ELECTORALA 2019. Socialistul Petru Corduneanu refuză să răspundă la întrebările legate de averea sa și banii donați partidului

2013-2018 5 noiembrie 2018 1488
Petru Corduneanu urmează să candideze la alegerile parlamentare într-o circumscripție din raionul Hâncești

Deputatul Petru Corduneanu (55 de ani), despre care Partidul Socialiștilor a anunțat recent că va candida la parlamentare  pe circumscripția uninominală Hâncești, refuză să răspundă la întrebări legate de averile sale și banii pe care i-a donat partidului în ultimele campanii electorale. El nu a răspuns la întrebările expediate prin mail, iar la telefon a declarat reporterului Moldova Curată că va vedea mai întâi dacă statutul său de deputat îi permite să răspundă la acele întrebări. Ulterior, timp de câteva zile, nu a mai răspuns la apeluri.



La alegerile parlamentare din 2014 Petru Corduneanu a donat în trei tranșe Partidului Socialiștilor o sumă totală de 21 700 de lei, potrivit raportului financiar al PSRM depus la CEC. El este trecut în listele de donatori ca pensionar MAI. Pensia sa de ofițer în rezervă constituie, potrivit declarației sale de venituri pentru anul 2017, în jur de 90 de mii de lei pe an, adică peste 7 mii de lei lunar. Pentru a putea face o astfel de donație, Petru Corduneanu ar fi trebuit să adune pensiile de cel puțin doi ani și jumătate.

Apartament și autoturism mult mai ieftine decât valoarea de piață

În declarația de venituri și interese personale depuse pentru anul 2017 din funcția de deputat, Petru Corduneanu arată că deține un apartament cu o suprafață de 165 de metri pătrați, dobândit în anul 2008 și care ar valora 445 de mii de lei. În euro valorea locuinței ar fi de 22 de mii de euro. 

De asemenea, deputatul indică faptul că în anul 2016 și-a procurat un autoturism Scoda Superb Sedan, produs în anul 2010, care ar valora 10 mii de lei, adică 500 de euro, preț mult sub valoarea de piață.

Legat de gestionarea banilor și donațiile către partid, numele lui Petru Corduneanu apare și într-o investigație jurnalistică realizată de RISE Moldova în anul 2016. Potrivit documentelor citate în investigație, firma colegului de partid al lui Corduneanu, Corneliu Furculiță, Exclusiv Media SRL, a împrumutat de la o companie înregistrată în Bahamas (zonă offshore) 1,5 milioane de euro. O parte din acești bani a fost ulterior împărțită unor persoane care făcuseră donații la partid. Petru Corduneanu primise și el 500 de mii de lei de la Exclusiv Media.

În urma acestei investigații Procuratura Anticorupție a deschis o cauză penală privind spălarea de bani în proporții deosebit de mari. Dosarul se află în prezent (octombrie 2018) la etapa urmăririi penale, potrivit unui răspuns al Procuraturii Anticorupție (PA), adresat portalului Media-azi.md. Corneliu Furculiță a comentat că toate tranzacțiile au fost legale, iar Exclusiv Media a acționat RISE Moldova în judecată pentru defăimare. Deocamdată nu există o decizie definitivă pe acest caz. În luna mai 2018 dosarul a fost trimis de la Curtea de Apel Chișinău la rejudecare la Judecătoria Chișinău.

”Voi vedea dacă statutul de cetățean și de deputat îmi permite să răspund”

Solicitat de Moldova Curată să răspundă la întrebări referitoare la valoarea mai mică a bunurilor sale, pe care a indicat-o în declarațiile de avere, dar și la banii donați partidului și cei luați de la Exclusiv Media SRL, Petru Corduneanu a refuzat să răspundă. Întrebările i-au fost trimisela 18 octombrie 2018 prin mail, la adresa fracțiunii Partidului Socialiștilor din Parlament și la adresa asistentului său din Legislativ. Peste câteva zile, solicitat la telefon, deputatul a spus că urmează să vadă întrebările:  ”Să citesc și să văd ce drepturi am eu ca cetățean și ca deputat și dacă ne încadrăm strict în cadrul legal vă răspund. Eu m-am atosesizat, mă duc, ridic poșta și văd. Eu am statut de deputat în Parlamentrul Republicii Moldova, dați-mi voie să mă clarific, să citesc, să vedem cât e de cadrul legal, să mă încadrez eu în cadrul legal, după care vă dau un răspuns iarăși în ”deterimentul” legislației în vigoare în Republica Moldova”, ne-a declarat Petru Corduneanu, iar de atunci nu a mai răspuns la telefon. 

Trecut legat de 7 aprilie 2009

Petru Corduneanu a fost unul dintre șefii poliției implicați în dispersarea manifestanților din centrul Chișinăului în timpul protestului din 7 aprilie 2009, soldat cu zeci de oameni arestați ilegal și bătuți în comisariatele de poliție sau în penitenciarul nr. 13. El deținea atunci funcția de şef al Direcţiei Generale Poliţie Ordine Publică.

Concret, Corduneanu și adjunctul său Dumitru Rusu au fost învinuiți de deputata Valentina Cușnir că ar fi bătut-o în seara de 7 aprilie 2009. Corduneanu și un adjunct al său ar fi apucat-o de păr și îmbrâncit-o pe deputată, după care ar fi deposedat-o de un megafon. În ședințele de judecată procurorii au prezentat un raport de expertiză medico-legală care arăta că deputata a fost lovită cu mâinile şi picioarele ”peste diferite părţi ale corpului, fiindu-i provocate vătămări corporale medii”. Totuși, după un proces care a durat 7 ani, în luna iunie 2017, Petru Corduneanu și subalternul său au fost achitați. Curtea Supremă de Justiție a menținut hotărârile de achitare ale instanțelor inferioare.

Petru Corduneanu a ocupat, în perioada guvernării comuniste, 2001 – 2009, diferite funcții în cadrul Ministerului de Interne. După schimbarea guvernării, în anul 2009, s-a pensionat. După alegerile locale din 2015 a devenit consilier municipal în Capitală pe lista Partidului Socialiștilor, iar în luna iulie 2017 a devenit deputat, după decesul parlamentarei socialiste Irina Mîzdrenco, fiind următorul pe lista socialiștilor.  

Viorica Zaharia

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2018”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectul țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

CNI criticată: a clasat un caz evident de conflict de i...

La începutul acestui an, şefa Direcţiei Finanţe a Consiliului Raional (CR) Cahul și-a angajat fiica în structura pe care o conducea, iar a doua zi s-a transferat într-o altă direcție. Comisia Naţională de Integritate (CNI) nu a văzut un conflict de interese în această situație, argumentând că mama a soluţionat conflictul, transferându-se în altă funcţie. Experţii anticorupție susţin însă că CNI a luat o decizie incorectă, întrucât este vădit interesul de a promova o rudă într-o funcție publică și, în plus, a fost încălcat și Codul Muncii.

22 august 2014
777
2013-2018

Magistraţii de la CSJ au stabilit că Nistor Grozavu s-a...

Reacţia secretarului CMC: „E o chestie personală a viceprimarului”

15 mai 2017
1237
2013-2018

Contracte cu statul ”reciclate” de firma condusă de so...

Timp de un un an, firma ”Ecostat” SRL condusă de Alexei Buliga, soțul deputatei democrate Valentina Buliga, a câștigat șapte contracte de achiziții publice în valoare de un milion 425 de mii de lei. Firma s-a angajat să colecteze, să transporte și să neutralizeze deșeurile medicale din cinci spitale din țară.

23 ianuarie 2018
905
2013-2018

Clădire din Nucleul Istoric al Chișinăului, ”hăcuită” d...

Un edificiu din centrul capitalei, înscris în Registrul Monumentelor Istorice de categorie locală, este demolat în prezent, cu permisiunea autorităților, iar în locul lui se va ridica un bloc pentru oficii. Este vorba despre clădirea în care și-a avut anterior sediul Consiliul Coordonator al Audiovizualului, situată la intersecția străzilor Mihai Eminescu și Alexei Șciusev. Deși legislația națională interzice ca edificiile cu statut de monument istoric să fie înstrăinate, prin derogare de la lege, clădirea a ajuns din proprietatea statului în proprietatea unor firme fondate de persoane cu afaceri în domeniul cărnii.

31 octombrie 2017
1381
2013-2018

Remunerări în familie: anul trecut, Gheorghe Duca a rid...

La finele lunii noiembrie curent, președintele Academiei de Științe din Moldova (AȘM), Gheorghe Duca, a anunțat că demisionează și că recurge la acest pas din cauza problemelor cu justiția, care i-ar fi afectat sănătatea. Din ultima declarație de avere și interese personale pentru anul 2017, depusă la Autoritatea Națională de Integritate (ANI), vedem că Gheorghe Duca a obținut un venit total de circa 765 mii de lei, adică în jur de circa 64 de mii de lei lunar. Aici sunt incluse veniturile din activitățile didactice și științifice realizate atât la nivel național, cât și internațional, dar și venitul obținut din pensie și indemnizații.

17 decembrie 2018
1390
2013-2018

Tranzacție bazată pe acte false la Solonceni, Rezina, c...

Primăria satului Solonceni, raionul Rezina, este obligată să restituie unei firme aproape un milion de lei, pe care aceasta îl plătise Primăriei cu titlu de compensație pentru scoaterea din circuitul agricol a unui teren. Firma, la care jumătate din acțiuni le deține o altă firmă, ce aparține familiei directorului Agenției de Stat Cadastru, Anatolie Ghilaș, intenționa să deschidă pe acel teren o cariera de prundiș și nisip. Acum, când CNA a constatat că afacerea s-a bazat pe acte false, agentul economic s-a răzgândit și cere Primăriei banii înapoi. 

08 iunie 2017
920