Stat (OTC), susţine că, până în luna decembrie 2013, Nicolae Chendighilean deţinea funcţia de preşedinte al raionului Basarabeasca, fiind totodată şi administratorul a două societăţi comerciale.

„Este incompatibilitate de funcţii, iar atunci când oficialul a obţinut statut de persoană cu funcţie de demnitate publică, trebuia să renunţe la administrarea acestor firme”, susţine Galina Bostan, expertă anticorupţie.

A făcut modificări în actele firmelor?

Drept urmare a sesizării OTC Hânceşti, la 20 decembrie 2013, CNI a iniţiat un control pe numele lui Nicolae Chendighilean, iar instituţia urmează să constate dacă acesta a încălcat sau nu regimul juridic al incompatibilităţii.

În documentul emis la 22 noiembrie 2013 de Camera Înregistrării de Stat din Moldova(CÎS) este menţionat că Nicolae Chendighilean figurează în calitate de asociat şi administrator al firmelor „Ecoetalon” şi „Alfa şi KO”. Cu 20 de zile mai târziu, după ce OTC Hânceşti a sesizat CNI, Nicolae Chendighilean nu mai figura ca fondator şi administrator la aceste firme.

Menţionăm că oficialul nu indică niciun venit care l-ar fi obţinut în urma administrării firmelor invocate de OTC Hânceşti.

Totodată, preşedintele raionului Basarabeasca recunoaşte că este fondatorul celor două firme, însă susţine că societăţile comerciale erau administrate de altcineva. De asemenea, el specifică faptul că nu a obţinut venituri prea mari de la aceste firme. „Venitul de la prima firmă a fost unul nesemnificativ, însă a doua firmă nu a activat niciodată”, mai spune oficialul.

Preşedinte „la pătrat”

Preşedintele raionului Barasabeasca este şi preşedintele Organizaţiei Teritoriale Basarabeasca a Partidului Democrat, fapt ce nu este indicat în declaraţia de interese personale pentru anul 2012, deşi în document este menţionat că subiectul declarării trebuie să indice calitatea sa de fondator sau de membru în organele de conducere, administrative, revizie sau control în cadrul unor oragnizaţii necomerciale sau partide politice.

Anatolie Donciu, preşedintele CNI, susţine că, în cazul în care se constată că preşedintele a obţinut venituri din alte activităţi decât cele prevăzute de cadrul legislativ, acesta poate fi cercetat şi pentru tăinuirea averilor. „Persoana cu funcţie de demnitate publică trebuia să menţioneze, atât în declaraţia de avere, cât şi în cea de interese personale, că deţine cote-părţi în societăţi comerciale sau că are alte activităţi remunerate”, spune preşedintele CNI.

Ce îl aşteaptă pe Chendighilean?

În cazul în care CNI va constata că preşedintele a obţinut venituri în urma administrării firmelor, însă nu le-a declarat, acesta riscă o amendă de până la 12 mii de lei. Totodată, Nicolae Chendighilean ar putea fi revocat din funcţie în cazul în care CNI va depista incompatibilitate de funcţii.

Amintim că democratul Nicolae Chendighilean a fost ales în funcţia de preşedinte al raionului Basarabeasca în luna noiembrie 2012, după ce fostul conducător Ilie Cernăuţan, desemnat din partea Partidului Comuniştilor, a fost demis fiind bănuit de luare de mită.


Lilia Zaharia

Act emis de CÎS în luna ianuarie 2014



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

Ziarul CUVÂNTUL: SECRETE COMERCIALE sau Cum autorităţil...

O companie din Chișinău ar fi schimbat ușile și ferestrele la școlile și grădinițele din Rezina doar pe hârtie. Asta, după ce a câștigat o licitație publică de efectuare a lucrărilor într-un proiect ambițios de eficientizare a energiei termice al Consiliului Raional. Suma contractului: peste 18 mln de lei (!) În realitate, lucrările fie au fost realizate parțial în cadrul altor proiecte, fie nu au fost făcute defel. Președinta raionului, refuză să ne dea explicațiile de rigoare, făcând trimitere la "secretul comercial", deși în joc sunt puși bani publici.

16 februarie 2018
1377
2013-2018

Dosarul autobuzelor școlare s-ar putea solda cu nimic

La un an și jumătate de la deschiderea unei anchete penale în privința achiziționării frauduloase de către Ministerul Educației a aproape 100 de autobuze școlare, nu există nicio persoană pusă sub învinuire și nici nu a fost audiat vreun fost conducator din minister care s-a ocupat de tranzacții. Acum, Centrul Național Anticorupție (CNA), care efectuează acțiuni de anchetă, spune că până în prezent au fost audiați doar reprezentanții firmei care a livrat autobuzele.

13 iunie 2014
1007
2013-2018

Electorala 2019: deputatul socialist Grigore Novac, car...

Deputatul socialist Grigore Novac (35 de ani), despre care Partidul Socialiștilor a anunțat că va candida la alegerile parlamentare, a obținut un teren (în anul 2011) de la Primăria Stăuceni prin intermediul unui act de căsătorie fictivă. Deși deputatul neagă acest lucru, Primăria Stăuceni a informat, la solicitare, presa, că Novac a obținut terenul gratuit, în baza articolului din Codul Funciar referitor la familiile tinere. Astfel ar fi procedat și alti doi socialiști, Marina Rădvan și Vladimir Odnostalco. Acea acordare de terenuri de către Primăria Stăuceni este în prezent investigată de CNA, în cadrul unei cauze penale. Grigore Novac a donat partidului, în diferite perioade, mai mulți bani decât a declarat legal, însă spune că acestea sunt venituri obținute anterior, din munca peste hotare.

18 decembrie 2018
2946
2013-2018

Cumnata președintei raionului Rezina are vilă în munții...

Alexandra Graur, cumnata președintei raionului Rezina Eleonora Graur, și-a achiziționat în anul 2016 o pensiune în județul Suceava din România, destinație vestită în acea regiune montană. Alexandra este funcționar public la Agenția de Servicii Publice din Republica Moldova. Astfel, cu salariul de bugetar a reușit să-și cumpere pensiunea din inima munților, dar și să doneze bani în campania electorală a Partidului Democrat din Moldova (PDM), formațiune a cărei vicepreședintă este Eleonora Graur. Chiar dacă în orașul Rezina se vehiculează că vila-pensiune ar aparține, de fapt, familiei președintei raionului, Eleonora Graur a negat că ar avea vreo legătură cu această afacere.

17 aprilie 2018
1415
2013-2018

Membrul CCA Artur Cozma: salariu de 6 mii de lei la sta...

Unul dintre membrii Consiliului Coordonator al Audiovizualului, Artur Cozma, fost ambasador în Israel și fost ministru al Culturii, și-a cumpărat într-un singur an (2015) două autoturisme: un Mercedes E220 (fabricat în anul 2010) și un Range Rover Sport nou-nouț, fabricat în 2015. Pe ambele mașini familia Cozma a plătit 1 584 983 de lei, sumă care depășește vădit veniturile indicate în declarația de avere. Mercedes-ul a costat 250 de mii de lei, iar al doilea autoturism - 1 334 983 de lei. 

18 iunie 2017
1039
2013-2018

Un contract în valoare de 44 de mii de euro semnat într...

Curtea Supremă de Justiţie a decis: Mihail Stratan a admis intenţionat un conflict de interese atunci când Agenţia pe care o conducea a ales drept câştigătoare a unei licitaţii o firmă a familiei directorului. Firma s-a angajat să ofere Agenţiei pentru Eficienţă Energetică (AEE) echipament în valoare de peste 44 de mii de euro. Cu trei ani în urmă Comisia Naţională de Integritate (CNI) a stabilit că Stratan a admis un conflict de interese, iar acum Curtea Supremă a confirmat. Succesoarea CNI, ANI, poate cere în instanţă anularea contractului.

13 ianuarie 2017
1495