Achiziţii publice şi subvenţii pentru firmele familiei deputatului Ion Balan

2013-2018 22 mai 2017 481

Firma familiei deputatului Ion Balan a câştigat recent un concurs public prin care va livra produse alimentare Departamentului dotări din cadrul Ministerului Apărării, contractul având valoarea totală de 110 mii de lei. Firma activează în domeniul agriculturii, iar doi ani în urmă, asociată cu alte câteva întreprinderi din localitate, inclusiv ale rudelor sale, a beneficiat de subvenţii de la stat în valoare de 350 de mii de dolari, bani care au fost investiţi în construirea unui depozit frigorific în satul Lingura din raionul Cantemir, localitatea de baştină a deputatului. Ion Balan spune că nu a influențat în nici un fel aceste tranzacții și s-a arătat revoltat că l-am întrebat despre ele.Familia deputatului proaspăt intrat în echipa democraţilor administrează două afaceri. Prima este firma de producţie şi comerţ „Podgoreni” SRL, fondată de Ion Balan în anul 1999 și administrată în prezent de fiul acestuia, Stanislav Balan. Domeniul de activitate al întreprinderii este agricultura: cultura cerealelor şi leguminoaselor boabe, producerea seminţelor, dar şi fabricarea vinului. Firma care are adresa juridică în satul Lingura și gestionează mai multe hectare de teren agricol.

Firma administrată de Tatiana Balan, soţia deputatului Ion Balan, a câştigat un concurs public de achiziţii.

O altă afacere în domeniul agriculturii este „Podgoreni Plus”, fondată şi administrată de Tatiana Balan, soţia deputatului. Potrivit Agenţiei pentru Achiziţii Publice, în luna aprilie curent, aceasta a câştigat un contract de achiziţii în valoare de 110 mii de lei, prin care s-a angajat să livreze produse alimentare Departamentului dotări din cadrul Ministerului Apărării.

C.Î „Moldagrovitis” este condusă de Vasile Balan, fratele deputatului democrat, Ion Balan.

Cooperativa familiei Balan

Averea deputatului Ion Balan pentru anii 2008-2015

Cu doi ani în urmă, Agenția de Intervenție și Plăți în Agricultură (AIPA) a anunţat un concurs de granturi, în urma căruia producătorii agricoli puteau beneficia de subvenţii din partea statului în valoare de până la 350 de mii de dolari, bani oferiţi de proiectul Băncii Mondiale Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P). 

Subvenţii de 350 de mii de dolari

Deoarece condiţia de bază pentru oferirea granturilor a fost ca producătorii agricoli să se asocieze în grupuri de câte cel puțin 5, cele două firme ale familiei deputatului s-au asociat cu alte întreprinderi înrudite: „Podgoria Vin” SRL, administrată de fratele său, Vasile Balan, dar şi cu „Vitis Demetra” SRL, gestionată de nepoata alesului poporului, Dumitriţa Balan. Aceste firme au co-optat încă trei gospodării ţărăneşti şi au format Cooperativa de Întreprinzător „Moldagrovitis”, care a beneficiat de un grant în valoare de 350 de mii de dolari.

Cooperativa grupului de producători de struguri de masă și prune a beneficiat de cel  mai mare proiect investițional din numărul celor șase dosare câştigătoare, bani din care s-a construit un depozit frigorific cu o capacitate de peste o mie de tone. La conducerea Cooperativei sunt fratele și fiul deputatului. Cooperativa a fost înregistrată în luna martie 2015, la puţin timp de la publicarea de către AIPA a anunţului de granturi. Fratele deputatului, care este preşedintele Cooperativei de Întreprinzător „Moldagrovitis”, a declarat pentru Moldova Curată că grantul le-a fost oferit după merit, deoarece producătorii agricoli care s-au asociat sunt nume grele în regiune. “Fratele meu nu a avut nici o influenţă. Cooperativa noastră este una dintre cele mai de succes din acest proiect. Nu are domnul Balan nici o atribuţie cu întrebarea aceasta. Cooperativa deţine plantaţii, toate cele necesare. Da, corect, întâi a fost înfiinţată Cooperativa şi după aceasta am beneficiat de grant”, a argumentat fratele deputatului.

„Întrebări provocatoare”

Şi Ion Balan a menţionat că în acest proiect, calitatea sa de deputat specializat în domeniul agriculturii nu a avut nici o influenţă. „Mie îmi place să stau de vorbă cu jurnaliştii care nu pun întrebări provocatoare. Dar ce influenţă poate avea un deputat asupra unui proiect care se realizează în baza unei legi, a unui regulament?”, a răspuns deputatul.

Din anul 2009, de când a venit în funcţia de deputat pe listele Partidului Liberal-Democrat din Moldova, deputatul şi-a mărit averea, reuşind să cumpere mai multe terenuri agricole în satul Lingura.

Astfel, potrivit declaraţiei de avere pentru anul 2015, Ion Balan indica faptul că el şi membri ai familiei sale sunt proprietarii a 126 de terenuri agricole, cu suprafaţa totală de circa 141 de hectare.

Reacţia deputatului Ion Balan: „Eu trebuie să declar la toată lumea din ţara asta cât primeşte firma mea privată?”

Deoarece este unicul fondator la firma „Podgoreni” SRL, deputatul era obligat să indice şi venitul obţinut din cotele-părţi la firma pe care o deţine. În declaraţia de avere pentru anul 2015 el însă nu arată care a fost venitul din deţinerea cotelor-părţi. „Dar ce, eu trebuie să declar la toată lumea din ţara asta cât primeşte firma mea privată? În lege nu scrie aşa. Ceea ce m-aţi întrebat acum d-voastră este o întrebare în plus. Dacă nu am declarat, înseamnă că nu am avut venit. De ce trebuie să mai răspund la alte întrebări? În 2015 firma a avut pierderi”, a precizat parlamentarul.

Deşi a intrat în Parlament pe listele PLDM, Ion Balan este acum în echipa democraţilor. În luna aprilie curent, împreună cu alţi colegi liberali-democraţi: Vladimir Hotineanu, Angel Agachi, Simion Pleșca, Nicolae Juravschi și Petru Știrbate, au aderat la PDM.

Lilia Zaharia

Această investigație apare în cadrul Proiectului “Consolidarea principiului integrității și acordarea asistenței juridice pentru obținerea informațiilor de interes public prin intermediul platformei online www.MoldovaCurata.md”, implementat    de    Asociația Presei Independente,   cu   susținerea   financiară   a   Fundaţiei Soros-Moldova/Programul  Buna Guvernare. Opiniile exprimate în articol aparțin autorului şi nu reflectă neapărat poziția Fundației.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

Milioane de lei ”conservate” în sistemul de canalizare...

Timp de doi ani, Primăriei comunei Dănceni din raionul Ialoveni i-au fost alocate peste 6,6 milioane de lei din Fondul Ecologic Național (FEN) pentru construcția sistemului de epurare și canalizare. Milioanele zac însă în pământ, fiind instalate doar țevile. Autoritățile Publice Locale (APL) din Dănceni spun că sistemul va fi funcțional când se vor găsi resursele necesare pentru finalizare, adică încă 15 milioane de lei. Între timp, Primăria Dănceni, dar și firma care s-a angajat să construiască sistemul, ”SRL “Levprocons”, sunt în atenția procurorilor anticorupție, ambele fiind învinuite de organizarea unui concurs public fictiv.

23 aprilie 2018
404
2013-2018

Reparația unui drum din Ialoveni a eșuat din cauza uno...

Primul segment al şoselei de centură a oraşului Chişinău, Drumul R6M1- Ialoveni, cu o lungime de 6,5 kilometri, nu a fost reconstruit din cauza unor licitații suspectate de trucaj și a unui management defectuos al Administrației de Stat a Drumurilor. Compania bulgară selectată pentru reparația acestui drum, deși a făcut doar 1,37% din lucrări, a ridicat 673.000 de euro. Cei implicați în acest scandal se acuză reciproc, iar drumul creează pericole mari de accidente.   

08 februarie 2018
412
2013-2018

Şeful Direcţiei Educaţie Buiucani: milioane pe conturi...

Șeful Direcției Educație a sectorului Buiucani din municipiul Chișinău, Ion Vrânceanu, are o serie de proprietăți trecute pe numele fiicelor sale, iar pe conturile sale bancare s-au aflat anul trecut milioane de lei. Fiicele sale, acum persoane majore, au fost împroprietărite încă de pe vremea când aveau 5 şi, respectiv, 10 ani. Iar la maturitate, adică la vârsta de 17 si 22 de ani, s-au mai ales cu câte un apartament cu 4 camere, ambele într-un bloc nou din Centrul Chișinăului. Acum, Ion Vrânceanu este una dintre cele trei persoane care au dosare penale deschise în baza unui articol nou din legislația moldovenească - ”îmbogățire ilicită”.  El este suspendat din funcție pe durata anchetei, însă se judecă pentru restabilire.

12 martie 2015
247
2013-2018

Contracte cu statul ”reciclate” de firma condusă de so...

Timp de un un an, firma ”Ecostat” SRL condusă de Alexei Buliga, soțul deputatei democrate Valentina Buliga, a câștigat șapte contracte de achiziții publice în valoare de un milion 425 de mii de lei. Firma s-a angajat să colecteze, să transporte și să neutralizeze deșeurile medicale din cinci spitale din țară.

23 ianuarie 2018
205
2013-2018

Electorala 2019: deputatul socialist Grigore Novac, car...

Deputatul socialist Grigore Novac (35 de ani), despre care Partidul Socialiștilor a anunțat că va candida la alegerile parlamentare, a obținut un teren (în anul 2011) de la Primăria Stăuceni prin intermediul unui act de căsătorie fictivă. Deși deputatul neagă acest lucru, Primăria Stăuceni a informat, la solicitare, presa, că Novac a obținut terenul gratuit, în baza articolului din Codul Funciar referitor la familiile tinere. Astfel ar fi procedat și alti doi socialiști, Marina Rădvan și Vladimir Odnostalco. Acea acordare de terenuri de către Primăria Stăuceni este în prezent investigată de CNA, în cadrul unei cauze penale. Grigore Novac a donat partidului, în diferite perioade, mai mulți bani decât a declarat legal, însă spune că acestea sunt venituri obținute anterior, din munca peste hotare.

18 decembrie 2018
1757
2013-2018

Registrul cadourilor? Nu, nu am auzit

Din februarie 2012, au intrat în vigoare modificarile operate în Codul de conduita a functionarului public si în legislatia cu privire la conflictul de interese care se refera la „atentiile” primite de angajatii din serviciul public, precum si tinerea evidentei acestora într-un registru, care, de altfel, este public.

12 iulie 2013
217