Achiziţii publice şi subvenţii pentru firmele familiei deputatului Ion Balan

2013-2018 22 mai 2017 2462

Firma familiei deputatului Ion Balan a câştigat recent un concurs public prin care va livra produse alimentare Departamentului dotări din cadrul Ministerului Apărării, contractul având valoarea totală de 110 mii de lei. Firma activează în domeniul agriculturii, iar doi ani în urmă, asociată cu alte câteva întreprinderi din localitate, inclusiv ale rudelor sale, a beneficiat de subvenţii de la stat în valoare de 350 de mii de dolari, bani care au fost investiţi în construirea unui depozit frigorific în satul Lingura din raionul Cantemir, localitatea de baştină a deputatului. Ion Balan spune că nu a influențat în nici un fel aceste tranzacții și s-a arătat revoltat că l-am întrebat despre ele.



Familia deputatului proaspăt intrat în echipa democraţilor administrează două afaceri. Prima este firma de producţie şi comerţ „Podgoreni” SRL, fondată de Ion Balan în anul 1999 și administrată în prezent de fiul acestuia, Stanislav Balan. Domeniul de activitate al întreprinderii este agricultura: cultura cerealelor şi leguminoaselor boabe, producerea seminţelor, dar şi fabricarea vinului. Firma care are adresa juridică în satul Lingura și gestionează mai multe hectare de teren agricol.

Firma administrată de Tatiana Balan, soţia deputatului Ion Balan, a câştigat un concurs public de achiziţii.

O altă afacere în domeniul agriculturii este „Podgoreni Plus”, fondată şi administrată de Tatiana Balan, soţia deputatului. Potrivit Agenţiei pentru Achiziţii Publice, în luna aprilie curent, aceasta a câştigat un contract de achiziţii în valoare de 110 mii de lei, prin care s-a angajat să livreze produse alimentare Departamentului dotări din cadrul Ministerului Apărării.

C.Î „Moldagrovitis” este condusă de Vasile Balan, fratele deputatului democrat, Ion Balan.

Cooperativa familiei Balan

Averea deputatului Ion Balan pentru anii 2008-2015

Cu doi ani în urmă, Agenția de Intervenție și Plăți în Agricultură (AIPA) a anunţat un concurs de granturi, în urma căruia producătorii agricoli puteau beneficia de subvenţii din partea statului în valoare de până la 350 de mii de dolari, bani oferiţi de proiectul Băncii Mondiale Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P). 

Subvenţii de 350 de mii de dolari

Deoarece condiţia de bază pentru oferirea granturilor a fost ca producătorii agricoli să se asocieze în grupuri de câte cel puțin 5, cele două firme ale familiei deputatului s-au asociat cu alte întreprinderi înrudite: „Podgoria Vin” SRL, administrată de fratele său, Vasile Balan, dar şi cu „Vitis Demetra” SRL, gestionată de nepoata alesului poporului, Dumitriţa Balan. Aceste firme au co-optat încă trei gospodării ţărăneşti şi au format Cooperativa de Întreprinzător „Moldagrovitis”, care a beneficiat de un grant în valoare de 350 de mii de dolari.

Cooperativa grupului de producători de struguri de masă și prune a beneficiat de cel  mai mare proiect investițional din numărul celor șase dosare câştigătoare, bani din care s-a construit un depozit frigorific cu o capacitate de peste o mie de tone. La conducerea Cooperativei sunt fratele și fiul deputatului. Cooperativa a fost înregistrată în luna martie 2015, la puţin timp de la publicarea de către AIPA a anunţului de granturi. Fratele deputatului, care este preşedintele Cooperativei de Întreprinzător „Moldagrovitis”, a declarat pentru Moldova Curată că grantul le-a fost oferit după merit, deoarece producătorii agricoli care s-au asociat sunt nume grele în regiune. “Fratele meu nu a avut nici o influenţă. Cooperativa noastră este una dintre cele mai de succes din acest proiect. Nu are domnul Balan nici o atribuţie cu întrebarea aceasta. Cooperativa deţine plantaţii, toate cele necesare. Da, corect, întâi a fost înfiinţată Cooperativa şi după aceasta am beneficiat de grant”, a argumentat fratele deputatului.

„Întrebări provocatoare”

Şi Ion Balan a menţionat că în acest proiect, calitatea sa de deputat specializat în domeniul agriculturii nu a avut nici o influenţă. „Mie îmi place să stau de vorbă cu jurnaliştii care nu pun întrebări provocatoare. Dar ce influenţă poate avea un deputat asupra unui proiect care se realizează în baza unei legi, a unui regulament?”, a răspuns deputatul.

Din anul 2009, de când a venit în funcţia de deputat pe listele Partidului Liberal-Democrat din Moldova, deputatul şi-a mărit averea, reuşind să cumpere mai multe terenuri agricole în satul Lingura.

Astfel, potrivit declaraţiei de avere pentru anul 2015, Ion Balan indica faptul că el şi membri ai familiei sale sunt proprietarii a 126 de terenuri agricole, cu suprafaţa totală de circa 141 de hectare.

Reacţia deputatului Ion Balan: „Eu trebuie să declar la toată lumea din ţara asta cât primeşte firma mea privată?”

Deoarece este unicul fondator la firma „Podgoreni” SRL, deputatul era obligat să indice şi venitul obţinut din cotele-părţi la firma pe care o deţine. În declaraţia de avere pentru anul 2015 el însă nu arată care a fost venitul din deţinerea cotelor-părţi. „Dar ce, eu trebuie să declar la toată lumea din ţara asta cât primeşte firma mea privată? În lege nu scrie aşa. Ceea ce m-aţi întrebat acum d-voastră este o întrebare în plus. Dacă nu am declarat, înseamnă că nu am avut venit. De ce trebuie să mai răspund la alte întrebări? În 2015 firma a avut pierderi”, a precizat parlamentarul.

Deşi a intrat în Parlament pe listele PLDM, Ion Balan este acum în echipa democraţilor. În luna aprilie curent, împreună cu alţi colegi liberali-democraţi: Vladimir Hotineanu, Angel Agachi, Simion Pleșca, Nicolae Juravschi și Petru Știrbate, au aderat la PDM.

Lilia Zaharia

Această investigație apare în cadrul Proiectului “Consolidarea principiului integrității și acordarea asistenței juridice pentru obținerea informațiilor de interes public prin intermediul platformei online www.MoldovaCurata.md”, implementat    de    Asociația Presei Independente,   cu   susținerea   financiară   a   Fundaţiei Soros-Moldova/Programul  Buna Guvernare. Opiniile exprimate în articol aparțin autorului şi nu reflectă neapărat poziția Fundației.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

CNI criticată: a clasat un caz evident de conflict de i...

La începutul acestui an, şefa Direcţiei Finanţe a Consiliului Raional (CR) Cahul și-a angajat fiica în structura pe care o conducea, iar a doua zi s-a transferat într-o altă direcție. Comisia Naţională de Integritate (CNI) nu a văzut un conflict de interese în această situație, argumentând că mama a soluţionat conflictul, transferându-se în altă funcţie. Experţii anticorupție susţin însă că CNI a luat o decizie incorectă, întrucât este vădit interesul de a promova o rudă într-o funcție publică și, în plus, a fost încălcat și Codul Muncii.

22 august 2014
1235
2013-2018

Firma soției șefului de la „Cadastru” a încasat milioan...

Firma soției șefului Agenției Relații Funciare și Cadastru, Anatolie Ghilaș, a cîștigat în anii 2012 și 2013 două licitații, în urma cărora a încheiat contracte de peste 183 de milioane de lei pentru reparația drumului Rezina-Orhei-Călărași. Potrivit auditului Curții de Conturi, firma a executat lucrări la prețuri majorate și încălcând termenele de executare. Contrar acestor nereguli, Administrația de Stat a Drumurilor (ASD) nu a aplicat nicio sancțiune companiei ce nu și-a onorat nici până în acest moment obligațiile contractuale.

06 iunie 2014
1079
2013-2018

Firma deputatului democrat Eugeniu Nichiforciuc câștigă...

04 decembrie 2017
1138
2013-2018

Electorala 2019. Activitatea parlamentara, veniturile s...

Deputatul socialist Fiodor Găgăuz va candida la viitoarele alegeri parlamentare pe circumscripția Ceadîr-Lunga din partea PSRM. El a fost unul dintre organizatorii și susținătorii referendumului din 2 februarie 2014 din Găgăuzia, organizat la inițiativa guvernatorului regiunii Mihail Formuzal, prin decizia Adunării Populare de la Comrat, care a fost declarat ilegal de către autoritățile centrale ale Republicii Moldova. Referendumul s-a mai soldat cu un dosar penal pornit de Procuratura Generală pentru samavolnicie.

08 noiembrie 2018
1397
2013-2018

Afaceri haşurate ale familiei şefului SPPS

În declaraţia de avere a lui Igor Bodorin, şeful Serviciului de Protecţie şi Pază de Stat (SPPS), sunt ascunse date care, potrivit Legii datelor cu caracter personal, nu ar trebui să fie informaţii confidenţiale. Este vorba de denumirile şi adresa societăţilor comerciale pe care le deţine familia Bodorin.

12 septembrie 2013
2770
2013-2018

După ce s-a reformat, ANI ignoră cererile de acces la i...

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) refuză să le ofere jurnaliștilor informații de interes public, argumentând că solicitările acestora nu sunt scrise pe foaie cu antet și nu conțin semnătura conducătorului instituției de presă. Asta chiar dacă legislația nu prevede astfel de rigori pentru cererile de acces la informațiile de interes public. Jurnaliștii, dar și unii juriști, consideră că acestea sunt pretexte de care s-ar folosi ilegal noua conducerea a ANI. În opinia lor, aceste practici periclitează activitatea reporterilor de investigație, în special înainte de alegerile parlamentare din februarie 2019.

21 octombrie 2018
1462