Preşedinte de raion şi, în acelaşi timp, administrator de firme?

2013-2018 15 ianuarie 2014 1411
Nicolae Chendighilean

Nicolae Chendighilean, preşedintele raionului Basarabeasca, este bănuit că, în timp ce exercita această funcţie, era şi administrator la două firme, lucru interzis de legislaţie. La sfârşitul lunii trecute Comisia Naţională de Integritate(CNI) a iniţiat un control pe numele lui, deoarece oficialul nu a indicat în declaraţia de avere pentru anul 2012 că ar fi deţinut şi funcţia de preşedinte de raion, dar şi pe cea de administrator la două firme.




Anul 2012 a fost sărac pentru familia preşedintelui raionului Basarabeasca, Nicolae Chendighilean. Cel puţin, acest lucru reiese din declaraţia de avere a oficialului. Potrivit documentului, venitul obţinut de familia acestuia în anul 2012 a fost de doar circa 13 mii de lei: 6 820 de lei constituind salariul preşedintelui de raion (570 lei lunar) iar 5 983 de lei fiind indemnizaţia pe care a ridicat-o soţia acestuia.

Act emis de CÎS în luna noiembrie 2013

Venituri mici, proprietăţi multe

La capitolul „Bunuri imobile”, Nicolae Chendighilean indică în declaraţie că deţine cinci terenuri şi este proprietarul unui apartament de 117 metri pătraţi, are trei spaţii comerciale de producţie şi alte altor două clădiri, acestea din urmă fiind menţionate la categoria „altă avere imobilă”.

Preşedentele raionului mai specifică în declaraţie că este posesorul unui autoturism de macra „Mazda E 220”, dobândit în anul 2003. Tot aici, funcţionarul scrie că deţinere 100% de acţiuni în Societatea Comercială „Alfa şi KO”.

Dorian Taşcă, şeful Oficiului Teritorial Hânceşti al Cancelariei de Stat (OTC), susţine că, până în luna decembrie 2013, Nicolae Chendighilean deţinea funcţia de preşedinte al raionului Basarabeasca, fiind totodată şi administratorul a două societăţi comerciale.

„Este incompatibilitate de funcţii, iar atunci când oficialul a obţinut statut de persoană cu funcţie de demnitate publică, trebuia să renunţe la administrarea acestor firme”, susţine Galina Bostan, expertă anticorupţie.

A făcut modificări în actele firmelor?

Drept urmare a sesizării OTC Hânceşti, la 20 decembrie 2013, CNI a iniţiat un control pe numele lui Nicolae Chendighilean, iar instituţia urmează să constate dacă acesta a încălcat sau nu regimul juridic al incompatibilităţii.

În documentul emis la 22 noiembrie 2013 de Camera Înregistrării de Stat din Moldova(CÎS) este menţionat că Nicolae Chendighilean figurează în calitate de asociat şi administrator al firmelor „Ecoetalon” şi „Alfa şi KO”. Cu 20 de zile mai târziu, după ce OTC Hânceşti a sesizat CNI, Nicolae Chendighilean nu mai figura ca fondator şi administrator la aceste firme.

Menţionăm că oficialul nu indică niciun venit care l-ar fi obţinut în urma administrării firmelor invocate de OTC Hânceşti.

Totodată, preşedintele raionului Basarabeasca recunoaşte că este fondatorul celor două firme, însă susţine că societăţile comerciale erau administrate de altcineva. De asemenea, el specifică faptul că nu a obţinut venituri prea mari de la aceste firme. „Venitul de la prima firmă a fost unul nesemnificativ, însă a doua firmă nu a activat niciodată”, mai spune oficialul.

Preşedinte „la pătrat”

Preşedintele raionului Barasabeasca este şi preşedintele Organizaţiei Teritoriale Basarabeasca a Partidului Democrat, fapt ce nu este indicat în declaraţia de interese personale pentru anul 2012, deşi în document este menţionat că subiectul declarării trebuie să indice calitatea sa de fondator sau de membru în organele de conducere, administrative, revizie sau control în cadrul unor oragnizaţii necomerciale sau partide politice.

Anatolie Donciu, preşedintele CNI, susţine că, în cazul în care se constată că preşedintele a obţinut venituri din alte activităţi decât cele prevăzute de cadrul legislativ, acesta poate fi cercetat şi pentru tăinuirea averilor. „Persoana cu funcţie de demnitate publică trebuia să menţioneze, atât în declaraţia de avere, cât şi în cea de interese personale, că deţine cote-părţi în societăţi comerciale sau că are alte activităţi remunerate”, spune preşedintele CNI.

Ce îl aşteaptă pe Chendighilean?

În cazul în care CNI va constata că preşedintele a obţinut venituri în urma administrării firmelor, însă nu le-a declarat, acesta riscă o amendă de până la 12 mii de lei. Totodată, Nicolae Chendighilean ar putea fi revocat din funcţie în cazul în care CNI va depista incompatibilitate de funcţii.

Amintim că democratul Nicolae Chendighilean a fost ales în funcţia de preşedinte al raionului Basarabeasca în luna noiembrie 2012, după ce fostul conducător Ilie Cernăuţan, desemnat din partea Partidului Comuniştilor, a fost demis fiind bănuit de luare de mită.


Lilia Zaharia

Act emis de CÎS în luna ianuarie 2014



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

Cine măsoară, acela are

Un inginer cadastral din municipiul Chişinău activează concomitent în două localităţi, Ghidighici şi Stăuceni. Deşi legislaţia nu permite ca un funcţionar public să fie remunerat de două instituţii publice prestând aceleaşi servicii, acesta totuşi câştigă bani publici de pe câteva "fronturi" de mai mult timp.

19 iunie 2013
1502
2013-2018

O firmă apropiată de familia deputatului Vladimir Hotin...

Dreamgreen SRL, firma înființată de Cristina Mudrea, fosta asociată a fiicei deputatului democrat Vladimir Hotineanu și fina de cununie a acesteia, la mai puțin de un an de la fondare, a câștigat contracte de achiziție în valoare totală de circa zece milioane de lei pentru spălarea rufelor din instituțiile medicale. Afacerile continuă să meargă bine și la cealaltă firmă administrată de Cristina Mudrea, Întreprinderea Mixtă Cristal Clean SRL, co-fondată de Iulia Scobioală, fiica lui Vladimir Hotineanu, retrasă ulterior din echipa fondatorilor companiei. Doar în ultimul an firma a câștigat tendere la stat în valoare totală de peste cinci milioane de lei.

06 februarie 2018
1352
2013-2018

Salarii duble pentru viceminiştri

Fostele viceministre de la Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor (MTIC), Dona Scola şi Mihaela Iacob, erau remunerate, pe când erau în funcţie, şi de la locul de muncă de bază, dar şi ca membre ale consiliilor de administraţie ale instituţiilor fondate de acest minister. Specialiştii afirmă că, în cazul respectiv, este vorba de incompatibilitate de funcţii.

27 noiembrie 2013
1503
2013-2018

Cazul primarului oraşului Ungheni: Judecătoria Râşcani...

Alexandru Ambros, primarul oraşului Ungheni, a câştigat în prima instanţă procesul cu Comisia Naţională de Integritate (CNI), care a constatat acum doi ani că edilul a încălcat regimul juridic al conflictului de interese când a cumpărat pentru Primărie rechizite de birou de la firma soţiei. CNI s-a autosesizat în baza unei investigaţii de pe Moldova Curată.

07 mai 2016
1041
2013-2018

Şeful Direcţiei Educaţie Buiucani: milioane pe conturi...

Șeful Direcției Educație a sectorului Buiucani din municipiul Chișinău, Ion Vrânceanu, are o serie de proprietăți trecute pe numele fiicelor sale, iar pe conturile sale bancare s-au aflat anul trecut milioane de lei. Fiicele sale, acum persoane majore, au fost împroprietărite încă de pe vremea când aveau 5 şi, respectiv, 10 ani. Iar la maturitate, adică la vârsta de 17 si 22 de ani, s-au mai ales cu câte un apartament cu 4 camere, ambele într-un bloc nou din Centrul Chișinăului. Acum, Ion Vrânceanu este una dintre cele trei persoane care au dosare penale deschise în baza unui articol nou din legislația moldovenească - ”îmbogățire ilicită”.  El este suspendat din funcție pe durata anchetei, însă se judecă pentru restabilire.

12 martie 2015
1191
2013-2018

Firma soției șefului de la „Cadastru” a încasat milioan...

Firma soției șefului Agenției Relații Funciare și Cadastru, Anatolie Ghilaș, a cîștigat în anii 2012 și 2013 două licitații, în urma cărora a încheiat contracte de peste 183 de milioane de lei pentru reparația drumului Rezina-Orhei-Călărași. Potrivit auditului Curții de Conturi, firma a executat lucrări la prețuri majorate și încălcând termenele de executare. Contrar acestor nereguli, Administrația de Stat a Drumurilor (ASD) nu a aplicat nicio sancțiune companiei ce nu și-a onorat nici până în acest moment obligațiile contractuale.

06 iunie 2014
1040