Preşedinte de raion şi, în acelaşi timp, administrator de firme?

2013-2018 15 ianuarie 2014 1167
Nicolae Chendighilean

Nicolae Chendighilean, preşedintele raionului Basarabeasca, este bănuit că, în timp ce exercita această funcţie, era şi administrator la două firme, lucru interzis de legislaţie. La sfârşitul lunii trecute Comisia Naţională de Integritate(CNI) a iniţiat un control pe numele lui, deoarece oficialul nu a indicat în declaraţia de avere pentru anul 2012 că ar fi deţinut şi funcţia de preşedinte de raion, dar şi pe cea de administrator la două firme.




Anul 2012 a fost sărac pentru familia preşedintelui raionului Basarabeasca, Nicolae Chendighilean. Cel puţin, acest lucru reiese din declaraţia de avere a oficialului. Potrivit documentului, venitul obţinut de familia acestuia în anul 2012 a fost de doar circa 13 mii de lei: 6 820 de lei constituind salariul preşedintelui de raion (570 lei lunar) iar 5 983 de lei fiind indemnizaţia pe care a ridicat-o soţia acestuia.

Act emis de CÎS în luna noiembrie 2013

Venituri mici, proprietăţi multe

La capitolul „Bunuri imobile”, Nicolae Chendighilean indică în declaraţie că deţine cinci terenuri şi este proprietarul unui apartament de 117 metri pătraţi, are trei spaţii comerciale de producţie şi alte altor două clădiri, acestea din urmă fiind menţionate la categoria „altă avere imobilă”.

Preşedentele raionului mai specifică în declaraţie că este posesorul unui autoturism de macra „Mazda E 220”, dobândit în anul 2003. Tot aici, funcţionarul scrie că deţinere 100% de acţiuni în Societatea Comercială „Alfa şi KO”.

Dorian Taşcă, şeful Oficiului Teritorial Hânceşti al Cancelariei de Stat (OTC), susţine că, până în luna decembrie 2013, Nicolae Chendighilean deţinea funcţia de preşedinte al raionului Basarabeasca, fiind totodată şi administratorul a două societăţi comerciale.

„Este incompatibilitate de funcţii, iar atunci când oficialul a obţinut statut de persoană cu funcţie de demnitate publică, trebuia să renunţe la administrarea acestor firme”, susţine Galina Bostan, expertă anticorupţie.

A făcut modificări în actele firmelor?

Drept urmare a sesizării OTC Hânceşti, la 20 decembrie 2013, CNI a iniţiat un control pe numele lui Nicolae Chendighilean, iar instituţia urmează să constate dacă acesta a încălcat sau nu regimul juridic al incompatibilităţii.

În documentul emis la 22 noiembrie 2013 de Camera Înregistrării de Stat din Moldova(CÎS) este menţionat că Nicolae Chendighilean figurează în calitate de asociat şi administrator al firmelor „Ecoetalon” şi „Alfa şi KO”. Cu 20 de zile mai târziu, după ce OTC Hânceşti a sesizat CNI, Nicolae Chendighilean nu mai figura ca fondator şi administrator la aceste firme.

Menţionăm că oficialul nu indică niciun venit care l-ar fi obţinut în urma administrării firmelor invocate de OTC Hânceşti.

Totodată, preşedintele raionului Basarabeasca recunoaşte că este fondatorul celor două firme, însă susţine că societăţile comerciale erau administrate de altcineva. De asemenea, el specifică faptul că nu a obţinut venituri prea mari de la aceste firme. „Venitul de la prima firmă a fost unul nesemnificativ, însă a doua firmă nu a activat niciodată”, mai spune oficialul.

Preşedinte „la pătrat”

Preşedintele raionului Barasabeasca este şi preşedintele Organizaţiei Teritoriale Basarabeasca a Partidului Democrat, fapt ce nu este indicat în declaraţia de interese personale pentru anul 2012, deşi în document este menţionat că subiectul declarării trebuie să indice calitatea sa de fondator sau de membru în organele de conducere, administrative, revizie sau control în cadrul unor oragnizaţii necomerciale sau partide politice.

Anatolie Donciu, preşedintele CNI, susţine că, în cazul în care se constată că preşedintele a obţinut venituri din alte activităţi decât cele prevăzute de cadrul legislativ, acesta poate fi cercetat şi pentru tăinuirea averilor. „Persoana cu funcţie de demnitate publică trebuia să menţioneze, atât în declaraţia de avere, cât şi în cea de interese personale, că deţine cote-părţi în societăţi comerciale sau că are alte activităţi remunerate”, spune preşedintele CNI.

Ce îl aşteaptă pe Chendighilean?

În cazul în care CNI va constata că preşedintele a obţinut venituri în urma administrării firmelor, însă nu le-a declarat, acesta riscă o amendă de până la 12 mii de lei. Totodată, Nicolae Chendighilean ar putea fi revocat din funcţie în cazul în care CNI va depista incompatibilitate de funcţii.

Amintim că democratul Nicolae Chendighilean a fost ales în funcţia de preşedinte al raionului Basarabeasca în luna noiembrie 2012, după ce fostul conducător Ilie Cernăuţan, desemnat din partea Partidului Comuniştilor, a fost demis fiind bănuit de luare de mită.


Lilia Zaharia

Act emis de CÎS în luna ianuarie 2014



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

Contracte cu statul ”reciclate” de firma condusă de so...

Timp de un un an, firma ”Ecostat” SRL condusă de Alexei Buliga, soțul deputatei democrate Valentina Buliga, a câștigat șapte contracte de achiziții publice în valoare de un milion 425 de mii de lei. Firma s-a angajat să colecteze, să transporte și să neutralizeze deșeurile medicale din cinci spitale din țară.

23 ianuarie 2018
1071
2013-2018

Secretul de la „Moldsilva” a fost deconspirat (Partea...

Un al treilea funcţionar din conducerea Agenţiei de Stat „Moldsilva”, după Dumitru Galupa şi Eugeniu Nazaria, care au participat la o licitaţie şi au obţinut ilegal dreptul de arendă a unui teren forestier, este Ion Haralampov, directorul Întreprinderii de Stat (ÎSS) „Hânceşti-Silva”. Acesta a arendat patru hectare de teren forestier din ocolul silvic „Vadul lui Vodă”, iar Comisia Naţională de Integritate (CNI) s-a autosesizat şi a stabilit că funcţionarul a încălcat regimul juridic al conflictului de interese. În timp ce Comisia efectua controlul, Ion Haralampov a reziliat contractul de arendă.

29 septembrie 2014
1799
2013-2018

Dosarul autobuzelor școlare s-ar putea solda cu nimic

La un an și jumătate de la deschiderea unei anchete penale în privința achiziționării frauduloase de către Ministerul Educației a aproape 100 de autobuze școlare, nu există nicio persoană pusă sub învinuire și nici nu a fost audiat vreun fost conducator din minister care s-a ocupat de tranzacții. Acum, Centrul Național Anticorupție (CNA), care efectuează acțiuni de anchetă, spune că până în prezent au fost audiați doar reprezentanții firmei care a livrat autobuzele.

13 iunie 2014
929
2013-2018

Primăria Chișinău, acuzată că a plătit salariu unui fun...

Primăria Chișinău este acuzată că ar fi prejudiciat bugetul public cu circa 350 de mii de lei, pe care i-a plătit drept salariu și cheltuieli de deplasare unei angajate care nu se afla în țară. Este vorba despre Gabriela Ciumac, șefa Direcției relații externe, cooperare regională și integrare europeană din cadrul Primăriei. Aceasta își ridica salariul chiar dacă de facto, nu era la serviciu și activa în calitate de ofițer de credite la Banca Europeană de Investiții (BEI) din Luxembourg. Acum Inspecția Financiară din cadrul Ministerului Finanțelor cere municipalității returnarea banilor în visteria publică.

07 februarie 2016
1014
2013-2018

Electorala 2019: candidatul socialiștilor pentru circum...

Deputatul socialist Oleg Lipskii, care este și  vicepreședinte al Uniunii Transportatorilor și Drumarilor din Moldova, dar și asociat în cel puțin două companii de transport, este autorul mai multor inițiative legislative calificate drept problematice de către Centrul Național Anticorupție. În rapoartele de expertiză ale acestor proiecte, CNA a stabilit că a fost identificat un risc sporit de coruptibilitate, de activitate în detrimentul interesului de stat sau de atingere drepturilor fundamentale ale omului, consacrate de Constituție.

12 noiembrie 2018
987
2013-2018

Contracte de milioane pentru firma fratelui șefului Age...

Firma fratelui șefului Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor (ANSC), Viorel Moșneaga, a câștigat, de când acesta a fost numit în funcție, două licitații publice, semnând cu statul contracte de șase milioane de lei. Asta în condițiile în care agenții economici care au participat la tenderele respective nu au putut să conteste rezultatele licitațiilor, dat fiind că ANSC a devenit funcțională abia în septembrie 2017. Întâmplător sau nu, contractele au fost semnate după ce Viorel Moșneaga a fost numit director la Agenția responsabilă de soluționarea contestațiilor în achiziții publice.

12 octombrie 2017
865