Preşedinte de raion şi, în acelaşi timp, administrator de firme?

2013-2018 15 ianuarie 2014 208
Nicolae Chendighilean

Nicolae Chendighilean, preşedintele raionului Basarabeasca, este bănuit că, în timp ce exercita această funcţie, era şi administrator la două firme, lucru interzis de legislaţie. La sfârşitul lunii trecute Comisia Naţională de Integritate(CNI) a iniţiat un control pe numele lui, deoarece oficialul nu a indicat în declaraţia de avere pentru anul 2012 că ar fi deţinut şi funcţia de preşedinte de raion, dar şi pe cea de administrator la două firme.
Anul 2012 a fost sărac pentru familia preşedintelui raionului Basarabeasca, Nicolae Chendighilean. Cel puţin, acest lucru reiese din declaraţia de avere a oficialului. Potrivit documentului, venitul obţinut de familia acestuia în anul 2012 a fost de doar circa 13 mii de lei: 6 820 de lei constituind salariul preşedintelui de raion (570 lei lunar) iar 5 983 de lei fiind indemnizaţia pe care a ridicat-o soţia acestuia.

Act emis de CÎS în luna noiembrie 2013

Venituri mici, proprietăţi multe

La capitolul „Bunuri imobile”, Nicolae Chendighilean indică în declaraţie că deţine cinci terenuri şi este proprietarul unui apartament de 117 metri pătraţi, are trei spaţii comerciale de producţie şi alte altor două clădiri, acestea din urmă fiind menţionate la categoria „altă avere imobilă”.

Preşedentele raionului mai specifică în declaraţie că este posesorul unui autoturism de macra „Mazda E 220”, dobândit în anul 2003. Tot aici, funcţionarul scrie că deţinere 100% de acţiuni în Societatea Comercială „Alfa şi KO”.

Dorian Taşcă, şeful Oficiului Teritorial Hânceşti al Cancelariei de Stat (OTC), susţine că, până în luna decembrie 2013, Nicolae Chendighilean deţinea funcţia de preşedinte al raionului Basarabeasca, fiind totodată şi administratorul a două societăţi comerciale.

„Este incompatibilitate de funcţii, iar atunci când oficialul a obţinut statut de persoană cu funcţie de demnitate publică, trebuia să renunţe la administrarea acestor firme”, susţine Galina Bostan, expertă anticorupţie.

A făcut modificări în actele firmelor?

Drept urmare a sesizării OTC Hânceşti, la 20 decembrie 2013, CNI a iniţiat un control pe numele lui Nicolae Chendighilean, iar instituţia urmează să constate dacă acesta a încălcat sau nu regimul juridic al incompatibilităţii.

În documentul emis la 22 noiembrie 2013 de Camera Înregistrării de Stat din Moldova(CÎS) este menţionat că Nicolae Chendighilean figurează în calitate de asociat şi administrator al firmelor „Ecoetalon” şi „Alfa şi KO”. Cu 20 de zile mai târziu, după ce OTC Hânceşti a sesizat CNI, Nicolae Chendighilean nu mai figura ca fondator şi administrator la aceste firme.

Menţionăm că oficialul nu indică niciun venit care l-ar fi obţinut în urma administrării firmelor invocate de OTC Hânceşti.

Totodată, preşedintele raionului Basarabeasca recunoaşte că este fondatorul celor două firme, însă susţine că societăţile comerciale erau administrate de altcineva. De asemenea, el specifică faptul că nu a obţinut venituri prea mari de la aceste firme. „Venitul de la prima firmă a fost unul nesemnificativ, însă a doua firmă nu a activat niciodată”, mai spune oficialul.

Preşedinte „la pătrat”

Preşedintele raionului Barasabeasca este şi preşedintele Organizaţiei Teritoriale Basarabeasca a Partidului Democrat, fapt ce nu este indicat în declaraţia de interese personale pentru anul 2012, deşi în document este menţionat că subiectul declarării trebuie să indice calitatea sa de fondator sau de membru în organele de conducere, administrative, revizie sau control în cadrul unor oragnizaţii necomerciale sau partide politice.

Anatolie Donciu, preşedintele CNI, susţine că, în cazul în care se constată că preşedintele a obţinut venituri din alte activităţi decât cele prevăzute de cadrul legislativ, acesta poate fi cercetat şi pentru tăinuirea averilor. „Persoana cu funcţie de demnitate publică trebuia să menţioneze, atât în declaraţia de avere, cât şi în cea de interese personale, că deţine cote-părţi în societăţi comerciale sau că are alte activităţi remunerate”, spune preşedintele CNI.

Ce îl aşteaptă pe Chendighilean?

În cazul în care CNI va constata că preşedintele a obţinut venituri în urma administrării firmelor, însă nu le-a declarat, acesta riscă o amendă de până la 12 mii de lei. Totodată, Nicolae Chendighilean ar putea fi revocat din funcţie în cazul în care CNI va depista incompatibilitate de funcţii.

Amintim că democratul Nicolae Chendighilean a fost ales în funcţia de preşedinte al raionului Basarabeasca în luna noiembrie 2012, după ce fostul conducător Ilie Cernăuţan, desemnat din partea Partidului Comuniştilor, a fost demis fiind bănuit de luare de mită.


Lilia Zaharia

Act emis de CÎS în luna ianuarie 2014Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

Preşedinte de raion şi, în acelaşi timp, administrator...

Nicolae Chendighilean, preşedintele raionului Basarabeasca, este bănuit că, în timp ce exercita această funcţie, era şi administrator la două firme, lucru interzis de legislaţie. La sfârşitul lunii trecute Comisia Naţională de Integritate(CNI) a iniţiat un control pe numele lui, deoarece oficialul nu a indicat în declaraţia de avere pentru anul 2012 că ar fi deţinut şi funcţia de preşedinte de raion, dar şi pe cea de administrator la două firme.

15 ianuarie 2014
209
2013-2018

Firma unui consilier democrat de la Strășeni, abonată l...

Compania Protehservice SRL, fondată de consilierul raional Strășeni al PDM, Tudor Gonța, a câștigat, în ultimele șase luni, concursuri de achiziții publice în valoare de sute de mii de lei, încheind contracte cu structuri ale Consiliului Raional. În cel puțin un caz, compania a fost singurul participant la concursul de achiziție. În alte cazuri, contractele semnate cu firma lui Tudor Gonța nu apar pe site-ul Agenției de Achiziții Publice. Consilierul neagă că ar avea vreo legătură cu succesul companiei sale la licitațiile organizate de colegii săi, precizând că firma este administrată de o altă persoană.

27 martie 2018
189
2013-2018

Valoarea unor declarații de integritate ale miniștrilor...

Doi dintre cei 19 membri ai Guvernului Filip care au semnat declarații de integritate la învestire se află acum în arest, bănuiți de fapte de corupție. Totuși, în acele declarații pe propria răspundere ei au afirmat că nu au comis nimic ilegal, nu s-au aflat în conflicte de interese și nu vor accepta nici un fel de sugestii sau influențe în activitatea lor. Moldova Curată a analizat situația actuala a fiecărui semnatar ale acelor declarații (care au doar valoare morală, nicidecum juridică), la mai mult de un an de la depunere. 

09 mai 2017
217
2013-2018

Bugetarii moldoveni cu vile în Borsec

Micuţa localitate Borsec din judeţul Harghita, România, este de ani buni locul preferat de vacanţă al unor demnitari moldoveni. În această vară, însuşi şeful statului, Nicolae Timofti, a petrecut aici o săptămână din concediu la o vilă renumită în zonă. Câtorva funcţionari de la noi le place atât de mult la Borsec, încât au ajuns să cumpere aici proprietăţi valoroase. La Borsec deţin în prezent vile academicienii Gheorghe Duca şi Stanislav Groppa, fostul judecător Ion Anton, fostul ministru, în prezent diplomat Vasile Bumacov, consilierul prezidenţial Ion Păduraru şi Ion Midrigan, medicul personal al preşedintelui Nicolae Timofti. Unii dintre ei nu au indicat aceste imobile în declaraţiile de avere.

21 septembrie 2016
247
2013-2018

Dosarul autobuzelor școlare s-ar putea solda cu nimic

La un an și jumătate de la deschiderea unei anchete penale în privința achiziționării frauduloase de către Ministerul Educației a aproape 100 de autobuze școlare, nu există nicio persoană pusă sub învinuire și nici nu a fost audiat vreun fost conducator din minister care s-a ocupat de tranzacții. Acum, Centrul Național Anticorupție (CNA), care efectuează acțiuni de anchetă, spune că până în prezent au fost audiați doar reprezentanții firmei care a livrat autobuzele.

13 iunie 2014
192
2013-2018

Afaceri haşurate ale familiei şefului SPPS

În declaraţia de avere a lui Igor Bodorin, şeful Serviciului de Protecţie şi Pază de Stat (SPPS), sunt ascunse date care, potrivit Legii datelor cu caracter personal, nu ar trebui să fie informaţii confidenţiale. Este vorba de denumirile şi adresa societăţilor comerciale pe care le deţine familia Bodorin.

12 septembrie 2013
290